Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@zitaje su zapaly kde teplo robi dobre a su zaply ked robi zle..ak sa stav pri nahrievani soluxovani, ci biolape zhorsuje ztak ihned prestat...teplo totiz zvysuje prekrvenie a moze tym padom sa zyvsit opuch a teda sa stredne uchi este menej vetra cez prepojenie medzi uchom a nosom tak sa stav zhorsi
to by mohlo byt por´tom problem v tom prepojeni, ze opuchazerjem gravitacnymi zmenami pri predklone sa odtial uvolni tekutina, opuch sa zmierni.
crup patrio tiez medzi mozne loziska infekcie, rovnako mocove a gynekologicke cesty..cize povysetrovat
co sa stav vplyvom slniecka zlepsil..ono este je slnko zradne..a ak fukol vetrik, tak mojlo ofuknut..ale mohlo to byt aj teplom.. tomto pripade by som solux asi vynechala
@zitaje vies ono na ambulancii ked tam caka dalsich XY ludi, tak nemozes povedat takto obsirne vsetko...povies len k tomu co najdes ...tu ti musim povedat aj ine varianty /cize vlaszne myslienkove pochody lekara na ambulancii, ked vylucuje ine diagnozy/..lebo toto je len informativne...neviem stanovit diagnozu cez net bez vysetrenia..na ambulancii by som ti tiez nerozpravala, ze aj toto by to mohlo byt aj toto a toto...len tolko ze nasla som tuto diagnozu, je to o tom a o tom, liecba taka a taka a co z toho vyplyva, nemusela by som rozoberat nahlas dalsic x moznosti
@strapco13 vsak ano, mas pravdu, ale zas na druhej stane potom clovek ani poriadne nevie, co mu je, co to obnasa, na nic nie je cas. Ale to uz je problem systemu.
Uz ma nic neboli 😅 len huci a mam zalahnute.
Tak mozem vyckat do pondelka, vsak? Nemam kam dat deti cely vikend, a ozaj nerada by som s nimi isla na orl pohotovost...
@zitaje vyskuj to uvolnovat..co som pisala a v pondlok k dr
ano chyba systemu...tuto narazam na jednu vec co nechapem....preco ked sa rusia jednotlive oddelenia lebo poistovna si zmysli, tak pacienti neprotestuju????? potom je na jedneho lekara privela pacientov..ale ked lekari strajkovali, za lepsie podmienky /aj pre seba ale aj pre pacientov/ tak zrazu poplach, lebo sa muselo ist 40 km PRECHODNE do inej nemocky kvoli lekarom..to ze rok predtym porusili poistovne oddelenia a pacient musel ist TRVALO 100 km inde tak vsetci boli ticho
toto je ale mimo temy 😅 ..ale zas nie je ..tlactze na poistovne..im platite nemale prachy, mali vby ste vediet ci tie peniaze idu naozaj na lepsiu zdravotnu starostlivost
tym nechcem povedat ze lekari su sväti
No tak toto je tema, kde sa uz stracam 😝 myslim tieto systemove riesenia.
Asi je to chyba, ale ja do toho malo vidim.
@strapco13 este jedna otazka. O tri tyzdne mam letiet na tyzden do dalekeho zahranicia - ja viem, blbe nacasovanie, ale je to mimo mna. Vela hodin cesty, jeden prestup, cize v priebehu 8 dni by som mala absolvovat 4 vzlietania a 4pristavania. Hlavne tie pristavania su pre mna problematicke - bolieva ma ucho a nie vzdy sa da prepukat klasickym sposobom (otvaranie ust, zuvacka atd) 😠
Keby tieto moje terajsie problemy s uchom nejak pretrvavali, jasne ze nikam nejdem.
Ale ked sa dovtedy da vsetko do poriadku, myslis, ze mozem ist? ALebo radsej nie? Mam obavy.
Bol by asi dost problem, keby mi cestou zalahlo v uchu alebo keby som po prilete mala par dni horsi sluch. Nehovoriac uz o tom, ze si nechcem privodit dalsie orl problemy.
Dakujem ti pekne za odpoved.
@strapco13 dobry vecer, neviem ci si spominate na nas pripad, Jakubko mal zahnisane ocko, brali sme pamycon do nosa a do oci, antib.Cefzil..konecne dnes bez teplot, 4 dni berie antib., 7 den pamycon, ale z nosteka mu stale vytekaju take huste sopliky, je to uz preliecene pamyconom? alebo pokracovat v tom pamycone? bude postacovat uz len morska voda na preplachovanie? ak by mal nejaky bacil v nosteku, preliecia ho tie antib.? ma taky vlhky kasel, ale zatial mu nic nedavam, lebo mam pocit, ze mu ziadne sirupy nezaberaju, skor poriadne zvlhcim izbu a pekne si odkasle, len sa bojim toho soplika, ci je to uz ok po tom pamycone.. dakujem velmi pekne.
