icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

monni
5. sep 2010

ahojte kocky, poradte mi prosim z akej muky robievate zaprazky a omacky?
a este mi niekto radil ze vsade kde je uvedene v zlozeni sojovy lecitin, ze by sme to radsej nemali papat. Je to pravda ze sa to nesmie, nemate s tym skusenosti?

a este som vas chcela poprosit o recept na chlebik, skusali sme uz rozne ale nechutia nam ☹

sanym, maly ti uz chodi do skolky? ako to riesite s jedlom, musis mu kazdy den nosit?
my sme zacali skolku, povedali nam tam ze co sa da tak zahustia solamylom a postaraju sa ze sa mozme vo vsetkom spolahnut, ale hned prvy den som prisla prenho a zevraj mu dali normalny chlebik ako ostatnym. tak uvidime co bude dalej.

sanym
autor
6. sep 2010

monni: zápražku robievam z Promix-UNI alebo z múky Mehl od SCHAER, ale väčšinu jedál zahusťujem len so Solamylom. Sójový lecitín neviem prečo by sa nemal. Recepty na chlebík pošlem len čo budem mať trochu viac času. Môj Matúško chodí do škôlky len doobeda - nosí si desiatu z domu a obeduje doma. Pre mňa to bolo jednoduchšie riešiť takto, keďže som s mladším synom na materskej. Ale tetám v kuchyni by som ja osobne nedôverovala - to by som radšej nosila jedlo z domu. Aby mohli spoľahlivo bezlepkovo variť, to by museli mať aj oddelené riady a tak, aby nedošlo ku kontaminácii lepkom a hlavne by museli pochopiť, že lepok nie je len v pečive a cestovinách. 😉

marketka1
6. sep 2010

Ahojte. 😉
@monni tiež si myslím že je bezpečnejšie nosiť stravu do škôlky každý deň z domu a sa mu len prihreje, ako sa spoliehať na kuchárky v škôlke. Ja Martina vyberám pred obedom tiež nosí si len desiatu. ( z dôvodu neochoty škôlky stravu prihrievať atď. ale koncom týždňa možno bude konečne dajaký kompromis a podarí sa nám ho nechať aj na obed so stravou z domu)
sojový lecitin papáme.
A chlieb ja som to už vzdala vypekať, aj tak mu to nechutí kupujeme hotový z lekárne ako aj rožky a žemle na recept. a ja zahusťujem kukuričnou múkou alebo škrobom, solamyl nám nechutí.

sonula44
7. sep 2010

AHOJTE 🙂
U nás to je podobne dcéra nastúpila teraz do prvej ale stravu som jej do škôlky nosila jednak som nedôverovala
ale ani nebola ochota z ich strany uvarit len čisté cestoviny k omáčke ktorú som priniesla ☹
A teraz som doma tak bude chodiť na obed domou, niektoré dni ked bude zostávať v škol. klube
na krúžkoch tak jej obed zoberiem. Keď som sa informovala na to či malá si môže stravu nosiť
tak som bola na mestskom úrade v Nitre , tam povedali že škola je povinná to umožniť a prihrievať .
@marketka1 tak sa neboj ohlás sa !! zisti si to u Vás na úrade ako to je a chod za nimi z hotovou vecou. 🙂
Našej sa to moc páčilo ked bola v škôlke a všetci mali to "škôlkarske" a ona mala vždy niečo extra na prianie.
Dokonca deti chceli to čo má ona a občas aj ochutnali.
Ja peciem chlebík z promix forte zahustujem solamylom
@monni pošlem ti recept na výýborné žemle hotové za 35 min (aj s prípravou)

