icon

Dcérka má ovčie kiahne. Ísť na pohotovosť?

18. apr 2024

Dobrý deň neviete mi poradiť mala sa obsypala asi kiahne môžem ísť na pohotovosť s ňou nech mi to potvrdia ?

Strana
z2
jamidea
18. apr 2024

Nie, ak ano, tak na infekcne. Ale to sme boli lebo mal 3dni vysoke horucky, pluzgiere vsade, rozumej vsade od podosvy cez pipik po oko, ustnu dutinu, no hroza a 2 noci nespal len sa skriabal. Ak tvojmu decku nic take nie je, pohotovost vam nehrozi

autor
18. apr 2024

@diewcatqoo neznamená že keď chcem ísť a ňou teraz na pohotovosť tak som tam každý týždeň, a za ďalšie keď mám dieťa tak je viac ako jasné ze treba platiť výdavky keby si tam aj 50€ vypýtali za to že sa na ňu pozrie tak im ich dám , a za ďalšie chcela som ísť kvôli tomu lebo v domácnosti sú starší ľudia ktorí kiahne nemali a ako isto viete tak pre nich to je horšie

autor
18. apr 2024

@jamidea mozem vám napísať správu

pralinka86
18. apr 2024

Ak mas potrebu, zavolaj si najprv.
Ani k pediatrovi s kiahnami bez vopred ohlasenia sa nechodi. Su vysoko nákazlivé, cize vsetky deti co su tam chore, s oslabenou imunitou, by ich mohli chytit, tak isto aj zdrave deti ci dospeli, ktori nemali...
U nas dr dezinfikovala komplet ordinaciu a cakaren, ked sa im tak niekto nahodou ukazal s kiahnami. Vsetci cakali zatial. Nekomplikuj prosim pracu a zdravie inym.
Plus tvoje dieta ma oslabenu imunitu, cize tiez nechces aby k nim este cosi schytalo a skomplikoval sa stav.
Dieta doma izoluj, ale ak su u vas dospeli co nemali kiahne, mali byť uz davno zaockovani.
Ak nahodou to nebudú kiahne, nech sa daju ockovat.

mondolina
18. apr 2024

tak ich preventívne izolujte.

autor
18. apr 2024

@pralinka86 detskej doktorke sa dovolať je zázrak, preto som chcela skúsiť tu pohotovosť či to není len reakcia po nete som sa dívala na obrázky ale ani jedno mi neprislo úplne ako kiahne

nevenka
18. apr 2024

Tak "najlepsie" je, ze kiahne moze dostat aj 2,3 mesacne babatko a to neni ziadna sranda.
Nam sa rano vyhodili 2 ks, do obeda ich mal asi 30, tie prve sa naplnili tekutinou. Bolo mi jasne, ze to su kiahne, do vecera bol cely bodkovany. To ma rychly postup.
Alergicka reakcia, zihlavka, je nieco uplne ine.
My teraz riesime 5.chorobu, manzelovi bolo zle, myslel, ze chripka, ale ani hrdlo, sopel, nic, len bolesti klbov, horucky, 3 dni nevstal z postele. Potom mala 8,5 rocna dake vyrazky, to akor vyzeralo ako alergia a az ked sa vysypala 15 mesacna po 2 tyzdnoch, tak to ma aj na licach a je mi to uz jasne. Ale kiahne spoznas proste.
Aj nam povedala pediatricka, len kupat v hypermangane, potierat Tantum Verde alebo tea tree olejom, Fenistil, zrazat teploty. Ak by bolo daco zle, mame volat.

nevenka
18. apr 2024

Odfot a daj fotku aj sem, mamicky poradia.

pralinka86
18. apr 2024

Zavolat na pohotovosť ci tam mas prist, som myslela.. ale asi uz vies odpoved.. Vsade vopred zistit

zuzanaete
18. apr 2024

@diewcatqoo Raz som bola so synom na pohotovosti a bol tam otecko s cca 5 rocnym. Ten sa ho spytal, ze kedy pojdu do Dracika. Otec odpovedal, ze ked ho vysetri pani doktorka. Len som cumela. Asi to nebol stav na pohotovost, ked nebol potom problem ist do nakupneho centra. 🙈

autor
18. apr 2024

@zuzanaete to nemozete takto brat že to nebol akútny stav, lebo dostane niečo za odmenu, možno sa chlapec bal doktora a to sa boji veľa veci a vždy sa im nieco sľúbi zato a nakoniec nedostanú nič

14petulka88
18. apr 2024

Moja sestra ked ma problem a nevie ci ma ist na pohotovost priamo vola im. Oni jej potom vzdy povedia ci ma radsej prist alebo co dalej.

