Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
moze sa solux pouzit aj pre 2r deti? nadcha pechadza skor do vykasliavania a bojim sa, ci sa to za par dni prelieci resp ci bude ok na operaciu
@cicimon ak je to akutny infekt tak su tkaniva viac prekrvene a teda je velke riziko krvacanie pri a po operacii, navyse hrozi zanesenie infektu pri intubacii do dolnych dychacich ciest..cize ak je nutne operovat /teraz pisem vseobecne, nie len o tomto zakroku/ je nutne to robit pod ATB clobnou
mozes aj pre dvojrocne deti solux
daj spravit CRP a krvny obraz ..ak je to infekt je lepsie prelozit termin
@zebra41 a ked ho zoberu v ramci biochemie? teraz som na MD tak som mimo diania co sa tyka platieb za poistovnu
lebo CRP mozes vysetrit priamo na ambulancii alebo potom v ramci biochemie..cize ak to nepreplacaaju za vysetrenie na ambulancii..tak zo zily na biochemiu sa este da
hlavna vec ze poistovne preplacaju potom zbytocne dane ATB 😝 😝
@strapco13
@zebra41 no co sme boli cca pred mesiacom u dr tak vravela, ze im zakazali robit CRP - dovera - platili sme to aj dvotedy tych 5e, takze zadara to nebolo - a aj hovorili, ze neviedia ako budu riesit rozne zapaly plus a pod... resp ci hned ATB ci ako...? no proste skoda slov
skusila som ten solux, no neviem, ako rychlo to zaberie, dala som aj mucosolvan a nasivin..
@delideli uprimne toto netusim ..ale dane lieky zvysuju prekrvenie tym padom prehrievaju semmeniky, cim posobia negativne na tvorbu a dozrievane spermii /preto su semmenniky mimo tela, lebo maju byt chladnejsie, cize pozor na obtiahnute nohavice, ktore pritlacaju semmenniky k telu a tym ich ohrievaju/
ale zatoven zlespuju vyzivu buniek, cize moze to mat aj pozitivny efekt..cize suma sumarum sa to asi neguje navzajom ..ale toto je fakt len hypoteza, nenasla som nikde udaje..treba sa s tymto obratit skor na lekara riesiaceho plodnost ci neplodnost
@graupel zrejme je opuchnute preojenie medzi nosom a uchom, ten tinnitus moze sposobit aj samotne ochorenie, ze zautoci na vnutorne ucho, ale jednostranny tinnitus byva aj od krcnej chrbtice
v liecbe mi chyba antihistaminikum..pozri moj clanok o zapale stredneho ucha, liecba u dospelych je rovnaka ako u deti
mal sui vysetreny sluch? audiometria, stanovenie frekvencie tinnitu /take tie sluchatka na usiach/?
tam by bolo dobre dat nejake vazodilatancia ak je to z ucha a tiez vysetrit krcnu chrbticu
kedze je nos upchaty..spravila y som vyter, endoskopiu nosa a RTG prinosovych dutin
@strapco13 ahoj, mala by som dotaz.V piatok nas Tomasko 3 roky a 5 mesiacov podstupil odstranenie nosnych mandli v celkovej narkoze. Prebudzani po narkoze bolo strasne divoke, ale nakoniec sme to zvladli. V piatok moc chodit nechcel, len par krokov. V sobotu rano som ho tiez musela na WC preniest az neskor sa rozchodil. Dokonca zvladol aj Dracik kde si bol vybrat darcek za statocnost. Poobede viac menej chodil len minimum. Hned v piatok vecer mal zvysenu teplotu 37,3, v sobotu rano taktiez, ale v pohode nas prepustili. V sobotu vecer uz bola teplota 37,7, dala som mu nurofen aby sa mu lepsie spinkalo, aj keby ho nieco bolelo, aby mu to tlmilo. Ale v nedelu doobeda sa odmietal postavit, stale dokola mi tvrdil ze ho nieco boli, ale nevedel mi povedat co. Na obed mal zas teplotu 37,7 ale po spanku a nurofene vyzeral byt OK, dokonca si aj pobehal. Som myslela ze uz je to najhorsie za nami, ale nie, vecer zas teplota 38,5 a dost nekludny spanok. Stazuje sa mi aj na bolest hlavky, hlavne ked mu obliekam tricko, nemozem sa ho poriadne ani dotknut, aj ked som si ho chcela pritulit a chytila som ho za hlavu tak spustil plac. Dnes naobed zas teplota 38,4. Vobec neviem co to znamena. Dnes sme boli u detskej a ta povedala ze je dost zahlieneny, vobec nespoli len mu tie hlieny stekaju dolu. Kazala mi davat trifed a aerius. Dost vela mu zapacha z pusinky. Myslis ze vsetko toto je normalne po narkoze a vybrati mandli? Dakujem velmi pekne.