@strapco13 dobry den, chcela by som poprosiť o radu, dcérka 3,5ročná od minulého týždňa od utorku užívala Cedrox z dôvodu hnisavej angíny. min.týždeň v piatok sme boli na kontrolu, lebo sa mi nezdali tie mandle, stále tam mala totiž biele povlaky. dr. povedala, že sú to len odumreté bunky. dnes som so sestričkou telefonovala kvôli výsledku z výteru z hrdla, mala pozitívnu kultiváciu na klebsielu a bola citlivá na ten Cedrox, kt. užívala. včera dcéra doužívala ATB a dnes som jej pozerala do hrdla a stále tam má biele bodky na oboch mandliach. môže to ešte pretrvávať? pohmatom so zistila, že mandle aj uzliny má stiahnuté, ešte hmatateľné ale omnoho menšie, nemá ani kašeľ, ani soplíky, je čulá, vitálna, bez teplôt, nesťažuje sa ako predtým, že by ju bolelo hrdielko.
Dakujem ti pekne za odpoved a vážim si, že nám takto pomáhaš 🙂 🙂 🙂 .
@strapco13 Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Dcérka má 13 mesiacov a vlhký kašeľ. Cez deň zakašle iba zriedka, v noci je to horšie, hlieny jej zatekajú. Včera sa s plačom v priebehu 2 hodín po zaspatí zobudila asi 6x. Pediatrička nám dnes dala Promethazin 5, že ak bude v noci kašľať, aby som jej dala. Samozrejme som prečítala príbalový leták a váham. Jednak nemá ešte 2 roky a je to dosť silný oblbovák. Zatiaľ som nikdy rady našej lekárky nespochybnila, ale teraz váham... Ako pomôcť dcérke odkašľať? Je malá, sama to ešte nevie. Ďakujem za rady.
@strapco13 prepacte, este ma napadla 1 otazka...jakubkovi, vzdy ked kasle,zaberie jedine stoptussin, akonahle mu prejde kasel na vlhky, prestanem davat a nedavam ziadny, ale potom sa mu opat zmeni na suchy, drazdivy kasel (hoci som skusala aj ine sirupy, jedine tento mu pomaha a ma potom vlhky kasel), mozem mu ho teda podavat stale ako pisu v letaku 7 dni? na forach som citala, ze to lekari neodporucaju, jedine na noc, z akeho dovodu? a kvapky pleumolysin su to iste? doma mame tolko sirupov a ani jeden mu nevyhovuje, to mam odpozorovane uz dlhsie..len to mi je zahadou, preco po zmene sirupu sa mu potom kasel zmeni na suchy, drazdivy...este raz dakujem velmi pekne.
@strapco13 neviem ci si spominas, nedavno sme pisali o tych dutinach a mandlach. Uz su vysledky, takmer vsetko v norme, okrem par zvysenych tych IgM a par veci zvysenych v KO ale inak nic katastrofalne...tak ja neviem 😕 CRP 0,01, neviem ci to tym ze bol tesne po dobrati Cedroxu alebo ky ony...zajtra ideme na alergo tak uvidime 😕 mozno bude len po mne, tiez kaslem a priedusky pistia len v zime (cca IX-III.mesiac) 😕
@strapco13 ahoj prosím ťa o radu-manžel bol dnes na OLR-chrápe,stále má plný nos,a v noci dýcha,len ústami a miestami akoby nedýchal-spánková apnea,je objednaný na zákrok hneď po veľkej noci-budú mu vystužovať podnebie-má ho poklesnuté,a chcem sa opýtat ako prebieha taký zákrok,či na to stačí,len tak uspať,alebo anestezia...upraví sa to po zákroku?dosť sa tej anestezii bojíme,ďakujeme 🙂
@rejocka pri tomto zakroku musi byt pacient klasicky zaintubovany - trubicka do krku na dychanie, pricom je uspany predtym liekami na spanie a bolest, ktore dostane do zilky na ruke. anestezy sa bat nemusite, nie je to dlhy vykon, pokial sa manzel nelieci na zavazne ochorenia, bude to ok.
@zitaje dovtedy radsej by som brala antihistaminika, nech je to prepojenie medzi uchom a nosom volne, nech sa vyrovnava tlak
mysim ze dovtedy budes OK.,.ale zuvacky si ber so sebou, tiez preistozu nieco proti bolesti
a prefuky /politzerizaciu / poznas?..zapchas nos a fuknes do usi..ale nesmie sa v akutnej nadche
@strapco13 dakujem. Ja to nakoniec zrejme zrusim, lebo buduci tyzden najneskor potrebuju mat 100% istotu, cize kupuju letenku, no dnes nemam pocit, ze by som sa z toho o chvilu mala dostat 😠.
