Dieťa Asperger?
Prosím o vyjadrenie mamičiek, ktoré majú skúsenosti s PAS. Nie mami iných detí. Syn bude mať 3 roky. Od mala zlý spánok, uspávame ešte stále večer na rukách. Chce sa hrať stále s autíčkami, vydáva občas nepríjemné zvuky, vyslovene z ktorých bolia uši (že vraj má športové auto), od mala veľký záujem o zvon (bim vám ho volá), mami počuješ? Zvon. Aha mami zvon. Atď. Na druhej strane, vie sa pohrať s hocičím, pokiaľ ten druhý sa s ním hra ( aj kreatívne). A vie si aj sám vymyslieť hru ( aha mami tu rastú paradajky), atď. Veľmi plačlivé, nervózne dieťa. Veľakrát vstane so zlou náladou, aj poobede s plačom. Hoc čo ho rozhodí, napr. ze urobíme niečo inak, ako on chce. Alebo keď mu pomáhame s niečím. Všetko chce sám. Hodí sa o zem ak mu čo i trošku pomôžem. Plienok sa zbavil nedávno. Rozpráva od 2 rokov, dovtedy používal vymyslené slová. Zhadzuje veci neustále zo stoličky jedálenskej, chvíľu si čítame, potom ho to omrzí z nejakého dôvodu, lebo sa rozprávame s mužom, a začne zhadzovať knihy na zem. Hra sa rukami s jedlom. Alebo hojdá jedlo na lyžičke. Vonku sa v poslednom čase chce len hojdat. Vydrží aj 30 minút. To už potom nevydrzime my. Inak by to asi potiahol dlhšie. Keď bol menší najradšej sa v meste skrýval pod kríkmi. Olupoval nap. kôru zo stromu. Najviac sa vie ukludnit pri rozprávkach. Ináč často skáče na posteli, na gauči. Nedávno sa mu narodil brat. Stále sa po ňom váľa, zastrašuje ho, tak, že mu dáva vkuse hlavu pred jeho hlavu. Ceri na neho zuby. Objímať ma začal až teraz, pusu dá občas. Ale má toto spojené s hrou. Keď sa spolu dobre zabávame. Povie ľúbim mami, a dá pusu, objime. Inak dosť zameraný na otca. V noci, keď plakal a šla som k nemu ja, začal plakať, že má prísť k tata. Nemôžem ho ani uspavat ja. Lebo ho to rozhodi. Keď bol menší až po dlhšom čase sa pýtal, kde som. Ak som odisla. Keď bol malý, (batoľa). Nebavili ho hracky. Stále mu trebalo meniť cinnost. Ani pod hrazdou nevydrzal. To len porovnávam s mladším. Ktorý je v tomto úplne iný. Vždy mu niečo vadilo. Bol nervozny. Celkovo ho vychovavat je veľmi narocne psychicky. Aj keď sme na ihrisku stranu sa deti. Aj deti v rodine. Vie s nimi byť po nejakej časovej adaptácii.
Pri oslavách sa musí dlhšie adaptovat. Raz keď sme šli na rodinnú oslavu, tak dlho plakal, keď zbadal koľko tam je ludi.
@jednabasen nemám také dieťa, ale podľa opisu mi nepríde niečím zvláštny.Teraz ziarli na brata, má obdobie vzdoru hodí sa o zem...olupuje kôru ukrýva sa pod kríky objavuje svet veď je ešte malý.Hojdanie.. nie všetky deti baví piesok...je náročnejší čo píšeš ohľadne spánku a aktivít.Mas teraz pokojnejšie dieťa a vidíš rozdiel, ale to nemusí nič znamenať.Este len bude mať 3r veľa detí je v cudzom prostredí neistých, alebo k deťom sa nepridajú Aj v škôlke tie najmenšie deti sa hrajú každé samo, až okolo 4 r a viac vyhľadávajú spoločnú hru.Ak sa Ti to nezdá choď k psychologicke.Jedine čo by som mu nedovolila hrať sa s jedlom🙂ešte aj 5 r deti brmbaju a vydávajú zvuky, keď sa hrajú s autom.
Pohybovo nadaný, dobrá motorika, rozpráva je šikovný.A teraz ta žiarlivosť ho môže vrátiť o krok späť možno sa bude chcieť hrať na "bábo" veľa detí pri mladšom súrodencovi chce zase cumel, vydobijaju si pozornosť rodičov
Deti, keď sa v škôlke pri obede nudia zahrajú sa aj s lyžičkou či pohárom.
