Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@luly13 vylucit alergiu a nosnu mandlu..toaletu nosa treba /postup je v mojom clanku/
a kedze sa mu vratili sopliky aj mimo kolektivu..ak sa to opakuje tak aj vyter u najblizsej rodiny, ci nie je niekto bacilonosic
@beruska.zuzanka na zapal uska..postup pozri v mojom clanku o zapale stredneho ucha..ak su sopliky velmi huste, tak by som doporucila mukolytika, na zatekajuce sople je dobry sinupret
po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu..ak je velka moze sa stat ze sa zapal uska bude opakovat
@strapco13 ahoj, idem za tebou s prosbou o radu, lebo už som naozaj bezradná a dali mi tip, že ty určite pomôžeš.... staršia dcérka 9 r, mávala už v rannom detstve problémy orl charakteru, časté nádchy, z toho vyplývajúce zápaly ušiek a pod., naša detská spolu s orl lekárkou odporúčali vybrať nosné madle... najskôr som ale chcela vyšetrenie u alergológa a to sme aj podstúpili, asi rok a pol sa liečila na zníženú imunitu a potom, akoby uťalo, všetko ustúpilo...vyšla zo škôlky, nastúpila do školy a stav sa rapídne zlepšil.. teraz však naozaj bojujem sama so sebou a zháňam informácie, ako jej pomôcť.. hoci nebýva často chorá, väčšinou ide len o nekomplikované infekty, tak neskutočne, ale naozaj príšerne chrápe... teraz je už druhý týždeň prechladnutá, a neustupuje to, nevie sa zbaviť pocitu upchatého nosa a akoby zadnej nádchy.. má aj trochu zatiahnutý hlas.. detská nám predpísala bioparox do hrdla a olyth do nosa a hotovo.. z nosa skoro nič ale počuť ako jej to behá kdesi v krku.. a v noci je to hrozné, chrápe až sa jej zastavuje dych, celé noci sme s mužom v pohotovosti a striehneme, aby sa nadýchla... neviem, či to môžu robiť tie nosné mandle a či by to pomohlo, keby sme ich dali vybrať... čo môžeme pre ňu urobiť? ešte som chcela podotknúť, že je možné, že je tam aj nejaká dedičná predispozícia, lebo aj ja dosť chrápem, u mňa zase mala byť pôvodcom krivá nosová prepážka, ktorú mi pred rokmi narovnávali, ale stav sa vôbec nezlepšil.. zo strany môjho otca všetci tiež trpeli na orl ochorenia..a strašne chrápali.. na čo sa mám zamerať aby som vedela, čo mám s lekármi vlastne riešiť...? za každú radu už vopred ďakujem..
@strapco13 ahoj, prosím pekne, chcem sa spýtať, ohľadne seba, pretože nemám čas ísť k lekárovi, lebo by mi nemal kto postrážiť deti. 😒
Mám bolesť v oblasti lícnej kosti, ktorá vystreľuje buď do oblasti zubov, alebo do spánku, alebo do ucha. bolesť je väčšia ak sa predkloním. Podľa príznakov na nete som si myslela, že či to nie je zápal prínosových dutín. Snažím sa stále nos čistiť, aj to pomáha, beriem panadol od bolesti. Teploty nemám. Chcem sa spýtať, či je nutné ísť za lekárom, aby mi predpísal ant. alebo to môžem preliečiť aj sama? Môže to byť ten zápal prínos.dutín? Ďakujem ti veľmi pekne.. 🙂
@strapco13 ahoj, moja dcérka 3,5r. v decembri podstúpila výber nosnej mandle, zákrok robili v celkovej narkóze, endoskopicky, zároveň jej vložili do ušiek stipulky. po zákroku som okamžite zbadala efekt, malá prestala chrápať, krásne čisto dýchala nosom. minulý mesiac mala asi 10dní soplíky, ku koncu už aj zelené, hlavne ráno, po 10dňoch ale nádcha prešla bez nejakej liečby. aj som to spomínala pri kontrole na orl, že mala zelené sople, ale dr. to nekomentoval. od tej doby mi ale v noci znovu chrápe, neviem, čo môže byť príčina, soplíky nemá, nebadať ani pri rozprávaní, že by mala upchatý noštek, že by huhňavo rozprávala, iba v noci chrápe. môže mať zväčšenú nosnú sliznicu a tým pádom sa jej horšie dýcha, alebo jej v nose zostal nejaký bacilík? robíme pravidelne prevenciu preplachmi morskou soľou, dva krát som jej dala na noc antihistaminikum. mám si to vôbec všímať? dakujem za radu.