sanym
autor
7. sep 2010

monni: aj ja si prosím recept na žemle. 🙂

marketka1
7. sep 2010

@sonula44 ja sa nebojím len momentálne riešime celkový pobyt v MŠ. Ide o to že Matrin je rómske dieťa z Dets.dom. a podľa riaditeľky je neprispôsobivý. Máme za sebou niekoľko sedení u psych. a správa hovorí že je to dieťa normálne zdravé len veľmi zvedavé (veľmi myslím oproti bežným deťom viac lebo nezažilo toľko podnetov naraz a učiteľkám to vadí lebo nemajú deti v jednom rade ale nejaké vystrkuje rožky nemajú čas na kávičkovanie atď.) Nestačí im jedna správa od klinického psychológa vo štvrtok má prísť do mš ďalší ich (tu mi je ale jasné že správa bude tak urobená aby dieťa v mš nemohlo zostať) takže najprv budeme musieť asi zabojovať o to aby v škôlke zostal ako každé dieťa má na to nárok vyrastať s rovesníkmi a učiť sa, bez ohľadu na farbu pokožky, minulosti či zdrav. hendikepu tak prečo mu ho neumožniť. Všetko to začalo min rok koncom septembra keď mu diagnost. celiakiu a pre mš to bol obrovský problém stravu prihriať a podať tak začali útokmi iného charakteru ale majú smolu lebo narazili na riadne tvrdý oriešok a sme ochotný za jeho práva zabojovať aj mediálne s podtónom diskriminácie dieťaťa. Stravu si vyriešime už len popri tom ako čerešničku na torte. Myslím že jedáleň sa už stým zmierila že to budú musieť dieťaťu prihriať povolenia mám všetky čo treba ešte z min. roku.
@sonula44 ten žemľový recept ak je fakt dobrý a podobný normálnemu pečivu aj ja by som si poprosila ak môžeš. 😉 (ja už mám niekoľko receptov odskúšané ale Maťovi nechutia čo zje tak čerstvo upečený tmavý chlieb od labety len ja tam ešte pridávam niekoľko ďalších ingrediencii )

sonula44
7. sep 2010

RECEPTIK : Bezlepkové žemličky
250 g múka Mantler , 100g Pohánková múka , 2 vajíčka , 3 pol.lyžice oleja
1 čaj. lyžička soli , 2 čaj. lyžičky guarovej alebo xantánovej gumy
Kvások : 3dcl mlieka , troška cukru , kocka kvasníc
Všetko spolu zmiešame mixerom a vytvarujeme bochníčky ( naberať mokrou lyžicou a mokrými rukami)
Nechať vykysnúť kratučko 5-7 min. potrieť žltkom s trochou vody a posypať sezamom ,kmínom
Piecť vo vyhriatej rúre na 200stup. asi 15minut. a DOBRU CHUT !!
Je to fakt rychlovka a malá ich miluje ešte pečiem bábovku bez múky len zo zlatého klasu je tiež super na desiatu.

fukylove
8. sep 2010

@sonula44 - babulky, tu guaranovu a tu druhu gumu kde kupujete? lebo som to videla vo viacerych receptoch ale este som sa s tym nestretla v obchode 😒

ked tak citam, co sa deje v skolkach/skolach.. tak uz len mi ostava dufat, ze Sebik celiakiu po mne nezdedi...

a mam aj dobru spravu - minuly rok pri diagnostikovni celiakia medzi 3 - 4 (vraj nahorsie 4), po roku som na 1 😀 som skoro odpadla, ked som videla tie vysledky 🙂 a konecne som sa dokopala k tomu, aby som si davala predpisovat bezlepkove veci, lebo doteraz som iba kupovala... som netusila, ze mam narok az na 10kg muky za mesiac 😕 a dr. mi predpisala aj Nutridrinky - 60ks na mesiac, doplaca sa tam iba jeden cent, sa celkom tesim, hodi sa na cesty.. lebo ja potom ked cestujem, tak aj cely den nic nejem, lebo neviem kde co kupit.... lebo vacsinou si nestiham nachystat desiatu... alebo som ako minule cely den v PL a mala som iba 3 ryzove chlebicky 😒

sonula44
8. sep 2010

@fukylove ja ju kupujem v zdravej výžive a dávam ju do všeličoho napr . do linecké,
kysnuté koláčiky, dukát. buchtičky cesto sa menej drobí a dhšie vydrží.