@jednabasen mám dieťa aspergera - rýchlo začalo chodiť (10 mesiacov), rozprávať začalo asi ako 11 mesačné, súvetia na 2 roky, bezchybná reč, všetko v hrubej motorike mimo tabuliek - rýchly postup. Bol veľmi šikovný, samostatný (okrem jedenia), kľudný, hravý, žiadne skákanie, žiadne pobehovanie, stačilo poprosiť aby zastal a hneď ostal stáť už ako 18 mesačný. Až mi závideli, aké rozumné dieťa mám. Dookola sa chcel ako maličký "túlkať", miloval dotyky, perfektný očný kontak..... dnes "bojujeme" s jeho jedinečnoťou v školskom prostredí, ktorá sa naplno prejavila až v prvej triede ZŠ. Hľadanie diagnózy trvalo rok a obsahovalo návštevu psychiatrov, špeciálnych pedagódagóv..... Tým chcem povedať - neporovnávaj a nehľadaj hneď v správaní znaky PAS. Ak hľadáš radu, nehľadaj na MK, navštív pedopsychiatra a požiadaj o vyšetrenie, ten jediný pozná správnu odpoveď.
dievcata Ti uz odpovedali, mne to nepride ako Asperger
@aspergerka chápem. Čakám na škôlku. Nechcem ho brať k psychológovi, viem, že to je zložité diagnostikovať. Každopádne podozrenie mám dlhodobo a teraz sa to s príchodom surdenca zväčšuje. Lebo si viem porovnať 2 deti
@rheia27 ale vy predpokladám nemate také dieťa a ani nieste psychologická či špeciálna pedagogička.
@jednabasen ja nemam dieta s AS, ale s VFA...a teda ani ziadne znaky autizmu u tvojho nevidim..
@jednabasen nehladaju problem tam, kde nie je. Asi tak. Je to jednoducho citlive dieta, Moja dcera je taka, z niecoho vyrastla. A uspavanie na rukach? Robila som to do 3,5 roka veku syna.
A nie kazde dieta je kobtaktne. Vravim, dcera, ta nestiskala nikoho, ani mna, velmi dlho.
Uplny klud. Prudke reakcie, ked sa nieco nedeje ako si zela, je uplne normalne. Ma 3, nie 30, aby to vedel soracovat, a regulivat svoje pocity. Rovnako, aj cerstvo narodeny surodenec
@jednabasen úprimne - máš zle vnútorné nastavenie. Ty si proste presvedčená o svojej pravde. Pravda je - tvoj syn len neplňa tvoju predstavu o dieťaťi :(
Čo pozitívne prinesie vstup do škôlky? Teda okrem ďalšej dávky stresu. Najprv si syna vystavila obrovskému stresu - dala si mu nežiadaného súrodenca a on nie je nadšený, čo ty nechápeš. A teraz ho s tým maličkým bratom ešte porovnávaš. Potom ho "odložís", z jeho pohľadu, do škôlky a jeho mladší brat bude s Tebou sám doma a bude ťa mať len pre seba, zatiaľ čo on bude v cudzom prostredí s cudzími ľuďmi. Teda sa jeho správenie podľa tvojich merítok ešte zhorší.
A riešenie hľadáš v nálepke PAS. Podľa mňa nehľadáš radu odborníka ale len "uistenie" že áno, ty to vidíš správne a chyba je PAS a nie prístupe k dieťaťu.
@jednabasen mame hranicneho aspergra. V jeho veku bolo spravanie podobne. Diagnostiku nechcu robit v takom nizkom veku, u nas az po 7r.Od malicka su to velmi narocne, vycerpavajuce deti, inak ako bezne deti a tiez som si tu inakost uvedomovala este viac s narodenim druheho dietata. Kazdopadne vek moze hrat pre vas. U nas sa po 6r.vela veci zlepsilo a dnes funguje normalne v normalnom kolektive. Ale s tym, ze vela sme na nom pracovali. Drzim palce.
Ahoj, mám dieťa s PAS s črtami aspergera. Podľa tvojho popisu ide o zdravo sa vyvyjajuce dieťa. Netlačí na pílu, Každé dieťa je iné, daj mu čas a lásku a všetko bude fajn, či mu toho aspergera diagnistikuju, alebo nie ❤️
tak ja mam aspetgera aj som specipedagog ale tvoj mi pride normalny, ziadne auticrty tam nevidim. inak dg. aspergera v 3r. ti nedokaze nik. ak mas dllho podozrenie tak to moze byt skor detsky autizmus s mentalnym postihnutim (tieto deti su dg. okolo 3r) takze ak si povies nie, moj nema mentalny postih sama sisi odpovedala nie nebude asperger (moj nazor)
@jednabasen ja mám dieťa s AS, má 6 rokov, dg určená pred 3 mesiacmi.
Náš príbeh - od malička náročné dieťaťa ktoré spávalo pol hod, plačlivé, často záchvaty hnevu. Najprv sme si mysleli že je to len obdobie vzdoru. Ale keď sa začali záchvaty stupňovať tak sme si uvedomili že to bude niečo iné. Nerozprávanie do 3 rokov, potom začala reč v takom rozsahu že ak rozpráva o svojej obľúbenej téme je nemožné dieťa zastaviť. Plienky do 3 rokov. Neznáša zmeny, má svoj svet, hra sa prevažne len s legom. Keď sa sústredí alebo keď sa teší, krúti dokola rukami a dlaňami. Pedantna povaha, všetko musí byť presne. Sociálna oblasť slabo rozvinutá, nepotrebuje kamarátov, maximálne v počte 1-2. Zachvatove stavy ak je niečo inak aku ma predstavu alebo zvyk. Dospeláca reč, vyjadrovanie ako 15 ročné dieťa, používa zvláštne pojmy. Perfektná pamäť. Neznáša hluk a veľa ľudí pokope. Nenávidí oslavy a gratulácie, spev. Asi tak v skratke. Nás diagnostikovala pani Lazikova v Trnave, čakali sme 5 mesiacov na termín ale oplatilo sa. Urobila testy, dotazníky, hry a povedala že je to učebnicový príklad dieťaťa a AS.
