icon

Dieťa má kašeľ a soplík

zienkajaninka
7. okt 2013

Ahoojtenevviete poradit co na kasel...je taky ako keby sa to zyvalo z nejake dutej rury alebo jaskyne...teplotu nema, je uplne v pohode akurat ten strasny kasel a sople. Dakujem za kazdu radu.

pink_lady
7. okt 2013

@zienkajaninka ze by k doktorovi? neznamena ze ked nema teplotu nemoze mat aj bronchitidu

katkas1
7. okt 2013

@zienkajaninka a co tak napisat vek dietata?u lekara ste neboli, moze mat zapal priedusiek

bbbarunka
7. okt 2013

@zienkajaninka myslis taky "hrncovy" kasel? moj drobec tak kasle, ked ma laryngitidu. ale moze to samozrejme znamenat nieco uplne ine, takze by bolo vhodne navstivit lekara.

zienkajaninka
autor
7. okt 2013

@pink_lady
@katkas1
@bbbarunka ma 4 roky ...hej taky hrncovy kasel...neexistuje na to nieco domacke...je to prvy den...predtym mal akurat sople..tie ma stale...nechcem ist k doktorovi hned lebo mam male babo este a nechcem aby nieco chytilo

mmonika
7. okt 2013

@zienkajaninka treba ist ku lekarovi.. .zalezi ake je dieta stare... presne takyto kašel ma moja dcera, ale ta ma 11 rokov.. a dnes nam doktorka dala calciovy sirup, daco na cmulanie, a sprej do nosa 🙂

zienkajaninka
autor
7. okt 2013

@mmonika tak dakujem moni...dufam ze do zajtra nejako prezijeme lebo dnes mi babo nema kto postrazit...a kalciovy sirp sadakupit bez predpisu?

mmonika
7. okt 2013

@zienkajaninka ano da, stoji cca 5.20 eur... a ak už vie malý/ lá cmulať tak jej kup aj septolete ...alebo dačo podobne.. .a ešte nam kazala doktorka aj vlažny čaj s citronom...

zienkajaninka
autor
7. okt 2013

@mmonika takze antibotika vam nedala...myslis ze to mala moze mat len z prchladnutia? lebo nas maly asi hej

mmonika
7. okt 2013

@zienkajaninka nie nedala., dokonca ak sa dcere polepsi moze ist vo stvrtok do školy... našej malej včera nic nebolo, v pohode oslavovala meniny a dnes rano ako keby uťal, hlas nikdy, kašel ako sa patri.. .takže neviem z čoho to chytila ☹

zienkajaninka
autor
7. okt 2013

@mmonika my sme na tom podobne...tak do zajtra pockam ..kupim ten kalciovy sirup...dakujem ti velmi pekne 😉

mmonika
7. okt 2013

@zienkajaninka nemaš za čo... 🙂 a nech sa čoskoro vyliečite

anima9
7. okt 2013

Len Ty chod pekne k lekarovi, ak Ti možem poradit. Pokial je to laryngitida, tak na to nic domacke neexistuje. Ak dostane záchvat. Jedná sa o to, že deti majú dychacie cesty úzke a pri laryngitide vznika opuch, ktorý zhoršuje dýchanie. Može vzniknut až taký opuch, že dieťa sa začne dusiť, nemože dýchať. Vtedy pomože len rýchle podanie kortikoidneho cipku Rectodelt a privolanie záchranky. Laryngitída nie je sranda. My sme ju už mali. Najprv dunivý kašeľ, po 2-3 dňoch už bol vlhký. Pomohla šatka okolo krku, veľa tekutín, vitamín C (Cebion), kvapky Drosera compose (pri suchom kašli), stále vetranie, prísun chladného vzduchu, zapnutý zvlhčovač cez noc, zvýšená poloha na spanie. A samozrejme stále sledovanie dieťaťa, jeho dýchania, aj v noci a Rectodelt čípok stále po ruke. Pokiaľ sa jedná o laryngitídu tak dieťa kašle aj cez deň, ale na kašeľ sa budí hlavne v noci. Preto utekaj k lekárovi a nekomplikuj to. Menšie dieťa sa snaž izolovať od chorého dieťaťa, ak je to možné a vetraj. Podľa popisu toho kašľa to môže byť kľudne aj zápal priedušnice. Ale to nech posúdi odborník podľa odobratej anamnézy a klinického stavu a nie mamičky na materskej dovolenke.

