icon

Dávate deťom na cumlík práškový cukor?

veronika56
9. mar 2014

Ahojte mamicky chcem sa opytat ci davate svojim detickam na cumlik praskovy cukor ? a od kolko mesiacov samoze davat? a ci je to vlastne dobre davat babatkam praskovy cukor na cumlicek? Dakujem 😉

dasiacik
10. mar 2014

@veronika56
Prečo by som to vôbec mala robiť? 😖

hameeda
10. mar 2014

@veronika56 : práškový cukor sa dával a stále dáva(aj keď to tu mamičky odsudzujú) no dáva sa v prípade ak má bábätko v puse povlak od mliečka, aby si ním bábätko ten povlak vycúmľalo, to znamená že dáva sa len vtedy ak má bielu pusinku od mliečka a dáva sa tak za deň dva krát trošku namočiť do práškového cukru, maximálne dva dni,,,,hovorte si čo chcete,,,,,ale ja som svojej najstaršiej dcere dávala a má ukážkové zuby, a neznáša sladké 😀

zlte_kuriatko
10. mar 2014

ahoj ja som par krát dala 😀 ked sa mi išla rozdrapiť od revu..a fakt nič nezaberalo.

gretocka
10. mar 2014

@veronika56 nikdy som to nerobila ani pri jednom dietati. Ked sa narodil maly, babky z rodiny sa ma hned na to pytali - cukor med a podobne, povedala som ze neplanujem - nevidim dovod preco by som to mala robit.
Prveho pol roka kedy boli len kojeni dostavali len materske mlieko ani ziadne cajiky ani nic. Od pol roka s prikrmami som im potom uz davala cistu vodu, cca od 7 mes. striedala s cajom - nesladenym. Syn do roka a pol nepoznal sladkosti, kase co som kupovala som riedila s obycajnou nesladenou Nominou, dcera podobne (pri vsetkej ucte voci vyrobcom robia ich neskutocne sladke - dokonca aj niektore ktore maju napisane ze nie su dosladzane).

Ak to povazujes za spravne, tak skus, ja som to za spravne nepovazovala a tak som to nerobila. Neodsudzujem nikoho, kto to robi - pri dcere a jej hodinovych narekoch prve dva -tri mesiace ma tiez napadali vselijake skratkovite riesenia, ale prezili sme to aj bez cukru na cumliku a inych domacich receptov 🙂

zuzkat1
10. mar 2014

@veronika56 moja ani cumlik nemala-zbytocna vec... Ale dat tam cukor tak to by mi v zivote nenapadlo... Do 2 rokov poznala max domace sladkosti-kolace a tak aj to az po roku alebo susene ovocie... A ine ako mm na pitie-konkretne vodu az od 13ho mesiaca... Caj az od 2rokov aj to nesladeny..ked je nachladnuta tak dostane do caju med... Neviem naco je dobre ucit par mesacne deti na dudel a navyse namoceny do cukru.
A nie nemala som ukazkovd dieta... Do 2rokov 10x v noci hore...a prve 3mes.takmer ani nespala...

jabadaba
10. mar 2014

@veronika56 to je totalna kravina. Na co prisladzat cumlik? Leda tak zarobis dietatu na pokazene zuby. Praskovy cukor dieta ku svojmu zivotu nepotrebuje, cumel sam o sebe ma ukludnujuci ucinok, cukor tomu nijak nepridava. Skor naopak.

gaby21
10. mar 2014

@zita19 No moja zlata ano prezili sme, ale uz v rannej puberte som mala tak zdevastovay chrup, ze hroza, doteraz mam problemy, vačšiu hluposť si napisať nemohla, toto je jedna z veci za ktoru moju mamu určite chvaliť nebudem 😒

prasiatko30
10. mar 2014

a su ludia ktori sa nenaucia pozivat google a pouzivat vlastny rozum 😅

luccyliu
10. mar 2014

kokos to kde bola taka mudrost ze davat na cumel cukor??

