icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

andy1978
15. feb 2014

@katka1981 uz to tak nie je... pisala som to v sprave vyssie..

sanym
autor
15. feb 2014

@andy1978 je to tak ako píšeš, ja som to raz našla aj v nejakej zákonnej úprave, ale už to nemôžem nájsť. Podmienkou je dosiahnutie určitej hodnoty protilátok a zároveň pozitivita genetiky.
@katka1981 ani mnohí gastroenterológovia o tom nevedia

asturia26
15. feb 2014

@andy1978 dakujem velmi pekne 🙂

runicka
15. feb 2014

No ja sa tiež pripojím k diškurke, ja som tiež toho nášho najmladšieho držala na bezlepkovej diéte, lebo ju v rodine máme, môj už spomínaný Matejko, asi 2 týždne pred vyšetrením sme mu zaviedli bežnú stravu a výsletky mu vyšli negatívne myslím tým skreslene, črevná flóra nebola natoľko poškodená aby sa diagnoza dala presne určiť. Musíme ísť zas na odbery. No a z pychologického hľadiska ak sa zákrok ako biopsia urobia v čo najmladšom veku dieťaťa, tak zanechajú čo najmenšie následky na pychike dieťaťa. Malé deti majú krátkodobú pamäť v mladšom veku viac vyvinutú.

katka1981
15. feb 2014

@andy1978, nevidela som to napisane vyssie. No to je fakt zaujimave. Este ze malu neuspavali, slak by ma trafil, ak mas pravdu. Takto jej aspon vsetko skontrolovali a viem, ze nema helikobaktera, ale ozaj keby sme preto boli v nemocnici, neskutocne nervy by som mala. Popytam sa nato, lebo podla mna tie hodnoty z krvi su jasne, protilatky nema zdravy clovek. Mne to pripada ako tahanie penazi. Ak to niekde najdes, tak mi to prosim posli.

katka1981
15. feb 2014

@runicka, moja si to nepamata. Je to o tom, ze lekar musi presne vystiuhnut moment, kedy to spravi. Mala hned po bioopsii robili sono bruska a to si presne pamata, ale biopsiu vobec, este si pred zakrokom upravovala vlasky a to bola uplne prispata. Ale bolo to o chlp, lebo pred zakrokom som este ja isla na wcko, aj mala, ale uz nevedela chodit, no fakt, som stastna ze sme to stihli. Hovorim keby jej to urobili o 3 mozno o 5 minut neskor, uz by to nemuselo dopadnut tak uzasne.

asturia26
15. feb 2014

Aj ja by som poprosila znenie zakona,v utorok idem totiz na gastro,dakujem 🙂

andy1978
15. feb 2014

@asturia26 24.2. ideme na kontrolu na gastro, tak ak nezabudnem, tak sa na to spytam dr.

ilona_mat
17. feb 2014

Chci se zeptat. Manžel má celiakii, může s ním náš syn jíst jeho stravu?

runicka
17. feb 2014

@ilona_mat Môžeš, je to oveľa zdravšia strava. My sme nášho najmladšieho syna držali na bezlepkovej diéte, lebo v rodine máme celiatika s agresívnou formou. Ale kedže bábätko len čakaš, tak ti odporúčam dojčiť čo najdlhšie, vytváraš imunitu pre svoje dieťatko .

dzudka
18. feb 2014

@lucrezia ahoj tak ideme zajtra na testy krv so syncekom a mam velke tusenie ze to bude celiakia lebo stale aj po prisnej bezmliecnej diete ma stolicu bledu zltu a minimalne 3 krat do dna a kasovitu :-/
Neviem snad uz sa pride na to co mu je bude mu brat na vajce soju lepok a celiakiu :'( a ze do 3 t vydledky to je dlhe cakanie no nie ?????
@andy1978
@lucrezia
@runicka

runicka
18. feb 2014

Aj mne to tak príde, ja zas idem už po výsledky 28.2.. tak uvidíme.

ilona_mat
18. feb 2014

@runicka Ahoj. Máme už téměř dvouletého syna. Rád jí s mým manželem, který je celiak. Diagnostikovali mu to nedávno, a tak mě zajímalo, jestli není neco špatně, když i on bude ujídat bezlepkovou stravu. Díky moc za odpověď.

runicka
19. feb 2014

@ilona_mat Ahoj, nie nemusíš sa báť, je to oveľa zdravšia strava, niektoré mamičky to preferujú a keď začnú s prikrmovaním, tak rovno bez lepku. Keď mu taká strava chutí, niet čo riešiť. Jednoducho povedané nič sa mu neukladá na črievkach. No a keď má manžel môžu mať aj deti. Akurát keď budeš chcieť ísť s ním na testy, či je celiatik, tak do stravy treba zahrnúť aj lepok minimálne 2-3 týždne.

ilona_mat
19. feb 2014

@runicka Díky. Jí normálně i stravu s lepkem. Alergoložka mě upozorňovala, že je lepší, když se dítě s lepkem jako dítě setkává. Testy mu budeme doma dělat. Tak uvidíme jak na tom bude. Moc děkuji za podporu.

