Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ahoj 🙂 neviem či si na mňa pamatáš...ale aj keď nie, nevadí 😉 len sa chcem podeliť o radosť 😉 na druhý pokus, kedže prvý bol s plačom a to som nechcela, malá prestala piť mliečko a zvláda to ozaj úžasne 😉 som na ňu veelmi pyšná 🙂 neverila som tomu že to dokážeme 😉 dokonca včera spinkala sama v postielke, čo je pre nás oobrovská novinka 🙂 mliečko sa netvorí, resp.netlačí sa von a všetko je ako má byť, tak hádam nám to vydrží 🙂 🙂
strapco, poprosim o radu. 3-rocna dcera chvilami tazko dycha. stava sa to mozno 3x za den. pred mesiacom jej vyberali nosnu mandlu v narkoze, ale napriek tomu nadalej ma obcas stazene dychanie, zda sa mi, ze sa nic nezmenilo. nie je vobec prechladnuta, alergicka asi nie je. neviem, v com by mohol byt problem.
@pink_lady no piskanie nie je bohvie co ☹ asi to bude alergicke 😒
@mata222 kasel moze prejst aj bez sirupov a nemusi
pleumolysin obsahuje kodein..cize max 7 dni, je navykovy..a pri vlhkom kasli alebo chronickom ochoreni dychacich ciest nedavat
pri vlhkom kasli, tym ze tlmi kaslaci reflex, tak by sa hlieny hromadili v prieduskach
@fialkaa moze byt ze ak sa mu privelmi cistia usi, task je to ucho suche a preto svrbi
ale moze ist aj o nepriechpodnost eustachovej trubice /prepojenie medzi uchoma nosohltanom/ a teda v strednom usku vznikne podlak a moze horsie pocut , teda moze mat pocit akoby v usku nieco bolo a vadi mu to tam...pozri na moj clanok o zapale stredneho ucha
kedze je mozno alergik..to prepojenie moze ist na vrub alergie, ale moze tam byt aj nosna mandla /pozri moj clanok o nosnej mandli/, ci nejaky neprelieceny infekt
cize by som doporucila, ORL vysetrenie, vyter a nosnu mandlu skontrolovat a ak je to negativne tak alergologicke
@strapco13 dobrý večer, poprosím o radu. Malý mal 4 dni laryngitídu, dnes už je v poriadku, len vlhko vykašliava. Dr. mu predpísala Flonidan antihist. Len som sa v tom strese zabudla spýtať, ako dlho to má užívať? Mám už prestať dávať, alebo až do úplného vyliečenia? Vďaka za radu.
@strapco13 ahoj idem opät po radu, mala si zacala v stredu vecer stazovat na bolest ucha a tyzden predtym bola prechladnuta aj s teplotou, tak sme okamzite utekali na pohotovost,aby sme predisli nocnemu pobehovaniu po nemocnici, Dr. nam diagnostikovala zapal stredneho ucha, povedala ze na ATB to nie je , dala nam nurofenove cipky, kazala kvapkat do nosa kvapky a dostali sme aj sirup na kasel na odhlienenie, kazala davat 3 dni, ze potom nastane zlepsenie,vcera vecer sme skoncili a dnes rano malu zacalo boliet druhe ucho, tak a opät na pohotovost, Dr. nam povedala, ze usi vyzeraju omnoho lepsie ako v stredu a mame pokracovat s nurofenom cipkami do utorka, tak by som sa rada dozvedela,ci je to dostacujuci postup, nosne kvapky ma uz 5 den, ale mali sme ich stale davat nech sa jej uvolnia dutiny- mam pokracovat aj napriek tomu, ze uz ich nepotrebuje a volne dycha?
@strapco13 Dobrý deň. Chcela by som vás opäť poprosiť o radu, resp. čo mám robiť. Nejedná sa teraz o moje detičky ale o mňa samotnú. Už od Vianoc neustále "hlienovito" kašlem (najmä večer a v noci) a nič mi nejako nezaberá. Neni to z pľúc, ale tak vyššie - žeby priedušky (neviem)? V tom čase,keď mi to začalo, som bola v treťom trimestri tehotenstva a teraz som mesiac po pôrode- Užívala som Sinupret, Mucosolvan, cmúľacie tablety Dr. Theisa, Hedelix, cibuľu s medom, pila bylinkové čaje a stále nič. Výsledky krvných odberov a výterov z hrdla a nosa som mala negatívne. Doteraz som nebola na nič alergická. Neviete mi poradiť,čo s tým? Mám navštíviť ORL lekára,či ísť na pľúcne, či snáď na alergológiu? Už si neviem rady... 😢 Je to hrozne nepríjemné. Ďakujem vám pekne. Vierka
@strapco13 bola hospitalizovana kvoli operacii uska, implantovana, tak som poprosila, aby jej pozreli, ci nahodou nema zvacsenu mandlu, prave kvoli stazenemu dychaniu. povedali, ze ked bude v narkoze, rovno jej pod optikou pozru, pripadne priamo vyberu. vybrali... nespominali mi ziaden nalez. otazka, ci mali moznost pri zakroku nieco ine vidiet.
mam pocit, ze dychanie je skor akoby zuzenie. dufam, ze ma nepoplasis s astmou...
priamo alergiu vylucenu nema. casto mavala sopliky, pred rokom a pol prekonala komplikovany zapal priedusiek, nasledne sme boli raz u imunologicky-alergologicky, urobila nejake krvne testy, vraj je vsetko v poriadku. ale testy na konkretne alergie jej nerobila.
