Dieťa kladie nohy dovnútra

nikoletka_h
12. aug 2013

Ahoj mamičky!! Začínam mať strach. Mám skoro 11 mesačnú dcerku a uz od 6,5 mesiaca pekne stoji ked sa niecoho drzi. Aj pri nabytku pekne pochoduje a velmi rada chodi za ruky. No problem je v tom, ze kladie nohy velmi dovnutra. Vyzera to dost cudne. Aj pri spanku ma nahnute chodidla dovnutra. Kupila som jej kvalitne topanocky ale tak si na ne slape az si ich vzdy zoslape z noziciek. Kazdy ma doma ukludnuhe ze je to OK ze sa to vyrovna, ale aj tak mam strach. Vo stvrtok mame poradnu, tak sa na to opytam ale nevydrzim dovtedy tak sa pytam aj vas mamiciek. Co si o tom myslite? Mam mat strach? Stretli ste sa s niecim podobnym??? Dakujem

nikoletka_h
autor
12. aug 2013

Este dodam ze v choditku nebola skoro vobec. Dokazem to spocitat.na jednej ruke. Takze to.nieje sposobene ani tym.

tinki
12. aug 2013

@nikoletka_h myslím, že teraz sa to ešte nebude riešiť..potom možno po druhom roku, je možné, že má plochú nôžku..Aj keď nemusí..Ale každopádne sa aj to vytočenie dá riešiť ortopedickou vložkou..
Moja dcéra má plochú nožičku a bavila som sa s človekom, ktorý tie vložky vyrába a spomenul aj to..že ak niektoré detičky vytáčajú päty von alebo dnu, tak sa to dá spraviť.. 🙂 Ak by sa to dovtedy samé neupravilo.

nikoletka_h
autor
12. aug 2013

@tinki dakujem pekne, ukludnila si ma troska 🙂

jesi25
12. aug 2013

@tinki a ortopedicke vlozky sa daju kupit iba v obchodoch so zdravotnou obuvou?alebo aj v lekarni?

betati
12. aug 2013

@nikoletka_h pravdepodobne vytočenie nožičky súvisí s polohou v brušku. Aj môj syn sa potkýnal o vlastnú nôžku. Už sa nepamätám na cviky ale cvičením a vekom sa to zlepšilo. Určite sme necvičili nič špecialne. Bolo podozrenie aj na znížený svalový tonus.... chodili sme na túry, nešetrili sme ho 🙂 Dnes má 18 a je všetko v poriadku.

radkanika
13. aug 2013

Mojej dcérky naj kamaratka takto chodí presne s vytocenymi nozickami spickami dovnútra. Momentálne ma 6 rockov, jej rodičia su obaja lekári. Viem, ze to v zaciatkoch riesili cvikmi a ze boli na určitých rehabilitaciach, no extra sa to nezmenilo a ked ju teraz niekto upozorni, nech si dá nozicky rovno a ona sa na to sustredi, tak je schopná chodiť pekne. Akonáhle sa pozabudne, tak je to naspäť a rovnako pri utekani. Ale nemám pocit, ze by z toho mali jej rodičia traumu, je to prekrasne, inteligentne a milé dievčatko, asi to berú tak, ze časom sa sama naučí pracovať so svojimi nozkami vo vlastnom zaujme.

tinki
13. aug 2013

@jesi25 väčšinou sa u detí robia presne na mieru. Odporúčanie vydáva ortopéd a vložky, aspoň nám, robili v Ortopro plus. Má nárok na dva do roka, lebo deťom rastú nožičky..

salome_82
13. aug 2013

Ja to vidím tak, že budete cvičiť Vojtovu metódu. Ak pediatrička nenavrhne chodenie na rehabilitácie, skús sa na ne sama opýtať. Vojtova metóda pomáha na rôzne asymetrie telíčka. Cvičia ju bábätká, väčšie deti a aj dospelý, napr. po rôznych úrazoch - to píšem preto, aby si si nemyslela, že dcérka je na vojtovku už veľká. A k tomu vodeniu za ručičku - neodporúča sa dieťa učiť chodiť tak, že ho dospelý drží za ruky.

andykruspe67
13. aug 2013

@nikoletka_h ahoj, my sme to tiez riesili. Ked mal mal zhruba rok, tak sme si tiez vsimli, ze dava jednu nozku dovnutra viac ako druhu, dr. nas poslal ortopedovi, ten nam kazal len cakat a za pol roka na kontrolu, po roku sa to napravilo, dieta z toho len vyrastlo, maly bol aj tazky, teraz mame zase opacny problem mame nohy do x. a to riadne, a aj ploche nozky, nosime vlozky. Takze pre svoj klud sa vypytaj ku ortopedovi, ale podla mna treba len pockat, ona z toho vyrastie.