asturia26
2. mar 2014

ahojte, mojej malej tiez bola diagnostikovana celiakia, navonok sa jej neprejavuje nijak extra, len ma nafuknute brusko. Je velmi bleda, neviem preco, ci je to z tej choroby alebo z coho. Aj vase deti - celiatickovia su taki vychudnuti a bledi. Co s tym robit? dakujem

dzudka
2. mar 2014

@asturia26 mozem sa spytat kolko ma rokov tvoja mala? ma aj kruhy pod ocami ja stale riesim stredneho syna a aj najmansieho syna cakame vysledky lebo ten stredny nevyzera vobec zdravo je vychudnuty ma viac menej take divne nechutenstvo raz je raz ledva cosi a raz nic ☹ on je velmi chudy ma 15kg v 3.5roku a bledy aj ked krvne testy v novembri boli dobre teda krvny obraz a velke kruhy pod ocami stale viac sa mu zvyraznuju ☹ musim tlacit na dr aby nam dala papier k alergologicke lebo chodim s malym aj s dcerou k nej a kadeco im zistila este aj tohoto tam musim dostat.

asturia26
2. mar 2014

@dzudka moja ma rok a tiez sa jej striedaju obdobia jedenia a nejedenia, kruhy pod ocami nema,len sa mi tiez zda,ze vyzera tak choro,je taka bledulka,neviem,mozno jej chyba nejaky vitamin alebo co ☹

dzudka
2. mar 2014

@asturia26 hm a uz mate aj bipsiu ci len krv vysledky
ja cakam na synove vysledky

moncicka
6. mar 2014

Ahojte kocky, vcera nam robili biopsiu a bolo nam povedane, ze pravdepodobne mame celiakiu ale ze presne stanovisko nam povedia az z vysledku o 10 dni. Ale je tam velka pravdepodobnost lebo moja sestra ma celiakiu. Neviete mi poradit ako zacat, co si vsimat na potravinach kde najlepsie nakupovat a to hlavne chutne recepty.
Dakujem

helka107
8. mar 2014

baby dnes som našla na FB jednu zaujímavú stránku, dosť ma zaujala, môže sa v nej pýtať na čokolvek a anonymne,asi len začínajú,ale kuknite https://www.facebook.com/pages/Materstvo-a-rodi...

borci
10. mar 2014

Ahojte po dlhsej dobe 🙂
Moja dcerka je na bezlepkovej diete uz vyse roka a manzel pol roka. Kedze zijeme v Norsku, tak dcere nerobili gastro pre potvrdenie celiakie, ale iba odbery a podla toho diagnostikovali celiakiu. Manzel bol aj na gastre okrem krvnych odberov. Urcite je tu niekto skuseny a zbehly v zakonoch a napise mi, ci bude musiet dcera a manzel nanovo absolvovat celu diagnostiku na Slovensku, ked sa vratime a budeme ziadat o prispevok. Dufam, ze mi budu stacit vysledky tu z NO a poistovne nebudu robit problemy 😒 Dakujem za kazdu radu 😉 🙂

runicka
10. mar 2014

@borci no keď chcete žiadať o príspevok tak asi áno, je to v zákone 447/2008 o kmenz. príseckch a taktiež by to mohlo byť v zákone o zdravonom poistení no to teraz nevim číslo.

runicka
10. mar 2014

@moncicka dávaj poyor na E tie 2420- 22 sú stoprcentne s lpkom, ak nieje presne špecifikovaný modifikovaný škrob tak tie potraviny nie sú vhodné pri tejto diéte. Ja osobne nakupujem v zdravej výžive, potraviny musia byť označené ako bezlepkové, taktiež na recept v lekárni, a veľa vecí si robím sama. Koláčik pečiem z pudingov Dr. Otker, ale nie ten BB puding tam sú sušienky, taká jednoduchá mňamka je tyčinka Alaska, sú rôzne príchute, chrumky Hamky- tie kukuričné, no a veľmi dobré sú Viedenské pekárne, oni pečú chlieb s obilovýn, ktoré sú štiepené, čiže sa z nich odstráňuje lepok, tak sa najviac podobá nášmu. Múku aj predávajú na dobierku. výborná je aj pohánková múka, je trošku tmavšia ale chutná.

