icon

Deti a okuliare

marcela91
10. sep 2015

Mojej dcere zistili pri 6 rocnej prehliadke ze horsie vidi . Skor ocny test nikdy nepodstupila/ ze horsie jednym ockom vidi. Dnes som bola na sukromne vysetrenie v optike,
videli to na 2 az 3 dioptriu na jedno ocko. Niekde som citala, ze nosenim okuliarov si ocny sval zvykne na dioptriu a prestane sa namahat,
co sposobi, ze oko si navykne a uz sa dioptrie samo nezbavi, ze ako deti rastu, moze sa prechodne zhorsit aj videnie, kedze
rohovka rastie tiez postupne. neviem, co robit, co je natom pravdy, dat okuliare, ci nedat? Doteraz sme ani netusili, zeby dcerka horsie videla.
Mame ist este detskej odbornicke. Co mamicky nato, pri tomto pocte dioptri, davate okuliare? lepsii sa zrak? Je mozne, ze sa okuliarov dieta zbavi?
neviem si predstavit tu ostaru, stale davat pozor na okuliare aby nepadali, deti stale behaju....No hroza... ☹

Strana
z2
marcela91
autor
16. sep 2015

@sonia. dakujem, zelam vam, aby sa to uz nehorsilo, ale zlepsovalo. no mala bola smutna, ale az ked som dovolila vybrat jej tie, co sa jej pacili aj jej sedeli, tak bola spokojna, zial dolny ram tam nie je, tak som zvedava kolko vydrzia....cakame na vyhotovenie, najhorsie bude to prelepovanie ocka myslim...

marcela91
autor
16. sep 2015

@mabika cvicit budeme chodit k sestricke do ambulancie, tak som zvedava ako to pojde, to lepenie ma troska zaskocilo, myslela som, ze sa to dava len tym detom, co skulia.

bubelko
16. sep 2015

@marcela91 ak je dalekozraka tak je to plus 😉 a s tym lepenim - OK; som bola len zvedava. 😉

marcela91
autor
16. sep 2015

inak bavila som sa s lekarkou, ze aj dalekozrakost, aj kratkozrakost sa da dnes riesit oparaciou, vraj to je uplne bezne , ale teda v neskorsom veku, tak ma prekvapila prijemne. inak sa dost divila, ze ked v nasej rodine nik nenosil do staroby okuliare, ze mala teda ma, lebo vacsinou sa to dedi. skoda len, ze sa nato neprsilo uz v skolke, ze prva prehliadka oci bola az v 6. r co je dost neskoro , aspn budem upozornovat znamych nato, co maju mensie deticky, nech nato dbaju, ked obvodna nie.

bubelko
16. sep 2015

@marcela91 pretoze dalekozrakost, pokial dieta neskuli alebo nema v skolke problem s krativnymi cinnostami - odmieta ich lebo na ne nevidi, nezistis. 😉
nam zistili dalekozrakost preto, lebo synovi zabiehalo oko. starsi je druhak a u ocneho este nebol, nebol dovod. a okuliare nie su naozaj tragedia. 😉
a operacia sa robi pri velmi silnych dioptriach 😉

demetria
16. sep 2015

@marcela91
Plus je dalekozrakost, tj oko je kratsie. Z toho deti vacsinou vyrastu v puberte, lebo aj oko rastie. Moj ma uz dioptrie o jednu celu nizsie ako ked zacinal.

eeffka
16. sep 2015

@marcela91 oci van mala kontrolovat pediatricka pro preventivke v 3 A 5roku. Male deti citaju obrazky,nor hrablicky. Starsia nechcela spolupracovat tak mas poslala k ocnemu,ten ma pristeoje.vsetki ok.
Ja son od 2.porodu dalekozraka,prisla son na to sama ze je problem,som zmurila,bolela ma hlava,nedovidela son na bus. V sere som nervozna figu vidim a to mam Len 0.75, pri okuliaroch 2-3 to musite vidiet,ze diets ma nos na knizke

mabika
16. sep 2015

@marcela91 na tom lepeni moze byt jedine tazsi ten samotny monent lepenia, potom si to uz nebude uvedomovat. A akej ocnej chodite?

marcela91
autor
16. sep 2015

@eeffka nemala nikdy nos na knizke, a to kresli stale a rada, normalne sedi a pise. aj lekarka hovorila, ze na tych detoch to nevidno, ked s druhym vidia dobre, to druhe oko im vystaci a nemusia prikukat na papier, ked pisu, takze urcite by som si vsimla, ze prikuka , keby prikukala.... co sa tyka nasej pediatricky, vidis, do 6. rokov jej neskusala zrak nikdy, ked tych lekarov zaujima viac, ak nie najviac, aby boli deti zaockovane a nie ci dobre vidia... 😖

marcela91
autor
16. sep 2015

@mabika ocnej pediatricke do TN velmi zlata je...