zuzanaete
18. apr 2024

Chlapec vobec nevyzeral ustrachane. Behal po cakarni, hral sa tam. A metodu slubim nieco dietatu a nakoniec to nedodrzim nepoznam. Ak s nim neplanujem ist hned do Dracika, tak robim dohodu, ze bud objedname alebo pojdeme po chorobe. Taketo zavadzanie deti musi byt “super”. Som presvedcena, ze mnohi tam chodia zbytocne a tvrdia to aj lekari.

mamina7070
18. apr 2024

s kiahnami sa na pohotovost nechodi ani k pediatrovi

napises vasmu pediatrovi mail alebo sms alebo
vybehnes s dcerou k nemu ale nevezmes dieta do cakarne ale lwn ty vybehnes povedat mozno ma lelarka izolacku zariad sa podla toho ak nema dieta komplikovany stav vacsinou staci telefonat a posle ti erecept do lelarne ak tak ale na kiahne kupis aj bez receptu

candii
Autor odpoveď zmazal
candii
18. apr 2024

@thirstymonk veľmi z prostého dôvodu sa nechodí k lekárovi, nakoľko toto ochorenie je vysoko infekčné. Keďže v čakárni môžeš čakať aj hodinu .. je vysoká pravdepodobnosť že niekoho tvoje dieťa nákazi, môže nakaziť deti, pre ktoré to môže byť nebezpečné a tiež aj pre niektorých dospelých ľudí. Lebo pre niekoho to nie je len pár vyrážok ale môže to prerast do naozaj vážneho stavu. Preto treba byť ohľaduplný a empatický aj voči ostatným ľuďom lebo na svete nie si len ty a tvoje dieťa. Keď ideš do čakárni logicky cakas chorých, kaslajucich ľudí, je to normálne. A tiež keď prídeš do ordinácie lekárka to po tebe musí predsa všetko dezinfikovať a vetrať nemôže tam hneď po tebe prijať ďalšie dieťa logicky. Bože fakt toto vysvetľujem dospelej osobe, normálne nechápem.

akje
18. apr 2024

@autorka
S kiahnami je vyslovene zakazana navsteva lekara.
Je to z dovodu ochrany deti s oslabenou imunitou a babatiek, ktore sa v rovnakom case mozu nachadzat v ambulancii spolu s vami.
V takychto pripadoch sa telefonuje s pediatrami a v dnesnej dobe sa na mail posielaju fotky "bodiek". Ked mala moja dr dovolenku, volala som na urgent infekcnych chorob a aj tam mi doktorka povedala, ze chodit nemam.

Pre info.. Ak ma dieta kiahne, bolo infekcne uz par dni dozadu, este pred vysypom prvej kiahne. Ak s dietatom dospeli neboli v kontakte, nech to je tak aj nadalej. Ak boli, pravdepodobne uz su aj tak nakazeni..

Drzim palce

jamidea
19. apr 2024

Ano

feb13
19. apr 2024

K lekarovi by sa malo chodit, ak dieta potrebuje liecbu. T.j. ma priznaky, ktore si vyzaduju zasah A nie je na to vhodny volne dostupny pripravok. Len preto, aby bola diagnoza na papieri, je uplne zbytocne a tiez aby sa rodic ukludnil, ze to nie je nic vazne (vo vacsine pripadov vidis, ze to vazne nie je...) alebo mal pocit, ze on skutocne vsetko pre svoje dieta urobil, naozaj netreba.
Dalej si treba uvedomit, ze na virusove ochorenia neexistuje liecba, jedine sa mozu zmiernit velmi intenzivne priznaky. Vacsina detskych ochoreni, najma tie vyrazkove, su virusove, t.j. pokial je aj teplota, kupis v lekarni Paralen a tymto to konci. Ani doktorka s tym nic ine nevie urobit. Aj ovcie kiahne su virusove a bezne sa riesi iba teplota a nadmerne svrbenie. Alergicke vyrazky si zvycajne nevyzaduju zasah, moze sa zmiernit nadmerne svrbenie. Zvycajne vedia poradit aj v lekarni, neteba hned lekara. Pediatrov je velmi malo, su pretazeni, naozaj nie su tu na to, aby riesili nejake pupaciky, ktore ani nesvrbia, ani nijako neohrozuju dieta a za par dni prejdu aj bez liecby.

annm81
19. apr 2024

@thirstymonk Zaspal si dobu. Nie, s bezproblémovými kiahňami sa k lekárovi bez vopred dohodnutého termínu nechodí. A už sa ani nechodí na kiahňové párty - existuje totiž vec zvaná očkovanie, ktorá dosiahne rovnaký záverečný výsledok ako schválne nakazanie sa, ale s podstatne menšími rizikami, podstatne menšou nepohodou pre dieťa a bez rizika reaktivácie vírusu v dospelosti.

Strana
z2