Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
Ahojky @strapco13!
Čítam Tvoje rady a páčia sa mi. So starším synčekom máme podobný problém, ako píšu babenky.. V septembri bude mať 4 roky, chodí už do škôlky, no je to tak, že týždeň je v škôlke a skoro dva doma. Stále bojujeme s upchatým noštekom, kašľom, ojedinele s teplotami. Keďže mu v novembri min. roka zistili alergiu na prach a roztoče, odvtedy vždy pri nádche podávam Xyzal - sirup a každý deň je tabletku Astmasan. Nos mu čistím Physiomerom a dávam aj kvapky Nasofan alebo Allergodil. Mrzí ma, že stále musím doňho "tlačiť" nejaké lieky. Myslíš, že keby som sa radila Tvojimi radami pri hygiene nošteka a vyskúšala bylinkové čaje, resp. inhalácie, že by sa jeho zdravotný stav mohol zlepšiť? Príp. až by si vedela o niekom, kto má podobný problém, že by mi vedel tiež poradiť? Ďakujem veľmi krásne za odpoveď a radu! Krásny deň! 🙂)
@strapco13 no to zatial presne neviem kedze rtg mi robit nemozu, caka sa este na nejake vysledky ale zatial mam nejake 3 diagnozy v latincine co ja som pochopila tak to je vsetko nejaky hnisavy zapal dutin, mandli a neviemcoho este....akurat mi robia nejake testy a ked vylucia meningitidu tak by som tak o dva dni mohla ist domov...uvidime no
Moja dcéra má 5 rokov. Keď mala 3 a pol vybrali jej nosnú mandličku, bo bývala často chorá, v noci chrapkala a spala s otvorenou pusinkou. Ozaj nám to pomohlo, túto zimu sme prekonali dohromady asi s dvoma soplíkmi. Lenže mandlička nám akosi znova dorástla, začiatkom jari sme začali znova chrápať a nevieme sa zbaviť kašlu. I keď cez deň sa javí malá ok, pre spaním začne dusivo kašlať. Čo mám s ňou ďalej? Nemôžem jej predsa dať zas po roku a pol vybrať mandličku s tým, že možno zas po roku bude tak isto veľká a budeme mať také problémy ako pred zákrokom
@lussinka23 tak moze byt ze suchy zvuk mu skodi..alebo je to alergia, a vlastnea ak vetras tak sa znizi koncentracia alergenov preto spi pokojnejsie
nosna mandla moze vplyvom toho tiez pripuchnut a dopuchnut
@nathalie111 ak je to ze sa zvacsila po nejakom ochoreni, tak sa moze sat ze uz sa nezmensio..ze zostane stale takato a v case infektu pripuchne a potom odpuchne..cize moze to byt u nej trvakly stav
ale je mozne ze je zvacsena lebo v tele je este nieco nezistene, tak potom by sa mohla stiahnut..ale skor to vidim na tu prvu moznost
tie bodky..to su asi petechie...prasknute cievky...toto je casto pri infekte..malo by to preliecenim zmiznut
nebrala teraz /okrem pamykonu/ nejake ATB /amoksiklav hlavne/
tie chrasticky..aj ju to bolelo nejak?
@silvimaria ak je alergik tak nestaci sa len starat o nostek aj ked to vyrazne pomoze..vtedy treba aj lieky a nielen pocas choroby..alergici by mali brat lieky skor ako pride pre nich problemove obdobie
plus vylucit nosnu mandlu..pozri do mojho fortoblogu na clanky o toaltee nosa a o nesnej mandli..ci nema priznaky
@strapco13
Ďakujem, vyskúšam a keď sa to nezlepší, pôjdeme dať vyšetriť nosnú mandľu. Pekný podvečer! 🙂)
strapco13-ahojcek velmi pekne by som ta chcela poprosit o radu,uz som zufalá ☹ Maly mal 5/2010 EAT,odvtedy mal asi 2x anginu,a 3/2012 prekonany obojstranny zapal stredneho ucha uzival Cefprozil.Dnes som s nim bola u dr.záver vonkajsie zvukovody volne,blanky bubienka su diferencovane vpacene bilat.s tekutinou v stredouši,sluchove trubice nepriechdné.Boli sme aj na audiometrií a tympanometrií.KV:0-5-5-10-5.VV:30-35-35-25-40,KV:0-5-5-10-10,VV 35-40-45-30-50-45.Dala nam Aerius 2,5mg,a Avamys1x1.Kontrolu máme o mesiac,a potom sa uvidi ci nam daju trubicku,alebo nam prepichnu uska.Podla teba je to spravny postup?Velmi sa bojim o maleho,v sept.ide do skoly a nechcem aby zaostaval,prosim ta porad co by som este mohla pre neho spravit,keby sa dalo dala by som mu moje usi,len aby dobre pocul ☹
@lelkeska postup je spravyn..lebo upcate to prepojenie moze byt aj z alergie..preto tie lieky a spray
plus dokladnu toaletu nosa, bolo by dobre spravit vyter z nosohltana ci tam nema infekt a z krcnych mandli..kedze mal anginu..niekedy to prepojenie, respektive lymfaticke tkanivo na zaciatku toho prepojenia reaguje takto
a mal teraz zkontrolovanu nosnu mandlu ci nedorastla?
