Detská mozgová obrna
zdravím mamičky! môj syn má detskú mozgovú obrnu,rehabilitujeme,chodíme na hipoterapiu,na plávanie... vedela by mi niektorá z vás poradiť,aké možnosti liečby takýchto detičiek ešte existujú? či už z vlastnej skúsenosti,alebo niekoho z vášho okolia... ďakujem! 🙂
Dakujem. Prosim ake vysetrenia v prvom mesiaci absolvoval?
@mirusikmimi ja neviem,bol v inkubátore v Nových Zámkoch a ja som za ním len dochádzala dvakrát týždenne.vôbec neviem,čo tam s ním robili alebo nerobili 😒
Dakujem
@mirusikmimi u nas predpokladali DMO v dvoch mesiacoch, v papieroch to mame cca od roka....pokial viem lekari cakaju s touto diagnozou zhruba do roka
Dakujem. Prosimako sa dmo prejavovala v druhom a tretom mesiaci?
mojmu chlapcovi Jarkovi diagnostikovali dmo kvadrupareticku formu,narodil sa v 32t ma postischemicke poskodenie mozgu-jedno lozisko,uz v porodnici ma pripravovli na to ze bude mat velke problemy s nozickami, od 3 mesiacov cvicime Vojtovku,boli sme v Dunajskej Luznej,tam nas pekne nastartovali,urobili nam ortezky na nozka a este bude mat aj specialnu sedacku aby drzal rovno hlavku,teraz sa uz zacal pretacat a pomaly zacina aj naznacovat lozenie,velmi chce ale nema az tak vela sily. mam o neho celkom strach,neviem ako sa nam bude darit dalej,ma este epilepsiu,nastastie skorigovanu liecbou a bez zachvatov.bracek-dvojca Palko sa narodil este mensi ale je sikovny a skoro nic mu nie je a uz zacina chodit. mate pre man nejake rady? dakujem!!
@luciab16 jedna rada je, že musíš byť silná a robiť pre svoje detičky maximum 🙂 . Nemôžeš sa trápiť, lebo detičky to vycítia a tiež nebudú vo svojej koži. Buď veselá, šťastná a také isté budú aj Tvoje detičky 😉 . Viem, že niekedy je to všetko veľmi náročné, niekedy máš chuť so všetkým skoncovať, so všetkým praštiť, ale nemôžeš. Si žena a my ženy sme silné 😉 . My máme taký istý problém. Tomáško má tiež DMO. Ale postupom času som si akosi na všetko zvykla. Nevravím, že občas ma trápenie neprepadne, to nie, ale poplačem si, uľaví sa mi a idem ďalej 🙂 . A keď sa pozriem na svoje deti, tak si poviem, že žiť musím a musím byť šťastná a veselá, kvôli nim 🙂 . Veď sú to naše slniečka 🙂 .
Nám DMO diagnostikovali len teraz pred letom. Stále sa čakalo, nikto nevedel, prečo za čo...vlastne nevedia ani teraz, lebo nález na mozgu, žiadny. Záhada!
Robíme čo sa dá, chodíme do Dunajskej Lužnej, do Adeli, boli sme aj v Renone, chodíme na plávanie, na hippoterapiu, na kraniosakrálnu terapiu...všade, kde sa dá. Ale finančne to už nezvládame, lebo systém u nás je taký aký je! Ak niečo, kľudne sa pýtaj, ak budem vedieť poradím, pomôžem 😉
@luciab16 rady? cvičiť,cvičiť a cvičiť! Jarko má obrovské šťastie,že má bračeka-dvojičku,ktorý je ok,potiahne ho dopredu 😉
Získajte liečenie v Adeli centre!
Získajte liečenie v Adeli centre!
Dávam do pozornosti spustenie grantového kola, všetci tý kt. poznáte niekoho kto má DMO dajte im vedieť, je to predsa len šanca na získanie liečenia v zariadení Adeli centrum. Dávam to aj do článku, prosím šírte ďalej, niekto to uričte potrebuje a Vás to nič nestojí.
#dmo #adeli #grant #liecenie
Program O... krok vpred Nadácia SPP v spolupráci s ADELI Centrom vyhlasuje ďalší ročník programu O krok vpred. Zámerom programu je aj naďalej podporovať sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, najmä jednotlivcov s mentálnym alebo telesným postihnutím. V snahe zefektívniť našu pomoc spolupracujeme s ADELI Centrom, ktoré poskytuje rehabilitačné programy pacientom s pohybovými poruchami neurologického pôvodu, najmä deťom a dospelým postihnutými detskou mozgovou obrnou.
Zámerom programu je aj naďalej podporovať sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, najmä jednotlivcov s postihnutých detskou mozgovou obrnou – DMO.
všetko nájdete http://www.nadaciaspp.sk/sk/program-o-krok-vpre...
uzatvorenie je 25.10.2013
ja som to zistila ked mal 6 mesiacou mam starsieho syna tak som uz porovnavala on mi uz sedel ale maly sebi este nie takze som to onzultovala s pediatrickou a nas poslal na vysetrenie potom sa zistilo ze ma DMO ale mentalne je natom vyborne as tie nosky a chrbatik cvicime bobata a teras aj 2 cviki z vojta posuvame sa dopredu pomalicky povedali to chce cas a trpezlivost
ties sme citali o ADELI ale nemame nato peniasky tak cvicim snim doma ja sama a sem tam sa nam podary ist niekam do kupelou aj to si musime nasetrit takze je to dost prenas
Ahojte všetci,čo mate podozrenie,že vaše dietatko získalo DMO po očkovaní.Moja dcerka ma už 26 mesiacov,ešte stale nechodí,ale okolo nábytku jej to ide skvelo.Pôrod aj tehotensttvo bez problémov..Tažkosti začali po druhej dávke Infanrixu hexa a Synflorixu.Máme za sebou vyš.u neurologa,metabolicke su o.k,aj geneticke neg.Dve detičky pred nou zdrave.Pani neurologička nam doteraz nepovedala,že mame DMOatakticky typ.Od 9mes.cvičíme Vojtovku.Mam pocit,akoby som bola jedina,čo ma take dieťatko.Prosím vas o radu baby,čo bude dalej?Dakujem.