Bola som na orl, dali mi kvapky do usi, ale teda mam si ich kvapkat do nosa, lokalne atb, zatial ziadna zmena. Uz to trva vyse tyzdna a mam pocit ze sa to zhorsuje, teda zahlienena uz nie som tak, ako som bola, ale zato pocujem snad este horsie 😖 V pondelok mam ist na kontrolu, co ak sa mi to dovtedy nezlepsi? To uz budu 2 tyzdne...
@dijefcatko su modernejsie antihistaminika..toto by som dietatu nedavala ..pozrite moj clanok o toalet nosa v mojom fotoblogu
stoptusin sa dava ked je kasel suchy..cize ak sa vam z vlhkeho z,eni na suchy mozte ho znovu nasadit
zvykne sa davat na noc..aby v noci tlmil kasel a dieta sa vyspalo..ale ak je hlienov vela a stlmite kasel, tak to nie je vhodne, lebo nevykasle hlieny a tie potom zatekaju dola na priedusky alebo v nioch stoja
ono kasel ma casto fazy ze najprv suchy, potom vlhky a ten prejde znovu v case uz konca koroby spat do sucheho a az potom vymizne..u alergikov anpr ta posledna fatza moze dlho trvat
@strapco13 davam si 3x denne nasivin proti opuchu a 10 minut na to si kvapkam uniflox. Okrem toho 1x denne vecer aerius 5mg tabletku. A este solmucol si mam davat 3x denne.
Stale zalahnute a obcas aj bolesti.
Robili mi tympanometriu, mam vlavo c-krivku vpravo B-C, to netusim co znamena. Sa mi zda, ze to akosi nepostupuje...
@zitaje B krivka znamena vacsinou tekutinu v uchu, C krivka nepriechpodnost esutachovej trubice Pto prepojenie medzi nosom a uchom/..uvazovala by som o paracenteze vpravo
a pridala by som do nosa lkalne antihistaminikum alebo lokalny kortikoid
ak nemate nadchu tak tu polizerizaciu..alebo baloniky Otovent na prefuk dostat ich v zdrav. potrebach
@rejocka ohlado anestezy ti napisala uz @latvia ..co sa tyka zakroku..zavisi od nalezu..ale pravdepodobne sa cast makkeho podnebia vyreze a zosije sa to...taka plastika, niekedy je prilis velky ten capik co trci v ustach tak sa zvykne zmensit, ci odstranit
endoskopiu nosa a rtg prinosovych dutin mal robene?
hned po zakroku zlepsenie nebude..musi ustupit pooeracny opuch ale tak po tyzdnio by malo byt vidiet zlepsenie..ak bo problem v makkom podnebi
este moze byt problem nos
@strapco13 uz mame po alergo, dostal singulair prasok, doplnila nejake testy z krvi...ko o mesiac apol..no zacina mi svitat, boli sme predvcerom na konoch po dlhsej dobe, chodime na hipoterapiu, a potom mu piskali priedusky, ...pred tym sme tam dva mesiace neboli, a za tu dobu, sice chory bol, 3x ale az taketo stazene dychanie nemal...
@strapco13 dakujem velmi pekne za odpovede, kasel ma uz opat pekne vlhky, je mozne, aby kasel presiel bez akychkolvek sirupov? tych sirupov je uz tak vela na trhu a nechcem z neho robit testovacieho panaka, mam pocit, ze mu nezaberaju..a co kvapky pleumolysin? pamatam si, ze ako deti sme ficali na stoptussine a pleumolysine, mozno tie by mu zabrali, ale neviem, ci je to vhodne na vlhky kasel..dakujem velmi pekne za odpoved, ste velmi zlata..

@strapco13 ked predklonim hlavu, chvilu mam v uchu take pichave bolesti, citim ako sa mi tam prelieva voda a zrazu sa mi prejasni sluch. Po tom pichnuti uz viac neboli. Vlastne najradsej by som bola tak, dole hlavou - len je to dost nepohodlne 😀 Ked sa zase postavim, zase mi zalahne a horsie pocujem.
Teplotu nemam.
Dnes som sedela vonku na slniecku a svietilo na mna z prava, a potom ma zacalo boliet aj to prave ucho - to je len nahoda, ci to moze suvisiet? Celkom dost teple bolo to slniecko.
OK takze nasivin sinus sirup si zajtra kupim, dakujem za radu.
Este to ct - nebola to spongiovita kost, ale nejake spongiovite zmeny v tkanive - teda ze za normalnych okolnosti je to neviemake, a ja to mam spongiovite.
A este jedna vec - co robit, aby sa mi to neopakovalo? Tie vyteryy urobit, co este?
Moze byt lozisko kdesi v chrupe? Mam nejake stomatologicke resty .
Vdakaaaa!
Za ten cas co si tu piseme, trocha ustupila aj bolest, asi radsej nemam chodit vobec von, ze?