Dieťa nevie rozoznať farby. Je to farbosleposť?
Ahojte mamičky. Možno je to hlúposť a zbytočne sa znepokojujem. Mám dieťa 2r 2m. Krásne rozpráva v tomto bola vždy veľmi popredu, pamätá si všetky tvary kocka, kruh, trojuholník proste ona hneď všetko čo jej poviete si zapamätá. Rozpráva už pomerne dlho je naozaj šikovná. Pamätá si aj názvy farieb. Ide ale o to že skoro nikdy netrafí tú správnu. Neviem to posúdiť či je to na ňu ešte skoro a ešte na to nedozrela alebo tie farby naozaj nevidí. Chodime na taký detský krúžok a tam tie detičky čo už vedia rozprávať tak vedia rozoznať aj farbu. Poviem jej daj mi červenú ceruzku a ona mi podá úplne inú. Viem možno sa predčasne nad tým zamýšľam však má ešte čas ale pripadá mi to také zvláštne pri tom všetkom čo si pamätá a ako rozpráva že práve tie farby si nevie priradiť. Čo myslíte?
Moji si zapamatali farby až okolo 4.roku 🙈
Farboslepost?? Skôr u matky blbosť ….
Chceš priveľa od 2 ročného dieťaťa. Ktovie či by si Ty vedela Pytahorovu vetu
nemusí vedieť pomenovať farby zatiaľ ... ale či ich rozoznáva vieš vyskúšať aj bez odborného vyšetrenia - normálne jej ukáž zelenú a nech nájde ona niečo ďalšie zelené - najlepšie v podobnom odtieni... čiže nie že má sama určiť ktorá je zelená - ale že nájde rovnaké farby ...
nemusí vedieť pomenovať farby zatiaľ ... ale či ich rozoznáva vieš vyskúšať aj bez odborného vyšetrenia - normálne jej ukáž zelenú a nech nájde ona niečo ďalšie zelené - najlepšie v podobnom odtieni... čiže nie že má sama určiť ktorá je zelená - ale že nájde rovnaké farby ...
@biba_18 no toto presne nevie urobiť. Donesie inú farbu
@anonym_autor nájdi si na internete obrázky pre Ishira test, možno nájdeš aj take kde sú tvary.
Akože nie je to smerodajne ale skúsiť mozes 🤷♀️
Tiež si myslím ze potrebuje ešte čas...
Farboslepost?? Skôr u matky blbosť ….
Chceš priveľa od 2 ročného dieťaťa. Ktovie či by si Ty vedela Pytahorovu vetu
@pribinak nechápem prečo máš hneď potrebu písať že som blbá za to že sa zaujimam. Ja to od nej hlavne nechcem ani nevyžadujem len mi to príde zvláštne pri tom čo všetko ovláda že práve toto ide úplne mimo nej
@biba_18 no toto presne nevie urobiť. Donesie inú farbu
@anonym_autor ja by som to spomenula dr. Nikto tu od dieťaťa nechce výpočtet rovníc, ale ak ty ukážeš dieťaťu zelenú farbicku, a ono ma vybrať ďalšie zelené farbičky a nevyberie, tak by som určite spozornela. Za vyšetrenie nič nedáš.
Skus zacat jednoduchsie - slnieckova, travickova, nebickova farba, prasiatkova... zvysok prijde neskor...
určite by som riešila s dr... dcérku som farby učila skoro rozlišovať nakoľko manžel má problém s farbami aj osobne ale aj z jeho strany to majú dedičné... tak ako je hore spomenuté slniečkova travičková nebíčkova a podobne
@anonym_autor ishira test pre deti
@gejb funguje to tak že ak by bola farboslepa tak tam tú kravu neuvidí?
určite by som riešila s dr... dcérku som farby učila skoro rozlišovať nakoľko manžel má problém s farbami aj osobne ale aj z jeho strany to majú dedičné... tak ako je hore spomenuté slniečkova travičková nebíčkova a podobne
@mimaapeto ona napríklad aj vie že travicka je zelená slniečko je žlté prasiatko ružové lebo si to pamätá. Ale keď už má tu farbu reálne priradiť alebo použiť tak vôbec nevie
mas privelke ocakavania. zacina sa jednoducho priradovanim skus lahku ulohu ako na obrazku a podla toho zistis
@amonet áno to sme skúšali nevie to
mas privelke ocakavania. zacina sa jednoducho priradovanim skus lahku ulohu ako na obrazku a podla toho zistis
@amonet úplne presne to čo si poslala
Tak behnite na ocne...moj ma rok a pol a farby priraduje, ale teda slova vie tri 😂
Skus zacat jednoduchsie - slnieckova, travickova, nebickova farba, prasiatkova... zvysok prijde neskor...
