Dierka na koži pod krkom u bábätka
Maminky, este raz chcem sa spytat, ci mate niektora skusenosti.
Ked mal drobcek asi tyzden-dva, nasla som mu v oblasti klucnej kosti pod krkom taku dierocku, postlacala som okolie a vyslo odtial celkom dost akoby bieleho hnisu. Od doktorky sme dostali ichtiolovu masticku, ale ani po zopar mesiacoch sa to nezacelilo a ked prstami prejdem po okoli, stale vybehne trosku bieleho. Pri inej prilezitosti som to ukazala na detskej chirurgii, ale chirurg len mavol rukou, ze to nic nie je len daky pupacik (to bolo este nazaciatku a myslela som, ze mastickou vyliecime, tak som sa nehadala).
Viete mi povedat co by to mohlo byt?
Pogooglila som a pravdepodobne to vyzera na lateralnu krcnu cystu, v podstate akoby podkozny kanalik po boku krku, od uska az po klucnu kost a po ceste cysta . Na slovenskom internete je toho minimum, vacsinou sa spomina medialna krcna cysta (cez stred krku). Po anglicky sa ta lateralna krcna cysta preklada ako branchial cleft cyst, v pripade kanalika aj teda branchial cleft sinus alebo fistula. Ako som sa docitala, ide o velmi raritny defekt pri vyvoji v 4-6 tyzdni v maternici (1:40tis), ktory sa riesi operacne. Po ceste je ale tvarovy nerv a tiez velka tepna/zila. Rovnako, ak sa kanalik ci cysta uplne nevyberie, cele sa to moze vratit. Preto som chcela tiez vediet, ci ste pripadne niektora nieco take musela riesit, ci to zvladaju a v akej miere aj doktori tu (kedze pri jednoduchej matematike je na Slovensku nieco len cez 100 ludi s tymto defektom).
Stale v kutiku duse verim, ze sa s mojou google diagnostikou mylim, ale zial, zaroven som uz zmierena ze nas caka neprijemny kolotoc. Dopredu dakujem za kazdu odpoved, pripadne postrehy ze co ine by to mohlo byt...kludne aj cez sukromne spravy.
V najblizsej poradni, zajtra, to samozrejme chcem konzultovat s doktorkou.

@euie tak sa k tejto teme trosku pripojim, som rada, ze sa to tu objavilo, lebo v marci 2017 som mala tiez velmi malo informacii. Malemu som tiez nasla dierku na krku ja, ked mal cca tyzden,nikto si to nevsimol. Najprv som si myslela, ze len sa mu zbierali vlakna a zapalilo sa to, ale ked sme si nevedeli dat rady a ani lieh nepomahal isli sme k pediatricke. Ta to v zivote nevidela (a to uz ma daaaavno dochodkovy vej),poslala nas beznemu chirurgovi.Ten nastastie hned vedel, ze to nie je jeho oarketa a poslal nas na miestne ORL.Odtial nas hned dalsi den vyslali ako urgentny hnisajuci pripad na Kramare,ze nas budu hned operovat. Samozrejme podrobne info ziadne,tak som ako vyplasena matka cely den googlila a dopracovala som sa aspon k repikovym obkladom. Do dalsieho rana fistula prestala hnisat,ukludnila sa, takze na Kranaroch pani doktorka len zhodnotila,ze sa nic nedeje,cakame do 4 rokov na operaciu a ak by sa znova zapalila,treba ist na lokalne ORL pre antibiotika. To bol ako som pisala marec. Pocas roka dierka sem-tam scervenala, trosku pomokvala,vzdy celkom fajn zabral repik. V novembri mi obe deti ochoreli,starsi klasika streptokoka zo skoly, mladsi "dierkovy" vysoke teploty. Po par dnoch sa mu fistula tak zapalila,ze plakal pri kazdom pihybe hlavicky. Leteli sme na nase ORL,pan doktor nas vysmial,ze co on ma robit, mame ist k peduatricke na stery (bol to ten isty,co nas predtym urgentne hnal na Kramare..).Takze nam zobrali stery a dalsie dva dni sme bez atb cakali na vysledky. Potvrdil sa zlaty stafilokok,ktory si tam pravdepodobne bacoval cely cas este od porodnice. Ked konecne dostal biseptol, trvalo este 4 dni,kym mi prestal plakat pri kazdom pohybe. Fistula sa ukludnila a odvtedy je pokoj. Dokonca z nej nic netecie a NIKDY nebola takato pekna. Teraz ideme buduci tyzden na rocnu kontrolu na Kramare. Uvidim aku bude mat mlady pan naladu, ale rada by som bola, keby vedeli spravit sono, nech aspon priblizne vieme, pokial vlastne siaha. Inak ak ceresnicka na zaver, len vdaka mojmu dierkavemu som prisla na to, ze mam tiez fistulu na uchu (aj sa mi to bezny chirurg pokusil nevedome, ze je to fistula uzavriet, vratila sa s velkym zapalom krcnych uzlin) a on ma tiez aj na uchu, tak na Kramaroch doplnime 😊 kicky dakujem za vsetky info, co ste tu popisali, je fajn ked si aspon mamicky takto pomozu, ked je uz tych informacii inde minimum
@euie dobry den, tiez sme objavili fistulu+kanalik, budeme to riesit s detskou, ale chcela som sa opytat, ku komu Ste chodili k Orl doktorovi? Rada by som s malym isla k dr., co o tom uz vie. Mozem poprosit meno, pripadne kontakt? Dakujem
@miminkanase nas odkazali len na ORL ambulanciu na Kramaroch, vedia o tom v porovnani s nasou lokalnou ORL ambulanciou asi vsetko a maju dobry pristup k detom.
