icon

Dávali by ste injekcie Cerebrolysin a Fosfoser Memory?

suninka
20. jún 2010

Ahojte, chcela som sa spýtať, či máte niekto skúsenosti s podávaním injekcii Celebrolysin deťom,alebo s výživovým doplnkom Fosfoser Memory.
Nám lekárka predpísala tieto injekcie, ale ja sa ich bojím dať, lebo na inom fórume mamičky píšu, že ich deti z toho dostali epilepsiu.

monnaa
29. dec 2010

@mirka282 - eeg vyšetrením sa dá zistiť prítomnosť patologickej elektrickej aktivity nad mozgovými hemisférami, teda dala by sa zdiagnostikovať epilepsia, ktorá sa ešte nemusela klinicky prejaviť a potom by bolo liečba cerebrolyzínom kontraindikovaná. Ja som u malého pozorovala také kývavé pohyby hlavou ( čo môže byť u malých detí príznakom epilepsie ) , preto som doktorku poprosila o to eeg, našťastie bolo v poriadku.
A k plávaniu- je to super vec, my sme už absolvovali jeden kurz a po ňom sú obrovské pokroky v motorike, takže sa chystám určite na ďalší kurz, i keď je to finančne dosť náročné, ale deťom veľmi pomáha. Ja som ale začala až po roku, bála som sa chorôb ( a tým pádom by sme museli robiť prestávky v cvičení ), ale mamičky chodia aj s oveľa menšími detičkami a sú zdravé.
S pobytom v Šamoríne nemám skúsenosti, my sme boli v Dunajskej Lužnej a v Martine, najviac sa mi páčilo v Martine.

valika_val
12. mar 2012

@monnaa ahoj, vlastne ahojte kocky, nemate skusenost s podavanim tohto lieku pri zaostavani v reci?
maly je motoricky ok, ale s rozpravanim ma problem, celkovo ma autisticke rysy. nikdy nedzavotal a ta rec je priserna, ma takmer dva roky a pouziva asi 5 slov 😔
neurologicka prepisala Cer., ale vsade citam, ze je to na motoriku - nikde som sa nedocitala, ze by to nejake dietatko nakoplo v reci 😕

monnaa
12. mar 2012

@valika_val - ja som počula o tom, že sa cerebrolyzín dáva aj pri oneskorení reči. Môj malý ho dostával okolo roka, ale nemôžem povedať, že by po ňom začal nejak viacej ďžavotať.....no nepamatám si to moc.....Ale môže sa dávať aj Fosfoser memory, to je liek na čisto prírodnej báze, čítala som o ňom samé pozitíva, objednáva sa tuším cez finclub a nestojí málo :( . Ja s ním osobne skúsenosť nemám, ale dosť som o ňom rozmýšĺala, lebo syn tiež málo rozpráva, ale teraz po 2,5 roku sa celkom rozrozprával, takže to zatiaľ nejdem riešiť nejako, len logopédiou. Ale tento liek ( fosfoser) je pre deti od 3 rokov, no dáva sa aj menším v redukovanej dávke.
Skús pozrieť tu na fóre tému: Maminky "nestandartních" dětí. Poruchy komunikace (sk & cz ), alebo :Špecificky narušený vývin reči bez mentálneho postihu (sk & cz) , sú tam super rady ohľadom vývinu reči 😉
Držím palce !

