icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

lilysk
2. mar 2016

@adamkofjo ja pouzivam solcanku a korenia z DMcervena paprika odtial je ok aj ostatne veci maju dobre kopec bezlepkovych aj v Kauflande je kopec vyrbkov Schar .Alebo potom treba objednat - v skupine bezlepkovy zivot Vam urcite poradia vsetko a mozete sa inspirovat .

lilysk
2. mar 2016
adamkofjo
3. mar 2016

Dakujem

adamkofjo
3. mar 2016

Este jedna otazka praskovy puding od dr.etker moze a dnes som kupila bezlep. Piskoty a je na. Nich napisane ze v zavode sa spracovava psenica moze ich

lilysk
3. mar 2016

@adamkofjo ano puding tento moze a bezlepkove piskoty moze .Ja vacsinou kupujem len veci na ktorych je znak -preskrtnuta psenica to mam istotu ,ze su bezlepkove .Tie co pisu ,ze mozu obsahovat stopy lepku zvazujem..niekedy skusim a ked nie je reakcia tak kupujem ...ked je reakcia tak je jasne ,ze uz nemoze .Tieto su bezlepkove
https://www.google.com/search?q=bezlepkovy+pudi...

adamkofjo
3. mar 2016

Dakujem za linky este by som chcela vediet na zahustivanie pouzivate farinu alebo mozem dat aj zemiakovy skrobz lidla nemate coto aby som vedela najst dnes som pozerala gustin ale tennevyhovuje ze

lilysk
3. mar 2016

@adamkofjo gustin v pohode jasne mozete .aj muku bezlepkovu aj zemiak aj zemiakovy skrob

adamkofjo
3. mar 2016

Takze ten mozem pouzivat na zahustenie myslim gustin alebo zemiakovy skrob ci je lepsie davat oroginal. Bez.muku mam totiz este druhe deti tak hladam najvhodnejsie sposoby pri vareni a otazka na potravinach si mam citat ci obsahuje lepok. Modifikovany skrob . . gluten
Ak je napisane ze vyrobok obsahuje psen.muku ale neni pisany lepok tak ho moze mam v tomgulas je rozdiel psenic. Muka a lepok iemuz asi som uz aj otravna dakujem za odpovede

adamkofjo
3. mar 2016

A pohanku a pohankove kase mozem davat lebo mala zboznovala grysku

adamkofjo
3. mar 2016

Prepacte za chyby pisem z mobilu

katka1981
3. mar 2016

@adamkofjo, ano pohanka je bezlepkova ale citaj obal, abyneobsahovala stopy lepku (kontaminacia) Poex vyrabaju kase, ryzovu, pohankovu, kukuricnu, su bezlepkove ale vzdy citaj obal, su instantne. Ja sice lepok mozem, ale milujem ich, derka nie je moc na kase ani ked lepok jedla.

katka1981
3. mar 2016

@adamkofjo, ja zahustujem zem. skrobom, ale nepoviem ti znacku, bolo tazke vybrat taky co neobsahuje stopy lepku. Vyborna je aj ryzova muka, ta je bez pachute, nepoviem ti zas znacku lebo to mam v dozach presypane. Pohankova nie je dobra, lebo pokazi chut.

katka1981
3. mar 2016

@adamkofjo, ja nepouzivam ten puding nikdy., nepouzivam nic co by mohlo obsahovat stopy. Pouzivam Dobry kuchar ten je bezlepkovy, stoji 25 centov a je vyborny - malina, vanilka, cokolada a karamel. Ine nekupujem.

katka1981
3. mar 2016

@adamkofjo, koreniny ako aj vegeta natur od vitany tie su bezlepkove.

katka1981
3. mar 2016

@adamkofjo, my kupujeme cisto kukuricne cestoviny rumunske v kauflande, su vyborne a lacne. Tusim 1,09 max 1,29 - 500 gramove. Predtym sme kupovali len celozrnne a teda tieto nie su o nic drahsie. Su super.

lilysk
3. mar 2016

@adamkofjo lepok ,stopy lepku ,psenicna muka ,psenickny skrob a cokolvek psenicne nesmie obsahovat !
Ja zahustujem gustinom ,alebo mukou schar - farina moze byt v pohode .
Pohanku nepouzivam - moja dcera ju neznesie - su celiaticky co neznasaju vacsinou deti nemozu -obsahuje Gliadin to je podobne ako lepok - niekto znasa - niekto nie .
Grizka je vyborna bezlepkova -odporucam da sa objednat aj v lekarni
https://www.adcc.sk/web/potravinove-doplnky/det...