@pupa226 ahoj a aké ťažkosti začali po očkovaní?prečo ste začali s vojtovkou?a pokiaľ už chodí vedľa nábytku,nevidím to nejak tragicky 😉 čo konkrétne by si chcela vedieť "čo bude ďalej"?
Ahojte,rada by som poprosila o radu.Môj 3 ročný synovček má DMO.Sestra s im choi do Dunajskej Lužnej a bola aj v Adeli.Rada by som mu pod stromček dala nejakú hračku jemu vhodnú,ktoré by mu ten mozoček troška stimulovala.Neporadíte mi kde by sa také dali zohnať?
@elusab ahoj,je veľa stránok,napríklad http://sensa-shop.sk/ 😉
Mamičky,tie čo máte detičky s mozgovou obrnou...
Nás synovec má tiež a chcela by som poradiť,že či má na niečo nárok. Lebo ona má len materskú a dosť veľa stojí,že sním chodia stále k lekárom a na rehabilitácie...
Prosím,ak viete,pomôžte,poraďte. Ďakujem 🙂
Ahojte mam sestru s DMO ma 22rokov sme v takom stadiu ze si sama ublizuje ☹ nevieme si s nou poradit neviete mi poradit vi ? Do nedavna bolo vsetko dobre je nervozna place bez dvovodu, myslite ze ma slabe lieky? Alebo uz prisiel cas aby sme ju ubytovali niekde prosim pomozte. Dakujem za pomoc 🙂
Dievcata, nemate, alebo nemali vase deti ataxiu chodze? Pripomina chodzu opiteho cloveka,,zla koordinacia trupu, hlavy, kymacanie...
@maria1610
@retrotraktor
@bambina1009
@janulka188
Baby mozem vediet ako to cele prebieha kym vam stanovia diagnozu dmo? My ideme na eeg, kvoli podozreniu na petit mal, ale dcera zacala mat aj ine problemy, rovnovaha a krutive pohyby ruk, clenkov a tela. Ma 16 mesiacov, chodi, beha, az na tie kymacacky a krutenie, natocila som,to a pediater ma hned odporucil na eeg. Teda hlavne chcel vylucit tu epi. Otazka je teda, z eeg sa zrejme meda urcit konkretne dmo, ze? aky je rozdiel medzi ct a eeg? Co vsetko ste podstupili vy kym padla,diagnoza..dakujem.
@citronade detská mozgová obrna a epilepsia sú úplne iné veci.u nás bol rozvoj DMO kvôli predčasnému pôrodu a nedostatku kyslíka,syn nemal vyvinuté niektoré novorodenecké reflexy,nevyvíjal sa ako mal,momentálne má 5 rokov,nesedí,neštvornožkuje,nechodí,o jemnej motorike môžme len snívať,nerozpráva,nevie prežúvať,škúli,..... DMO nie je choroba,ktorá sa "dá zistiť z eeg"
ahojte, urcite ste mnohe poculi o cviceni therasuit a aj o lokomate,,,mate nejake informacie o podobných metódach a cviceniach, ktore nie su u nas na slovensku dostupne? poprosim
@sorpresita therasuit metóda sa cvičí už aj vo Svetielku,takisto aj centrum R1 v BB,myslím aj v centre v Hlohovci.
Je to cvičenie v "klietke".
Lokomat je v Harmony v BA,aspoň tam kedysi chodili mamičky s deťmi.
Caute,
Mam 29 rokov a mam DMO plus ako bonus som dostala hnisavý zápal mozgových blán. Narodila som sa v 6. Mesiaci. Naši a hlavne môj starý otec veľmi makali, Olomouc, Praha,klasika vojtova metoda a potom kúpele. Dnes chodím s dvomi Fr. Barlami,vyštudovala som vysokú školu na Slovensku a študovala som aj v zahraničí. Dnes pracujem v medzinárodnej firme, kúpila som si byt,auto a pred pár mesiacmi som sa vydala 🙂. Akurát sama pozerám na Adeli, lebo by som rada fungovala aspoň na krátke vzdialenosti bez barlí,nakoľko by sme chceli mat dieťa. Držím vam palce, dievčatá, stoji to veľa síl a prace, ale detičky s DMO, sú schopne normálne žiť.
@miska212 ahoj môžem sa ťa spýtať ako ste zistili, že má synček DMO? A kedy a ako sa to začalo prejavovať? Ja mám predcasniacku, tak sa tiež bojím... Ďakujem

@mirusikmimi nám to povedali keď mal asi mesiac,že bude postihnutý,lebo mal časté apnoické pauzy a poškodil sa mu tým mozog. zaostávať za vrstovníkmi (aj korigovane) začal asi v 7 mesiacoch,v 1 roku nám napísali do papierov DMO,ale vedela som to asi od tých 7 mesiacov,že to tak bude