Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 nosna ak krcna mandla su ok.. maju mu davat len tie rurky.. od malicka po kupani pri cisteni usiek mal v lavom usku taku tmavozltu hrudku (zosusene mazivo), nas pediater to okomentoval, ze je to ok, ze niektore deticky maju viac maziva v uskach, niektore menej (starsi to nemal vobec a mathias tiez len v jednom usku, preto som ho na to oslovila) asi ked mal 4 mesiace, nasla som mu rano na celom usku zaschnutu svetlozltu tekutinu, volala som k dr. a bolo mi povedane, ze to mam pozorovat.. potom sa to stalo, ked mal asi 7 mesiacov a to uz nas pediater poslal s tym lavym uskom k orl-lekarovi.. ten si to pozrel, kazal nam do toho laveho uska kvapkat peroxid, teraz sme boli na kontrolu (po 2 mesiacoch) a orl-dr. nas odporucil do nemocnice na operaciu oboch usiek, kedze tekutina ke za oboma (vraj, zrazu?) membranami.. pri tej prilezitosti skontroloval nosne aj krcne mandle - s komentarom priblizne: na dychanie ma dost miesta, to je ok.. a pytal sa ma na chrapanie (nie nechrape) a na zlty vytok z nosa (nemame)
zajtra mame termin na predoperacny pohovor v nemocnici.. preto som chcela vediet, ci sa dat na tu operaciu hned alebo pockat aspon do toho jula po kontrole srdiecka.. dakujem
idem si hned precitat vas clanok..
dobry den, chcem sa opytat, maly ma zajtra 7 mesiacov a stale si skrabka usi, obe. Ale je kludny, vysmiaty, zda sa, ze ho nebolia , len si ich skrabe,uz sa aj stalo ze az do krvicky . Moze to byt aj tym, ze ho uska svrbia, lebo sa mu robi dost vela toho zlteho maziva...Je to v poriadku?
ahoj, aj ja mam otazku..moja dcerka bude mat 7 mes, a uz vyse mesiaca je chorlava...pred tyzdnom sme dobrali antibiotika, lebo bola dost zahlienena, potom bola uz len trosku zachripnuta, tak sme jej nasadili kalciovy sirup a fenistil, a teraz od vikendu zacala zasa kaslat, hlavne v noci, ale tak sucho, sopliky jej von moc nejdu, davam jej physiomer, je kojena, tak aj materske mliecko do nosteka, ale stale je zachripnuta, a ked "blaboce" tak ako keby rozpravala cez nostek, tak duto, ked som ja zachripnuta, teda si myslim, ze ma nieco s dutinami. neviem to teraz lepsie opisat. aj by som ju chcela nasviecovat, mozno by to pomohlo, len neviem, ci take malo babo moze a ani neviem akoby som to urobila, ked ma mat pri tom zatvorene ocka..alebo radsej ist k lekarke nech ma posle na krcne? dakujem
strapc13
ahoj prosim ta je normalne , ze aj po roku po vybrati nosnej mandle je podtlak v oboch uskach 226.
mal uz aj 50 ale zase je taky vysoky, nebudte to mta nasledky? nemala by orl uz nieco s tym robit?
dakujem.
jana
strapco13
ahoj prosim ta je normalne , ze aj po roku po vybrati nosnej mandle je podtlak v oboch uskach 226.
mal uz aj 50 ale zase je taky vysoky, nebudte to mta nasledky? nemala by orl uz nieco s tym robit?
dakujem.
jana
@strapco13 Potrebovala by som znova poradit-bola som u obvodacky a dala mi Dalacin na to hrdlo a vyjadrila sa ze mozno by mali ist mandle von.Ked douzivam lieky mam prist na vyter.Uz som vybrala polovicu balenia ale hrdlo je stale rovnake,hlavne lava strana-mandla zdurena,hrdlo zapalene a mam aj taku cudnu chut v ustach.Navyse ma dnes zacali velmi boliet uzliny v okoli hrdla,hlavne lava strana.Viem ze asi nieco nieje v poriadku pretoze sa mi od zaciatku roka strieda angina so zapalom dutin uz niekolkokrat a vzdy ma boli lava strana.Myslis ze mam chronicke lozisko a musim si dat vybrat mandle?Dost sa bojim toho zakroku....Mozem ist priamo na ORL,teda aj bez vymenneho listka od obvodacky?