beruska.zuzanka
10. mar 2014

Nie, moja je po mamičke, ľúbi ostré, takže do sweet chilli omáčky 😉

Babyyy, to nemyslíte vážne s tým cukrom a medom a neviem čím 😀 ako hej, skúsiť sa dá všetko, ale aký dopad to bude na to dieťa mať v budúcnosti? Trávenie, zuby, ťažké zavádzanie riadneho jedla, ak ho teda neplánujete kŕmiť len cukrom 😀 😉

prasiatko30
10. mar 2014

@beruska.zuzanka ale vsak vies aky je to adrenalin otvorit novu zaujimavu temu - to stoji za to 😀 😀 😀

tilly
10. mar 2014

ano aj do medu aj do konaku 🙄 😕 😀 😀

mita9
10. mar 2014

OMG..... dietata sa da utisit aj inak a nie takymito kravinami vid med a cukor.......

beruska.zuzanka
10. mar 2014

@helka107 na fb anonymne? to asi nie 😀 jedine, že tam máš dáky vymyslený nick a miesto svojej fotky dáku blbosť 😉

zuzkat1
10. mar 2014

@zita19 neviem o tom zeby mi mama namacala cumel do dacoho... A babka to tiez nerobila. Uz vtedy vedeli ze je to hlupost. Ja som tiez dlho nepoznala sladkosti.

helka107
10. mar 2014

@beruska.zuzanka ale áno, pošleš adminke správu a ona uverejní len text bez mena a potom maminy, ludia kotrý vedia poradia...sama som sa už pýtala

laila22
10. mar 2014

Ja nie, ale počula som, ze cumlík je lepšie namocit do vajcoveho konaku...😀 dieta si aj schrupne... 😉

laila22
10. mar 2014

A este som pocula, ze najlepsie je praskovy cukor fukat dietatu na zadok, miesto pudru, alebo kremu... 😉 ale nemam odskusane... 😕

culia1
10. mar 2014

Sorry, toto by ma teda ani nenapadlo. Ja som svojmu ani dudel nedala, nie to ze by som ho macala v cukre. Nevidim dovod. Radsej mu strcim prso do pusy ako dudel s cukrom, zvlast ak tvoj drobec ma 2 mesiace...

lorela
10. mar 2014

@zita19 Prepáč moju reakciu, je to len opačný názor a príspevok do diskusie.
Predpokladám, že vychádzaš zo serióznych štúdií o tom, že z desaťtisícov detí v minulosti ani zopár deťom v tak nizučkom veku nespôsobil rafinovaný cukor žiadne problémy (vrátane zvýšenej kazivosti zubov, nadhmotnosti alebo obezity v neskoršom veku, ba ani nesprávne stravovacie návyky, ktoré môžu viesť a súvisieť s niektorými zdravotnými problémami v dospelosti).

A porovnávať súčasnú dobu s tou, v akej žili naše mamy alebo staré mamy pred 50 a viac rokmi sa absolútne nedá.

montinka
10. mar 2014

ani jednemu z deti som cumel do nicoho nemacala.

siska53
10. mar 2014

Nechapem,preco sa hned mnohe do autorky navazate,asi jej to fakt niekto poradil zo starsej generacie. Nuz,robilo sa kedysi vselico...ano prezili sme,niekto so ziadnymi,dakto s mensimi ci vacsimi ujmami na,zdravi.
stacilo normalne napisat ,ze nie a preco nie.
a ked sa,rozhodne,aj tak dat,tak da,je to jej dieta. (to je ako s pribinacikovskymi a podobnymi temami),ale podla vsetkeho neda,ved uz davno podakovala za odpovede.
p.s.zabudla,som napisat,ze mne,ako au-pairke tiez kazali davat med na cumel mojmu au-paircatu (mala vtrdy 11-19m,ked som tam,bola). Bolo mi to divne,ale,bolo a je to ich dieta,tak som zoparkrat dala.

jabadaba
10. mar 2014

@siska53 ano, kedysi sa detom aj odvar z makovic podaval, pripadne cukor v gazicke k cmulaniu...a ine zaujimavosti. Ak jej to niekto poradil, ozaj to musel byt niekto velmi neuvedomely. Su taki zial aj dnes - ani minimalny posun vo vedomostiach, lipnutie na zazratych zastaralych ritualoch bez ohladu na pokrok, poznatky a dobu. Vola sa to aj zadubenost. Akokolvek dobre to bolo mienene, bolo to zcesty. V podstate, statisticky, mame jeden z najhorsich chrupov siroko daleko. O tom, ze si drzime prvenstva aj v inych nevalnych disciplinach ako rakovina hrubeho creva pre absolutne nezdravu stravu, o tom asi aj pomlcim. Nevedomost nielenze robi divy, ale najma je skodliva.

