icon

Dali by ste dieťaťu po chorobe zmrzlinu?

23. feb 2023

Dcéra 7r. bola týždeň chorá, dnes je to 7. deň. Nemala teplotu, no mala príšerný vyčerpávajúci kašel, 2 dni bolesť hrdla, niekoľko dní trebalo sirup, aj Fenistil na noc. Inak vitálna. Do školy nešla. Stále pokašliava, ale už iba párkrát za deň, produktívne. Dnes sme boli už v obchode a si vypýtala zmrzlinu. Išli sme potom von z obchodu, vonku 12 stupnov, zimne bundy sme mali, lebo fúkal silný vietor a pocitová teplota bola nižšia. Dali by ste?

Strana
z2
andreatytler
23. feb 2023

@tykat To ma logiku ze ked sa telo ochladi, tak organizmus prichadza o prirodzenu zbran proti bacilom.

elementissa
23. feb 2023

To vám chutí? Zmrzlina v zime? Ja začnem mať na zmrzlinu chuť keď je 25+, určite nie keď je vonku chladno či sychravo. Ale my máme vnútri 18 stupňov, nerobím si doma Havaj s 30 stupňami, takže ani nemám potrebu sa pchať niečím mrazeným a ochladzovať si organizmus. Ale zvláštne, koľko milovníkov zmrzliny v zime sa tu stretlo, na živo nepoznám ani jedneho.. asi priťahujeme len takých ľudí, čo majú podobné preferencie ako my sami. Čo sa týka dieťaťa - môjho by to teda ani nenapadlo, on vie, že zmrzlina sa je iba na kúpalisku v lete a iba 1-2x za leto

autor
23. feb 2023

@syslik81 to je pravda, ale aj poradiť sa človek môže, nie?

tortelinka
23. feb 2023

@elementissa naozaj zmrzlinu raz za leto? To som ešte nepočula

babulkomale
23. feb 2023

ani omylom

andreatytler
23. feb 2023

@elementissa Ja celkove nemam zmrzlinu ako oblubeny dezert a tak mi tiez pride na chut iba v lete ked su horucavy, ale to som skor ja vynimka. Vsetci ludia okolo mna jedia zmrzlinu cely rok ako dezert.

babulkomale
23. feb 2023

Zaujimave ako tu vsetci jedia zmrzlinu aj pri zapalenom hrdle, sopli, kasli. Ked ste taki zdravi a otuzili, ako je potom mozne ze tie choroby mate?

zorkahorka
23. feb 2023

Nie. Aj preto,ze je zima, nie leto

mikadooo
23. feb 2023

Nie.

anjelicek26
23. feb 2023

Uf a my vcera cestou s plavarne o pol deviatej vecer este stocili do zmrzlinarne polo mokre vlasy a vybehli si po dva kopceky, thats life, v zivote by ma nenapadlo, ze - je zima a ochorenju, mali chut, nech si daju...

nenne9
23. feb 2023

@elementissa byvame v dome, mame tu max 22C, sprchujem sa kazde rano studenou vodou, chodim denne na dlhe prechadzky a pijem ladove napoje od decka bez ohladu na pocasie.pretoze ty to mas inak, my ostatni si vymyslame?ked takych ludi nepoznas, tak mas asi velmi homogennu skupinu priatelov.ja nie, mam medzi kamosmi lasovych medvedov, aj uzimenych🙂

nenne9
23. feb 2023

@babulkomale nejem zmrzlinu pri zapalenom hrdle, vdaka Bohu taku chorobu som nikdy nemala.ale ked ma skrabalo hrdlo, davala som si studene.inak, v anglicku aj doktor detom hovori ze na bolave hrdlo zmrzlina.davalo sa to za mojich cias aj po vyberani mandli, zmrzlina ukludnovala podrazdene hrdlo.som teda asi otuzila, aj moje deti.moj manzel je zase okamzite chory ked sa napije studenej vody.maminu ma uzkostlivu a ked bol maly a mal sopliky, hned mu davala pit teplu vodu.mna rodicia otuzovali, preto sme taki zdravi.zatial...clovek nikdy nevie