sweetsuzi
12. mar 2012

@valika_val Nas maly tiez nechce rozpravat, tak neurologicka povedala ze treba Cerebrolysin. Mne sa to ale nepaci, podla mna sa este rozhovori - zacala s tym ked mal len 20 mesiacov, isla som sa teda poradit k inej neurologicke, povedala mi ze ona zvykne davat tieto injekcie od 3 rokov, alebo v pripade ak vidno ze dieta celkovo zaostava tak aj skor. Ak ide naozaj len o tu rec a inak sa vyvija normalne - po motorickej stranke, ci rozumie a chape ked mu nieco povies, ci udrzi ocny kontak - tak by som este urcite pockala.
V kazdom pripade, nez moze dieta tie injekcie zacat brat, musi absolvovat EEG, aby sa vylucili patologie na mozgu ako napr. epilepsia, dalej musi ist za detskym psychologom, aby zhodnotil vyvoj a este na foniatriu, ci pocuje a ma funkcne hlasivky. O tom by ta mal informovat neurolog. My sme toto cele absolvovali aj pre vlastny pokoj, ze je dieta zdrave ale s injekciami urcite pockame, predsa len je to riadne svinstvo - aminokyselina vyrabana zo zvieracieho mozgu, takze pokial to nie je nevyhnutne, do dietata to trepat nebudem - nehovorim uz o tom ze su to injekcie. Okrem ineho v niektorej teme tu na koniku som citala ze deti potom mali problem s koncentraciou a spankom, ako keby sa ten mozog nastartoval a nevedel kedy prestat 😖
Berieme zatial Tebokan co nam predpisala neurologicka, to su kvapky z Ginka Biloba, podporuju vyzrievanie mozgu, no a cakame - posledny mesiac sa nam zacalo darit, prve slovo bolo "auto" a pomalinky pridava dalsie 😉
Drzim palce a vela trpezlivosti - ked ta este nieco zaujima, spytaj sa.

kocka1
19. mar 2012

žienky poraďťe mi, mne to dnes predpísala pre malú 7 mesačnú dcérku, ktorá sa dva krát pretočila a nechce sa viac krát sama :( cvičime a že vraj 10 injekcií, ale chcem vedieť iné vedľajšie účinky, a povedala že môžeme alebo nemusíme to dať pichať, veď podľa mňa každé dieťatko je iné si myslím, niektoré už začne chodiť v 9 mesiacoch a niektoré napríklad keď má 1,4 roka :( uf som z tohto všetkého zmietená Ďakujem za pomoc.

kocka1
19. mar 2012

@monnaa jáj vravíš že dobre je plávať s malou? to praktizujeme vo vani 🙂 smejem sa, no ono dobre je chodiť na plávanie s inými deťmi 🙂 ale je to drahé 🙂 uvidíme ako to bude ďalej a prosím poraď ohľadom toho lieku, či to je nutné užívať, keď sa doteraz otočila dva krát 🙂 nemyslím si možnože začne liezť však sa uvidí, nie sú na tie lieky iné vedľajšie účinky?

monnaa
19. mar 2012

@kocka1 - a cvičíte Vojtovku ? Boli ste na neurologickom vyšetrení ? Niketoré detičky sú len " lenivšie ", iné majú zase spomalený motorický vývoj kvôli poruche svalového tonusu, ťažko povedať, ktorý prípad je práve tvoja dcérka, to bližšie určí neurológ alebo lekár rehabilitácie. Ja by som asi zvolila intenzívne cvičenie Vojtovou metódou 4x denne a s cerebrolyzínom by som počkala, predsa len má svoje negatíva, napr. už vyššie spomínaná epilepsia. Ak už lieky, tak skôr vitamín B6-Pyridoxín ( podoporuje vývoj mozg. tkaniva ) v dávke - 1/2 tbl. denne / 20 mg tabletka / , je ale na predpis. Určite je dobré aj to plávanie + cvičenie na fit - lopte, napr. podľa knihy od Ivy Dolínkovej - cvičíme s kojenci a batolati :http://www.najnakup.sk/Porovnaj_knihy-rodicovstvo-rodi... . A dcérku nechávať čo najviac voľne ležať na zemi, stimulovať aby sa pretáčala rôznymi hračkami, nepreskakovať vývoj, teda nech robí len to čo sama dokáže, nedávať ju do sedu, pokiaľ sa nevie sama posadiť / veľmi to zaťažuje chrbticu a mohla by mať obrovské problémy v budúcnosti /.