@strapco13 ahoj, zase som tu 😀 pekne prosim o nazor, maly berie ten singulair od stvrtku a od soboty vecera ma opakovane vysoke horucky 39,4 kašel taky ze boli aj mna, ale nie drazdivy, len ked zakasle tak je to cosi hrozne...taky este nemal a to s kaslami mame bohate skusenosti...cakala som do pondelka, ze pojdeme k dr len ten ma tento tyzden dovolenku, k zastupujucemu sme sa nedostali lebo to cez cele mesto a maly sa mi v aute zacal dusit a doblinkal sa. Kupila som mu sinupret, kvapky, k singulairu neviem co mozem kombinovat? Jest ani pit nechce. V letaku singulairu je pisane ze sa mozu objavit stavy podobne chripke - to ej mozne ze by to bolo ztoho? ako to zistim ci to neni ztoho 😕 Dakujem vopred moc za odpoved
@strapco13 ahoj tiez idem nacriet o radu neviem ci to konkretne suvisi s orl ale...
malinky mal sopliky a zrazu mu to akosi prerazilo na ocka. Chcem sa spytat ci jeho scervenene trosku spuchnute a zltozelenym vytokom ocka maju za nasledok hlieny alebo to je prievan ci co? staci mu to pretierat - umyvat prevarenou vodou pripadne harmancekom alebo dat aj ophthalmo-framykoinomvu masticku - natriet?
dakujem velice pekne za kazdu radu a usmernenie.
Ahoj strapco13, idem opat po radu a dufam, ze mi poradis ako matka a nie tak velmi ako ORL lekarka. Mala bola dnes na ORL. Kedze mala casto nadchz, kasle atd, zapalene uska (bez zapalu stredneho ucha). Vysledok je nasledovny: Nosohltan - hypertroficka hltanova mandla II st, podnebne mandle kludne. Tympano - krivka typu C vlavo, vpravo typ B. Z: vegetationes adenoidae gr. II, catar tubae audit bilat - praecip. 1 dex.. Dalej pise, ze je indikovana operacia a myringotomia 1 dex. Je naozaj potrebna operacia ? dakujem aj za komentar k diagnoze.
@strapco13 ahoj, chcela by som ta poprosit o radu, resp o tvoj nazor, mam skoro 3r dcerku ktora je od septembra v skolke, dost casto sa na nu lepia virozy, casto ma pamycon, niekedy to konci celkovymi atb. pred 2tyzdnami mala silnu virozu, 6dni teploty cez 38 a to aj pod sirupom, crp v norme, vo vytere pneumokok, preslo pamyconom, cca po 3dnoch od "vyliecenia" sa v noci prebudila na bolest uska, rano sme boli na orl - usko museli prepichnut a odsat hlieny - toto bolo minuly stvrtok, dnes sme boli na kontrole, stale ma v usku tekutinu ale nie je to vraj take akutne, mame vela striekat morsku vodu, fukat silno nostek, do ucha uniflox, celkovo augumentin a zlty trifed. sama lekarka sa vyjadrila, ze nedava velku sancu tomu, ze by sme to dostali von cez nostek, vraj ju chce uchranit stresu z prepichovania, ale mne to pride ze teraz mame tyzden cakat - s 90%pravdepodobnostou to von nedame, lebo jej z nosteka nic nejde - buduci utorok mame ist na kontrolu - kde je to teda asi bude musiet pichnut a budeme zase 2tyzdne na atb - to uz bude pomaly potom mesiac s atb, nemyslils ze by bolo lepsie radsej to pichnut hned - nech sa prelieci co najskor? alebo sa to tak casto po sebe nesmie? tento proces prepichovania sme zazili presne pred 2r a pred 2 mesiacmi mala zapal stredneho ucha,
vopred vdaka za tvoje cenne rady a nazory 😉
@strapco13 mam dvojmesacne babatko jakubka. od starsieho brata chytil kasel (asi nejaka viroza, cela skolka je chora..), zacal v sobotu kaslat. dnes sme boli u obvodnej dr. a vraj ma dychanie ciste, tak mu mam davat iba sirup na vykasliavanie. odporucila mucosolvan junior, ale baby tu na fore pisali, ze to nie je ktovie co pre tak male babo. co by si odporucila ty? mam davat aj fenistil kvapky? je to taky vlhky kasel, robia sa mu viac slinky, take "lepkave" bubliknky, kasle az sa zadusa chuda male, snad to coskoro prejde. najradsej by som nasadila iba cibulovu stavu s medom, ale budem rada, ak mi poradis ohladom tych sirupov. maleho kojim. dik
@katun med urcite do roka nie..jednak je to alergen..ale hlavne med obsahuje nejaku bakteriu ktora je pre deti do jedneho roka nebezpecna..potom uz si s nou vie zaludok poradit