marcela91
autor
16. sep 2015

@demetria no, bodaj by to bol aj nas pripad, skusim sa na toto spytat ci je to oko kratsie , napisem si to...

demetria
16. sep 2015

@marcela91
To je dovodom dalekozrakosti, ze oko je kratsie a obraz sa zbieha za sietnicou. Preto dostala dcerka spojky, plusky dioptrie. Vsetky deti sa rodia dalekozrake, ale vacsina s tym nema ziadny problem. Pokial sa vsak vyskytne skulenie, tupozrakost, bolesti hlavy alebo vyssie dioptrie, riesi sa to. Nizke plusky mozu mat este skolaci a nik to neriesi.

marcela91
autor
16. sep 2015

@demetria takze je velka moznost, ze do puberty by sa to mohlo upravit, pripadne zostat bez okuliarkov , ak budeme dbat na rady lekara? znama ma vystrasila, ze sa to moze aj horsit, navyse ked sme nato prisli az v 6 rokoch...no cas ukaze.

demetria
16. sep 2015

No, nam povedala ocna, ze je velka pravdepodobnost, ze syn bude bez okuliarov, kedze my rodicia nemame dioptricku vadu.
Ale ano, v dospelosti sa to moze aj zhorsit. Moja mama mala cely zivot nizke plusky a teraz sa jej zrak zhorsuje rychlejsie ako vrstovnikom.

m.i.r.i
16. sep 2015

@marcela91 horsit by sa plusky nemali, skor sa to zlepsi...moze ostat aj bez okuliarov...a moze ich proste nenosit ked netreba...pripadne si dat spravit laserom operaciu...jedno co sa ale laserom zatial operovat neda je tupozrakost...ja som si teraz zistovala..mam plus 2.5 priblizne dioptrie, tie mi vedia spravit na nulu, tiez astigmatizmus sa da operaciou upravit, ale tupozrakost zial nie..na to je jedine to lepenie ocka v detskom veku, aby sa oko namahalo a naskocilo...v dospelosti je to uz zbytocne.
Skulenie je velmi casto vyhoda..prave preto, ze sa u deti zisti zrakova vada skor, lebo rodicia idu k lekarovi s tym, ze dietatku zabieha ocko..inak to len tak nezistis..ocko sa lepi kvoli tupozrakosti, nie kvoli skuleniu...lepenim sa skulenie nenapravi...na to je potrebna operacia....
Ale neboj..ja som mala okuliare od 1 roka..prave kvoli skuleniu ma nasi vzali k ocnej...mam za sebou dve operacie, lepila som v destve oko, nosila +6 dioptrie..a to pred cca 35 rokmi...v puberte som uz mala ovela nizsie dioptrie...a viacmenej som okuliare nosila uz len sporadicky...v skole na tabulu, na pocitac..v kine...inak nie.....pretoze dalekozraki ludia povacsine vidia dobre do dialky..ja zle vidim tupozrakym okom ale ked ich mam obe, tak vidim normalne..aj cisla autobusov daleko , aj ludi aj vsetko..takze na bezne nosenie okuliare v podstate nepotrebujem..kazdopadne, teraz je veda ovela dalej ako pred 35 rokmi..teraz sa da skorigovat, operovat a odstranit vela vad co kedysi nie..nemal aby som ziaden strach, ze ked dcerka vyrastie, tak nebude mat okuliare vobec, alebo si da sosovky...neries..je to pre vas nova situacia...ale zvyknete si
a ano, dalekozrakost je dedicna...u nas napriklad uz ked som bola tehotna tak mi lekarka vravela, ze syna mam doniest na ocne najneskor do 2 rokov...lebo pravdepodobnost, ze zdedi dalekozrakost je vysoka..nastastie ale u neho je to v ovela miernejsej forme ako u mna...ma len jemnu odchylku a astigmatizmus...tupozraky nie je..ani neskuli...a ma len +1...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
marcela91
autor
16. sep 2015