moncicka
11. mar 2014

@runicka a mas nejake osvedcene recepty, na chlieb a ine velmi rada uvitam . Tiez asi budem chodit nakupovat do zdravej vyzivy. Len my mame aj laktozovu intoleramciu neviwm normalne sa toho desim. Zrazu si pripadam ako debil ktory nevie varit

moncicka
11. mar 2014

@runicka a mas nejake osvedcene recepty, na chlieb a ine velmi rada uvitam . Tiez asi budem chodit nakupovat do zdravej vyzivy. Len my mame aj laktozovu intoleramciu neviwm normalne sa toho desim. Zrazu si pripadam ako debil ktory nevie varit

blacklyn
11. mar 2014

Dobry den vedeli by ste mi poradit?Syn(4r) a dcerka(2r) oba dva maju problemy s bolestami bruska,zvracanim,prujmem i ekzemem.U syna to zacalo po ukonceni antirefluxniho mlika a zacal s beznou stravou a u dcerky po ukonceni kojeni.Po odberech krvi u pediatra nas poslali na gastro,zatim vysetrili jen syna a odbery na gastre bohuzel vysli vsechny pozitivne jak na intoleranciu na mliko tak na lepek a dr spomila ze vsechny ty slozky na celiaku jsou pozitivni.Mame jit na biopsiu creva.Chci se zeptat jaka je sance na potvrzeni celiakiu pripadne jejiho vyvraceni?moc krat dekuji za info a jeste jedna otazka,je mozny ze je celikia dedicna?mam jeste nejstarsi dcerku ale ma jinyho otce a ona je naprosto po tyhle zdravotni stranke v poradku,dekuji
PS:omlouvam se jak se to uz tady probiralo a jeste jednou dekuji za dotazy

runicka
14. mar 2014

@moncicka ja to mám podelené jakub laktóza a Matej celiakia. Včera som robila pizzu a zblajzol ju za minútu. Cesto som robila tak od ruky, nemám ho povážené 1/2 acidka (balenie 180ml), ČL. soli a ČL sódy bikarbóny, PL oleja a múka. ja používam schär múku Bread-Mix-MixB, tie naše promixky sú na figu. cesto vymiesiš musí byť vláčne. Takže som dala menej múky na začiatok a potom som dodávala podľa potreby. Plnku robím takto pretlač 1 strúčik cesnaku a popraž na olivovom oleji, potom pridaj 1/3 cibule nakrájanej na jemno a tak pridaj nakrájané paradajky a trocha kečupu alebo pretlaku. Kečup od Hané je bezlepkový. Pridáš oregano, bazalku a čierne korenie. Povaríš a pridáš jednu ČL cukru. Cesto natiahnem ručne na plech čo najtenšie a nalejem plnku. Potom poukladáš čo máš rada a hlavne syr. Dáš piecť na 200C. Keď bude upečená natry okraje olejom s pierkom. Z tohto cesta robím aj langoše. Fakt je super. No je to môj recept, tak ti neviem povedať kolko múky, vždy odhadom. Palacinky robím ako naše len pridám trošku rozmixovaného tvarohu a nedávam do cesta cukor. Zajtra budem piecť koláč tak ti potom napíšem recept.

runicka
14. mar 2014

@blacklyn intolerancia na mlieko sa často vyskytne spolu s celiakiou, preto aj na začiatku sa drží diéta na oboje. Potom prejdú nové testy a lekár určí či budeš pokračovať v stanovenej diéte alebo ti zahrnie do stravy mlieko. Nám sa mlieko do stravy vrátilo. No ak ti vyšla celiakia v krvy tak bohužiaľ diagnóza je nezvratná, biopsiou sa určí stav poškodenia čriev a stupeň celiakie. Sú 3 formy ochorenia latentná, skrytá, agresívna . Môj syn má rú najhoršiu agresívnu, čo znamená, že reaguje okamžite. No a či je dedičná, tiež ťa sklamem, je. No nemusí sa o nej vedieť. Niekto z rodiny sa môže liečiť na úplne iné ochorenie a spúšťačom je celiakia. Ptetože práve ona ochromuje imunitu tela. Ak budeš mať ešte nieaké otázky, veľmi rada ti odpoviem, sama som na začiatku bola bezradná a nemal mi kto poradiť. Hlavne ten šok a zúfalstvo čo ďalej. Nieje to nič strašné, je už veľa výrobkov na trhu, a aj školy sa začínajú prispôsobovať potrebám detí.

blacklyn
14. mar 2014

@runicka
dakujem za info,intolerancia na mlieko vysla synovi u pediatra uz po tretikrat ale celiakia sa neukazala az na gastre ked robili nove krvne testy a asi podrobnejsie tak vyslo jak mlieko tak i celiakia,preto mame ist na tu biopsiu,dcerke u pediatra vysla intolerancia na mlieko ale i hranicne hodnoty celiakie,na vysetrenie gastro zial stale cakame.Ale u nej to vyzeralo u pediatra horsie ☹ Nejako som dufala,ze ta biopsia to este vyvrati a nie urci stupen poskodenia.Zatial mame vyradit mlieko z jedalnicka inak nic ine,aby vraj vysledky neboli skreslene.Z nasej strany rodiny nikto nic takym netrpi a z manzelove strany?viem ze mal nejake problemy s mliekom a tak,ale sme v rozvodovom konani a nie v dobrom,takze spolu vobec nekomunikujeme a on o deti nema zaujem ani co sa tyka zdravotnej stranky,takze sa nic nedozviem.
Moc dakujem za rady