.

siska53
10. mar 2014

@jabadaba veru tak..ale uz vie,ze je to blbost.

veronika56
autor
10. mar 2014

dakujem vam za odpoved ja som sa len pytala a nie aby ste ma hned za to odsudzovali bola to len otazka a ako som uz pisala malej som nedavala cukor ani raz na cumel. ano poradili mi to starsia keneracia a tiez som si myslela ze je to somarina tak preto som sa vas tu na to pytala ... nemusite ma hned za to odsudzovat 😨

zita19
10. mar 2014

@gaby21 Ja mam zuby v poriadku. Syn nema jediny kaz a ma 36 rokov. Dcera (32) ma zuby jak noty na buben. A cukrovy cumel nedostavali ani jeden a zuby si pucovali rovnako (aspon do tych cias co som mala ma ich hygienu dosah). Syn podedil zuby do nasej rodiny, dcera do muzovej.
Moj zubar tvrdi, ze geny neoklame ziadna zubna kefa a nepolozi ich ziadna nehygiena. Ale zas skusat to treba. A inac, predpokladala som, ze zakladatelka temy ma tolko chochmesu, ze nebude ten cumel v kuse cukrovat. A to, ze ty si mala v puberte pokazene zuby, nema s tymi cukrovymi cumlami nic spolocne. V case cukroveho cumla si mala v puse mliecne a trvale boli bezpecne ulozene v kostiach ako zarodky. Teda predpokladam, ze si cumel nepouzivala az do ranneho skolskeho veku. Pricina tvojich pokazenych trvalych zubov bude niekde medzi genetickou vybavou, stravou, ustnou hygienou, pravidelnostou navstev zubara a staroslivostou poskytnutou tvojim zubarom.

zita19
10. mar 2014

@lorela Ale vsak v poriadu. Lenze odkedy som na MK mam pocit, ze sa tu vsetko zbytocne riesi. Trosku viac pouzivania vlastneho rozumu, trosku viac primeranost... Ja na vsetko nepotrebujem serioznu studiu. Mne staci pouzit vlastnu hlavu na rozmyslanie. Lebo napriek mnozstvu serioznych studii, na ktore sa na MK kadekto odvolava a dovolava sa ich, stravovanie deti je v katasrofalnom stave. 6 rocne deti nejedia zeleninu a ovocie, nevedia si nakrajat maso, nejedavaju polievky, nezjedia varene krumple...
Ano uz v casoch vaseho detstva sa nedoporucovalao davat detom cukor v akejkolvek podobe. Predstav si aj pred 30 rokmi sa uz obezita deti riesila. A napriek tomu, ze sa o tom vie, dnesne matky denne futruju deti kolou (moje sa k nej dostali akurat tak na velke sviatky) a podobnymi nezmyslami. Tych par gramov cukru nikoho ani nezabilo ale v kontexte dnesnych stravovacich navykov v niektorych rodinach ani nespasi.

dadulienka
10. mar 2014

@veronika56 Ja sa tesím a rehocem na ,,týchto" ,,googlovo" internetových ,,pohoršených" dámach....a prečítam si to modrého koňa alebo inú odnož o 25 rokov....ako bude dalšia generácia našich detí ,,pindať" na naše ..múdre" rady...🙂)
Nič si z nich nerob....Všetci sme tieto reakcie čakali.... Je jasne, že netreba dávať na dudel nič...samotný dudel je závislosť...jedného mám doma...🙂) a druhú prvorodenú bezdudlovú -prštekovú...takže si to žiadnymi sladkostami nezťažuj...🙂)) ALe tak pobavila som sa zas....že to ,,niektoré" TETKY mamičky ešte baví.... 😀

sheila72
10. mar 2014

Nedávaj dudku vôbec a radšej daj čajík. Dieťa bude mať dosť tekutín a bude chvíľu ticho :D Inak tá trocha cukru v tých detských výrobkoch ešte nikomu neublížila. Keby ste si deti naučili poriadne umývať zuby, nemali by ich pokazené.

alexandra1104
10. mar 2014

nie....naco to mu radsej daj piskotku ako cukor