Detská žltačka
ahojta. chcem sa spitat, vcera nas pustili z porodnice s tym ze malu musime slnit. ale ked som ju dala slnit tak mi zacala od zimy stikutat. mozem ju snlit aj prikritu? bude to mat nejaky vyznam?
a ece mam srasne vela mlieka musim si ho odsavat pretoze mi az stvrdnu rsniky. a mala sa mi nevie prisat. neviete mi nieco poradit co si dava t do podprsenky aby mi tak nepretekalo? uz si musim platenu plienki prelozenu aby som sa vlastne aj niekam dostala.
Ved teraz je horuco, nemoze jej byt zima. Treba vyuzit toto pekne pocasie...Ked su prsniky tvrde, treba trochu mlieka odstriekat alebo odsat, potom sa mala lahsie prisaje. A do podprdy su tampony - vela druhov, jednorazove aj pratelne, kupit sa daju v lekarni alebo drogerii.
tie jednorazove tampony mi zAchvilu preteci. a problem je v tom ze mala sa mi nedokaze prisat lebo mi nevystupi bradavka. a ked ao tak ib ba chvilocku a maa aj ked chvilkami prestane sat tak sa da zasa do povodneho stavu.... zima jej moze byt lebo mame okno orientovane na vychod a slniecko nam tu svieti tak 2 hodky. a v obivacke mame chladnejsie.
Je zaujimave, ze vas pustili so zltackou domov...moja mala tiez zltacku ale boli sme v nemocnici dovtedy kym jej hodnoty bilirubinu riadne neklesli a nedrzali sa v norme-co bolo aj dobre lebo som sa aspon naucila spravne dojcit kedze sme mali s tym tiez problem hlavne vdaka tej zltacke-spavost....
A urcite ju sln radsej nahu tak po troske..ved je horuco 🙂 alebo len trosku bavlnenou plienkou prekryt...
A na tie bradavky skus kupit klobuciky, aspon pokial sa riadne nevytiahnu lebo satie cez ne je este narocnejsie ako bez nich (pouzivala som ich cca 4 dni a potom to bolo uz v pohode)
@macka1555:
Pri detskej zltacke je velmi dolezite, aby babo vela pilo. Ak nevie poriadne pit priamo z prsnika, odsaj si a daj jej to pit z poharika alebo striekacky alebo flasky. Moje deti nemali problem prechadzat z flasky na prsnik a naopak, ale niektore s tym problem maju.
Nepi caje na podporu tvorby mliecka, zjavne ho mas dost. Mnozstvo mliecka sa po par tyzdnoch upravi podla potrieb babatka. Ak budes stale odsavat do prazdna, prsia budu tvorit vela mliecka. Odsaj si iba, kym sa ti ulavi, urcite nie uplne do pradzna. To by signalizovalo, ze mas velmi hladne babo a ze treba velmi vela mliecka 😉 A bola by si v zacarovanom kruhu.
Co sa tyka slnenia, spytaj sa detskej lekarky. Moja dcera bola na specialnom svetle v porodnci, kedze slnko nesvietilo vtedy vobec, znezilo cele dni. Ale mala by mat maximalne bodynko s kratkym rukavom, aby to malo osoh.
Do podpsrsenky sa daju kupit v drogerii tampony jednorazove alebo v detskych obchodoch aj pratelne. Najlepsie jednorazove su Lansinoh, ale aj najdrahsie. Potom dost dobre su Chicco, potom NUK a az niekde na konci mojho subjektivneho rebricka su z DMka Babylove, z BIPY Babywell, Milupa a ine vlastne znacky.
Tie pratelne su super bavlnene s nepremokatelnou vonkajsou vrstvou od frimy Popoloni. Tie od Aventu pretecu, ked mas velmi vela mliecka. Na noc som si tiez davala zlozenu plienku. Prezliekala som sa nielkolkokrat za den, tampony som tiez menila casto.
Ale ako som pisala, casom sa mliecko ustali, uz prsia nebudu take naliate, ale mliecko si babo vytiahne. Ak mas pochybnosti, kontaktuj radsej laktacnu poradkynu, ona by ti mala vediet pomoct aj s tou zltackou, aj s tym prisatim, aj s naliatymi prsiami.
Vsetko dobre!
@mimibb mi nemame zltacku drzali sme sa v norme preto nas pustili ale musime sa slnit... no neska som tie klobuciky skusala a je to ozaj dobre a mala sa mi tak nenamahala...len aj tak budem muset odsavat pretoze mi az tvrdnu prsia a boli to. aby som nedostala horucky a nezapalili sa mi tie mliecne zlazy.
@ichbinich dakujem za rady. velmi si to vazim. pretoze to s tymi prsiami je strasne ale horsie je to ze mam viac plny lavy prsnik ako pravy ten ma aj viac bolieva a mavam ho stvrdnuty.... v pondelok nam pride doktorka tak uvidime co nam povie na tu zltacku. moja teta robila terennu sestricku pri novorodebcoch a povedala mi ze staci aj skore ranne slniecko alebo denne svetlo aby sa i malinka nespalila zasa.
@macka1555: Alebo si este mozes skusit v sprche mliecko rucne "vyhladkat". Ze teda si najprv pod teplou sprchou trosku ten ztvrdnuty prsnik zmakcis a potom hladkanim trosku odstriekas. Tak urcite nevyprazdnis prsnik a tebe sa ulavi.
Uvidis, co povie lekarka a rada tvojej tety ma tiez hlavu aj patu 😉
Vsetko dobre este!

@macka1555 v drogerii i lekarni kupite prsne tampony, ktore dobre alborbuju pretekajuce mlieko. a ak ma mala zltacku, tak urcite ju treba slnit neprykrytu. ved ako by sa inak to slnko na nu dostalo? len pozor, nie na priamom slnku, aby vam nezhorela, alebo aby jej to neublizilo. len tak cez okno, ako zvyknu aj v porodnici slnit. opatrne.