icon

Dcérka má ovčie kiahne. Ísť na pohotovosť?

18. apr 2024

Dobrý deň neviete mi poradiť mala sa obsypala asi kiahne môžem ísť na pohotovosť s ňou nech mi to potvrdia ?

Strana
z2
pribinak
18. apr 2024

Zajtra zavolaj pediatricke.

daja07
18. apr 2024

Naco na pohotovost? Ak su to kiahne tak je infekcna a navyse ma oslabenu imunitu. Ostan doma, zmiernuj priznaky ak treba. Zajtra zavolaj pediatrovi, ak si nie si ista posli mu aj fotku pripadne sa s tebou dohodne kedy mozes s nou dojst

klarissa25
18. apr 2024

S kiahnami sa nechodí k dr...🤦‍♀️🤦‍♀️ treba si zajtra zavolať dr

anavixy
18. apr 2024

Niee, na pohotovost urcite nie a k dr tiez netreba, ak nema komplikacie a nie len tak medzi deti 🙉

autor
18. apr 2024

@daja07 keď neviem či to má kiahne alebo alergicku reakciu lebo som jej dnes dala niečo nové, má na nohe a na ruke trochu bodiek

colsami
18. apr 2024

A to ak by aj nemala kiahne, ale ze ma "na nohe a ruke trochu bodiek" to je podla Teba stav na pohotovost?

sissik
18. apr 2024

pokym ich nema v ustach, nose, ociach a nesposobuju jej vazne ohrozenie tak NIE.
Bola si v ostatnych 14 dnoch v kontakte s chorym na kiahne? Zavolaj detskej lekarke, posli foto, popros o predpis niekov proti svrbenie. Nam dala fenistil a odporucila nejaku vodu na potieranie, uz som zabudla nazov.
Zavolat sa da aj na pohotovost.
Bolo by dobre, keby sme boli aj ohladuplni voci vlastnemu dietatu ale aj inym - pri podozreni na vysokoprenosne ochorenie sa vyhybat inym chorym, lebo je oslabena imunita tvojho dietata a ak dostane do kiahni napr. anginu, tak to bude masaker.

anjelicek26
18. apr 2024

Kvôli pár bodkam chceš ísť na pohotovosť? Lebo je to tak strasne,život ohrozujúcich stav,ze to nedočká zajtra na pediatricku....? Opuchy, ťažko dýcha?

deti95060810
18. apr 2024

s výsypom sa na pohotovosť nechodí...
ja som dostala presne túto odpoveď keď som volala na pohotovosť ....

mondolina
18. apr 2024

načo na pohotovosť? nakaziť ostatné deti?

ktochytavzite
18. apr 2024

mie naco?Ved smad vies ako vyzeraju kiahne a ak nie tak si pogoogli a uvidis ci to prejde za 2 dni alwbo za 7

nahodnemeno
18. apr 2024

ako lekár - pediater vás velmi pekne prosím neriesit to cestou pohotovosti - jednak dieta moze nakazit v cakárni iné deti, ktoré tam idú naozaj choré s infektom a moze ich to doraziť, a po druhé - ak je vaše dieťa stabilné, nemá vysokánske nezvládnuteľné teploty (horúčka je ok) , pije dobre, tak to naozaj nie je prípad na urgent...presne pre takýchto ľudí s takýmto zmýšľaním sa uvažuje o zvyšovaní poplatkov na pohotovosti. Na potvrdenie kiahní stačí ak budete výsyp sledovať a vašej pediatričke pošlete fotku v emaili napr. Pokial má len alergický výsyp a nie ste si istá - možete skúsiť dithiaden , nedráždivú stravu a sledovať to...pokial nemá problém s dýchanim, nie je dôvod na paniku.

ddaassuullaa
18. apr 2024

Niet nad ohladuplnost rodicov - potencialne kiahne a sup nakazit xy chorych deti 👀🙈🫣
Ani len do cakarne lekara - po dohovore pri zlom priebehu rak do izolacky. Pre par pupakov? Ohrozuju zivot?

hradnapani
18. apr 2024

daj jej nejake antihistaminukum (fenistil, dithiaden a pod,), ak je to alergia, tak pomoze a pri kiahnach vlastne tiez, urcite neublizi. Ak su to kiahne, tak budu pribudat. vygoogli si obrazky, nech mas istotu. Ale s tymto ist na pohotovost, to urcite nie, ani keby to bola alergia - nevyzera, ze by bola nejaka zavazna, ze sa ide dusit alebo kolabovat.

ptvw
18. apr 2024

kiahne teda neprejdu ani za 2 dní ani za 7, malý mal pľuzgiere a chrasty 3 týždne a 3 týždne bol veru aj doma zo skoly...tak počkaj ci sa jej vyhodia aj nové, ak nemá problémy ako baby písali vyššie nikam by som s nou nesla

bublinka1426
18. apr 2024

NIE. kiahne su VYSOKO INFEKCNE.. takze ostat doma, a komunikovat po telefone ci fotkami na mail.