kocka1
20. mar 2012

@monnaa jejda si zlatá si mi poradila 🙂

dobko
2. apr 2012

Ahoj všetkým mamičkám, ktoré navštevujú neurológiu. Ja tiež "bojujem" s mojou najmenšou(2,5). Ale skúsenosti s doktormi mám presne opačné. Na neurológiu chodíme už dlho ale väčšinou sa tam len idem vyrozprávať, doktorka si niečo napíše a ideme domov. Najprv to bolo zaostávanie v chôdzi teraz zaostávanie v reči. Pravda je taká že mne sa vidí na svoj vek veľmi pozadu. V kuse čakám na ten "skok" čo má prísť ale nechodí. Teraz papá tebokan. Už ho má predpísaný druhýkrát ale keď mala rok prestala som jej ho dávať po tyždni pretože nevedela spať. O cerebrolysine mi nebolo povedané až teraz logopédka (chodím k nej so staršou dcérou) sa mi o ňom zmienila. Tak asi počkám či Tebokan spraví nejaké zázraky. Pravdou je že Lucka je pozadu (podľa mojho odhadu asi tak rok) ale vo všetkých oblastiach: motorika, jemná motorika, reč, chápanie. Knižky pozeráme len také jednoobrázkové pre jednoročné deti. Básničky ani rozprávky ju nebavia, keď ich začnem čítať zoberie si svoju miliónkrát videnú knižku a listuje. Na plávenie nechodíme lebo je stále chorá, teraz jej vyberali mandle, tak ak sa to zlepší možno začneme. Ale už nieje veľmi kedy pretože od septembra by mala ísť do škôlky. Aj toho sa bojím ako sa tam začlení. NIkto jej nebude rozumieť s tými jej pár slovami. Ešte aj vyzerá ako bábätko-drobunká, čaptavá, skoro žiadne vlasy 🙂

monnaa
2. apr 2012

ahojky @dobko . Pozerám, že máme rovnako staré najmaldšie deti a asi aj podobné problémy. Náš Peťko by mal tiež od septembra nastúpiť do škôlky a taktiež mám z toho obrovský strach- je nesamostatný, nevie sa obliecť, vyzliecť, stále sme plienkovaní..../ i keď sa už 6 mesiacov učíme / , zaostáva tiež vo všetkom, chodiž začal ako 17 mesačný / od 4 mesiacov doposiaľ cvičíme vojtovku pre celkovú hypotóniu /, zaostáva v reči , chodíme na logopédiu. No on je oproti rovesníkom naopak vačší, hlavne vysoký. Inak mne sa zdá, po 2,5 roku nastal vývinový skosk a začal viacej rozprávať, už spája slová do 2-3 slvovncýh viet, ale výslovnosť je katastrofálna 😒 , vlastne mu rouumiem len ja. Ja podávam Pyridoxín a vit. B12, po týchto vitamínoch sa mi zdá tá reč lešia. Držím palce 😉

dobko
3. apr 2012

@monnaa
naozaj to máme veľmi podobné. Tiež sme na plienočkách. Doma jej ich síce nedávam ale 4x za deň periem v ruke. Hoci občas sa zdá že už to pôjde a nezaciká sa , potom prídu 4 dni keď je vkuse mokrá. Jediná šanca je keď ju dávam cikať bez toho aby sa pýtala, len tak naslepo a vacsinou to pomáha. Obliekať by sa aj veľmi chcela ale je strašne nemotorná🙂 A vám logopédia pomáha?. Ja si to neviem predstaviť ako by tam komunikovala keď komunikovať nevie. Minule jej na skúšku dala zložiť dvojkusové puzzle ale nešlo jej to. Ten pyridoxín mu dávaš v tabletkách? A čo B12, to bývajú predsa injekcie. Tie dostávala len keď mala stomatitídu. Chodíte aj na neurológiu?

monnaa
3. apr 2012

@dobko - pyridoxín a vit. B sú len na predpis. Pyridoxín nám doporučila neurologička už v 5. mesiacoch na lepšie vyzrievanie mozgu, po 2 rokoch sme mali prestávku, teraz ho opať asi mesiace dávam v dávke 1/2-0-1/2 tbl. á 200 mg. Vitamín B12 sme dávali keď mal Peťko asi 8-9 mesiacov injekčne, teraz ho dávam rozpustený v čajíku do úst , doporučila nám ho lekárka z metab. ambulancie , lebo pri odberoch v 7.m. mal nižšiu hladinu v krvi. My sme sledovaní neurológom od 5. m., teraz už len 1x za pol roka, dg. je centrálny hypotonický syndróm. Na tej logopédii mi len dávajú rady, ako sa mám s malým rozprávať, vždy máme nejakú úlohu , napr. teraz sa učíme tému kuchyňa , teda pomenúvame veci v kuchyni. Tiež mám pri rozprávaní riekaniek zvýrazniť jedno slovo, ktoré sa rýmuje, a fakt to funguje, už to slovo začína spolu so mnou opakovať. Ja som našla ale veĺa rád aj tu na fóre čo sa týka logopédie, trakže veľa čerpám aj z toho. Treba napríklad cvičiť jemnú motoriku, to má súvis s rečou. Samostatné hlásky ale pred zrkadlom samozrejme ešte necvičíme, to by nespolupracoval vôbec, všetko je len formou hry zatiaľ 😉
A ty chodíš s Luckou po lekároch, či nie ?