@strapco13 poprosila by som o radu...
mojej starsej dcerke sa zvacsila uzlinka za uskom,ked mala cca 1.5 roka a prekonala kiahne...cize cca 4 roky ju tam ma...vo velkosti mini hrasku.Teraz v sobotu,ked som ju cesala,tak som si vsimla,ze je trosku zvacsena(a z velkosti mini hrasku na velkost hrasku),trosku som sa zlakla,lebo inak jej nic nebolo ale vecer zacala kychat a zostala trochu zahlienena...tak mi,prosim,poradte,ci je nutne zobrat ju k lekarke,alebo to,ze sa uzlinka zvacsila moze byt dosledkom virozy (kychacka,zahlienenie) a ked tieto priznaky pominu,tak sa uzlina zmensi na povod nu velkost ? (pochybujem,ze by zmizla,kedze ju tam ma uz roky)...ale dost ma to znepokojilo,takze vopred vdaka za vase skusenosti a radu..
@strapco13 tak aj ja sa pridavam ku faninkam a cloveku, ktoremu si pomohla. kedze som nemohla nejako zohnat Senovku grecku len v bylinkach /v lekarni mi sice dali, ale bolo to len sladke ochucovadlo, zo senovky 😠 / tak som zacala uzivat kapsule MORE MILK PLUS. mliecka mam zase vela a aj mala pije kolko chce... avsak aj napriek tomu ma zelenu stolicu /vraj je to hladova stolica/ a v nej kusky nestraveneho mlieka. ako moze byt hladna a zaroven nestiha mliecko stravit??? neviem, ci je ta stolica z cajiku /mali sme zachripnuty hlas a doktorka nam povedala aby som jej dala trosku kamilkoveho caju - pomohlo! / ale uz ma to hneva, lebo jej davam pit stale ked je trosku nervozna a aj ked moc nevypije /niekedy zaspi/ cucka si a niekedy cuca fakt poriadne, ze vypije oba prsniky a je spokojna... uz si neviem rady a tak idem aj k laktacnej sestre, avsak az v piatok a dovtedy nechcem aby mala hladovala. skusala som jej ohriat aj moje odsate mlieko, ale nechcela. ani cez flasu, ani lyzicku, ani kvapatko 😢
@strapco13 Dakujem. Bola som u svojej pediatričky a ta mi odporučila Aerius a Calcium sirup. Ďakujem. marika
Ahojte. potrebovala by som poradiť. Náš 4,5 ročný Dominik sa už 3 mesiace nevie zbaviť kašľa, hlavne v noci je ten kašeľ záchvatovitý, nemôže spinkať, v noci máme pootvorené okno, na radiátore mokrú osušku, vysoko pod hlavičkou.. Dr. mu brala krv na rôzne vyšetrenia, kde vyšlo že žiadny zápal v organizme nemá, iba má hraničné hodnoty čo sa týka imunity, ale zníženej imunite by dr. ten kašeľ nepripisovala. Boli sme aj u ORL, tá má skôr podozrenie na alergiu, malý má aj viac maziva v uškách, ale testy na alergiu mu vraj môže robiť najskôr na jeseň, lebo výsledky by boli skreslené. Ja osobne to tiež pripisujem alergii, viem to podľa seba, podľa mňa to bude mať súvislosť s naším bytom ktorý je veľmi prašný. bývala som aj v rodinnom dome, aj v tehlovom, ale nikde sme nebývali tak chorí, ani ja ani muž, ako v tomto panelákovom byte. sme na prízemí a pred nami je hlavná cesta. predtým Dominik nebýval vôbec chorý, do štyroch rokov nebral antibiotiká, a celkove takmer žiadne lieky, bol vyše dvoch rokov kojený, myslela som si že bude zdravý ako ryba. Poraďte prosím či by ten strašný kašeľ mohol byť spôsobený alergiou, alebo aj tým našim bytom. Už som zúfalá, dr. nám dala teraz aerius a kalcium sirup. Za všetky rady vopred ďakujem.