Aaaa teraz pozeram, ze som nedala info po poslednej kontrole na Kramaroch. Zhodnotili, ze ked sa to nezapaluje casto je potom na nas, ci mu to vobec dame vo vyssom veku vybrat. Ze ich byvaly primar mal na tvari 4 fistuly cely zivot a ze sam vravel naco si do toho bude davat rypat. Uvidime teda ako budeme, teraz v lete sme boli opat na biseptole kvoli zlatemu stafilokokovi, takze zatial 2x liecba za 1,5 roka zivota. 🙂
@scamp85 dakujem za info. Ved to, my sme tiez casto chori, zatial iba 1x atb, ale rada by som ho dala dokladne vysetrit. Dakujem este raz
@miminkanase ahoj, presne ako pise @scamp85 , len nam dali vymenny listok na detsku orl na kramare (treba sa tusim objednavat dopredu, nam dali termin o 2-3dni lebo vtedy bol malicky len zoparmesacny) a tam uz vedia hned, maju s tym skusenosti, netreba sa bat. Drzim palce. Aj u nas do toho neplanujeme zasahovat operacne, pokial by s tym maly nemal problemy.
@miminkanase p. doktorka co mala nas sa vola Zuzana Durinova.
No ja mam taku dierku na uchu pri vstupe do ucha. Je tam mozno od narodenia a tiez po nejakej dobe ked to stlacim tak odtial vyde take biele. Ale to bude podla mna kozny maz/tuk. Je to biele co vytlacas malemu skor riedke alebo take tuhsie?
@scamp85 dakujem za info, kludne poslite foto aj cez spravu. Nerobili ziadne stery, aj s tou velkostou hrasku prehanam, skor taka ta velka spendlikova hlavicka. Je to take biele zltkaste riedke. Nam povedali ze sa mame hlasit keby bolo zapalene, o aktualnom stave vedeli a asi povazovali za ok. prave preto sa pytam, aby som to vedela rozlisit.
Ja som akurat dnes nasla 4r.synovi na krku...vlastne nic nevidieť,ani dierku,nic...len sa mi zdalo uz davnejsie,ze mu tam vidim ciru kvapku,dnes sim mu ju utrela,akoby chcela vytlačiť a opäť kvapka cirej tekutiny,co ma uplne vydesilo...az ma jedna mamicka tu na MK navigovala linkom tu....vobec tam nevidno nic,ani na pohnat,iba po tom zatlaceni kvapka....a samovolne tam kvapka vyrasi iba obcas....
@terezka1947 je mozne, ze to je ono veru. Na krcom Vam povedia 100%, ale super, ze ma 4 roky a doteraz s tym ziadne patalie 😊
Ahojte kočky. , syn bude mať 21 keď a tiež som mu našla na krku. Pediater mi dal lístok na krčne. Mám aj strach
@luciaschillerova 21 mesiacov
@luciaschillerova ahoj, vitaj medzi nami. Pozri, tym ze ma uz 21mes a vsimli ste si to len teraz, zjavne neboli problemy, co je super. Verim, ze to tak ostane, tak ako pri vacsine tu spomenutych pripadov. Aj moj syn ma teraz 22mes a nastatsie klop klop vsetko doteraz ok, takze to povazujeme len za kozmeticku vadu. na ktore ORL idete?
@luciaschillerova ziaden strach, len mu to pozru a tym skoncia ked nema problemy. Na narkozu za kozmeticku vadu je este maly a orl Kramare aj tak povie, ze pokial problemy nie su, nemusi sa to vyberat nikdy. Moj ma 23 mesiacov, zatial 2x premnozeny zlaty stafilokok, vzdy do par dni zabral biseptol a bol chvalabohu uz potom klud. Aaaa vzdy sem zabudnem dat fotky, co som slubila 🙈 zajtra pohladam, pripinam si debilnickovy papierik na chladnicku
@scamp85 super dakujem...a ako sa ten stafilokok prejavuje?
@euie my sme z Dubnice nad Váhom, okres Ilava, takže na začiatok len tu .
@luciaschillerova u nas to vyzera takto, akoby hnis vtedy a zoberu stery a nasadia ATB.
@scamp85 tak my to máme takéto, nikdy nezapalene....
ale vie mu to akoby navrieť a vyjde z toho cira úplne cira tekutina....
@luciaschillerova ked to vyjde von je to fajn, ale teda pre spokojnost nech to radsej pozru, ale naozaj sa netreba bat 🙂 i ked tiez som sa najprv velmi zlakla, teraz si uz len robime srandu, ze "to nase derave dieta" 😀 uzavrete nevstrebane cisty v telicku su horsie, v podstate sme este dobre dopadli
@scamp85 určite sa ozvem ,ako sme dopadli...moc ďakujem
Mamicky......a je potrebne niekde s tou dierkou vobec ist,ked ma uz skoro 4r,zatial ok?je to nutne dobuducna riesit?
@terezka1947 mne pediater vravel že keď sa o tom vie ,nech je to zapísané a sleduje sa.
@terezka1947 nam na kramaroch kazali raz rocne prist sa ukazat. Ono v takom veku 4 rokov uz vedia streknut dnu kontrastnu latku a spravit sono, to chcem mojmu urcite dat spravit, nech vieme kam to az ide.

@vafinka oh, to je fajn ze bez problemov s tou oblickou. Dam potom vediet co nam pozistovali.