@anjelicek26 toto je inak hrozne, tieto "názvy", ani za nič by som to takto dieťa neučila. Stretávam veľa detí, ktoré ešte v 5 rokoch toto pouzivaju a je to fakt hrozne. ... Je rozdiel naučiť, že tráva je zelená, a je rozdiel volať zelenú "travičkova" 😵💫🫣
@pribinak nechápem prečo máš hneď potrebu písať že som blbá za to že sa zaujimam. Ja to od nej hlavne nechcem ani nevyžadujem len mi to príde zvláštne pri tom čo všetko ovláda že práve toto ide úplne mimo nej
@anonym_autor ako vážne?? 2 ročne dieťa neovlada farby tak je farboslepe?
Skús si kúpiť nejakú knihu vývin dieťaťa a tam sa docitas fajn veci
Napr že dieťa sa učí najskôr tak že napr nasypes lentilky a rozdeľujeme červene do jednej misky zelené do ruhej úmere do ďalšej oranžové a ….
Vonku ukazujeme zelenú travicku žltú púpava červene auto ….
Tak sa deti učia farby
Napr že dieťa sa učí najskôr tak že napr nasypes lentilky a rozdeľujeme červene do jednej misky zelené do ruhej úmere do ďalšej oranžové a ….
Tak sa deti učia farby
@pribinak prečítaj si prosím ťa komentáre vyššie a potom mudruj. Ja viem ako sa dieťa učí farby
@anjelicek26 toto je inak hrozne, tieto "názvy", ani za nič by som to takto dieťa neučila. Stretávam veľa detí, ktoré ešte v 5 rokoch toto pouzivaju a je to fakt hrozne. ... Je rozdiel naučiť, že tráva je zelená, a je rozdiel volať zelenú "travičkova" 😵💫🫣
@jesenzima nie je to hrozne, to dieta ma slabe dva roky. Samozrejme, ked to pouziva este 5 rocne, tak to spravne nie je 😅 Ale ono sa nieco nauci aj medzi tym a toto k tomu patri... zacnes travickova, potom das zelena travicka, potom trava je zelena... je to normalny proces... niekedy (ked to dietatu nejde) uberies s dokonaleho postupu ucenia a ides alternativou, ktoru pochopi...
Tak sa deti učia farby
@pribinak ona napríklad tie farebné lentilky nerozozná nevie ich rozriediť
začni 1 farbou napríklad si vyberieš žltú a celý týždeň alebo kľudne dva ju budete všade hľadať (slnko, citrón, lentilky, žltý melón, kúsky oblečenia) keď pochopí žltú pridáš napríklad červenú
Chodte na ocne... mozno potrebuje okuliare...
@mimaapeto ona napríklad aj vie že travicka je zelená slniečko je žlté prasiatko ružové lebo si to pamätá. Ale keď už má tu farbu reálne priradiť alebo použiť tak vôbec nevie
@anonym_autor môj je farboslepý na určité farby a ak nechceš, aby dieťa nemalo v budúcnosti problémy napríklad vodičský, tak to nerieš oficiálne 😉
ale vyskúšaj že ich má všetky pred sebou a nech z tých vyberá - nie že má hľadať ... napr. lego kocky. alebo cukríky ... ale fakt neviem posúdiť, kedy to už môže byť reálne problém ...
aha, nevie ich rozdeliť ... tak sa spýtaj pediatra, za opýtanie nič nedáš ... ale povedz mu to že ich nevie rozdeliť - nie že ich nevie pomenovať alebo že netrafí tú farbu ktorú povieš ... ...
@pribinak ona napríklad tie farebné lentilky nerozozná nevie ich rozriediť
@anonym_autor veď urob ten test ak ti pomenuje zvieratká resp aj chybne len nejak zareaguje že ie tam to zvieratko tak farboslepá nebude... Môj syn má dva a pol a tiež ešte farby nevie teraz sa ich učíme ale on si to musí spojiť
Ahoj, úplne presne takto isto som to mala aj ja s mojím synom. Má 4,5 roka a tie farby stále nevie. Boli sme aj na vyšetrení, nie je farboslepý. Všetky vyšetrenia mal v poriadku .Skúšala som ho to naučiť všetkými možnými aj nemožnými spôsobmi, dr má dávala rôzne úlohy, týždeň chodil v tričku jednej farby a stále sme sa dookola celý týždeň tú farbu učili a stále to nevie. Nepovie správnu farbu. Pritom iné veci si zapamätá okamžite, v dvoch rokoch vedel povedať a rozoznať značky všetkých áut napr., pozná už nejaké písmená, ovláda normálne veci čo aj iné deti v jeho veku ale farby nič.
Určite môžeš vyskúšať nejaký test, za to nič nedáš. A aspoň budeš možno pokojnejšia. Ja som to už potom nechala tak a netlačila na to. Všade mi povedali, že keď má všetky vyšetrenia v poriadku tak raz sa to proste naučí.

U zien je farboslepost vzacna, ale nic nedas ak pojdes na ocne vysetrenie a tam zistia c je alebo nie je. Mozno aj pediater to vie vysetrit, je to jednoduchy obrazkovy test
https://www.sk.colorlitelens.com/farebna-slepa-...