Nejasná diagnóza celiakie: Skúsenosti a rady
Ahojte 8.8 som bola na gastro vyšetrenie kde mi vyšlo zápal žalúdka a helikobakter.. užívam ozion aj týždeň som brala antibiotiká dvojkombinaciu. Počas vyšetrenia mi boli robené odbery kde mi vyšlo pozitívna celiakia lenže zo biopsie vzorky boly negatívne. Lekárka mi dala termín na december že ofoberie viac vzoriek aj hlbšie pôjde do tenkého čreva. Stále nad tým premýšľam a najradšej by som bola aby všetko negatívne bolo... Máte niekto alebo maly podobné?
@nikola1507 skúsený lekár niekedy vidí celiakiou už pri pohľade na tenké črevo.
Je to vtedy, keď je ochorenie vo vysokom štádiu.
Ty možno iba začínaš s celiakiou a črevo nebolo ešte príliš poškodené.V každom prípade by si nemala do budúceho vyšetrenia držať diétu.
Musíš jesť všetko ako doteraz.
Možno to bude iba intolerancia lepku.
Držím palce!
@2691 a môže to tak skrášliť odber krvy?
Pokiaľ ti robili iba testy na IG protilátky, tak to môže ukazovať pozitivitu na celiakiou, ale to môže byť iba intolerancia.
Mali by ti urobiť serologicke vyšetrenie: anti-tTG, alebo DGP. Z toho vyšetrenia sa už celiakia potvrdzuje, alebo vylúči.
Pokiaľ ti robili iba testy na IG protilátky, tak to môže ukazovať pozitivitu na celiakiou, ale to môže byť iba intolerancia.
Mali by ti urobiť serologicke vyšetrenie: anti-tTG, alebo DGP. Z toho vyšetrenia sa už celiakia potvrdzuje, alebo vylúči.
@2691
@2691
@nikola1507 no, vyzerá to byť pozitívne.
Ale ako som písala, do ďalšieho vyšetrenia papaj všetko ako doteraz, ak lepok.
@2691 aj lepok
Ta choroba ma mnoho foriem a stadii, uplne presnu diagnozu da len viac vzoriek z creva, to presne ti lekarka navrhuje. Dolezite je stravovat sa ako doteraz, aby boli vysledky relevantne.
Ci chorobu chces alebo nechces, to je prirode uplne jedno, drzat dozivotnu dietu v dnesnej dobre nie je nic narocne. Naznaky, ze mas problem s lepkom, su silne (protilatky). Este si mozes dat spravit genetiku, ked nemas istu kombinaciu genov, celiakiu mat nemozes.
@nikola1507 ale nezúfaj, dá sa s tým žiť bez problémov. V rodine máme 6 celiatikov a ešte aj tých, ktorí o Tom nevedia.Vsimaj si rodinu, či je niekto takýto gastro pacient, alebo má nejaké tráviace problémy. Isto niekoho objavis.
Ak ti to vyslo poz. z krvi, tak to proste nejedz. Musis vediet, ci ti to robi zle alebo dobre, nie? Ked vyskusas. Mne to robi ocividne fakt zle, tak to nejem, ani test nepotrebujem. Da sa s tym zit uplne bez problemov, len clovek musi najst nove strategie. Palacinky z tej tmavej muky bez lepku ako robia FR. Vlastne z kazdej krajiny sa daju najst super inspiracie, takze mne uz jedlo ako chlieb, cestoviny a pizza vobec nechybaju. Aj kolace sme sa naucili, je to take lahsie a za mna prijemnejsie. Aj moje deti, ktore nemaju ziadny problem - uz im tradicne kolace od inych ani nechutia, lebo my sme tie bezlepkove recepty pocas rokov dotiahli do kulinarskych zazitkov 😀
@2691 Ja tiez poznam tu logiku, ze nadalej to jest, aby dalsie vysetrenie ukazalo realny vysledok. Ale ja odkedy som pochopila, ze mi to robi problem, som sa uz ani nemohla donutit to cely tyzden este jest. Hned po 3 dnoch bez lepku som sa zacala citit lepsie. Brucho sa zmensilo, prsty, ktore som nevedela, ze boli mierne napuchnute odpuchli, unava sa zacala vytracat. Nie vsetko naraz, ale postupne
@2691 Ja tiez poznam tu logiku, ze nadalej to jest, aby dalsie vysetrenie ukazalo realny vysledok. Ale ja odkedy som pochopila, ze mi to robi problem, som sa uz ani nemohla donutit to cely tyzden este jest. Hned po 3 dnoch bez lepku som sa zacala citit lepsie. Brucho sa zmensilo, prsty, ktore som nevedela, ze boli mierne napuchnute odpuchli, unava sa zacala vytracat. Nie vsetko naraz, ale postupne
@bluka2 akurat ze po potvrdeni diagnozy ma celiatik narok na predpis bezlepkovych chlebov, muky, cestovin a pod. co dost vyrazne financne ulahci rodinnemu rozpoctu. A pokial vysadi lepok pred potvrdenim diagnozy, tak jej vysetrenie vyjde falosne negativne