dobko
2. jún 2012

@monnaa PO dlhsom case- ako sa to u vas vyvija? Lucka sa rozbehla konecne v rozpravani. Ale je to riadny galimatias- nezainteresovany nic nerozumie. Ale snazi sa a to ma velmi tesi. NIektore slova hlavne zo sikavkami uplne odmieta rozpravat. ked sa jej nieco podari a nauci sa tak najdi milion prilezitosti za den kedy to povedat. Momentalne je oblubene jablko, konik a mlieko. tento mesiac asi zacneme u logopedky. Este stale ma mensi blok. Ked raz nieco nevie povedat tak to ani len trosku nenapodobni. Napr. "Kde je moje?" ale nepovie co, aj ked jej vysvetlim ze neviem co mysli. A slovesa ma stale slabe. pada stale ako hruska, no a trosku sme postupili v plienkovani. Cez den uz nenosi ale casto si najprv cvrkne a az potom sa pyta, takze vkuse periem.

monnaa
2. jún 2012

@dobko - ahoj, no u nás podobne, reč ide dopredu, rozpráva skomolene, ale slovnú zásobu má už celkom slušnu, tvorí 2-3 slovné vety. Už sme bez plienok, asi pred mesiacom som mu ich dala dole a čakala som non stop pranie, ale môj syn ma milo prekvapil 🙂 , pár dní si trochu čurkol a hneď sa pýtal na nočník. teraz je to s cikanaím už OK, dokonca aj v noci sa pýta a na obedné spanie je už bez plienky, ale s kakaním je problém, síce sa pýta, ale nevie to akoby dobre vytlačiť, no i to sa zlepšuje . takže ja som spokojná s naším vývojom, oproti rovesníkom stále zaostáva, ale ten rozdieĺ sa postupne dúfam stratí niekedy 😉 . Od septembra ideme do škôlky , tak tam sa snáď tiež pohne dopredu.

kerynka87
22. jún 2012

@monnaa
@dobko
@kocka1

Ahojte maminky. Tak nám dneska neurologička predpísala Cerebrolysin - inj. Uff.
Po prečítaní fóra ma prepadla panika, hlavne čo sa týka EPILEPSIE. To fakt ju môžu tie injekcie vyvolať?
Čítala som na nette ten leták k injekciám a nič také tam nebolo, slovo epilepsia sa spomína iba v kontraindikáciách, ale vo vedľajších účinkoch nie, tak neviem.
My sme na injekcie dostali predpis z toho dôvodu že malý je predčasne narodený ( 31tt + 6) a celkovo zaostáva. Má mesiacov a nelozí, neplazí sa.

skolara
22. jún 2012

@kerynka87 este take brutal lieky nikomu nepomohli ☹ 😅 😅 ja by som to svojmu dietatu nedala