Aj ja mam dceru aspergerku opisem ju v skratke - od narodenia nervozne , vecne umrncane uplakane babatko, potom prisli bekonecne vrieskanice a hysaky, budenie sa rano s placom a zlou naladou trvalo asi do 4.5 roka teraz vinimocne este sem tam tiez, tiez mala obdobie vsetko sama - ale tak extremy ze naor umyla som jej jablko tak ho sla s revom vyvalat do zahrady aby bolo znova spinave lebo ona sama 🤦 dlho asi do 3 rokov neznasala spolocnost, vela ludi, kym bola mensia neakceptovala moc ani vlastnu babku, nemohla si k nej ani na gauc rovno sadnut aby neplakala hned. Pri skusani topanok nam raz povedali ze toto este nezazili ako ona revala ze sa jej chytila predavacka. Toto sa inak vsetko zmenilo, teraz zboznuje navstevy, vylety spolocnost. Vzdy bola velmi sikovna, mudra, rozpravala jednoduche vety uz v roku a pol, tabulkovo vsetko splnala, vzdy sa hrala hry akoze atd. U nej sa to silno prejavilo cca po 3 rokoch hysakmi a silnou potrebou ritualov. A moja rada je - ak vas to trapi alebo obkedzuje v beznom zivote rovno sa objednajte na testy ku klinickemu psychologovi - pozor musi tp byt klinicky. Ja som si potom hovorila ze zbytocne som stratila mesiace a peniaze tim ze som nevedela kde zacat xhodila od psychologa ten ma poslal zas k inemu ten k inemu, pritom stacilo ist rovno k odbornikovi, a tej bola dcera hned jasne ze cisty asperger 🙂 a on nak aj ja som sem vtedy pisala a polka mam ma samoztejme vysmiala ze normalne dieta 🙂 tim nechcem samozrejme povedat ze vas ma urcite diagnozu, ale matka to vacsinou vie inak posudit ake je to chovanie, a za diagnostiku nic nedate ak vas to trapi, oni vam tam z neho nasilu autistu nespravia ak nieje 🙂
@jednabasen
Ahoj. Ako keby si mojho starsieho syna opisala 🙂
Tiez som riesila ci niejee asperger..aj od inych som pocuvala preco ho nedam vysetrit
Aj si myslim nieco nekludne v sebe. Mozno lahke ADHD. Ale lekarka ze zatial to nemam riesit..
Ale odkedy chodi do skolky a je viac socializovany tak vidim tak je to lepsie..aj ked kazde rabo mame truc akoby uz zo zvyku, prestal sa stranit deti a samozrejme naucil sa rozne somarinky..
Ale je to s nim tazke. Ma velke emocne vylevy...nema rad zmeny atd atd..
Skor je vysoko citlive dieta
Takze pokial nieje v skolke, neriesila by som to..
.
@aspergerka A v com sa to prejavilo az v skole, v com to Aspergerstvo spociva?
@jednabasen moze byt len narocnejsie dieta a tiez moze byt narocne pre neho spracovat surodenca...
k aspergovi, nie som odbornik, ale poloz si tieto otazky:
- hra sa "zvlastne"?, toci s predmetmi?, hra sa tak,ze skuma detaily hracky napr. len kolesa? naraza do seba autickami tak, ze ho zaujima to ako do seba narazaju? zoraduje hracky v urcitom poradi?....
- ma rad svoje ritualy? musia sa niektore udalosti konat v presnom poradi?
- je hypersenzitivny? - zle reaguje na prudke svetlo? nema rad urcite zvuky? nema rad niektore druhy oblecenia, musis odstrihnut kazdy stitok, v ponozke nemoze byt hruby sev? je vyberavy v jedle?
- boji sa urcitych predmetov? a reaguje na ne hystericky?
- robi nejake stereotypne pohyby?
tych otazok je mnoho, a aspergovia sa diagnostikuju az v neskorsom veku, ked sa uz prejavuju urcite problemy v socialnej oblasti. asperg je tiez tak siroky pojem, ze je to tazko zaskatulkovat. pockala by som na nastup do skolky a riesila podla toho ako sa socializuje v kolektive.
-
@jednabasen predstavte si ze mam take dieta a predstavte si ze potvrdene....
@marianarem nevedel sa začleniť do kolektívu, bol v strese, nestíhal pracovať, nové prostredie ho "zvalcovalo". Učitelia ho začali "šikanovať", zmenili sme školu, našli naozaj dobrú psychologičku a od vtedy je to lepšie.

Inak od mala pohybovo skôr nadaný. A aj jemnú motoriku má nadpriemerne vyvinutú. A nevlastný brat má Aspergera.