nenne9
23. feb 2023

@anjelicek26 ty urcite zijes v zahranici🙂 vsade je to normalne, ze ludia piju studene, len na slovensku su ludia uzimeni, boja sa studenej vody, nechcu otvorit okno ked je vonku zima, vyliezaju von len ked je tip top pocasicko, strasne sa babusia, detom davaju na usta saliky aby sa im tam dobre kotili bacily, prekuruju si byty a ine vychytavky🙂 neviem cim to je, zaujimalo by ma to.mozno tym ze za sociku sme mali lacne energie a kurilo sa ako blaznive ale v UK napriklad uplne iny pristup, v taliansku tiez studene domy v zime

tanyag
24. feb 2023

Áno a aj som dcére dala, keď bola chorá a kašlala...samozrejme doma...a nič sa jej nestalo...žije...dýcha...😁 aj lekár mi povedal, že jej mám dať piť studenú vodu....na hrdlo, aby sa jej uľavilo...

weronika171717
24. feb 2023

Zmrzlinu si dávame kedykoľvek počas roka. A áno, synček mal aj keď pokasliaval, a nič mu po nej nebolo....😉

babulkomale
24. feb 2023

@nenne9 keby potom nemali sople po kolena, ktore im chvalabohu v skolke toleruju, a inkontineciu vo vyssom veku, tak by som aj brala ze studene domy su receptom na zdravy kvalitny zivot. Viaceri tu pisali ze v UK je to miestami ako treti svet, kamoske dal Pakistanec doktor na vsetko Paralen, aj na veci co potrebovali riadnu liecbu. V Japonsku detto, studene papierove domy a kazdy plienku co neudrzia moc.
My neprekurujeme, s muzom pri skialpe mavame aj prespavacky v snehu, deti vonku za kazdeho pocka. Ale aby sme mali doma studeno a vlhko len aby sme boli ako skrachovana slachta v osarpanom Anglicku, to teda nie. Radsej si berme priklad z veci co funguju a nie co nefunguju.

nenne9
24. feb 2023

@babulkomale to mas pravdu s tymi lekarmi aj so studenymi vlhkymi domami.ale aj tak si myslim ze nase deti su malo otuzovane, vsimni ako byvaju nababusene ked teplota klesne pod 20, byty prekurene, deti vkuse chore na atb.

kvetinka75
24. feb 2023

doma áno, vonku určite nie. My zmrzlinu jeme celoročne ale vonku iba keď je už teplo.

kvetinka75
24. feb 2023

@nenne9 a pritom teplo niekedy rozširuje zápal.

kvetinka75
24. feb 2023

@elementissa áno chutí, nevidím dôvod, prečo by nemala. Tak som mi chutí vývar keď je 30 stupňov. Keď mi nejaké jedlo chutí, je jedno, či je zima alebo teplo. J a nemôžem mliečne, tak vyjedám ovocné. Teraz fičím na jahodovej dreni - domácej. Nevidím dôvod, prečo by som si nemala dať, keď je chuť

kvetinka75
24. feb 2023

@nenne9 fú, tak obdivujem ľudí, ktorí sa dokážu osprchovať v studenej vode. Ja mám vlažnú v lete. Inak sa neviem donútiť, je mi zima.

zuzinka888
24. feb 2023

Zmrzlinu jeme celorocne, takze kupila - na doma. Skor by som sa obavala obchodu a bakterii, chorobam v nom, kedze dcerka ne po chorobe a ma oslabenu imunitu.

