Deti a používanie mobilov
Ahojte, chcela by som sa opýtať v akom veku vaše dieťa používalo mobil. Mám na mysli ten váš nie vlastný..
Zaujíma ma či dávate svojim deťom mobil, či im dovoliíte telefonovať.
Ahoj. Snažila som sa mať vždy mobil mimo dosah detí. Nikdy sa s ním len tak nehrali, ani neposlali náhodou sms či niekomu volali. Možno vo veku 7-8 rokov som im dovolila prvýkrát použiť - vtedy som už mala dotykový. Syn (10) má už polroka tlačítkový a dcérka (11,5) má dotykový (lebo tlačítkový už nefungoval). Majú ich hlavne na dorozumievanie.
Ale späť k otázke - obdobie, kedy bez dovolenia siahali na naše mobily, začalo niekedy, keď mal syn cca 7 rokov a netrvalo dlho, vzsvetlili sme si. Mám na ňom nahrané audiorozprávky, tie môžu na ňom počúvať, keď sa spýtajú.
ano, uplne bezne. rada pozera natocene videjka seba rodiny, vyletov a zazitkov.. okrem toho tam ma nainstalovane tzv vyukove karticky, velmi jej to v rozvoji pomaha, lebo mna ma odjakziva na haku... 🙂 jaj a ma cca 3 roky - teda v juni bude mat.. vie zavolat ockovi a diktuje mi ze mam volat babke. ja si myslim, ze zzivanie sa s modernymi technologiami je v dnesnej dobe ok...
Deťom mobil nedávam a ani si ho samé neberú. Načo? Komu by volali(stará mama v susednom byte a babka v susednej bytovke 🙂 . a mám "starú šunku", takže okrem Snake tam v podstate nič zaujímavé nieje. Mužov moderný mobil neberú, lebo to je ockove a to sa nemá brať. To im stačilo raz povedať a rešpektujú. Ale viem, že keby mohli, tak sa s tým hrajú aj 2 hodiny(občas im príbuzní požičajú alebo kamaráti). Nechcem mať závislákov. takže radšej ich pošlem k počítaču, navrhnem 2-3 partičky šachu a potom sa môžu zahrať dajaké tie ich "strieľačky".
Naši majú od cca. 6 rokov vlastný ale volajú väčšinou len nám - rodičom a starkým. Dcéra okolo 14 rokov začala komunikovať aj s kamoškami cez net. Syn si píše so spolužiakmi cez email a teraz sa naučil s messingerom robiť. Má 10.
Baby mate skusenosti s inteligetnymi hodinami.chcela by som malemu kupit hodiny s telefonom su tam len zakladne funkcie ako volanie sms ziadne pripojenie na net.len kupit zas blbost moc nechceme tak sa pytam tu.
@audinkas4 nasa dcerka bude mat 4 rocky za chvilocku a uz par mesiacov si zvykne sama pozerat fotky na mobile, alebo telefonuje, samozrejme tak ze ja jej musim vytocit cislo, lebo ona este nevie citat. Ale inac ci mobil aj pc ovlada celkom dobre od 3 rockov. PC si otvori a vie si pustit na youtube rozpravky, na mobile si sama najde a otvori fotky ak nahodou zvoni, prinesie mi ho aby som si ho zdvihla ja sama a ak je to niekto z rodiny tak si ho vypyta naspat ze sa chce rozpravat. No a syn ma vlastny mobil asi od 10tich ci 11rokov, ale ozaj ho potrebuje kedze ja sa mozem zdrzat v praci, obcas vybera aj malu tak ich musim vediet zastihnut
Môj bude mat štyri roky a na telefóne si pozerá rozprávky z YouTube, pozerá hlavne v angličtine a dosť sa pritom naučí, vie farby, čísla.. a sem tam si pozerá fotky
@emilia25 my ich mame a su super
Obnovuje tému. Moja staršia dcéra dostala svoj mobil až keď išla do školy, aby mi mohla zavolať keby niečo. Ale v škole ho musia mať vypnutý. Predtym sem tam hrala detské hry na tablete/mobile. Menšia detto. Ale snažíme sa to obmedzovať, aj keď u staršej sa nám to moc nedarí. Každý spolužiak už má whatsapp čiže denne si píšu správy, úprimne to už ide niekedy na nervy mne aj jej. Do toho má už skoro každý druhý fb, insta, tiktok a neviem co ešte ( bavíme sa o 10r deťoch). Dcéra to všetko nemá, ale aby nebola úplne out tak si nainstalovala tiktok kde si pozerá videa spolužiakov, jej som tam zakázala dávať videa. Cele mi to príde zvláštne, ona je pomaly jediná co ide von na ihrisko alebo prechádzku, 99% deciek len mobiluje a hra hry,ani sa medzi sebou poriadne nebavia. Veľmi mi to príde divne co za generáciu nám to vyrastá. 🤦♀️
@rainee akonahle pouzivas vetu - co za generaciu nam tu vyrasta, si oficialne stara 😂 Samozrejme generacia uplne v pohode 🙂 Tak su na tabletoch a mobiloch. Nemozu mat vsetko po nas a do roku 3254 skakat vsetci hromadne gumu, pit malinovu limcu a pocuvat v radiu Co o mne vies 😀
@kittykat22 tak ja by som bola rada keby to tak bolo 😉Ved tie decká sú už často mimo reality, mne teda nepríde v pohode voľný čas tráviť na PC, mobiloch a baviť sa tak akurát o videách na tiktoku. Asi som už fakt stará 🤪
@rainee bud rada, v 70.ke budes mat robotickeho pomocnika ktory ti najskor uprace a potom ta odtlaci na voziku do tesca 😅
@audinkas4 Deticky do 3 rokov by vobec nemali mat mobily, ani tablety v ruke, je to velmi dolezite pre spravny vyvoj mozgu a deti do 15 rokov by mali byt maximalne 30 minut denne, aby spravne fungovali neurostimularory - podla odbornikov. To znamena, ze sa to da vyriesit volacimi hodinkami, s krorymi sa dovolaju rodicom a tiez maju GPS, aby rodicia vedeli kde sa ich dieta nachadza.
Je to na rozhodnuti rodicov, mnohe deti su uz v 5 rokoch zavisle na elektronike a ich hypofyza sa dostatocne nerozvija, popripade sa znizuje ich zaujem o socialne kontakty 🙏. Media uz pravidelne informuju o zvysujucemu sa dopytu po psychiatrickych pobytoch pre zavisle deti, u ktorych sa objavuju depresie ci uzkosti, co je prirodzene vyustenie zavislosri. Vsetko zavisi na nas rodicoch 🙏😇

dovolim, ale iba pod mojim dozorom. Asi od piatich rokov.