Dieťa chodí do kruhu, opakuje sa
Ahojte. Chcela by som počuť názor ostatných…
Máme v jasliach chlapčeka, ktorý ma takmer 3 roky, je veľmi rozumný a vnímavý, veľmi inteligentne rozpráva, je vo veľa veciach naozaj šikovný. Problém však nastáva, keď si spomenie na ocka. Trošku poplače, mrnká, sem tam slza. Potom začne: ocko príde, a príde ocko, zavolaj ockovi, ocinko už príde, aj s maminkou, a príde ocko, zavolaj ockovi, a príde ocko… nepomáha žiadne vysvetľovanie, aj keď učiteľku vníma a odpovedá rozumne a k veci, aj tak začne tento kolotoč opakovania sa. Trvá to niekedy celý deň.
Minulý týždeň začal v stresovej situácii opakovať celé frázy z vety, ktorú nám chcel povedať. Najprv pekne povedal: V pondelok pôjdeme s ockom na zmrzlinu a potom začal: v pondelok a v pondelok v pondelok pôjdeme v pondelok pôjdeme na zmrzlinu… mnoho krát to opakoval. Popri tom chodí do kruhu, alebo okrúhleho stola, alebo dookola celej terasy, kdekoľvek… za 40 minút spravil asi 70 kolečiek okolo stola a nepodarilo sa ho nijako po dobrom zastaviť.
Aj doma chodí do kruhu, rodičia o tom čo sa deje v jasliach boli informovaní, nevedia čo s ním ani doma a nevedia ani sami odhadnúť prečo to robí, s odlúčením zvyčajne nemával takéto výrazné problémy…
Čo si o tom myslíte? Je to len jeho forma vyrovnávania sa so stresom a odlúčením?
Mne je ho ľúto, keď ho takto v triede vidím 😪
Ty si v jasliach opatrovateľka, alebo nedajbože pedagóg? Prosím ťa, bud vo svojom odbore profesionál a rieš takéto veci s psychológom, kolegynami a nerad sa s mamičkami na MK 🙈
Nechcela by som aby moje deti natrafili na učiteľku, ktorá rieši problémy deti na MK. Naozaj maximálne neprofesionálne.
@elmivelmi skúšali to, povedal, že má rád Pat a Mat, vydržal maximálne 1 minútu. Skúšali pesničky, pohybové aktivity, kreatívne činnosti, aj plastelínu… keď to už začne v podstate niet cesty späť.
Mňa dosť prekvapila reakcia rodičov, že "nevedia, čo s ním ani doma a nevedia sami odhadnúť, prečo to robí" ... ak som dobre pochopila, Ty si učiteľka v tej škôlke, normálne rodičom odporučiť s dieťaťom navštíviť psychológa ... tiež som s dcérou na návrh učiteľky v mš pol roka chodila k psychologičke, ona sa zasa v škôlke bála detí, trieskala sa o zem (doma to nerobila) ... a Ty ako pedagóg to prečo riešiš tu? Nie si náhodou Ty tá matka, ktorej dieťa má takýto problém? Lebo profesionál toto nerobí.
@simona20201309 ja sa len pýtam na názor ostatných, je na zodpovednosti rodiča zobrať dieťa k psychológovi…
Nie som v jasliach v pozícii pedagóga.
@dzulli1980 nie som pedagóg, ale učiteľky to podľa mňa veľmi neriešia, preto ma zaujímal pohľad ostatných… pokiaľ sa ho nepodarí zabaviť, nechajú ho chodiť a opakovať. Rodičia tiež povedali že ho to prejde… že musia len vydržať. Ale čo ja viem… vravím, mne je ho skôr ľúto…
Uz tu parkrat pisali ucitelky v ms a chceli rady na konkretne situacie s detmi, tiez mi to pride max neprofesionalne. Skusit dieta objat, pritulit a povedat ze sa spolu zahrate a ocko pride?
@jan510 to všetko samozrejme skúšali… ale stále opakuje. Zobrala som ho aj ja, keď som nemala inú prácu, sedel mi na kolenách a opakoval či ocko príde. A mohla som mu 100x povedať že príde alebo ho volať do hry, stále opakuje.
