icon

Dávkovanie Paralen sirupu a Nurofen čípku pre deti

veronn94
8. feb 2026

Potrebujem súrne poradiť, dcére som dala o 20:30 Paralen sirup len polovičnú dávku 5ml z 10ml, teplota neklesá, kedy môžem podať čipok nurofen od 2 rokov, o koľkých hodinách.

anonym_10a07b
8. feb 2026

@veronn94 1. Vek dieťaťa 2. Váha dieťaťa 3. Dôvod dať polovičnú dávku miesto plnej? 🤔

veronn94
autor
8. feb 2026
@anonym_10a07b

@veronn94 1. Vek dieťaťa 2. Váha dieťaťa 3. Dôvod dať polovičnú dávku miesto plnej? 🤔

@anonym_10a07b 5 rokov , 18kg, nedala som plnú, vždy nám aj polovičná zabrala

anonym_10a07b
8. feb 2026
@veronn94

@anonym_10a07b 5 rokov , 18kg, nedala som plnú, vždy nám aj polovičná zabrala

@veronn94 ak ma vysoké teploty, tak jej daj nabudúce kľudne 10ml -4x do dňa. Čo sa týka nurofen čapíkov idelne by bolo dať 1.5 čapíku ak budeš rozdeľovať, tak sa rozrezávajú po dĺžke, nie po šírke. Striedať to môžeš každé 4h.

veronn94
autor
8. feb 2026
@anonym_10a07b

@veronn94 ak ma vysoké teploty, tak jej daj nabudúce kľudne 10ml -4x do dňa. Čo sa týka nurofen čapíkov idelne by bolo dať 1.5 čapíku ak budeš rozdeľovať, tak sa rozrezávajú po dĺžke, nie po šírke. Striedať to môžeš každé 4h.

@anonym_10a07b takže jej už teraz môžem kľudne dať tu polovicu, či radšej počkať ešte hodinu a dať celý čipok? Dik za radu už radšej plne dávky budem dávať

anonym_10a07b
8. feb 2026
@veronn94

@anonym_10a07b takže jej už teraz môžem kľudne dať tu polovicu, či radšej počkať ešte hodinu a dať celý čipok? Dik za radu už radšej plne dávky budem dávať

@veronn94 už počkaj, nemá zmysel jej dať znovu polovicu, rovnako nezaberie a aspoň si potom môžeš ísť v kľudne ľahnúť aj ty (pár minút hore dole, aj po 3.5h môžeš dať jednorazovo sa nič nestane).

veronn94
autor
8. feb 2026

Ďakujem za radu

anonym_aa8851
8. feb 2026
@anonym_10a07b

@anonym_10a07b je úplne fuk či sa capik deli po dĺžke alebo po šírke. Deliť po dĺžke je len fáma

anonym_c08d92
9. feb 2026

@veronn94 mne poradila pediatrička že má odsledované že pri vysokých teplotách aké napr. spôsobuje táto chrípka paralen sirup zle zaberá radšej rozdrviť detský paralen na lyžičke a dať vypiť.

nikha2809
Autor odpoveď zmazal
anonym_69422b
9. feb 2026

U nas paralen sirup tiez slabsie zaberal, aj cipok paralen neskor zabral ako nurofen.
A pri tychto chripkovych teplotach, davat radsej plne davky, to su hnusne vysoke dlhe teploty

anonym_e4a1c6
9. feb 2026
@anonym_c08d92

@veronn94 mne poradila pediatrička že má odsledované že pri vysokých teplotách aké napr. spôsobuje táto chrípka paralen sirup zle zaberá radšej rozdrviť detský paralen na lyžičke a dať vypiť.

@anonym_c08d92 paralen sa nemoze drvit.

@veronn94 https://www.pediater-oteckom.sk/kalkulacka/?fbc...
Toto je velmi dobra kalkulacka. Do nedavna som netusila, ze davky na krabicke su zle vypocitane. A inak, aj keby si dala vacsiu davku, jednorazovo by sa nemalo nic stat pokial neprekrocis max dennu davku.

anavixy
11. feb 2026
@anonym_aa8851

@anonym_10a07b je úplne fuk či sa capik deli po dĺžke alebo po šírke. Deliť po dĺžke je len fáma

@anonym_aa8851 dnes je to len kvoli lahsej aplikacii. Ale realne je to len zastarala praktika z cias, ked sa capiky vyrabali rucne a davali stuhnut do firmy spicom dole, oreto sa ucinna latka usadila v spicke. Dnesne capiky sa uz tak nevyrabaju a liecivo je rovnomerne v celom capiku, preto je jedno, ako sa delia, ale po dlzke sa mozu zavadzat pohodlnejsie…

anavixy
11. feb 2026
@veronn94

Ďakujem za radu

@veronn94 nevymyslaj s polovicnymi davkami, prosim ta! Naco je to dobre potom takto stresovat a kombinovat? Maximalne davky liekov tj 15mg/kg pri paralene (4x denne) a 10mg/kg ori Nurofene (3x denne) su plne BEZPECNE. Nie je dovod davat radsej nizsiu a dufat, ze zaberie.
Okrem toho pri tejto vahe (18kg) uz radsej podaj rozdrvenu tabletku Paralen 250mg nez tolko vela ml sirupu… tak isto Nurofen silnejsi (ten 4%) a podas vaha:4 teda len 4,5 ml so zachovanou gramazou ucinbej latky.

luliu
11. feb 2026
@veronn94

Ďakujem za radu

@veronn94 najhoršie čo môžeš urobiť je dávať nízku dávku, je to absolútne zbytočne, jej to nepomôže a ty si potom zúfalá, co robiť. Ak má dieťa horúčku a potrebuje lieky, treba dať dávku vhodnú hmotnosti dietata