Dcéra má kratšiu nohu
Dobrý večer....chceš sa opýtať či je tu niekto s problémom kratsej nôžky. Moja dcéra má osem rokov a má jednu nohu kratšiu o 1,5cm. Zacala nosiť podpatenku a neviem co bude dalej....či sa jej to tým že bude rásť nebude ešte viac skracovat....neviem ako bude fungovať či krývať alebo čo. Prípadne bol tu niekto aj na predĺženie končatiny? Prosím napíšte...dcéra sa narodila s kllippel treumanov syndrom,teda mramorová koža a jedna noha chudšia 1cm po obvode a zrejme aj kratšia...no nikto si nič nevšimol až teraz keď sa vytiahla ze ma skliozu chrbtice kvoli nohe....ďakujem za každú radu
Marilyn Monroe si davala skracovat podpatok na 1 topanke aby mala sexi ladnu chodzu a pohupovala sa 🙂 to len tak info pre baby co tym trpia,ze to moze byt aj sexi 🙂
@vejapa76 ahoj, syn ma 7,5 r. a prave dnes mu zistili tiez, ze ma pravu nohu kratsiu o 0,5 cm, tiez mu chodidlo na tej nozke mierne vybocovalo pri chodzi do vnutornej strany, tak sme pri kontrole s plochymi nohami upozornili na to ortopeda. robil mu 2x RTG, aby porovnal, ake to ma bez a s podpatienkou. mame ist na rehabku, dal mu vyrobit vlozky a prezuvky. kazal, aby sa vyhybal sportom typu futbal, hokej, tenis, ale radsej robil gymnastiku a plavanie. este stale cvicite kazdy den tie natahovacie cviky? a magne B6 je v tomto pripade k comu prospesne?
@baklik ahoj. 0,5cm odchýlka je bežná, ma ju veľa deti a pokiaľ nenastanú nejaké problémy tak sa na to ani nepríde. Ubehli vyše tri roky a už na poslednej kontrole ( na jeseň minulého roku ) mu mudr. nenameral žiaden rozdiel. Hodne narástol a nohy sa dorovnali ( sú rovnako dlhé ). Teda boli, uvidím na ďalšej kontrole či je to stále ok. Kontroly budeme mať až do 18-tky resp. pokým bude rásť. Cvičiť teraz necviči moc často, no pubertiak, nemá čas, ale mal by lebo cvičením sa mu naťahujú šľachy, necvičenim sa mu môžu skracovať. Sledujem to, keby došlo k zhoršeniu tak cvičenie zas každý deň či chce či nechce. Futbal nám nikto nezakazal, ten hráva hádam každý deň. No a magne už tiež neuživa - je to na uvoľnenie svalov, aspoň myslím. Takže po troch rokoch: nohy rovnaké a žiadne problémy.
Neboj, vyrastie z toho. A keby aj nie tak odchýlka 0,5 je nič. To sa vôbec nerieši. Veľa zdravia želám.
Naša dcérka má od narodenia kratšiu nôžku, konkrétne kosti ľavého predkolenia o 2 cm, teraz sme si všimli, že sa jej rozdiel zväčšil na 2,5 cm. Všetky topánky musí mať podlepené, chodiť čo najmenej bosá, práve pre hrozbu krivej chrbtice. Boli sme na konzultácii aj u MUDr. Radlera vo Viedni, odporučil podliepať obuv, sledovať rasť a prvá operácia na skorigovanie rozdielu až vo veku ukončeného rastu kostí, t.j. cca .14 rokov.
Ahojte žienky, pridám sa k Vám. Dcérka má nôžku o 2cm kratšiu. Zistila som to sama, keď mala 6 týždňov, ale dr. nás presviedčala, že sa mi to len zdá. No ono to nebolo len nôžkou ako takou, ale celkovo jednu stranu telíčka mala akoby väčšiu. Na moje naliehanie sme šli k ortopédovi Vanekovi do BB, ktorý zistil že má nôžku o 2cm kratšiu, ale zároveň aj tenšiu, poslali nás na genetiku, kde znela diagnóza hemihypotrofia pravostranná (jedna polka tela sa vyvíja a rastie rýchlejšie ako druhá) - v podstate to nie je problém až na tie nôžky - nôžku má o 2cm kratšiu ale aj menšiu, teda reálne teraz, keď má tri roky má jednu nôžku 27ku a druhú 29ku. Je mi jasné, že nikde sa nedá kúpiť jedna topánka taká a jedna taká, ale prosím poraďte mi, kde kupujete topánky do ktorých je vhodná podpätenka? Doma podliepame papuče tvrdenou gumou zo starých synových papúč tavnou pištoľou, ale topánky na jeseň/zimu už takto nevykryjem 😀 Nárok na topánky má len raz ročne, s dorbým úmyslom sme jej dali vyrobiť sandále ešte v apríli a prišli nám preposledný augustový týždeň 😲 Takže nové zase až o rok... Ďakujem za rady 🙂
@baklik Samozrejme, je to vidieť, ale 2,5 cm podpätenku do žiadnej topánky nedáš. Už sme uvažovali, že napr. 1 cm podpätenku do topánky a 1,5 cm podlepenie z vonku. Ale to by vlastne stála tou kratšou nohou akoby stále viac menej na špičke a skracovalo by jej achilovu šlachu. Preto radšej riešime podlepenie zvonku. Plus tiež to, že podpätenka zmenšuje priestor pre chodidlo vo vnútri topánky a takéto malé dieťa ešte nevie povedať, že či ho niekde tlačí topánka, alebo je noha v konfortnej zóne, čiže má chodidlo dosť priestoru a nie je stláčaná topánkou.