@katakata ja by som doporucila skor celkovu /a da sa to v ramci jednodnovej cize prides, odoperuju, zobudi sa a odides v ten den/..je to pod kontrolou zraku, vyberu vsetko co sa da vybrat, mensie rioziko dorastania
vlokalke..no oblbovak moze sposobit, ze si to nebude pamatat..takze sice v danej chvili je to drasticke ale nebude si to pamatat
pozri moj clanok o nosnej mandli,..mama tam rozpisane pozitiva a negativa
@janna_1 ak su ATB davane podla citlivosti tak by mali zabrat aj lokalne..ake ma davkovanie tych lokalnych
kasel je aky? z hrdla ? zatekajuce sople? z priedusiek? suchy alebo vykasliava?
moraxella e hnusna..treba ju preliecit ale je jej vela prave v detskych kolektiovoch
skusila by som aj nieco na podporu imunity
na ORL ste boli kedy?
pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa..skus ten postup
@mojkamirka sinupret je dobry ale moze sa stat ze zriedi sopliky natolko, ze je to uz viac na skodu, lebo potom je tych soplikov vela /ale to by asi urobilo v tom pripade aj ine mukolitikum/
ak je este zachripnuta..mozes dat kalcium
ako ste na tom?
@csina ak ma v noci vypadky dychu tak treba skontrolovat nosne aj krcne mandle..a ak su velke tak ich operacne zmensit /cize nie celee krcne zobrat von, len ich zmensit, cize ich imunitna funkcia zostane zachovala/
ak ma krivu prepazku /cize vysetrit aj nostek/ ..to sa do 18 rokov operacne a ni inak neriesi, lebo je este v raste
trebva dokladny preplach nosa, antihistaminika a na ORL
@tinki moze to byt zapal dutin..zvyraznenie pri predkloneni by o tom svedcalo..cize k dr by som sla..chod rovno na ORL a bolo by dobre aj RTG /teda ak si medzi tym nebola a stav sa nezlepsil/
zatial preplach nosa, nosne kvapky, skus nasivin sinus sirup..ten je na uvolnenie prinosovych dutin, mozes solux alebo naparovanie ak nemas teploty
@beruska9561 ked si dala na noc antihistaminikum..zlepsilo sa to?