anazuz19
22. jún 2012

Ahoj, pre všetky, ktoré sa rozhodujete pre Cerebrolysin.
Váhala som, či napísať, no pridám našu skúsenosť. Asi to bude dlhší príspevok...
Mám dvoch bratov, ktorí sa takmer pred 34 rokmi narodili predčasne v 31 t.t. ako dvojičky - rodičia čakali jedno bábätko, UZV vtedy nebolo, pôrod katastrofa, prvé týždne ešte horšie... radšej nespomínať...
Tak či tak, bráškovia mali postupne diagnostikované DMO, hypotonické svalstvo, psycho-motorické zaostávanie, časom len motorické zaostávanie.... Rehabilitovať sme začali až od 2 mesiacov, lebo zo začiatku nikto nič nechcel povedať (fakt iná doba). No potom sme makali o to intenzívnejšie, mama v tomto nepopustila ani o milimeter, Vojtovou metódou sme necvičili, tá sa u nás začala využívať, až keď mali asi 3-4 roky...
Na detskú neurológiu chodili od malička... No a ten Cerebrolysin... Vtedy nám ho doporučili, ale na Slovensku bol s ním problém, tak sme ho opakovane zháňali v tých časoch za ťažké peniaze až v Rakúsku... Postupne starší z bratov, ktorý bol na tom fyzicky horšie, vybral v niekoľkých dávkach do 200 injekcií... mladší menej...
Žiadne EPI sa vtedy nespomínalo, UZV hlavičky ani EEG sa nerobilo... Našťastie všetko O.K.
Brat, ktorý bol na tom "lepšie", začal sám chodiť ako 2-ročný, má maturitu a dnes pracuje...
Brat, ktorý bol na tom "horšie", začal sám chodiť ako 3-ročný, nejaké fyzické problémy mu zostali, no je viac-menej samostatný...
Obaja sú pokiaľ ide o "hlavičku" (psychiku, mentálne dispozície) skvelí a je som šťastná, že ich ako bratov mám 🙂 🙂 🙂

My s mamou veríme, že im obom pomohla príkladná starostlivosť, tvrdé a poctivé cvičenie, aj tie lieky...

Inak, máme známych, ktorí v tých časoch mali tiež rovnako "handicapovaných" synov-dvojičky, spoliehali sa len na lieky (Cerebrolysin a iné), rehabilitáciu flákali a potom úplne nechali tak... Výsledok? Bez poctivého cvičenia to len lieky neurobia... Dnes sú dospelí chlapi plne odkázaní na iných...

Takže, či Cerebrolysin áno alebo nie, závisí určite aj od dobrých detských neurológov, ktorí majú s ním reálne skúsenosti a dokážu vzhľadom na diagnózu a aktuálny stav dieťatka rozlíšiť, či je treba alebo nie... či prínos prevýši prípadné riziká...

Všetkým mamičkám s detičkami s podobnými zdravotnými problémami želám veeeľa síl a vzájomnej lásky.... 🙂 🙂

kocka1
22. jún 2012

@kerynka87 ahoj, ozývam sa na príspevokk.
No nám ho neurologička predpísala, ale ja som ho odmetila, skratka som ho nedávala 🙂 neboj dieťa si myslím, že sa ti pustí samé, moja tiež zaostáva čímsi, napríklad sa pekne neposadí, len začala loziť (štvornožkovať) ja ti vrele odporúčam nájdi si nejakú cvičiteľku na Vojtovku, mi to s malou cvičíme, naša sa napríklad pretáča málokedy, dieťa ti môže začať loziť keď bude mať rok, ja by som tie injekcie nedaka pichať malej ani keby čo bolo, ja som ináč mala kliešťový pôrod, ja si myslím že to je tým, tá tvoja lekárka ti to predpísala, že bola predčasne narodená? nnooo ja neviem ale ja by som to odmietla, radšej cvičím.

kocka1
22. jún 2012

@anazuz19 no krásny dlhí príspevok, ale ja tiež by som to nedala pichať 🙂 pretože každé dieťa je iné

kerynka87
23. jún 2012

@skolara máš konkrétne skúsenosť že by nepomohli? alebo je to len tvoj názor, lebo je to očkovanie?

kerynka87
23. jún 2012

@anazuz19 Veľmi pekne ďakujem za tvoj príspevok. a krásne si to napísala. ja mám syna narodeného 31+5 tt, s krvácaním do mozgu. Vojtovku cvičíme skoro od narodenia ( mal 2 týždne keď sme začali), najprv 4x denne ale čím bol väčší cvičenie mu robilo problémy v tom že ho strašne vyčerpávalo, teraz cvičíme 3x denne a 1x týždenne chodíme plávať ( vtedy s ním cvičím 2x).
Mne je úplne jasné ( ale je to aj logické) že LEN lieky nepomôžu, najväčšiu zásluhu vo vývine má cvičenie.

Môj chrúst má 11mesiacov, neplazí sa , neštvornožkuje, neposadí a nepostaví sa. Od narodenia m=a zvýšený sval.tonus, ktorý sme už na ručičkách rozcvičili, ešte zostávajú nožičky. Má diagnostikovanú už CKP.
Okrem iného, berie Pyridoxín, kys.listovú a cebion. Tiež na podporu mozgu. Tie injekcie mu predpísala neuro "na prebudenie mozgu" pred pobytom v rehab.zariadení v Dunaj.Lužnej. vraj bude mať preňho ten pobyt väčší význam takto.