strapco13 dobrý večer chcela by som sa vás spýtať v štvrtok idem s malým na výber nosnej, krčnej mandle a má vlhký kašel, dens sme boli u dr. dýchanie má čisté tak sa bojím či nás vôbec zoberu, inak je bez teploty, soplíky málo, sú vodnaté, ten kašel nie je často asi len ked malý poskáče, lebo už nespím celý týžden. díky moc
ahojte, potrebujem tiez radu ohladom kasla mojho 22mes.syna. Kasle uz vyse 2 mesiace, bral uz snad vsetky mozne sirupy ci kvapky na kasel, nic nepomohlo /kalcium, solmucol, mucosolvan, sinupret, pamycon-nasivin, fenistil kvapky..../ Minuly piatok mu bral dr.krv a vyter z nosa, vsetko negativne, tak neviem co dalej.. tuto noc opat strasne kaslal, nemohol spat a ja tiez nie, uz je to vycerpavajuce... Nema ani teploty, ani poriadne sopliky - no talcia sa mu ocne zuby a sucasne stolicky a to uz dost dlho a nie a nie vyjst von, tak neviem ci mu nezatekaju sople rovno na priedusky, lebo von netecu a ani moc neni co odsavat.. Ten jeho kasel je skor na noc alebo po zobudeni, ale ani nie kazdy den.. a uz ani neviem ci je vlhky ci suchy, raz tak, raz inak...niekedy aj tri dni nezakasle a potom zase kazdy den a takto dookola... Nemal este zatial ziadne antibiotika, tiez sa obavam ci to nebude alergia nejaka, poradte co dalej...nechcem vyzerat pred dr. ako premudrela matka, ale tento tyzden tam asi zase nabehnem, lebo mi to nepride ze je v poriadku aj ked vysledky boli negativne.. uz rozmyslam ze aj vymenim lekara, nech sa na neho pozie niekto iny, lebo som uz bezradna.. dakujem za rady..
@strapco13 Pred casom - tusim pred 2 tyzdnami - si mi radila ohladom opakujucich sa kutikov...este stale som nemala cas s tym ist k lekarke, ale podla tvojich rad som si skusila nasadit zelezo (acidofolan) a odvtedy som kutik nemala! U mna je to naozaj vykon, kedze som bez kutika dlhsie ako 2-3 dni uz dlhu dobu nebola. Takze zeby anemia? Buduci tyzden uz konecne budem mat cas ist k lekarke, tak to konecne zacnem riesit, ale zatial sa zda, ze to zelezo naozaj pomohlo na rozdiel od B komplexu. Takze este raz DAKUJEM.
Ahoj @strapco13 chcela by som sa poradiť môj starší syn ma v uškách ventilačné trubičky -stipulky od januára tohto roku, viem že na uši musíme dávať pozor pri kúpani, aby mu nevošla voda do ucha, ale ide leto máme naplánované nejaké akcie kde budú bazény existuje niečo do ucha - napr. štuple čo neprepustia vodu? prípadne ak niečo poznáš môžeš odporučiť, alebo budeme musieť vydržať leto bez kúpania? ďakujem.
