Devit kvapky - moja negatívna skúsenosť

slavkajurko
6. máj 2021

Davala som dcérke Devit kvapky poctivo každý den 2 kvapky celu zimu. Bola na krv a výsledky ukázali ze ma malo vitamínu D. Je nízko pod normou. Poraďte mi ine D, s ozaj overeným účinkom. Ked sa narodila tak sme jej davali Vigantol, ale bolelo ju bruško. Neviem ci jej ho mam skusit dávať teraz. Uz ma 5 rokov, mozno ju už nebude bolieť, neviem. No najradšej by som niečo iné skúsila

stanulienkat
6. máj 2021

Skus ten Vigantol. Predsa je uz vacsia. A mas to na istotu.

simsalabim
6. máj 2021

@slavkajurko pravdepodobne mala taky deficit, ze ho v podanej davke Devit nevyrovnal. Dr neodporucila davkovanie? Ja osobne s nim mam dobru skusenost.

iduska13
6. máj 2021

@slavkajurko Ak môžem. Mojej 6 ročnej tiež zistili nízku hladinu D-cka. Alergologicka nám odporučila tablety Hliva Kids od Dr. Maxa. Vraj s nimi ma dobre skúsenosti. Ale či naozaj pomohlo neviem, lebo kontrolné odbery nás ešte len čakajú

pribinak
6. máj 2021

@slavkajurko minule tu jedna mamina písala že tiež dávala D-coko a len tak dieťa zapilo vodou či dzusikom
D-coko treba dávať do mlieka či jogurtu, alebo anjelskí potravinovú čo obsahuje tuky, aby sa vitamin mal v com rozpustiť, lebo vit. D je v tukoch rozpustné

terezka1947
6. máj 2021

@slavkajurko ja beriem dlhodobu Dvit,aj deti...a nemam zlu skusenost. Urcite mas dobre davkovanie?je to iba d vitom?nie je ina pricina klesajuceho dcka?

durianka1973
6. máj 2021

A ako beriete to D? Nam alergologicka zdoraznovala, ze kvapky dat do lyzicky s mliekom alebo olivovym olejom a pripadne zajest s niecim. D je rozpustne v tukoch. Urcite nezapijat len tak vodou, cajom alebo dzusom, ako tu uz spomenuli aj ine diskutujuce.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slavkajurko
autor
6. máj 2021

Davala som priamo do pusinky, ani nezapijala ničím. Doktorka nam kázala 2 kvapky. Teraz po výsledkoch krvi kázala zvýšiť na 5 kvapiek

pribinak
6. máj 2021

@slavkajurko urcite treba niečo tukové k tomu. Daj na lyžičku mlieko, jogurt, určite nie len tak do pusinky a nič.
Keď sa nemá v com to D-cko rozpustiť, tak sa ani nevstrebáva a to je tak isto ako keby ho ani nebrala

slavkajurko
autor
6. máj 2021

@pribinak ok, budem dávať takto

kkovacovak
6. máj 2021

@slavkajurko musíte rátať s tým že ak dávate kvapky nemusí sa celé množstvo tak ako ho dávate dostať bábätku do bruška. Aj dospelí sa niekedy ,,dopujú,, a myslia si že je to dostatok. 500, 1000, 2000 ani 3000 nie je dostatok pre dospelého. Častokrát človek potrebuje dlhobodo užívať až 10 000 aby bol nad priemerom. Skúste pozmetiť dávkovanie. Neriaďte sa až tak úplne pribalovým letákom. Firmy vždy, neviem či umelo alebo prečo, zámerne uvádzajú slabé dávkovanie.

durianka1973
6. máj 2021

@slavkajurko Tak mozno skuste podavat tie kvapky s jedlom alebo tesne po jedle, pripadne do toho mlieka ci oleja. Syn napriklad nema rad mllieko, tak ovela lepsie znasa ten olivovy olej 🙂 a zaje to kuskom chlebika. Zvycajne mu davam to D v oleji pri veceri, aby to mal cim zajest. Ale teda on ma 7 rokov, neviem, kolko ma Vasa dcerka. Zvlastne, ze Vam lekarka nic nepovedala k sposobu podavania.

terezka1947
6. máj 2021

@slavkajurko mne moja endokrinologicka radila kvapku do ust...a nechst v puse par minut.
Nezapijat nicim.
Ze takto sa Dvit najskor dostane tam,kde ma.
Otazka je,ci ozaj by ste nemali upravit davkovanie.

