Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
No ja sa tiež pripojím k diškurke, ja som tiež toho nášho najmladšieho držala na bezlepkovej diéte, lebo ju v rodine máme, môj už spomínaný Matejko, asi 2 týždne pred vyšetrením sme mu zaviedli bežnú stravu a výsletky mu vyšli negatívne myslím tým skreslene, črevná flóra nebola natoľko poškodená aby sa diagnoza dala presne určiť. Musíme ísť zas na odbery. No a z pychologického hľadiska ak sa zákrok ako biopsia urobia v čo najmladšom veku dieťaťa, tak zanechajú čo najmenšie následky na pychike dieťaťa. Malé deti majú krátkodobú pamäť v mladšom veku viac vyvinutú.
@andy1978, nevidela som to napisane vyssie. No to je fakt zaujimave. Este ze malu neuspavali, slak by ma trafil, ak mas pravdu. Takto jej aspon vsetko skontrolovali a viem, ze nema helikobaktera, ale ozaj keby sme preto boli v nemocnici, neskutocne nervy by som mala. Popytam sa nato, lebo podla mna tie hodnoty z krvi su jasne, protilatky nema zdravy clovek. Mne to pripada ako tahanie penazi. Ak to niekde najdes, tak mi to prosim posli.
@runicka, moja si to nepamata. Je to o tom, ze lekar musi presne vystiuhnut moment, kedy to spravi. Mala hned po bioopsii robili sono bruska a to si presne pamata, ale biopsiu vobec, este si pred zakrokom upravovala vlasky a to bola uplne prispata. Ale bolo to o chlp, lebo pred zakrokom som este ja isla na wcko, aj mala, ale uz nevedela chodit, no fakt, som stastna ze sme to stihli. Hovorim keby jej to urobili o 3 mozno o 5 minut neskor, uz by to nemuselo dopadnut tak uzasne.
Aj ja by som poprosila znenie zakona,v utorok idem totiz na gastro,dakujem 🙂
Chci se zeptat. Manžel má celiakii, může s ním náš syn jíst jeho stravu?
@lucrezia ahoj tak ideme zajtra na testy krv so syncekom a mam velke tusenie ze to bude celiakia lebo stale aj po prisnej bezmliecnej diete ma stolicu bledu zltu a minimalne 3 krat do dna a kasovitu :-/
Neviem snad uz sa pride na to co mu je bude mu brat na vajce soju lepok a celiakiu :'( a ze do 3 t vydledky to je dlhe cakanie no nie ?????
@andy1978
@lucrezia
@runicka
Aj mne to tak príde, ja zas idem už po výsledky 28.2.. tak uvidíme.
@ilona_mat Ahoj, nie nemusíš sa báť, je to oveľa zdravšia strava, niektoré mamičky to preferujú a keď začnú s prikrmovaním, tak rovno bez lepku. Keď mu taká strava chutí, niet čo riešiť. Jednoducho povedané nič sa mu neukladá na črievkach. No a keď má manžel môžu mať aj deti. Akurát keď budeš chcieť ísť s ním na testy, či je celiatik, tak do stravy treba zahrnúť aj lepok minimálne 2-3 týždne.
ahojte, mojej malej tiez bola diagnostikovana celiakia, navonok sa jej neprejavuje nijak extra, len ma nafuknute brusko. Je velmi bleda, neviem preco, ci je to z tej choroby alebo z coho. Aj vase deti - celiatickovia su taki vychudnuti a bledi. Co s tym robit? dakujem
@asturia26 mozem sa spytat kolko ma rokov tvoja mala? ma aj kruhy pod ocami ja stale riesim stredneho syna a aj najmansieho syna cakame vysledky lebo ten stredny nevyzera vobec zdravo je vychudnuty ma viac menej take divne nechutenstvo raz je raz ledva cosi a raz nic ☹ on je velmi chudy ma 15kg v 3.5roku a bledy aj ked krvne testy v novembri boli dobre teda krvny obraz a velke kruhy pod ocami stale viac sa mu zvyraznuju ☹ musim tlacit na dr aby nam dala papier k alergologicke lebo chodim s malym aj s dcerou k nej a kadeco im zistila este aj tohoto tam musim dostat.
Ahojte kocky, vcera nam robili biopsiu a bolo nam povedane, ze pravdepodobne mame celiakiu ale ze presne stanovisko nam povedia az z vysledku o 10 dni. Ale je tam velka pravdepodobnost lebo moja sestra ma celiakiu. Neviete mi poradit ako zacat, co si vsimat na potravinach kde najlepsie nakupovat a to hlavne chutne recepty.
Dakujem
baby dnes som našla na FB jednu zaujímavú stránku, dosť ma zaujala, môže sa v nej pýtať na čokolvek a anonymne,asi len začínajú,ale kuknite https://www.facebook.com/pages/Materstvo-a-rodi...