evitka3
7. okt 2013

Ahoj, ja ti odporucam ako domaci liecik, ktory pri kasli mojmu 4rocnemu zabera vzdy, je cibulovy sirup, nakrajas surovu cibulu, zasypes ju cukrom alebo medom a nechas postat, za par hodin je z cibule stava a tu po lyzickach davaj do pusy, ja do davam zaciatkom skolky vzdy, preventivne to zabera, nikdy nesmkes nechat pri prvych priznakoch soplikov nechat ich zajst az do hrdla, vzdy fukat, pouzivaj vincentku alebo morsku vodu a na kasel ten sirup alebo ja som robila aj olejovy zabal okolo hrdla, zabral vzdy🙂 skore uzdravenie

mj28
7. okt 2013

... aj podla mna ide o laryngitídu (ak ma ten hrncovy kasel) , takze radsej chod k lekarke - nic ine neostava - ziadny cibulovy sirup a pod. domace liecby pri laringitíde nepomozu !!!

mj28
7. okt 2013

vsetko co by som napisala k laringitíde si napisala @anima9 😉 takto to aj u nas chodí - do bodky presne ...

anima9
7. okt 2013

Kto sa trošku zaoberá homeopatikami, tak presne vie na čo cibuľa zaberá. Zaberá na presne také príznaky choroby, čo sama spôsobuje. A čo spôsobuje cibuľa, keď ju krájame?...slzenie očí, červené oči, riedky výtok z nosa, môže byť aj kýchanie a bolesť hlavy. To je väčšinou pri chrípkových prejavoch. Z hrdlom cibuľa nemá nič spoločné. Cibuľa je skôr na liečbu nádchy, soplenia a pod. aj keď sa neaplikuje do nosa, ale sa je vo forme sirupu. Ale určite to neuškodí, má veľa vitamínov. A med je super liek. Základ pri laringitíde je mať doma ten čípok Rectodelt, ktorý sa dá vybrať iba na recept a ovládať dôležité rady lekára, čo robiť ak by bolo najhoršie, ak sa dieťa začne dusiť. A nejaké tie režimové opatrenia, aby sa ochorenie nezhoršovalo. Sirupy sú niekde až na piatom mieste v dôležitosti. Najprv sa dávajú sirupy proti dráždivému kašľu a potom keď dieťa začne mať vlhký kašeľ tak podávame sirup podporujúci vykašliavanie. Ale o tom všetkom rozhodne najlepšie lekár, ktorý dieťa vyšetrí, nie my mamičky na základe jednej anamnestickej vety.

anima9
7. okt 2013

@mj28 To vieš. Každá mamka sa chce pochváliť, čo ona dieťatku dáva a čo pomáha. No veľakrát si neuvedomujú, že týmito domácimi receptami a subjektívnymi zhodnoteniami ,môžu viac uškodiť ako pomôcť. Dieťa nie je koláč, že je to o skúšaní, čo kto dal. Radšej treba mamku poslať k lekárovi, nech o dieťatku rozhodne odborník. Nie som zástancom toho, že s každým soplíkom a kašľom treba utekať hneď k lekárovi a tiež si veľakrát pomôžeme len tak doma sami, bez lekára. No v tomto pripade, keď opísala ten typ kašla, tak by som to nenechávala len tak na náhodu a, že čo mi kto z koníka poradí.

bbbarunka
7. okt 2013

@zienkajaninka no, co ja viem. to je stav, kedy by som radsej isla k doktorovi... ak to skutocne je laryngitida, tak to moze TROCHU zmiernit studeny vzduch (v zime otvorit okno, v lete posadit pred otvorenu mraznicku), aby sa stiahol opuch. okrem toho treba zvlhcit vzduch v miestnosti. ale ako ti pisali baby uz skor, je to stav, ked sa moze dieta zacat dusit. lekar ti na to nieco da.

bububu123187
7. okt 2013

@zienkajaninka Poradim ti,co zabralo u nas, mala mala taky kaslik ako opisujes ty, nepomahal ani trifed a ani stoptusin, drhlo ju najma v noci, tento recept som nasla tu na MK, takze do misly si zarobis dve pol. lyzice tvarohum jednu pol. lyzicu smotany kyslej, a na drobucko nasejanu cibulku za taku malu lyzicku, urobis to asi dve hodiny pred podanim,aby to malo izbovu teplotu, ked ide spinkat das to na kapesnicek a prilozis na hrudnik, na to das potravinarsku foliu a obviazes elastickym obvazom, aby to v noci nesklzlo, my sme to davali dve noci po sebe, mala hned po podani prestala kaslat, celu noc ani raz nezakaslala, az ked som dala rano obklad dole, a to sa jej uz kaslik krasne odtrhal a po dvoch dnoch bolo po kasli, este sem tam zakaslala, ale uz ju ani v noci nedusilo, vyskusaj, fakt zabera🙂