majamat
6. máj 2021

ja som mala tazky deficit v maji pre 3r brala som Devit forte - je silnejsi a to 4 davky. tak mi to odporucila Dr. cezleto soms a slnila a po lete v novembri som bola stale pod normu,a le uz som mala viac ako 2-nasobok vit.D.

pri zvaznom deficite chvilu trva, nez sa vit. D doplni. a najhorsie sa doplna v zime. tam prave deficit vznika, ci zhorsuje sa, podla mna, ak ma vyssiu hodnotu, tka je to OK, len reba vydrzat.

misickaa4
6. máj 2021

@slavkajurko urcite oleovit alebo od jamieson vit d. Vigantol nie...

iramka
6. máj 2021

@slavkajurko tak ako pisu, treba urcite s tukom, ak sa d nedava s tukom, ako by si jej ho nedavala...ja ho davam vzdy po obede, ked sa doje, dostane dcko a probiotikum
Alebo mozte prejst na nejaky cas na ryby olej, ak s tym nebude mat problem, ale kvalitny...mojej dcere dost chuti, mame taky, ze tam nie su moc citit ryby

nelca84
6. máj 2021

@slavkajurko 2 kvapky Devit alebo Devit forte? Treba si pozriet aj koncentraciu. Dcera asi mala vysoky deficit Decka, treba zvysit davku, dve kvapky su pri deficite zalostne malo. A kludne mozes davat rovno do pusy, Devit je olejova suspenzia, nepotrebuje dalsie tuky. Na Vigantol urcite neprechadzaj, ten je este menej koncentrovany. Vies aku hodnotu mala v krvi? Viem poradit s davkovanim.

slavkajurko
autor
6. máj 2021

@nelca84 davam devit, nie devit forte. V krvi mala 50. Minimum je 75, max je 250. Toľko mala po podávaní kvapiek celu zimu bez prestávky. Sa mi nechcelo veriť.

nelca84
6. máj 2021

@slavkajurko je to uplne normalne, pretoze devit ma v jednej kvapke 500 IU, pri dvoch kvapkach dostavala 1000 IU, co je udrziavacia davka, v ziadnom pripade nie dostatocna na zvysenie hodnoty. Problem nie je v kvapkch, ale v davkovani.

slavkajurko
autor
6. máj 2021

@nelca84 takze kolko mam dávať?

nelca84
6. máj 2021

@slavkajurko tych 5-6 kvapiek urcite, ak sa chces dostat aspon do stredu toho rozmedzia, po 3 mesiacoch by som to dala skontrolovat a podla toho sa zariadila

majamat
7. máj 2021

@slavkajurko ja som mala v maji vit. D - 29 a tiez u nas bola norma 75.
cely cas som odvtedy davala Devit forte 4 davky a v novembri som mala vit D 65. bola ot sice vyssia hodnota, ale zas bolo leto, cize som vit. D ziskavala popritom aj zo slnka., doplnenie vitD trva. zvlast pri tazkom deficite.

majamat
7. máj 2021

a ako baby pisu, urcite je vhodne davku zvysit. este aj tento rok nam nepraje pocasie, je jar,a le takych peknych dni sme este moc nemali an to ,ze je maj.

slavkajurko
autor
7. máj 2021

@majamat no tak mi z toho vychádza ze devit vymením za iné D. Keďže ho treba uzivat take množstvo tak asi tam nie je taka koncentrácia. V pribalovom letáku píše ze maju uzivat 2 kvapky. No ocividne to vôbec nestačí.

nelca84
7. máj 2021

@slavkajurko ale to je vsade tak uvedene, lebo je to odporucana denna davka, ktora je ale postacujuca pri idealnej hladine Dcka, nie pri deficite. Napr. Jamieson detske Dcko ma v jednom cukriku 400 IU, cize by si dcere musela davat aspon 7-8 cukrikov denne. Nechapes, ze jej nestaci udrziavacia davka? Cize cokolvek jej das, musis jej davat minimalne 3x tolko ako sa pise na obale 🤦‍♀️

majamat
7. máj 2021

@slavkajurko mozes skusit neico ine, ale teda ta davka v letaku je info pre toho, kto ho uziva, aby sa nepredavkoval, no davku ej mozne zvysit, aj ten forte su v letaciku 2 davky a dr. mi nakazala 4.
teraz keby sa uz ukazalo slnko, uz by bolo lepsie. neboj, casom sa to spravi, no samozrejme urcite to treba odkontrolovat. mne potom o dlhsie robili zas odbetr, ale asi az o rok a uz som to mala v norme.