@vanilka1802 po celkovej narkoze moze boliet cele telo..stav podobny chripke..nie je to neziaduci ucinok, len niekedy na to tak pacient zareaguje
teplota ale nie je normalna takto vyssia..bud malo pije alebo ma infekt
zapach z pusy je normalny...tam sa spravi akoby sliznicna chrasta a tu tak citit ..skus preplach solnym roztokom, postup mam v mojom clanku..ale moze sa stat ze to bude trosku stipat, predsa len rana a sol, ale takda sa aj cistou prevarenou vodou
ak ho boli krk tak treba ist na kontrolu na ORL ..pozri moj clanok o nosnej mandle..moze to byt niektora komplikacia
@barbi7 kontrolovat pooperacny stav by mal lekar ktory operoval, resp lekar toho isteho oboru..u pediatra je potrebne sa hlasit, nech vie ze ste po operacii, ale urcite vam na orl povedali kedy na kontrolu a malo by to byt aj v tej sprave
na kontrolu je dobre nosit so sebou prepustaciu spravu..lekar si nemusi pamatat podrobnosti a tvare, ale sprava mu to pripomenie ..aj ked tebn tyzden do kontroly si vacsinou zapamataju pacienta 😅
no praveze nam v nemocke povedali, ze na kontrolu ku pediatrovi-co mi prislo dost cudne a v sprave bolo iba pisane,ze do 2dni sa hlasit u svojho obvodneho lekara a comu vsetkemu sa treba vyhybat..tak teraz neviem. Robil to doktor, ku kt. sme aj chodili na ORL.. Teraz neviem ci som bola stale v takom strese, ze som zle prepocula.. 😅
@strapco13 Žiadne vyšetrenia mi nerobili. Keď som prišiel prvýkrát, pozrela mi do ucha, že mám zápal, predpísala mi antibiotiká, napísala nález a poslala domov. Potom o týždeň mi skontrolovala ucho, vraj je OK, povedal som jej o pískaní v druhom uchu, že vraj to prejde a zase som išiel preč z ambulancie trochu s čudným pocitom, že ma nechcú vyšetriť kompletne. No neviem ako to budem riešiť - najviac ma teraz trápi ani nie tinnitus (ten však neustáva) v ľavom uchu, ale skôr to pravé ucho, kde som mal zápal a zase ho mám akoby upchaté, cítim v ňom tlak a každú polhodinu mi tam stále - aj teraz večer tak "hukne" - zvuk podobný akoby niekto zapálil plynový šporák. Škoda, že sa v najbližšie dni asi nemôžem na ORL dostaviť kvôli škole a ani sa mi tam nechce lebo sa tam cítim akoby som tam im "zavádzal". Je to nebezpečné, sa mi vracia ten zápal, keď mi tam tak nepríjemne "huká"? Bolesti v uchu mám len sem-tam a sú slabé. Čo by som mohol brať, sú nejaké voľne predajné lieky na to, aby sa mi hnis v uchu ďalej nehromadil, resp. zmizol, či to musia byť len predpísané antibiotiká?