ak ma aj nadchu..tak uvolnit nos a preplach nposa..pozri na moj claok o toalete nosa v mojom fotoblogu
ja mam mukosolvan rada..ale ak je kasel skor zo zatekajucich soplikov tak je lepsi sinupret
@pinkypinkus bolo by dobre vysetrit z krvy protilatky na plucne chlamydie a mykoplazmy
kedze to trva uz dlhsie..bolo by dobre spravit RTG hrudnika a prinosovych dutin /mozte aj ked kojite/ a podla vysledkov bud plucne alebo ORL
@kvietocek7 ocko a nostek su prepojene..treba uvolnit nos..pozri do mojho fotoblogu na clanok o toelate nosa
ak kojis mozes svoje mliecko nakvapkat do nosa
preplach ocja o.septonexom ak sa nezpelsi..treba ist k ocnemu..ATB lieky by sa do oka nemali len tak davat
@bevab nerozumiem co myslis pojomom zapal uska bez zapalu stredneho ucha
preklad spravy..mate velku nosnu mandlu, tlaci na uska, v lavo je "len" podtlak, v pravo mate uz vytcvorenu tekutinu v strednom uchu ..princi pozri moje clanky o nosnej mandli a o zaple sttredneho ucha /je tam aj ako sa da nosna mandla zmensit inak ako operacne/
cize indikuju operaciu a prepichnutie blany bubienka v pravo
postup je spravny..ak bol toto nalez v case relativnoho zdravia bez akutneho ochorenia
v pravo kedzemate B krivku cize uz je tam tekutina uz hrozi porucha sluchu, pretoze tekutina moze zkrstalizovat a natrbalo poskodit jemne sluchove kosticky
cize ako lekar ..jednoznacne sa stotoznujem s postupom ako vam uviedol dr
ako matka..aj ked tym ze som lekar, a vidim viac do toho co moze hrozit, tak nemozem mat cisto laicky pohlad na vec...pokial dita mava problemy s uskami opakovane..jednoznacne by som sla na operaciu., necakala by som na poskodenie sluchu a navyse ucho tak boli ze toto by som nedopustila aby sa to opakovalo..samozrejme ak by bolo moje dieta doteraz liecne tak ako malo byt
@mimi21 pozri do mpojho fotoblogu na clanok o zapale stredneho ucha je tam rozpisana liecba
chybaju mi tam nosne kvapky proti opuchu v liecbe
lerdze ma opakovane zapal ucha...nosna mandla bola kontrolovana?..lebo moze byt ona na pricine
moj nazor..ak je tekutina v uchu pri akutnom ochoreni tak pichnut hned..ak to trva dlhsie tak operacia..nosna mandla a do blany bubienka zaviest drenaznu rurku

@strapco13
ahoj, velmi pekne prosim o radu. moj syn ( 27 mesiacov) sa vkuse chyta za uska. bez ohladu na to, ci je unaveny a chce sa mu spat, robi to velmi casto, ked nema ruky zamestnane niecim inym. aj ked sme vonku a zrovna nebeha, chyta si uska a vyklada si ich spod ciapky. nebyva chory, nemava teplotu, za viac ako 2 roky som mu teplotu zrazala asi 3-krat, aj to neboli vysoke teploty. parkrat bol prechladnuty, ale mozem povedat, ze choroby ho skor obchadzaju akoby sa nanho lepili. nie je ani nervozny a podrazdeny, naopak je to vesele, spokojne dieta. vlani, ked mal cca 15 mesiacov, som mu nechala urobit vysetrenie mocu a krvny obraz, pretoze sa mi zdal unaveny, podchvilou si isiel polezat do postele. vysetrenia dopadli dobre. to polihovanie pretrvava, hlavne dopoludnia, kym ideme von, si ide sem tam polezat do postele. par minut polezi, potom vstane a fici dalej. tvrdi, ze uska ho nebolia, ale je na ne citlivy. ked ho chcel starky chytit za usi v ramci hry, ohradil sa. ale inak si ich necha chytit, takze nemam pocit, ze by ho povedzme boleli usnice. doteraz som si myslela, ze je to len jeho zlozvyk, ze sa mu jednoducho paci dotykat sa usi, ale teraz ma mama vystrasila, niekde si precitala, ze to mozu byt opakujuce sa infekty usi. ale tie by asi sprevadzali teploty, nie? este sme mali asi 2 mesiace dozadu maly problem s ocami, maly si trenim urobil malu cysticku na oku a ocny mi povedal, ze ma pravdepodobne alergiu, preto si sucha oci. kym som sa ale dostala k alergologovi, oci si prestal triet. takze to sa mi zda teraz v poriadku. dufam, ze nevypisujem vela nepodstatnych informacii, budem ti vdacna za kazdu radu. pravdaze sa chystam aj na ORL vysetrenie, ale kym sa tam dostanem, rada by som sa poradila aj tu. dakujem