ns994
18. apr 2024

Pohotovosť je na urgentne stavy.. cize zivotohrozujuce..alebo nieco vazne co nedokazes zvladnut doma.. pokial dycha je pri vedomi nrma vysoke horucky ktore nedokazes zvladnut alebo ju to neohrozuje a neviem co este tak to neni na Pohotovosť .. ci su to vyrazky alebo kiahne tak toto ozaj nie je na urgent

patus_2
18. apr 2024

Pohotovosť=dieťa po úraze, dlhodobo choré dieťa s komplikáciami, dieťa s akútnym ochorením. Prídeš tam s pár vyrážkami na nohe, ostatným sa predĺži čakacia doba, trpezlivosť lekárov rapídne klesá a ešte ako bonus choré deti s oslabenou imunitou chytia kiahne ...

anavixy
18. apr 2024

Tak bodky alebo pluzgiere? Par bodiek predsa betreba riesit, daj antihistaminika ak svrbia a cakaj ako sa to vyvinie. Ak bude horucka tak paracetamol, vtedy to skor budu kiahne a budu pribudat a robit sa pluzgieriky. Naozaj nechapem co by si chcela riesit na pohotovosi s takoutu somarinkou🫣

thirstymonk
18. apr 2024

@mondolina Ano, ja už dlho hľadam niekoho, kto ma kiahne, aby som nakazil svoje deti. Bohužiaľ sa mi nedarí

thirstymonk
18. apr 2024

Vysvetli mi prosim vas niekto, čo to je za chujovy nazor, že s kiahňami sa k doktorovi nechodi? To akože fakt? A od čoho tam sú? Ja pokiaľ si dobre pamätám na svoje kiahne, tak som bol normálne u doktorky s tým a dala mi na to dajaku smradľavu masť. Nevidím najmenší dôvod neísť s kiahňami k lekárovi. Kiahne nie sú o nič nákazlivejšie ako keď tam ideš so zasopleným deckom do čakarne. Dokonca by som povedal, že zasoplené decko je ešte horšie, lebo chrchli, kašle a kýcha na všetky strany a na všetky ostatné deti. Na prenos kiahni treba telesný kontakt, ak sa nemýlim.

ddaassuullaa
18. apr 2024

@thirstymonk na prenos kiahni staci dychat vzduch, ktory vydychol clovek este cca 1-2 dni pred vysevom kiahni (uz je infekcny). A su vysoko infekcne, v cakarni ked sedia ludia/deti s oslabenou imunitou a dalsimi ochoreniami, je to pre nich extra nebezpecne. Preto sa vopred v pripade potreby treba ohlasit lekarovi a ak ma izolacku (dnes uz malokto), tak vysetri. Inak sa kiahne bez vaznych komplikacii liecia len symptomaticky a lekar nic nezmoze

glorikarebeka
18. apr 2024

@thirstymonk aj sprostosť je Boží dar

ns994
18. apr 2024

@thirstymonk autorka sa pytala na pohotovosť.. toto na pohotovost nie je

thirstymonk
18. apr 2024

Pozri sa, keď ma moje decko horučky a vyražky, a ja sa teda necítim ako lekár, aby som mohol bohapusto diagnostikovať, že sú to kiahne. Tak ho oblečiem a ideme do doktora. Tak ako pri každej inej chorobe.

Napadá ma príhoda s mojou sestrou, pracuje v sanitke a celej rodine svätosväte tvrdila, že sračkujuci a rigajuci ľudia sa do sanitky neberú. Napokon vysvitlo, že "len" preto, že ona potom tu sanitku musi čistiť a dezinfikovať. No pri všetkej ucte, keď rigam krv, tak mi je šuma fuk stav nejakej sanitky. No a toto je rovnaký prípad

thirstymonk
18. apr 2024

@glorikarebeka A ako sa s takým darom cítiš?

thirstymonk
18. apr 2024

@ns994 Áno, to je fakt, pokiaľ tá horúčka nie je na 40°C. Počkal by som rozhodne do zajtra k pediatrovi.

antonia15
Autor odpoveď zmazal
ddaassuullaa
18. apr 2024

@antonia15 pre par pupakov? Prosim, roluj vyssie, kde pise pediatricka

diewcatqoo
18. apr 2024

S par vyrazkami na pohotovost? Nemyslis vazne.. to je tak akutne a zivot ohrozujuce, ze to nepocka do rana? Uz by sa mali konecne zdvihnut poplatky za pohotovosti, aby sa prestali zneuzivat.
Spominam si ako nedavno bola reportaz niekde, ze co si ludia myslia o tychto poplatkoch a tam mamicka, ze dufa, ze nezdvihnu, lebo su tam minimalne raz mesacne. Si hovorim, ze tvl, nie je mozne, ze tvoje dieta ma kazdy mesiac nejaky akutny problem. Ani sa necudujem tym doktorom na pohotovostiach, ze tam nechcu sluzit, ked im tam chodia takito ludia.

Strana
z2