zelene sople znamenaju bacilka...takze vyter by som spravila, ci tam nieco nepreziva
skontrolovat mandlu
minuly rok o takomto case nemala podobne problemy? moze ist o alergiu na nieco a z toj´ho upchaty nos
@strapco13 dakujem za radu, no zachripnuta nie je, len este trochu pokaslieva, v lekarni som sa pýtala na kalciovy sirup tak mi radsej odporucila sirup solmucol ( alebo tak nejak)
@mojkamirka solmucol je na riedenie soplikov..cize moze sa dostavit rovnaky efekt
@strapco13 ďakujem, ten kašeľ bol len taký " prázdny" akoby jej slina zabehla. Najprv len 1-2x denne, potom častejšie a aj viac krát za sebou. Soplík nemala žiaden. A potom zrazu po pár dňoch ten kašeľ zmizol - čo som samozrejme rada. Ale bála som sa, či z toho nebude niečo horšie, ale nemala žiaden iný príznak choroby, tak som nechcela ísť do čakárne plnej naozaj chorých detí. Zatiaľ sa držíme 🙂
@strapco13 ďakujem za odpoveď, dnes sme boli opäť u detskej a dostali sme antb. na preliečenie, keďže sa to ťahá dlho, sirup na zriedenie hlienu a tabl. na odpuch slizníc, spravili výter z krku a o 2 týždne ideme na krv a nasleduje vyšetrenie u alergológa a na krčnom. nevedela som, že sa mandle neberú celé, len časť 😕 o takej možnosti som naozaj netušila... som rada, že ju pozrela, lebo som mala obavy, či opäť nejde o mononukleózu ako presne takto pred rokom.. vleklý chorobný stav, žiadne teploty len boľavé hrdlo a únava ..dr. netušila, nasadila antb a skoro sme skončili s ťažkou reakciou v nemocnici.. pevne verím, že tentokrát nič neprehliadla a nebude sa to opakovať.. ešte raz vďaka 🙂
@strapco13 pls. potrebovala by som aj ja radu. Maly mi teplotoval zaciatkom tyzdna...bez soplikov a pod. teplota odznela, no od vcera ho bolia usi. vcera plakal, ze lave, dnes sa uz pridalo aj prave. Bolelo ho to dost, dostal nurofen aj vcera aj dnes... inac normalne funguje, nurofen dostal kazdy den iba 1x, no boli ho to. nos samozrejme cistime...sopliky nema, resp. mu nic netecie, obcas si odkasle, takze mozno mu cosi zateka....
no ale problem je, ze sme mimo SR a v pondelok letime nazad. A dooost mam obavy z toho letu, ten tlak v lietadle spolu s bolavymi usami ma desi.... co mozem okrem poriadneho cistenia nosa - sprej a kvapky 3x denne aj s odlezanim- a chranenia pred vodou a chladom - permanentne vata v usiach - este pocas tohto vikendu spravit, aby sme ten let co najlepsie zvladli 😨 😖
@strapco13 nastastie uz sme bez soplíkov, len ten kasel nas este trapi 😒
@strapco13 to antihistaminikum myslím nepomáha, chrápe v noci aj tak, dnes v noci zle spala, budila sa, lebo nemohla dýchať nosom. cez deň jej nič nie je, žiadne sople. dala som jej Sinupret, možno sa niečo spustí. min. rok o tomto čase mala podobný problém, chrápala, ale soplíky nemala, dr. som poprosila o výter, vtedy mala v nošteku pozitívneho streptokoka pneumoniae. vtedy sa to preliečilo ATB a chrápanie zmizlo. dr. jej robila z krvi test na protilátky kvôli alergii, ale vraj by nemala byť alergická. ale v pondelok navštívime určite orl. 🙂
@strapco13 ahoj prosim ta, existuje nejaka foto ze ako ma "vyzerat" detske hrdlo? 😅 😕 maly nedavno bral zas ATB (dobral pred necelym tyzdnom v nedelu; mal vraj anginu), asi 2-3 dni teplotu mal pod 37, teraz ma zas stale cez 37 - rano menej tak do 37,5 vecer cca 38 po odratani. Netvari sa nejak choro, (ale zas on aj ked ma 40teplotu tak lieta ako sarkan 😕 ) ale ked sa smeje alebo reve tak som si vsimla ze akoby mu na jednej strane nieco trcalo, neviem ci to mandla alebo co, ked sa mu snazim viac kuknut do hrdla tak to tam ma cervene ale na tom akoby bledsie pupienky ale nie je to ako hnis 😕 S dr sme sa naposledy dohodli ze ak bude bez teploty tak prideme az tyzden po dobrati ATB na odbery - krv, moc, stolica na alerg, nech nemusi byt medzi chorymi detmi v cakarni. to by malo byt teraz v pondelok. Nejak teraz ale neviem ci mu radsej povedat nech mu do toho hrdla kukne pred tym len zas potom nam posunu termin na alergo (cakali sme 4 mesiace 😝 ) a dalsia vec je nechcem posobit ako hystericka mater co ide k dr s kazdou prkotinou 😎 A este som sa chcela spytat od akeho veku maj deti vyvinute prinosove dutiny. kdesi som citala ze sa vyvijaju medzi 2-5 rokom. On ma pod jednym ockom zapalene ten kruh pod okom co je (pozorujem od vcera), a opuchnute ocka uz dlhsie. Bral teraz aj k cedroxu sulfacetamid do nosteka lebo mal zelene sople a kedze zaroven s nim som mala ja sinusitidu zas aj anginu tak rozmyslam ci aj jemu to nemohlo nejak do dutin vrazit...teda ak ich deti uz maju...
