Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
Nám bez biopsie neuznal nič ani posudkový lekár. Ale nakoniec sme ju absolvovali. Samotný zákrok nie je nič strašné, 3 dni v nemocnici sa dalo vydržať, no a u nás našťastie uspatie aj zobudenie prebehlo ok. Akurát tie tanečky kolo toho ma vyčerpávali (aby dieťa zdravé toľko a toľko dní pred zákrokom, aby nemalo sople, dohodnúť si termín, ak je dieťa choré tak znova od začiatku...).
@lilysk tak my sme to až takéto nemali, ale tiež ma hnevalo, že na uznanie diagnózy treba biopsiu, hlavne keď vyjdú aj protilátky v krvi aj genetika pozitívna. Holt, ale s (niektorými) úradníkmi a s tými, čo im vymýšľajú pravidlá je ťažká reč. Ale aj tak je to škoda, že vám to nepreplácajú, keďže pôjde o roky, keď by na to mala mať nárok...
@pleja mne dcera skoro zomrela ,lebo nevedeli co jej je rok az potom zistili ,ze je to celiakia takze ja im kaslem na ich zakony som rada ,ze dieta zije a na diete prosperuje.2 roky som ju davala doporiadku to bol des si ani neviem predstavit ,ze kvoli par receptom by som jej mala nasadit na 2 mesiace lepok a ist na biopsiu.Inak ja muku an nepouzivam ...ani keksiky nema rada takze mne to ani nechyba 🙂
@lilysk z koho strany musi byt biopsia? tu nejde o poistovnu, tu ide o lekara, predsa ak lekar vidi, ze ten stav je aky je, tak snad sa nebude pytat poistovne, ci vam moze davat lieky na predpis... v tom pripade by som sa poradila s gastroenterologom... ak posudkovy lekar uznal diagnozu bez biopsie, tak to zrejme urobil na zaklade vysledkov... ak napise gastroenterolog do zaverov vysetrenia, ze odporuca bezlepkovu dietu, tak pediater moze veselo predpisat muky na zaklade tohto odporucenia
@aaandrejka nemoze pediater pokial zdravotna poistovna neuznala
@majamat tak máme výsledky z alergol.,HIT malej potvrdená nebola ale vyšla jej alergia na pekárenské droždie. Nevieš mi prosím poradiť nejaký recept na bezl.chlebík bez droždia? Skúšala som totiž chlebík upiecť s práškom do pečiva ale bohužiaľ jesť sa to nedá...Aký chlebík dávaš malej pri HIT a bezl.diéte?
@simonka862008 my sme mali klasicky chlebik, aj napriek HIT skusala som aj kvaskovy,a le zdal sa mi kysly. no mozno som ho neurobila dobre. nevyznam sa v kvaskovani, ale to je fajn nahrada, keby treba. my sme mali zistenu HIT predtym,ako celiakiu. najskor je dieta prisna,a si prvy mesiac a potom sa skusaju niektore potraviny. my sme mali nizkohist. dietu od maja a celiakiu od konca septembra, cize skoro 4m rozdiel. ked sme presli na bezlepkovu, uz sme nizkohistaminovu nedrzali moc prisne. a postupne sme polavili uplne. aj napriek tomu, sa nam vysledky spolu s bezlepkovou dietou zlepsovali. po 1,5r bezlepkovej diety, sme mali uz mnozstvo DAO v norme a aktivitu DAO este hranicnu, ale kusok od normy.
@aaandrejka prosím vás, nemohli by ste mi dat ten receptík na ten chlebík, neotvára mi na tej stránke, je krásny, pre malého by som chcela,dakujem
Ahojte skvele recepty na bezlepkove jedlo najdete tu :P https://www.najtelo.com/category/recepty/ ps: odporucam Bezlepkový makový koláč 🙂
Chod na skupinu bezlepkovy zivot a moj drobec ma celiakiu
C E L O R O Č N E
O B L Á T K Y A T R U B I Č K Y
Bezlepkové, bezlaktózové trubičky 26ks – 1,70€
Bezlepkové, bezlaktózové slané oblátky 20ks – 1,30€
Výborná chuť, rodinný recept, vlastná výroba :o)
Dodanie do týždňa poštou alebo osobne v BB.
V prípade záujmu, píšte správu.
Prosím Vás, nemáte nejaké tipy na kupované bezlepkové sladkosti, najlepšie s Mikulášskym motívom? Niečo do balíčka do čižmičky na Mikuláša, čo by potešilo aj vzhľadom... Ďakujem 🙂
Ďakujem, hľadám bezlepkového čokoládového Mikuláša... mám pre syna klasického, tak som chcela aj pre dcérku celiatičku, nech jej nie je ľúto, keď budú spolu otvárať balíčky...
@bammbi https://tesco.sk/akciove-ponuky/akciove-produkt...
Takehoto mi ukazuje na stranke Tesco, sice este nemam skusenost, ci je realne, uz aj vratane toho prekvapenia vnutri komplet bezlepkovy (kedze na nakup mikulasskych sladkosti sa do Tesca este len chystam), ale predpokladam, ze by mal byt...bezne kupujeme Kinder čoko ako bezlepkovu variantu cokolad, samozrejme okrem tych vseliakych rezov s oplatkami.
@erikams to mame zo socialnej poistovne .Dali sme ziadost a posudkovy lekar posudzoval na zaklade vysledkov a schvalili nam .Ja som biopsiu odmietl anakolko u zdcera mala dietu a za ziadnych okolnosti som nechcela nasadzovat lepok a dcera bola tiez dost slaba a nechcela som narkozu aby dostala ani nic podobne .Mne to za tie 2 kg muky ci kolko nestoji .Ano socialna poistovna uznala a vyplaca mi mesacne 36 eur .Treba tam ist a vypisat ziadost .
ahoj, ja sice nemam dieta s celiaka, ale moja neter a moja mamina maju tuto chorobu. je to fakt najma o citani etikiet. ale to zvladnes. presne ako tu pisali. pozor na glukozovy sirup apod. treba vsak vzdelavat aj svoju rodinu, blizkych a neviem, ako je na tom skolka, ale napr. v nasej skolke ani na skolach nevychadzaju celiakom v ustrety a tak im obedy musia zabezpecovat rodicia. btw. niektore veci budes mat na predpis a tiez je mozna kupelna liecba pre tvoje dieta (robi sa v Bardejove a Turč. Tepliciach).
Môže celibátom kvaskove rozky
Celiatik pardon

@aaandrejka ja to uz neidem riesit tie recepty mi nechybaju aby som teraz chodila po uradoch a prosikala som sa im 🙂)Posudkovy lekar mi napisal ,ze v pripade takych vysledkov nie je nutne aby dieta malo biopsiu a neuznali to ,lebo z ch strany musi byt biopsia 🙂 Takze ja na to uz kaslem 🙂