kvetinka75
24. feb 2023

@nenne9 my napríklad ani teraz nekúrime. Bývame v paneláku na samom vrchu. Muž si občas zapne kúrenie na noc. Máme 21-22 st. Dcéra tá si tiež reguluje podľa pocitov. Ale nosíme tepláky, keď máme pocit, že je chladnejšie, dáme si mikiny. Od covidu, ktorý sme mali pred 2-mi rokkmi sme chorí neboli. A to dcéra pred tým, bývala každú chvíľu. Má autoim.ochorenie a tak schytala všekto čo okolo prešlo a teraz nič. Chodíme medzi ľudí, do obchodu, na podujatia a klop klop klop, všetko nás obchádza. Jeme studené, teplé, na čo je chuť, vetráme v kuse. V spálni mám celý deň mikrovetranie. Žiadne prekurovanie, suchý vzduch. Ale kryokomora už bola moc na mňa, Horko-ťažko som vydržala 😂

thoughtfulweirdo
24. feb 2023

@babulkomale U mňa otužilosť nemá až taký vplyv na imunitu, žiaľ. Pokladám sa za otužilú, okrem zmrzliny a studenej vody v zime som sa do decembra chodila namáčať do jazera, doma sa sprchujem maximálne vo vlažnej vode a vždy na záver studenou, celoročne nosím topánky s 2-3mm podrážkou, okrem lyžovačky som na sebe túto zimu ešte nemala zimnú bundu, v pohode mi stačí prechodná, celkovo žiadne babušenie a hoci "sama od seba" neochoriem, keď dcéra prinesie zo škôlky nejakú "chuťovku", vždy ju chytím. Zrejme tam budú v hre aj iné faktory, nielen samotná otužilosť 😬

babulkomale
24. feb 2023

@thoughtfulweirdo ja sa v jazere nemacam, ale nechytila som ani tu chripku co tu zurila v decembri aj ked vsetci doma boli chori, covid len bud teploty ale plna energie, alebo druhy raz dva dni sopel. Imunita je velke zahada...

hennyinnsbruck
24. feb 2023

Neriesim rocne obdobia ,nanuky je aj v zime mna ide striast ,brrrr ale ona si da .🤷🏼‍♀️😁

srferreira
24. feb 2023

Zmrzlinu jeme cely rok, ci vonku, ci doma, ci fuka alebo je teplo je to uplne jedno. Co ma rocne obdobie spolocne s tym kedy si dam zmrzlinu? Nechapem 🤷‍♀️ je po chorobe ano dala by som jej.
Mne samej doktor na hrdlo odporucil zmrzlinu a gumenne cukriky. Ze mi to uvolni hlieny a zmierni zapal.

srferreira
24. feb 2023

@anjelicek26 mna ked sa manzel spyta ci ideme na zmrzku tak mu poviem, ze nie je iba Februar 😂😂 som zvedava ako sa zatvari. Nechapem inak tiez toto zmyslanie no co uz.
Inak ja som mala raz susedu, a chodili sme do skoly kazde rano spolu a raz mi povedala, ze nejde lebo vonku je zima. Asi 10 rokov som mala. Tak ani nesla.
@nenne9 inak toto si presne si vystihla. Staci, ze moji rodicia pridu ku nam a maly normalne pije mlieko z chladnicky, dzus s ladom. Skoro ich odpalilo. Nic ine som dva tyzdne nepocula len ohrej mu to mlieko a vypytaj nechladeny dzus 😂 preco mu davam studene.

dominikamacakova
24. feb 2023

Moje deti jedia nanuky vonku aj keď je sneh a absolútne nebývajú choré. Čo má spoločná zmrzlina s kašľom? Ide na priedušky či čo? 🙈 Veď tá zmrzlina sa v ústach ohreje, nechápem tvojej logike. A vodu keď pije tak ju zohrievaš či čo. No každopádne cukor deťom škodí takže v podstate si urobila dobre 😆

dominikamacakova
24. feb 2023

@elementissa ja nejem zmrzlinu ani v lete a keď si raz za pár rokov kúpim jednu malú aby som nebola za zvláštnu tak ju jem pol hodinu. Paradoxne moje deti nemajú radi žiadnu sladkosť okrem zmrzliny a nanukov 😆

Strana
z2