Takže nie je to o tom, že s ním nič nerobíme, že by bol "len" predčasne narodený a chem doňho nacpať injekcie a čakať na zázrak že bude chodiť alebo aspoň štvornožkovať...

@kocka1

@skolara

kytykenka
23. jún 2012

@suninka urcite nedavaj tiez poznam len mamicky ktore dali a bola EPI 😠

skolara
23. jún 2012

@kerynka87 nie nie je to moj nazor lebo je to ockovanie 😖 😖
vystihla to
@anazuz19 lieky nenahradia cvicenie a drinu s tym spojenym. Ja som len napisala ze svoj nazor ze ja by som svojmu dietatu take nieco nedala.

kocka1
23. jún 2012

@kerynka87 🙂 no jasné radšej cvičiť ako dávať injekcie 🙂

kocka1
23. jún 2012

@kytykenka
@skolara plne súhlasím žieny s vami 🙂

kerynka87
23. jún 2012

@kytykenka epi dostali po očkovaní konkrétne týmto "liekom"?

tarca28
29. aug 2012

Dobry den vam vsetkym chcela by som zacat davat mojmu synovi fosfoser memory, len som si neni ista ci je vhodny aj pre moje dieta Alexa.
Alex sa my narodil uplne zdravy,len ked mal rok aj pol tak sa mu stal uraz hlavy,krvacanie do mozgu,silny eden,bol mesiac v kritickom stave v umelom spanku a ked ho preberali tak zostal v bdelej kome. Bdelej kome bol asi takych 5 mesiacov, od toho urazu ubehlo rok aj pol,je ako male dieta ucime sa sediet,ucime sa plazit,nestvornozkuje, nechodi.
Vela ludi co som citala aj mamiciek tak davali detom lebo nevnimali tak neboli pozorne naco zas nas Alex velmi vnima,nerozprava nakolko mu len v maji odstranili tracheostomiu a peg,teraz nam uz dzavoce-)))))))))))))),braval aj cerebralysin,ale by som povedala ze bol slaby.Cvicim s nim vojtovu metodu,bobathovu metodu a aj pasivne.
Poradte,vdaka

13579
29. aug 2012

ahojte mamičky sú tu zaujímavé články o tých injekciách aj nám ich nedávno neurologička predpísala pretože narodil sa ako 5220kg a 65cm obrovské bábo bol dost mekký museli sme chodit aj narehabilitácie najprv 2mesiace potom ešte 2nám dali dost sa prehínal ale už sedíme pekne bude mat 9mesiacov pomohli mu B12,boli sme minulý týžden na kontrole a neurologička mu klepkala po nožičkách a dvíhala ho ako vrece zemiakov na všetko reaguje aj sono mozgu bolo v poriadku aj si hračky prekladá atd.a potom povedala že radšej mu vypíše tieto injekcie aby potom nebolo pozde lebo jej sa nepozdáva velmi lavá strana,nakolko bol velký tažký pôrod a udusený bol dlhšie mal modrú masku ale ako čítam články som rozhodnutá nedávat tie injekcie mám z toho obavy,sestričku mám kamarátku vyjadrila sa že mu nemôžu ublížit lebo sa v nich nachádza aj laktoza ktorá smeruje do mozgu kde ho okisličuje,vdaka doktorom v Rimavskej Sobote sme takto dopadli keby riešili cisársky nič by sa nestalo a nebol by pridusený,a na infúziách atd.

13579
29. aug 2012

to nevadí že sa dva krát otočila nám pomohli cviky a B12,ale my sme boli velmi mekký a velký pri pôrode ja by som tiež nedáva injekcie každé dieta vie kedy má začat sa stavat,dvíhat nutit nič netreba všetko čo je nutené nieje dobré

tarca28
3. sep 2012

ahoj citala som co si pisala,mas to ine
ja stale neviem u nasho mu uz nic nedali ani injekcie nakolko my este nevie ani sediet
preto zvazujem ten fosfoser memory
pocula si uz o tom???????????
😕