Ahojte po dlhsej dobe 🙂
Moja dcerka je na bezlepkovej diete uz vyse roka a manzel pol roka. Kedze zijeme v Norsku, tak dcere nerobili gastro pre potvrdenie celiakie, ale iba odbery a podla toho diagnostikovali celiakiu. Manzel bol aj na gastre okrem krvnych odberov. Urcite je tu niekto skuseny a zbehly v zakonoch a napise mi, ci bude musiet dcera a manzel nanovo absolvovat celu diagnostiku na Slovensku, ked sa vratime a budeme ziadat o prispevok. Dufam, ze mi budu stacit vysledky tu z NO a poistovne nebudu robit problemy 😒 Dakujem za kazdu radu 😉 🙂
@moncicka dávaj poyor na E tie 2420- 22 sú stoprcentne s lpkom, ak nieje presne špecifikovaný modifikovaný škrob tak tie potraviny nie sú vhodné pri tejto diéte. Ja osobne nakupujem v zdravej výžive, potraviny musia byť označené ako bezlepkové, taktiež na recept v lekárni, a veľa vecí si robím sama. Koláčik pečiem z pudingov Dr. Otker, ale nie ten BB puding tam sú sušienky, taká jednoduchá mňamka je tyčinka Alaska, sú rôzne príchute, chrumky Hamky- tie kukuričné, no a veľmi dobré sú Viedenské pekárne, oni pečú chlieb s obilovýn, ktoré sú štiepené, čiže sa z nich odstráňuje lepok, tak sa najviac podobá nášmu. Múku aj predávajú na dobierku. výborná je aj pohánková múka, je trošku tmavšia ale chutná.
Dobry den vedeli by ste mi poradit?Syn(4r) a dcerka(2r) oba dva maju problemy s bolestami bruska,zvracanim,prujmem i ekzemem.U syna to zacalo po ukonceni antirefluxniho mlika a zacal s beznou stravou a u dcerky po ukonceni kojeni.Po odberech krvi u pediatra nas poslali na gastro,zatim vysetrili jen syna a odbery na gastre bohuzel vysli vsechny pozitivne jak na intoleranciu na mliko tak na lepek a dr spomila ze vsechny ty slozky na celiaku jsou pozitivni.Mame jit na biopsiu creva.Chci se zeptat jaka je sance na potvrzeni celiakiu pripadne jejiho vyvraceni?moc krat dekuji za info a jeste jedna otazka,je mozny ze je celikia dedicna?mam jeste nejstarsi dcerku ale ma jinyho otce a ona je naprosto po tyhle zdravotni stranke v poradku,dekuji
PS:omlouvam se jak se to uz tady probiralo a jeste jednou dekuji za dotazy
@moncicka ja to mám podelené jakub laktóza a Matej celiakia. Včera som robila pizzu a zblajzol ju za minútu. Cesto som robila tak od ruky, nemám ho povážené 1/2 acidka (balenie 180ml), ČL. soli a ČL sódy bikarbóny, PL oleja a múka. ja používam schär múku Bread-Mix-MixB, tie naše promixky sú na figu. cesto vymiesiš musí byť vláčne. Takže som dala menej múky na začiatok a potom som dodávala podľa potreby. Plnku robím takto pretlač 1 strúčik cesnaku a popraž na olivovom oleji, potom pridaj 1/3 cibule nakrájanej na jemno a tak pridaj nakrájané paradajky a trocha kečupu alebo pretlaku. Kečup od Hané je bezlepkový. Pridáš oregano, bazalku a čierne korenie. Povaríš a pridáš jednu ČL cukru. Cesto natiahnem ručne na plech čo najtenšie a nalejem plnku. Potom poukladáš čo máš rada a hlavne syr. Dáš piecť na 200C. Keď bude upečená natry okraje olejom s pierkom. Z tohto cesta robím aj langoše. Fakt je super. No je to môj recept, tak ti neviem povedať kolko múky, vždy odhadom. Palacinky robím ako naše len pridám trošku rozmixovaného tvarohu a nedávam do cesta cukor. Zajtra budem piecť koláč tak ti potom napíšem recept.
@blacklyn intolerancia na mlieko sa často vyskytne spolu s celiakiou, preto aj na začiatku sa drží diéta na oboje. Potom prejdú nové testy a lekár určí či budeš pokračovať v stanovenej diéte alebo ti zahrnie do stravy mlieko. Nám sa mlieko do stravy vrátilo. No ak ti vyšla celiakia v krvy tak bohužiaľ diagnóza je nezvratná, biopsiou sa určí stav poškodenia čriev a stupeň celiakie. Sú 3 formy ochorenia latentná, skrytá, agresívna . Môj syn má rú najhoršiu agresívnu, čo znamená, že reaguje okamžite. No a či je dedičná, tiež ťa sklamem, je. No nemusí sa o nej vedieť. Niekto z rodiny sa môže liečiť na úplne iné ochorenie a spúšťačom je celiakia. Ptetože práve ona ochromuje imunitu tela. Ak budeš mať ešte nieaké otázky, veľmi rada ti odpoviem, sama som na začiatku bola bezradná a nemal mi kto poradiť. Hlavne ten šok a zúfalstvo čo ďalej. Nieje to nič strašné, je už veľa výrobkov na trhu, a aj školy sa začínajú prispôsobovať potrebám detí.
@runicka
dakujem za info,intolerancia na mlieko vysla synovi u pediatra uz po tretikrat ale celiakia sa neukazala az na gastre ked robili nove krvne testy a asi podrobnejsie tak vyslo jak mlieko tak i celiakia,preto mame ist na tu biopsiu,dcerke u pediatra vysla intolerancia na mlieko ale i hranicne hodnoty celiakie,na vysetrenie gastro zial stale cakame.Ale u nej to vyzeralo u pediatra horsie ☹ Nejako som dufala,ze ta biopsia to este vyvrati a nie urci stupen poskodenia.Zatial mame vyradit mlieko z jedalnicka inak nic ine,aby vraj vysledky neboli skreslene.Z nasej strany rodiny nikto nic takym netrpi a z manzelove strany?viem ze mal nejake problemy s mliekom a tak,ale sme v rozvodovom konani a nie v dobrom,takze spolu vobec nekomunikujeme a on o deti nema zaujem ani co sa tyka zdravotnej stranky,takze sa nic nedozviem.
Moc dakujem za rady

@katka1981 uz to tak nie je... pisala som to v sprave vyssie..