Cestoviny kupujem v Lidl kukuricne tie su tiez vyborne 🙂
Alebo kupujem madarske Cornito cestoviny maju vsetko mozne aj nite do polievky ,farbene vruty ,tarhonu ,spagety ...
https://www.google.com/search?q=madarske+bezlep...

Kludne sa pytajte co viem poradim .

adamkofjo
4. mar 2016

Dakujem .dakujem pomaly si to zapisujem zorientovavam

adamkofjo
4. mar 2016

Este s spytam cervenu papriku .majoran rascu, kurkumu,petr.vnat cierne korenie a taketo moze ci ajtu mam davat pozor nemam obal mam to len v skl. Nadobach tak neviem

lilysk
4. mar 2016

@adamkofjo na cervenu papriku treba davat pozor - ja kupujem len v DM aj ostatne vacsinou tam -treba poriadne citat ,lebo tie koreniny su mlete vacsinou vzavodoch kde sa melie muka apod - takze ja bysom kupila nove asi na ktorych ni eje napisane ,ze mozu obsahovat stopy lepku

adamkofjo
4. mar 2016

A rasca majoran cierne korenie su v pohode nenasla som tam nic napisane

lilysk
4. mar 2016

@adamkofjo ano v pohode

jenny6
7. mar 2016

Baby, ktorú domácu pekárničku na pečenie bezlepkového pečiva by ste odporúčali? Môžem v nej piecť potom aj chlebík z klasickej múky, alebo ju používať iba na bezlepkový? 😕 radšej asi iba bezlepkový, čo? 😉

jenny6
7. mar 2016

Inak super rady ohľadom stravovania, čo sa môže a čo nie tú máte! tak idem ja trocha poštudovať, lebo v tomto sa ešte iba zorientovávam 😖 🙂

jenny6
7. mar 2016

Máte niekto detičky s celiakiou zistenou pred druhým rokom? Aké problémy mali? Naša dcérka začala slabšie priberať po 7. mesiaci, po začatí pridávaní príkrmov. Do jedného roka to nejak tak šlo, mala síce len 8.5 kg v roku, no od roka katastrofa, nevieme pribrať ☹ Ako náhle priberie, je často chorá a hneď to pri chorobe na váhe stratí.. za posledný polrok aj takmer nič nevyrástla.. Dobehli to vaše deťúrence po začatí bezlepkovej diéty? Kedy ste videli prvé zlepšenia? Ešte sme nemali robené vyšetrenie sliznice čreva, máme zatiaľ len pozitívne protilátky a gliadín.. No začali sme s diétou 😉 mám čo študovať po večeroch 😀

lilysk
7. mar 2016

@jenny6 take iste priznaky sme mali a po roku katastrofa ....neskor zo dna na den zacala hnackovat a schudla behom par dni na 7.5 kg ....priserne tak vtedy zistili ,ze je celiakia ...po nasadeni diety som videla zlepsenie uz po par dnoch ...zacala priberat pekne a sa dotahovat a do roka po diete bola dcera uz na spodnej hranici tabulky a teraz po 2 rokoch na diete je uplne rovnaka ako rovesnici ...aj osvalena je pekne nikdy by ste nepovedali ,ze ma nejaky probblem 🙂 Takze dietu treba urcite dodrziavat na 100% a vysledky sa dostavia velmi rychlo - doslova pred ocami budete videt progres .drzim palce

jenny6
7. mar 2016

@lilysk 😵 juuuuj, vieš ako si m potešila 😵 😵 😵 dúfam že aj u nás to pôjde takýmto smerom 🙂 Mne je tak ľúto, keď horko ťažko niečo priberieme a pri chorobách hneď chudne. Teraz má 20 mesiacov a 9 kg, momentálne máme začínajúci zápal priedušiek a za týždeń schudla zas 0.5kg.. Dúfam že tou diétou sa to upraví a pôjde to hore ☹ Takže ak budeme prísne držať diétu, to črevo by sa malo relatívne rýchlo zregenerovať a upraviť sa to? dúfam-dúfam 😵

jenny6
7. mar 2016

@lilysk Inak ešte nás bude čakať endoskopia.. pred tým vyšetrením musíme znova zaradiť lepok do jedálnička alebo nie? 😕

adamkofjo
7. mar 2016

Este vas poprosim ryzu kupujete kde

lilysk
7. mar 2016

@adamkofjo ryzu kupujem v pohode kdekolvek .

lilysk
7. mar 2016

@jenny6 moja dcera mala tak vysoke vysledky z krvi ,ze sme na biopsiu nemuseli ist - poistovna uznala aj bez biopsie a dcera je ZTP .Ja som si to ani nevedela predstavit ,ze ked uz sa davala doporiadku by som nasadila lepok .Za ziadnych okolnosti by som to neurobila .