Ahoj strapco13, chcem sa spytat (aj cez IP) na ci nahodou nepoznas Dr Koniga, ktorz vraj pracoval v nemocnicï v Galante. dakujem pekne.
@mojkamirka ked uz nemate sopliky tak nedavaj nic na riedenie soplikov a ak je kasel uz suchy a drazdivy, tak nieco na tlmenie kasla
@beruska9561 vyter spravit ak je negativny skontrolovat nosnu mandlu a ak ta nie je zvacsena potom na alergologiu
@pink_lady http://www.detskaorl.sk/?p=4 mandle mozu byt rozne velke, mali by byt rovnako ruzove ako ostatna cas sliznic , bez povlakov, bodiek, hnisu a pod
nevies sem hodit fotku? ze by som sa na to kukla
prinosove dutiny..niektore maju zaklad od narodenia /cuchove/, ostatne sa vyvijaju az do 18 r /celove/ medzi 2-5. rokom sa vyvijaju tie celustne..pod ocami cize moze ich mat zapalene/ ak mal opuch pod okom, tak zrejme kvoli opuchu a infekcii v nose sa to prenieslo cez slzny kanalik na oko a slzne zlazy su tym padom chytene..preplachy ocka ason o-septonexom a uvolnit nos
ak ma bolesti pod ocami ktore sa zvyraznia pri predkloneni, tak moze ist o zapal dutin, tam pridat antihosatminika, od 3. rokov sa moze Nasivin Sinus sirup, prepalchy, nosne kvapoky, ak nie je terplota tak solux a lebo nahrievanie
@strapco13 ja myslím, že tam bude bacil, malá máva pravidelne pozitívne kultivácie na zlatého stafylokoka a tento jej robí šarapatu od 1,5r. a ešte by ma zaujímalo, či fakt je možné, aby sa nosná mandľa znovu narástla po 3 mesiacoch od jej vybratia?

@strapco13 Ahoj, chcela by som sa ta opýtať aké más skusenosti so sirupom sinupret. Bola som s dcerou (10 mesiacov) v piatok u dr. mala mala dost hustý výtok z nosa, až do zltej farby, predtým mala 38 teplotu jeden jeden potom uz nie. Dr. nam predpisala sulphacetamid do nosa, sinupret a fenistil. No ked som malej dala sinupret , čo by malo uvolniť hlieny tak ju tak v noci zahlienilo, že sme boli hore do druhej rano , lebo ju v ležiacej polohe doslova dusili hlieny a nemohla dýchat. Tak som sinupret vysadila ( brala ho len 2 krát) a uz takéto stavy nemala. Soplíky uz nemá tolko, ale začala pokaslievat a je dost zachripnuta, spí uz bez problemov. No mohol by ten chripot suvisiet aj s tým, ze v podstate si dve noci odplakala, ked nemohla dýchat od tých hlienov? ona inak malinko place. Ako jej mam pomôct, mohla by som jej dat calciový sirup, alebo to časom samo odoznie? dakujem za odpoved