@bluka2 akurat ze po potvrdeni diagnozy ma celiatik narok na predpis bezlepkovych chlebov, muky, cestovin a pod. co dost vyrazne financne ulahci rodinnemu rozpoctu. A pokial vysadi lepok pred potvrdenim diagnozy, tak jej vysetrenie vyjde falosne negativne
@adelusha to mas pravdu v oboch bodoch
@adelusha aj ked tieto všelijaké zmesy sú častokrát tiež menej zdravá alternatíva, vysoký glykemický index, pridaný cukor a kopec chemikálií v tých trvanlivych chleboch. Ja sa tomu aj vyhýbam. Nechceš vyriešiť jeden problem a spraviť si druhý. Existujú aj suroviny, čo sú prirodzene bez lepku. Netreba to jesť len za to, že je to zadarmo / v zľave …
@adelusha aj ked tieto všelijaké zmesy sú častokrát tiež menej zdravá alternatíva, vysoký glykemický index, pridaný cukor a kopec chemikálií v tých trvanlivych chleboch. Ja sa tomu aj vyhýbam. Nechceš vyriešiť jeden problem a spraviť si druhý. Existujú aj suroviny, čo sú prirodzene bez lepku. Netreba to jesť len za to, že je to zadarmo / v zľave …
@bluka2 ano, rozumiem. Ja mam syna celiatika a pecivo aj chlieb dost obmedzil odkedy je na diete. Navyse posledny rok posilnuje a riesi si stravu scasti sam - viac bielkovin (maso, vajcia), vazi si porcie a pod. Prirodzene bezlepkove produkty mu nastastie chutia (zemiaky, ryza, strukoviny, pohanka), aj mlieko a mliecne vyrobky nastastie moze. Zeleninu a ovocie mal vzdy rad, len sa mu neskor objavil problem so skrytym refluxon, tak napr. paradajky, jalbka jedava obmedzene. A odmala ho bavila praca v kuchyni, tak si aj sam pecie cerstve kolace ked ma chut 🙂
@2691 a môže to tak skrášliť odber krvy?
@nikola1507 áno, keď budeš vynechávať lepok, môže to skreslit výsledky.To by som ti neodporucila. Nechaj sa ešte raz vyšetriť, nech to potvrdí aj histologia čreva.
Este dodam, je sakra rozdiel medzi mukou kupenou za plnu cenu (Billa, Kaufland ...) za 5 eur versus to iste na recept z lekarne za 50 - 80 centov podla druhu a vyrobcu.
@adelusha presne tak, ak má byť potvrdená ešte odberom, treba zostať do vyšetrenia na bežnej strave.A možno by som si lepku ešte pridala 2-3dni pred vyšetrením.
bluka2 to nie je iba o lacnejších potravinách na predpis. Je dôležité mať " papier" , že som celiatik aj z iných dôvodov ako Napríklad užívanie liekov , pobyt v nemocnici a pod.
Nemôže si len tak naordinovať a pýtať celiaticku dietu. Okrem iného môže požiadať o preukaz zťp. Viem, že to myslíš dobre - nejesť to, čo ti nerobí dobre, ale to ešte neznamená, že si celiatik.
Synovi poslala známa bezlepkovy zákusok.
Nedala som mu ho.Pytala som sa, čo do neho dala a všetko bolo ok. Len plech na pečenie vysypala múkou, vraj to nemôže uškodiť 🤯
Skutočný celiatik si musí dôkladne čítať, čo kupuje, inak je problém.
@bluka2 ano, rozumiem. Ja mam syna celiatika a pecivo aj chlieb dost obmedzil odkedy je na diete. Navyse posledny rok posilnuje a riesi si stravu scasti sam - viac bielkovin (maso, vajcia), vazi si porcie a pod. Prirodzene bezlepkove produkty mu nastastie chutia (zemiaky, ryza, strukoviny, pohanka), aj mlieko a mliecne vyrobky nastastie moze. Zeleninu a ovocie mal vzdy rad, len sa mu neskor objavil problem so skrytym refluxon, tak napr. paradajky, jalbka jedava obmedzene. A odmala ho bavila praca v kuchyni, tak si aj sam pecie cerstve kolace ked ma chut 🙂
@adelusha celiatici by vraj mali jesť tepelné upravené ovocie, kvôli ochrane pankreasu....

@nikola1507 skúsený lekár niekedy vidí celiakiou už pri pohľade na tenké črevo.
Je to vtedy, keď je ochorenie vo vysokom štádiu.
Ty možno iba začínaš s celiakiou a črevo nebolo ešte príliš poškodené.V každom prípade by si nemala do budúceho vyšetrenia držať diétu.
Musíš jesť všetko ako doteraz.
Možno to bude iba intolerancia lepku.
Držím palce!