@lenka_l skoc na orl nech to vycistia, potom ak by to pretrvavalo tak vyter z uska ci tam nie je bakteria
uska necistit vo vnutri, len to co je vidiet, lebo potom drazdit kozu v iuchu, mozes poskrbata a navyse suche ucho svrbi, moze sa aj dieta skrabat a byt nervozne
ucho ma samocistiacu schopnost, vytvorene mazivo posuva jemnmi chlpkami smerom von, cistenim poskodis ie chlpky a teda sa uch necisti a hromadi sa mazivo a kednak ak vytries ulne dosucha, tak ucho zacne tvorit este viac maziva aby sa pokozka premastila
mazivo chrani ucho
@mooc uprimne..na dychanie ma dost miesta? ale co ak nosna mandla tlaci prave na tie vnutorne sluchove trubice? uz som vyberala male nosne mandle, respektive neboli skoro vobec zvacsene len na bokoch a tlacili tam
pokial je tekutina za blanou bubienka znamena to ze vnutorna sluchova trubica nefunguje ako ma, neventiluje
priciny . nosna mandla, infekt, alergia, velke krcne mandle, prekazka v nose /polyp a pod/
v ramci predopercneho vystrenia aj tak budu cjciet vysetrenie srdiecka ak chodite na kardiologiu
@jerryjanka si strasne zlata, ale ja to nerobim preto aby sa mi mamicky niecim odvdacovali 🙂
@monia_ co sa tyka maziva pozri moju predchadzajucu odpoved prelenku
ale skrabat sa moze aj vtedy ak idu zubky..moze sa preniest bolest
ak ma dlhe vlasky a steklia ho na uchu /ja som kvoli tomuto musela maleho ostrihat velmi skoro/
a potom tie skrabance co sa hoja mozu svrbiet /rany svrbia ked sa hoja/ on si to poskriabe, vyrobni nove a tie zase svrbia ..cize zabezpecit nejak aby sa neskrabkal..odviest pozornost
@nathalie111 lymfaticka uzlina moze zareagovat zvacenim na kazdy infekt, potom by sa mala stiahnut do povodnej velkosti ako pred choroboupokial je infekt lahsi netreba ist k lekarke aleakby sa vam nieco nezdalo tak kludne
ale malo by tio par dni poo odozneni infektu sa zmensit..ak nie treba ist na sono, krvne vysetrenie
takto moze ta uzlinka zareagovat na kazdy infekt aj v buducnosti
@danusskaaa zelena stolica nie je hladova.,.ak dieta prospieva netries farbu stolice
zelena moze byt z toho ze pije vac predneho mlieka, to obsahuje viac laktozy, ta ide traviacim traktom rychlejsie a farbi stolicu do zelena ..a preto su tram aj tie kusky nestraveneho mlieka
treba nechat dieta dopijat prsniky
inak toto je caste aj pri nadprodukcii
kamilky su nevhodne, je to jeden z najvacsich alergenov a ak ho davas flaskou tak moze zhorsit prisatie, bolesti mozu byt
dojcene dieta nepotrebuje ine tekutiny ako materske mliecko v tom veku
@lussinka23 moze to byt alergiou
mala skontrolovanu nosnu mandlu? vyter z nosa hrdla?
ak mate prasny byt terba sa riadne start o nos..opozri na moj clanok o toalete nosa
@simsalabim som rada ze som pomohla
daj sa vysetrit..lebo anemia ma rozne priciny, niekedy sa staci len andopovat zelezom, niekedy trba este nieco pridat
ak sa potvrdi anemia tak hematologiucke
ale je mozne ze ti anemiu nezistia, lebo uz sa nadiopujes zelezo kym sa tam dostanes 😉
@marketka1 su take stuple..v propedeutike, ale moze sa dostat voda aj cez nos do usi
pred dovolenkou aspon 2 tyzdne ist na kontrolu ci este drzia a ci nie je usko v stave ze by sa dali vytiahnut..a ptom kontrola pred odchodom na dovcu
ak usko nie je v poriadku tak sa neponarat, nech netecie usa do nosa, ucha ust

@strapco13 taaaaaaaaaaaaak ti kupim čokoladku 🙂 alebo vidim že maš dievčatko tak mam straaaaaašne vela čeleniek s kvietkami to sa jej isto bude páčiť. pošli mi do ip adresku