Dieťa má ovčie kiahne a je s ním doma otec
Ahojte mamičky prosím Vás keď vaše dieťa má ovčie kiahne a je s ním jeho otec, tak ako riešite tiež ste doma s ním? A ešte keď vy ste to nemali?
Tak ale vzhladom na vysoku infekcnost virusu mozes ratat s takmer uplnou istotou s tym...
@anjelicek26 uz som pisala - ja som kiahne nemala, nie som proti nim ockovana a moje deti postupne mali vsetky (prvy raz mal len starsi, mladsí nechytil, az o par rokov v druhom kole, ked to schytal mladsi v skolke) a ja som sa od nich ani raz nenakazila. A nie som jediny pripad. Este sme aj spali v jednej posteli…
@tenerifka lebo moja vedúca tiež nemala kiahne a boji sa že to dostane odo mňa.
@veronika19895 tak sa dajte zaočkovať..🤷
@anjelicek26 uz som pisala - ja som kiahne nemala, nie som proti nim ockovana a moje deti postupne mali vsetky (prvy raz mal len starsi, mladsí nechytil, az o par rokov v druhom kole, ked to schytal mladsi v skolke) a ja som sa od nich ani raz nenakazila. A nie som jediny pripad. Este sme aj spali v jednej posteli…
@maja22 mohla si ich prekonat v detstve s menej vyrazkami a rodic to mozno vyhodnotil ako inu chorobu. Ved si daj vyšetriť protilátky.
@veronika19895 rataj ze do dvoch tyzdnov ich budes mat aj ty. a teda nechcem ta strasit ale ja som chytila po 30ke od 5r. dcery a bol to fakt zazitok..
@saxana000 nemusí. Moj muž ich tiez nemal, Ked ich dostal syn, tak ja som s nim bola doma, bo už som ich v detstve mala. A muž sa sice chránil, ale nie nejak extra a nedostal nic. Až som sa divila.
Nikde nieje napisane ze ich dostanes. Ja som 3x kiahne nedostala a to som bola s detmi s kiahnami a dostala som ich az dospela ked som len presla po chodbe kde ich niekto mal predo mnou . A zas nie, nemusis mat neviem ake zle stavy aj ked si uz dospela, u mna bola 1den teplota 40 a dalsie dni ok. To sa neda vobec takto hovorit ze isto budes mat zly priebeh. Ved kazdy organizmus zareaguje inak
Inak este poucenie do buducna - nikdy nehovor v praci nic o chorobach deti. Ak hladas pochopenie, povzbudenie, tak napis sem alebo sa porozpravaj s rodinou. V praci ti to len pohorsi - budes za matku, co sa nesustredi na pracu, lebo ma v hlave len chore dieta, bezdetnych reci (aj o zdravych detoch) otravuju, este budes za tu, ktora ich vsetkych nakazi, aj chripku, co chytili v kauflandue daju tebe za vinu. Ak je o dieta postarane a ty si kvoli jeho chorobe neberies OCR, tak ta choroba v tvojej praci neexistuje, basta. Vzdy na zdvorilostnu otazku "ako deti, zdrave, vsetko ok?" Odpovedaj, ze ano, vsetko v pohode, aj keby mali crevnu chripku a ty si po nevyspatej noci. Sucit od nich necakaj, len to pouziju ako argument proti tebe (nedostanes projekt, povysenie, zvysenie platu, nepojdes na skolenie...lebo ved to je ta, co ma stale chore deti, neoplati sa dat jej sancu, investovat do nej)
Ináč nie je pravidlo že kiahne dostaneš aj keď si bola v priamo v kontakte. Kamoska mojej dcéry sa hrala s inou kamoskou ktorá sa večer v ten den celá vysypala a kiahne vobec nedostala.
@veronika19895 väčšina sa nakazí. Je nejaké percento čo nie, tak ako je par percent tých, čo to majú 2x lebo prvý priebeh bol veľmi mierny.
U nás prvé dieťa až na ZŠ, druhé od prvého po uplynutí inkubačná doby cca 10 dní, následne muž, u ktorého sa svokra dusovala, že už kiahne mal. Najmladšie dieťa ako riziková (tesne pred tym akutne zhorsenie AE, kortikoidy atd.) a muž ako dospelý dostali antivirotika.
Úprimne ak porovnám, koľko liečiv a liekov to najmenšie dieťa pobralo ockovanie rizikových skupín mi príde ako super voľba.
Človek je infekcny už 24h pred prvým výsevom teda šanca, že kiahne dostaneš je vysoká, aj keď nie 100%.
Šéfka ak má obavy, nech sa pokojne dá zaočkovať, stíha to.
Ak ochorieť od deti ty tak či tak by si musela na PN a to je ďalší pokles príjmu, ak by si nebrala dovolenku.
Po kiachnach sa väčšine veľmi nabúral imunita a to sú ďalšie choroby ako jesenné virozy, chrípka atď.
Opýtaj sa šéfky narovinu ako si to teda predstavuje. Či ti uhradí mesiac plnú mzdu v prípade, že po 2tyzdnoch ostaneš chorá ty.
Najviac infekčný je človek pred výsypom. Je to kvapôčková infekcia, prenáša sa aj kašľom. Takže ak už máš dieťa s vyrážkou, zbytočne sa izoluješ. Moja dcéra sa nakazila a vysypala po nejakých 14 dňoch od syna a manžel deň-dva na to. Ja nie. A to som ich nemala. Možno je to tým, že robím s deťmi, neviem. Za to dcéra ich mala už 2x.
a na co pojde muz na ocr ... ved chod ty a on nech maka ... ja osm nemala a ni dcera... boli sme aj v kontakte a nic .. takze ci dostanes al nie -na to odpoved nedostanes...ale ak sa veduca boji a mas narok na ocr ostan pre klud v praci doma
@veronika19895 najinfekcnejsi je clovek pred vysypom, takze ak si s nou bola, nakazit si sa mohla a teras si v inkubacnej dobe, ktora moze byt aj 30 dni. Takze v zasade je jedno, ci budes doma alebo nie.
@veronika19895 keď sa boji nech sa zaockuje 🫣
@veronika19895 ste sa mali dať hneď očkovať. Nemusela by si dostať. Tak sme riešili muža aj staršiu dcéru. Staršia dostala ale minimálnej intenzite ja som mala a muž nedostal tým, že staršia dostala na 2 dávku nešla a ani muž lebo už kiahne nehrozia. Aj keď to čerstvé do 2 dní od vypuknutia stále môžeš na očkovanie

@anjelicek26 u nás v skolke boli kiahne už 3x a ani raz ich malá nedostala.
@lienka.7 u nás detto. Dokonca syn mal naj kamošku, s ktorou sa vždy hrával, dokonca sme u nich boli skoro denne pár dní pred tým, ako sa malá vysypala. Ja som sa tešila, že si to odbije aj on. A nič. A v škôlke tiež každý rok boli kiahne a môj nič