Ja (nepedagóg) som mu povedala (možno zle) že ocko príde keď sa vyspinká, tak začal hovoriť poďme spinkať ja chcem spinkať a pod.
Tiež sme mali takého chlapca.Cely deň tie isté otázky kedy príde, či príde, a už príde už sa posunula ručička a len chodil hore dole.Po 2 m to vzdali bolo to trápenie pre všetkých .Ako dlho tam chodí?tento sa nedal ani zaujať na pár minút a potom znova.Je to veľmi nepríjemné vidieť ako to prežíva.
Napísala som kvôli tomu, aby som poznala názor ostatných, či to považujú za správanie v norme, alebo už nie… nakoľko mne ako matke sa to nezdá aj keď to nie je moje dieťa.
@luccija 1 mesiac chodí … tiež sa nedá zaujať ničím.
Môžu to byť pokojne prvky PAS - asperger napr., rozhodne návšteva odborníka, avšak z vlastných skúseností viem, koľko dnešných rodičov svoje deti nerieši /nechce riešiť /tvári sa, že nie je čo riešiť. A potom sa zvyčajne spamätajú, len hodne neskoro...
Nic v zlom, ale urcite by si to nemala rozoberat TY na Modrom konovi.
Chlapec ma rodicov, je to ich vec a vec pedagogov z jasliciek.
Ako by sa asi citila jeho matka, keby narazi na tuto diskusiu o jej synovi?
Rady z kona ti aj tak nepomozu, nemas na to pravomoc. A zbytocne len rozputas vasne...
@maickamf napisala som anonymne. Práve preto, že nechcem aby na to narazili. Aj keď nemám právomoc niečo odporúčať rodičom, my sme dobrý kolektív, môžem načrtnúť túto tému pred riaditeľkou. No zaujimalo ma, či to nie je len obyčajná reakcia na odlúčenie, či sa s tým iné matky nestretli…
a rodicoa su rozvedeni?
Skus im poradit aby navštívili neurologa.
Ahoj, mne pri citani tvojich riadkov napadlo, ci to odlucenie od rodica predsa len nie je pre nho velky stres ,alebo este jedna vec,porucha autistickeho spektra v ramci porozumenia ( to na margo dokolecka rovnakej otazky ci pride ocko,aj ked vie,ze pride. V takom pripade ak ide o poruchu porozumenia, dieta dava dokola stale tie iste otazky,tzv uistujuce otazky ci ozaj ocko pride aj ked odpoved pozna ) ale to by chcelo posudenie psychologom ...
@elmivelmi rodičia žijú spolu
@tatinka no ja si tiež myslím, že možno na to nebol ešte pripravený, len ako si s tým poradiť… mne je ho naozaj ľúto a vidím, že za mesiac sa to nikam neposunulo.
tak je ro cudne soravanie mne to pride na diagnozu
Odporučiť môže aj učiteľ a nerieš také veci tu.
Tento chlapček nemal žiadnu dg práveže bol tichší pokojný, ale toto robil, keď bol v strese niektoré deti plaču, kusu si nechty, pocikaju sa s on chodil hore dole.Na to sú učiteľky, aby ho vtiahli do hry, alebo mu dali niečo kresliť, skladať puzzle.Ja nemám rada toto lámanie deti, ale nie všetci pochopia, že každé dieťa v 3 r je pripravené
A nemaju v skolke psychologicku? Mohli by sa rodicia s nou poradit
@tatinka práveže nemajú … iba opatrovateľky a pedagogičky.
Tak mozno stoji za zvazenie vyhladat zo strany rodicov dobreho detskeho psychologa v ramci bydliska a navstivit ho, poziadat aj aby navstivil psycholog dieta v skolke v ramci pozorovania reakcii dietata,pripadne poziadat pedagoga, nech dieta nahra na video (samozrejme so suhlasom rodicov ) a to nech sa ukaze psychologovi
mne napadlo a moznoze to doeta netrpi ked chodi v tim kruhu a opakuje si dookila to iste,mozno menej trpi ako si myslite
A doma to robi ci nerobi?
@elmivelmi robí to aj doma

..tak mu skuste nieco pistit rozoravku ?