RTG prinosovych dutin by som tiez doplnila
ale zakladna liecba je ta co ste dostali
@strapco13 Dobry den pani doktorka.. Pred tyzdnom nasli mojej dcerke 9 mesacnej streptokoka v hrdle.. Mala opakovany zapal hrdla :( a uz dvoje antibiotika. teraz ich uziva uz 7 den a dali sme si spravit vyter aj ja a aj manzel. moj uz vysiel pozitivny na tu istu bakteriu ako mojej dcerke Streptococcus alfa hemolíticos. Navrhli nam, vziat antibiotika min 14 dni, vsetci traja a potom kazdych 21 dni na injekcie po dobu 6 mesiacov.
Zijem v Mexiku a nemam velmi dobre skusenosti s lekarmi, lepsie povedane, velmi im tu neverim.
Tak som sa chcela spytat vas, ze ako by ste postupovali s liecbou a kolko to bude trvat, nez to vymizne a ci take dieta moze ist von na prechadzku, ak uz 7 dni uziva antibiotika, ak nema teploty a nic.
Dakujem velmi pekne..
@strapco13 ok ďakujem za rady, pri najbližšej kontrole poviem dr že teda súhlasím s výberom tých mandlí.
@strapco13 ahoj, už som sa raz pýtala na uzlíky na hlasivkách, to sa zlepšilo 🙂 ..
teraz ta velmi prosim o informáciu, kedy je nutne ist k lekárovi pri krvácani z nosa? malemu dnes vecer sla velmi krv a sa mi zdala dost svetlej farby.. krvácanie sa zastavilo rýchlo, len studene obklady pomohli, ale som zostala zlakana, lebo na dlážke, rukách, v ustach mal plno krvi (viem, ze nosa DU spolu komunikuju, ale aj tak som sa zlakla). Začalo to pri plači a opisal mi to tak "ze šušna sa mu premenila na tu krv". Asi po hodine sa mu ešte trošinka spustila, ale maličko. Ak mu bude este krvácať, mám ist aj na pohotovosť, ked zajtra nie je prac. den ? Ďakujem
@miros_dh liecba je dobra a je super ze vysetrili aj rodicov..lebo casto je rodic basilonosic a dieta by sa zvbytocne riesilo a rodic by ho nadalej mohol nakazit..cize postup je super..aj ked je otazna dlhodoba liecba u tak maleho dietata..tam by som skor zopakovala vyter a poda toho..lebo mohla ho mat vzdy len chyteneho od vas..to by po prelieceni mala mat vyter OK..ale moze byt uz kolonizovana, vtedy bude vyter pozitivny stle a tam treba ATB dlhodobo
plus liecba ostatnych sprievodnych priznakov
pripadne nieco na imunitu..ci uz na prirodnej baze alebo lieky a probiotikas /tie aj kvoli tomu ze ATB dlhodobo, nech nech nie su vedlajsie ucinky porucha crevnej flory a tak/
pokial dojcis, tak dojcit co najviac a najdlhsie..v mlieku su protilatky
kedze nepises ake ATB beriete..len podla schemy to bude penicilin /jednak ten je na streptokoky najlepsi, a on ma taketo davkovacie schemy/..tak von moze, nie na priame slniecko
@strapco13 ahoj, citam v tejto teme ze davas dobre rady ale neviem ci sa mozem opytat aj na taku temu ako je alergia a astma. moja dcerka 4 roky mala od septembra hrozny kasel a v marci jej zistili reflux. dnes sme na inhalatoroch ventolin, flixodite,kazdych 8 hodin zodak.10 kv denne. bolo vsetko v poriadku dodrziavali sme dietu protirefluxnu a kasel zmizol. no posledny tyzden je nam strasne zle. kasel, kasel, kasel.... doktor nam predpisal singular a trosku preslo no nie uplne stale mava zachvaty kaslu v noci je to najhorsie. do teraz nemala sopliky no od vcera pozorujem ze sa jej zacali robit a podla tvojho clanku o cisteni nosa som jej zacala striekat aj nostek. v noci ked spinka mi pripada ze jej nieco steka do hrdielka a ma aj dost slin a potom preglga a kasle. kasel je suchy. neviem ci nam mozes poradit no kazda rada je dobra... dakujem velmi pekne hlavne v mene mojej dcerky ☹
@strapco13 Ahoj doktorečka zlatá 😵 , chcela by som sa ťa spýtať, že čo znamená nález z aerobnej kultivácie tampón nosa: Corynebacterium sd. a tampón tonzyl aerobna kultivácia nález: Streptococcus salivarius a Neisseria catarrhalis, pozerala som aj na nete viac informácií,ale nie je tam preklad ani v SR ani ČR.
Ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas a vždy vzácne a odborné rady, ktoré nám všetkým veľmi pomáhajú. 😵
Krásny deň prajem....

@slecnalu to mi je luto...aj ked som to tusila, preto som ta posiela k dr
aku mas diagnozu? Na co maju podozrenie?