Aká značka obuvi z Daichmanu je tá, ktorá ťa oslovila? Resp. mohla by si sem vložiť fotku tej topánky? Šla by som ju pozrieť, možno bude aj nám vyhovovať.
@ludmilazv https://www.deichmann.com/SK/sk/shop/deti/home-... toto sú čižmičky, tým že má malá rozdielnu veľkosť nôžok, má aj jednu hrubšiu ako druhú a tu sa dá tá spodná pracka prispôsobiť na šírku nôžky a dnu v pohode vojde 2cm podpätenka, nič ju netlačí. Ešte jedny máme, ale neviem ich na nete nájsť, odfotím, keď príde zo škôlky, ale to nie sú čižmičky, ale topánky.
@ludmilazv našla som 🙂 https://www.zdravynakup.sk/silikonove-gelove-ko... tieto sú dokonca až na 4cm, čo je super, ja mám len tie do 2,5cm. Ja som objednala štvoro, lebo papučky doma, papučky škôlka, topánky škôlka a jedny rezervné.
Tak ja zijem s nohou kratsou skoro o 2 cm od narodenia. Blizim sa k 40 a za mojho detstva to nikto neriesil. Obmedzenia su, telo proste nie je sumerne. V mladom veku mi to az tak nevadilo, akurat tiez krivam pri behu atd aj pri chodzi to vidiet, ale nosim obycajnu obuv. Detstvo som stravila rehabkami na skoliozu ale dalo sa. No teraz vo vyssom veku velmi vidim ten rozdiel aj mi vadi. Strana kde je noha kratsia je cela akoby skratena, cvicim kazdy den a mam velke problemy s ohybnostou a vela cvikmi. Doslovne som ako drevena. A to som vzdy vela cvicila a vahovo som stale chuducka. Takze za mna, ak dieta nema mat vo vyssom veky problemy, treba cvicit cely zivot. Nie len v detskom veku. Neskor sa to len viac ukaze a problem to teda je. Mne to vadi dost.
@ludmilazv ahoj prosim ta nam ortopedicka predpisala vlozku do topanok , malemu oskenovali nohu a vytvorili mu specialnu vlozku do topanky, lenze ked to dam do tenisky je to strasne vysoko a potom sa mu vyzuva. Posunuli ste sa niekam za tie roky ako riesit tu obuv? Alebo to stale lepite z vonku? Dakujem
@bosorka3113 Tiež sme riešili špeciálne vložky, kvôli padnutej klenbe na nohách, ale už pri nich je problém nájsť vhodne širokú obuv a hlavne vysokú aspoň po členok, aby držala nohu pri chôdzi a hlavne behu v teréne. Čo sa korekcie rozdielnej dĺžky nôh týka, stále dávame podlepovať zvonku o 2,5 cm, resp. 2 cm zvonku a maličkú 0,5 cm podpatenku do topánky.
@ludmilazv dakujem. A to nie su ani ziadne ortopedicke topanky ktore by boli vhodne na tie vnutorne vlozky? Popravde este som sa nedostala do protetikyaby som sa opytala
@bosorka3113 Nho, možno aj sú, zatiaľ sme mali 1x protetiky sandalky, ale boli ťažké. Asi treba pohľadať širšie modely a dostatočne vysoké nad členok, aby noha pevne držala v topanke. Ja som si všimla, že čím je dieťa staršie, tým horší výber vyššej obuvi, hlavne letné modely 😉 A topánky na mieru sa vyrábajú 4 mesiace, takže na jar môžete rovno zimnú obuv objednať a trafiť správne veľkosť je pomaly umenie
Skúste firmu Neoprot. My sme na začiatku si tiež dávali vyrábať topánky v Protetike, ale bol strašný rozdiel vo váhe topánok, tak sme skúsili Neoprot, a už nemeníme.
A ešte najlepšie vybrať s takou pevnejšou (turistickou) podrážkou, tie vydržia dlho. My máme 2,5cm vyvýšenú vložku v tých topánkach a topánky č.39.
Žienky,naša 5rocna má tiež 2cm (upravili sa o pol CM za rok od poslednej kontroly) a riešime topánky tak,že máme nárok na jedny ročne v ortotechu za doplatok 16,60€,ale to je hrôza čakať 🤦 keďže to dlho trvá, a trafiť veľkosť je katastrofa, máme podložku jednu pevnú ktorú vkladáme do kúpených topánok a potom mám trojo gumených položiek, ktoré sa dajú vyskladať až do výšky 4,5cm a tie jej vkladám do zvyšných topánok/papúč. Ortopéd nám vždy hovorí,že v lete behať bosá (bývame v dome,takže nie je problém). Čo sa tyka topánok, kupujeme v Deichmann a samozrejme aby mali pevný členok
@bosorka3113 ahoj....nooo máš pravdu....vyzýva sa väčšina obuvi. Takže balerinky v žiadnom prípade...tak kupujeme tenisky alebo obuv takú aby mala tu pätu vyššiu...
@vejapa76 ahojky. Vieš mi prosim povedať kde vám vyrobili tu podpatienku a aké papuce ma na doma? Ďakujem

Ahoj, rada by som nejaké info čo sa týka kratšej nožičky, dnes môjmu 4 ročnému synčekovi zistili o 2cm kratšiu nôžku, v podstate voľným okom si z okolia (pediater, my rodičia, starí rodičia, známy či neznámy) nikto nič nevšimol a to že absolútne, až keď predvčerom nechcel vstať z postele lebo že ho bolí nôžka.
Na ortopédii v našej NsP nám odporučili Bratislavskú nemocnicu/kliniku ŠNOPS, máte s ňou prosím niekto skúsenosti? Sú tam dobrí lekári/odborníci?