@strapco13 Tak som dnes pre istotu volala na ORL, ci treba na kontrolu a bolo mi povedane, ze pokial nema tazkosti netreba 😒..tak som dobre pocula,ked nas prepustali 😅 ..chcela by som sa spytat na aerius,kym isla na operaciu brala ho kazdy den..teraz neviem ci ho stale davat, nakolko alergia sa ziadna nepotvrdila, ale pocujem jej niekde sopliky,ale to bude asi pooperacny stav..
@strapco13 ahoj, znovu sa hlasim o radu...Jakubko ma 16 mesiacov a je v jaslickach. No velmi casto kasle. Ked ho aj necham doma,tak pocitov odsavam, kasel prejde, no o dva dni je naspat a to ho ani nemusim dat naspat do jasliciek...sopliky niekedy pocujem,ale vobec nejdu von. niekedy ani sa mi nezda,ze by sopliky mal. kasle aj v noci aj cez den. pocujem ich akoby v hrdle. ja mam pocit,ze toto vsetko zacalo,ked mu operavali srdiecko v 11 mesiaci. dovtedy mu vzdy sopliky vytekali von a nevedeli sme,co je to kasel. odvtedy mensie sopliky a hned zacne kaslat a nic mu nejde odsat - moze to mat suvislost. v nemocnici chytil nejaku bakteriu, no CRP nebolo vysoke,tak ATB nebolo treba.
@zebra41 skocte na ORL, nech skontroluju mandlu a spravia vyter tam
skus dokladny preplach nosa /pozri moj clanok o toalete nosa/ ak kojis, tak po preplachu daj svoje mliecko do nosteka, mozes dat aj koloidne striebro, ci preplachy sterimar s medou..dezinfikuju
ak ma nemocnicneho bacila a uz je to chronicke, tak nemusi byt crp vysoke
@strapco13 prosim ta vies mi vysvetlit stav dietata ktore je alergik, atopik, astmatik a ma krcne mandle zvacsene ako keby tam mal cojaviem strapce hrozna. obe su take. raz na to bral isoprinosine, videla to aj orl, aj alergologicka. on to ma tak stale. nosnu ma mierne, trochu zvacsenu, este nemusi ist von, podla dr. na orl, aj ostatni tvrdia ze v jeho stave je to ok. ma to preto ze je alergik?
Ahoj @strapco13 chcem sa opytat, dcerka ma 3,5 mesiaca, vzhladom k tomu, ze sme od druheho tyzdna bojovali s kolikami, davali sme ju odgrgavat bud na plece alebo posediacky na stehno. V polohe posediacky sa nam dari aj pekne vykakat. Otazka znie, ci neublizujeme dcerke na chrbticu, ked niekedy "sedi" na mojom stehne aj 15 minut. Dakujem velmi pekne za odpoved.

@strapco13 Zdravím. Mám 18 rokov a pred 2 týždňami v piatok som dostal zápal stredného ucha (iba pravé). Bol som aj chorý. Bral som Ospamox, potom na ORL mi predpísali Ceroxim 500 mg každých 12 hodín. Vybral som to, bol som na kontrole tento týždeň v Po, už to bolo OK, aj ja som sa cítil lepšie. No teraz ku koncu týždňa je to akoby horšie. Ráno sa budím na zapchatý nos a mám pocit, že ucho je opäť zaľahnuté, cítim ho také plné akoby mi počas noci hlieny stekali do ucha. Od včerajška mi v ňom aj tak nepríjemne praská samo od seba asi každú polhodinu. Dnes ráno som začal sucho kašľať a momentálne ma v uchu sem-tam aj pichne. Je možné, že sa mi zápal začína vracať a prechádza do chronického stavu?
Ďalej by ma zaujímala ešte jedna vec – odkedy som dostal zápal stredného ucha, začalo mi v zdravom ľavom uchu, kde som zápal nemal, prerušovane pískať. Na ORL mi povedali, že ucho je OK a pískanie prejde. No neprechádza, píska mi tam slabo až mierne 24 hodín už vyše týždňa. Mám sa toho obávať, že budem mať problémy navždy s tinnitom, alebo to chce len čas a do mesiaca mi to naozaj prejde?
Ďakujem.