icon

Dcérku som nebalila na široko a bude mať problémy s nôžkami

marcelka932
22. jan 2014

Ahojte zienky prosim velmi mi pomozete s mojim problemom ... Mam 18 mesacnu dcerku ktoru som "na siroko " nebalila len asi maximalme mesiac rozhodla som saxtak po tom co som sledovala v TV relaciu damsky magazin kde mali hosta pana ortopeda tusim z ruzomberka ..hovoril o tom ze toto balenie je uplne bezvyznamne ze to je len sedliacky zvyk .. Vraj to nema vyznam ak sa dieta narodi so zlymi klbmi tak ziadne na siroko balenie to nevylieci ze ide len o to aby mali lekary plne ordinacie mamiciek ktore sa kazdy mesiac musia promenadovat po ortopediach ..a jedimy komu sa pomaha su ortopedi lebo maju zaruceny prijem .. A podobne ja som tomu "uverila" a prestala som balit nasiroko dceru aj som prestala chodit k ortopedovy no problem je v tom ze sa nielen mne zda ale nasa dcerka ma nohy do x neviem mozno len predbieham a zvelicujem situaciu mozno sa vsetko zmeni ale zacinam mat strach ze koli mne bude mat krive nozicky :'( prosim nepoznate nejakeho rozumneho ortopeda v okoli oravy kde by som. Sa mohla poradit?? Lebo u nas v Namestove ortopedi sleduju skor mamicky a ich popredie ako dietatko za vsetky rady vam dakujem !

Strana
z2
vojmata
22. jan 2014

Deticky v tomto veku take nozky mavaju. najprv "O", potom "X"... ak to nema geneticky dane, tak by z toho mala vyrast. nie je to tym, ze si ju nebalila nasiroko. ak mas podozrenie, ze ma nieco s klbikami, daj ju vysetri. este je malinka, da sa vselico zachranit ak ma problem.

marcelka932
autor
22. jan 2014

@sono2 dakujem za reakciu ale obaja mame rovne nohy ani o tom neviem zeby som ja alebo manzel krive v detstve takze genmi to asi nebude dufam ze sa to napravi dakujem

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katyt
22. jan 2014

Ja som mladšieho syna balila na široko asi týždeň, lebo boli veľké horúčavy, tak som ho nechcela trápiť a napriek tomu nás na ortopédii keď sme boli na kontrole kĺbikov v štyroch mesiacoch pochválili, že vidieť, že sme balili na široko, takže to určite nie je z toho, ale starší syn má tiež nohy ako keby do x, lebo kolená mu idú k sebe, chodíme na ortopédiu a ortopéd nám povedal, že to je len dôsledok plochých nôh. Takže skús s ňou zbehnúť k ortopédovi nech jej nožičky pozrie. Syn teraz nosí ortopedické sandálky špeciálne na jeho nohu, aj ortopedické vložky, ktoré mu robili na mieru. Doktor kázal cvičiť, teda chodiť aspoň pár krát denne po špičkách, po pätách a po hranách nôh a malo by sa to upraviť.

blienka
22. jan 2014

Neboj, výčitky ťa prejdú, ja som synovi zlým polohovaním zležala na jednej strane hlavičku, ale brutálne, by si videla, aké som z toho chytla depresie, že mu to také ostane, čo som to za matku, potom som sa dočítala, že sa mu to samé upraví, čo ma hneď tiež neukľudnilo, a upravilo sa, takže som sa stresovala zbytočne a bola to moja chyba, toto tvoja chyba nie je, syn má tiež jemnučké X ky a balili sme do prvej kontroly u ortopéda, potom už nie, bude dobre, uvidíš. 🙂

aiva1
22. jan 2014

marcelka932 ja som syna balila naširoko od narodenia...ortopéd na sone potvrdil že nemá kĺby úplne v poriadku...tak kázal baliť naširoko...o tri mesiace sme mali ísť na kontrolu - na kontrole bolo všetko v poriadku...takže si nemyslím že balenie na široko je bezvýznamné...tak neviem...
Taktiež syn začal mať nohy do X, povedala som to obvodnej a ona povedala že je to z plochých nôh a poslala nás na ortopédiu...ploché nohy potvrdil aj ortopéd a malý dostal ortopedické vložky...za 6 mesiacov máme ísť na kontrolu...
TAKŽE SA NEMUSÍŠ BÁŤ ŽE SI NIEKDE UROBILA CHYBU. Bež s malou na ortopédiu nech jej pozrú nožičky.

vianne
22. jan 2014

ahoj, neboj sa, naozaj je to pravda, ze dieta pokial sa zdravo vyvija, nepotrebuje balenie nasiroko,. pokial viem, medzi zakladne vysetrebnia novorodenca patri aj SONO klbikov, a nasleduje po nejakom case aj dalsia kontrola, pokial tam na nic nedosli, nie si ty na vine. urcite nezanedbavaj povinne preventivky, porad sa s pediatrom, dobri otropedi su aj DK, skus sa objednat tam.

ava11
22. jan 2014

Náš syn nebol balený naširoko ani jeden deň a kĺbiky aj nožičky má úplne v poriadku. Preventívne to podľa mňa nemá zmysel.

katrinka8
22. jan 2014

@marcelka932 - ahoj, tak to, ze Tvoje dietatko ma nozicky do X vobec nesuvisi s balenim na siroko. Balenie na siroko ma mat suvis s tzv. spravnym postavenim bedrovych klbov. A to, co si pocula v Damskom magazine, som ja citala v jednom odbornom casopise. Bol tam rozhovor s jednym renomovanym detskym ortopedom (myslim ze je to dokonca nejaky predseda komory detskych ortopedov), clovek, ktory je uznavany odbornik nielen u nas ale aj v zahranici. A on hovoril presne to iste, ze ak problem s klbikmi nie je (to sa dozvie kazda mamina v porodnici pri sone noziciek), tak balenie nasiroko je absolutne zbytocne (ak uz raz klbiky vyvinute babatko ma spravne, uz sa nemoze tento proces vratit spat. Je to ako keby Ti narastla ruka a zrazu po mesici sa znovu zmensila - to je nemozne proste)- ide len o to, aby babatko nemalo nozicky ulozene pri sebe. Toto 1. prirodzene novorodenec aj male babo dava nozicky od seba, ked lezi a 2. toto kriterium dostatocne splna aj obycajna jednorazova plienka, ktora babatku proste nedovoli dat nozicky ku sebe. A dalsia vec je, ked uz je nejaky problem s klbikmi, co Ti povedia v porodnici teda uz, tak tam naozaj to balenie nasiroko nepomoze, to treba normalne liecit inymi metodami. Aspon takto to ten doktor vysvetloval. Takze Tvoj problem urcite nesuvisi s balenim nasiroko. Ak mas nejake pochybnosti, chod urcite k pediatricke, nech Ti da listok k ortopedovi 😉

Strana
z2