@m.i.r.i dakujem za povzbudenie 🙂 , presne tak , je to pre nas nove, clovek dbal na zubky , povrtali sa kazy, vycisitli kamene, vypalili bradavice, vyliecili ekzemy, celu skolku 4 roky sa trapime s kaslami, co uz lekarka nevedela co s nami, musela som na predlzenu matersku koli sustavnemu marodovaniu a teraz zmenila mala uplne kolektiv a dufala som, ze hlavny bacilonosic permanentne chory v skolke uz s nou v skole neni, ze snad bude uz lepsie s nastupom do skoly , ukoncili sme alternativnu medicinu liecbu a teraz upsss, ze okuliarky a okluzor, pri to m vsetko sa predsa nieco dolezite zanedbalo, ocka.... Tak cas to da snad dokopy a zvykneme si, aj ostatni si zvykli 🙂 🙂

ukulela
16. sep 2015

@marcela91 moze sa to zlepsit / mozno nebude okuliare vobec potrebovat. ale naozaj - ak kazali lepit, tak lepte. ak kazu s okom cvicit, tak cvicte. poctive. u mna to rodicia (a asi aj lekari) v detstve zanedbali, tak mi do dospelosti ostala tupozrakost (okrem toho mierne skulim a som dalekozraka :( ale zadna tragedia, akurat nevidim 3D efekty vo filmoch 🙂 ale to ma vea ludi. inac zvladam vsetko, vodicak mam, a pri dioptriach okolo +3 som pomerne dobre videla aj bez nich,kym som nezacala pracovat celodenne s pocitacom 🙂 ja som mala najvyssie plus 4, aktualne mam plus 2.skusala som aj sosovky, ale teda okuliare mam castejsie. ono ozaj si z nich nerob strasiaka, okuliare su uplne normalna vec. betreba si z noch robit ziadnu traumu.

veronika426
16. sep 2015

My mame okuliare od 1,5 roka. Maly zacal skulit na jedno oko,zacali sme na 1 dioptriach a teraz mame uz 5,5 dioptrie,hrube skla a prelepujeme denne na 2 hod.ocka. Maly si uz na okuliarky zvykol. Velmi dufam, ze sa nam to upravi,ide mat tri roky v decembri a zatial dostaneme takmer pri kazdej kontrole silnejsie dioptrie... ☹

m.i.r.i
16. sep 2015

@ukulela u mna velmi podobne..tiez som stale tupozraka a aj po dvoch operaciach mi oko zabieha..ale viem si to korigovat a okuliare nenosim stale...tiez si hovorim, ze mi mali rodicia asi viac lepit to oko alebo co..

marcela91
autor
16. sep 2015

@ukulela tak ze nevidis 3D filmy ti nemusi byt luto, raz sme s malou boli natom a to s muzom dobre vidime na 90 min. filme, muz ho radsej prespal, ja som po 20 min. uz pozerala na hodiny co ma z toho hlava bolela, takze ja uz nikdy viac. a na 5D filme bol raz muz s malou na 15 min. a pol dna prelezal doma so zavretymi ocami, co mu bolo na vracanie az .

mabika
16. sep 2015

@m.i.r.i pekne si to napisala 🙂.
@marcela91 inak presne viem ako sa citis. Pre mna bolo tiez zdrvujuce vidiet vlastne dieta s okuliarmi. Vuem, znie to blbo, ale normalne som si musela na neho zvyknut. A pritom taka bezna vec. Tiez siroko daleko v rodine okulky nikto nenosi. Ale rychlo sme si vsetci zvykli a za 3 roky sme ramiky menili len raz a aj to kvoli specifickym sklam. Velmi si ich chrani, ale zas je ako vichor, takze zaziju s nim svoje...

marcela91
autor
16. sep 2015

@mabika keby aspon to lepenie ocka sme nemuseli....snad to bude len na par tyzdnov dufam...

elemka11
12. jún 2022

@stenin1013 mozno mi uz ani neodpises nakolko tato diskusia je z pred 7 rokov ale ak nahodou odpises tak sa chcem opytat ci dali dioptriubaj na to zdrave oko alebo tam mal cisto iba sklo?

ukulela
12. jún 2022

@elemka11 moj dostal velmi slabu aj na zdrave oko, dok vravel, ze sa to dava, ze nemoze byt taky velky rozdiel .... jedno oko cital 10 riadkov z 10 a tupozrake 2 riadky, dioptria vyse 4.

elemka11
13. jún 2022

@ukulela aj moj syn dostal na zdrave oko 1,25 dioptriu a to slabsie oko 3,25. Tak som z toho bola zmatena preco ma na zdrave oko dioptriu a povedala mi dr ze aby oko malo balanc. Tak zhanam a googlim ohladne toho. Ako dlho bosi okuliare a zlepsilo sa to?

elemka11
13. jún 2022

@elemka11 to malo byt ako dlho nosi okuliare

1_silvia
27. jún 2025

@marcela91 poriadne vyšetriť ocka a okuliare určite nosiť, aby Vám nevznikol väčší problém ako napr. Tupozrakost. 6 ročná je uz rozumná, s okuliarmi bude vidieť lepšie a bude ich chcieť nosiť. Lepšie nosiť okuliare ako by ste mali zakryvat lepšie oko a pozerala by sa na svet len tým horším.

Strana
z2