To je super že sa Ti to tak zlepšilo a maličký to vôbec nemusí mať. U nás to nemá (teda aspoň zistené)
nikto . len naša dcéra a mladší syn je v pohode.
Na tie nutridrinky sa opýtam našej lekárky ako to je , to nám nikdy neponúkla.

marketka1
8. sep 2010

Ahojte tie nutridrinky by zaujímali aj mňa nám tiež nikdy nič také mudra neponúkla, je tu niekto čo ich dáva deťom? ak áno tak jaké?
@fukylove tak poctivo dodržuješ diétu ak máš také fajn výsledky. Mne nepovedala Martinove číslo ale máme ešte kontrolu 20 tak sa budem pýtať zo zvedavosti na akom čísle fičí.
a čo sa týka gúm tie kupujem v špeci. predajni s výrobkami pre celiatikov máme ju po ruke pri nemocnici takže inde som to ani nezháňala.

fukylove
8. sep 2010

@marketka1, @sonula44 - opytajte sa.. mne to na gastre rovno ponukla a ja som bola za, ale netusila som, ze mi ich napise az 60! 🙂 ale zase na cesty sa fakt oplati, jeden drink by mal nahradit jedno jedlo... ja som si dala predpisat s vlakninou, lebo su aj bez... a myslim,ze to aj deti mozu, ale radsej sa opytajte 🙂

monni
8. sep 2010

ahojte kocky, dakujem za rady.
sonula - dakujem za receptik, vyskusame. vcera sa mi konecne podaril upiect aj dobry chlebik 🙂 tak som sa vytesovala, nasla som dobry a jednoduchy receptik.

na tie nutridrinky sa opytajte doktorky, ja som dnes bola u maleho pediatricky a ked som sa opytala na recepty, sama zacala rozpravat ze mi da pre maleho nutridrinky, takze to mozu asi aj male deticky. keby mi nepovedala, tiez by som nevedela ze sa predpisuju aj taketo veci.

marketka1
9. sep 2010

@fukylove nevieš ktoré zo zoznamu sú tie s vlákninou?
@monni koľko kusov Ti pre malého predpísala nevieš limit.
Pýtam sa lebo ja to našej pediatr. musím dať po lopate ona nevie čo ho koľko aký kód predpísať. A gastro je protiva protivná neochotná.
@sanym tebe tá naša gastro dala niekedy info o nutridrinkoch a predpisuje ich vám?

monni
9. sep 2010

@marketka1 vcera som s doktorkou hovorila prvykrat o receptoch lebo mi sme len mesiac na dietke, doteraz sme vacsinu veci kupovali sami.prvy recept mi dala doktorka na gastre a dala mi kod podla ktoreho mi ma predpisovat moja pediatricka.vcera som bola u detskej a ta mi vravela mi ze si mam vybrat veci zo zoznamu ktoru muku a rozne veci chcem a ona ze predpise aj viac kusov aby som nemusela chodit stale po recepty, ze staci aj ked pride len manzel rano s kodmi a ona vytuka do pocitaca (ten zoznam mi dala na gastre).
a doktorka sama zacala hovorit ze malemu moze predpisat aj nutridrinky, ale kolko som sa uz nestihla opytat lebo mi to vravela uz medzi dverami.
takze ked pojdeme po recept, uvidime ci je na to limit. potom ti dam vediet. ale aj tak mam pocit ze u kazdeho lekara to funguje inak. citala som podla tabulky ze deti do 5 rokov maju narok iba na 5 kg muky a tak, a jedna mamicka si chodi z lekarne s plnou krabicou muk a inych veci. tak neviem presne ako to funguje, musime sa do toho este dostat.

monni
9. sep 2010

este otazocka: z akej muky mam robit halusky (myslim take k perkeltu, masku)? z promix uni?
dakujem

vitajana
9. sep 2010

ahojte kocky, citala som vase problemy so zdravim vasich deticiek,
velmi rada by som bola, keby vsetky deti a ludia nemuseli trpiet chorobami...
pretoze ma tato tema zaujima kvoli zdravotnym problemom mojim a mojich deti
a vzdy som "bojovala" proti liekom, patrala som po inom lieceni, prirodnom lieceni...
dopatrala som sa...je to tazke, ale da sa, nastupila som tuto cestu a moje zdravie sa zlepsuje,
ale kedze roky som robila "chyby", tak nejaky cas potrva aj liecba
idem cestou liecenia zivou stravou,
ak vas to zaujima, pozrite http://zdravinadlani.cz/,
najdete tam aj knihy na stiahnutie http://zdravinadlani.cz/zdravi_na_dlani/knihy/o...
prajem vam a vasim detom pevne zdravie

cherryblossomgirl
9. sep 2010

@monni monni, ja pouzivam promix uni a halusky su super (bryndzove su vraj este lepsie ako z klasickej muky 😀 )

sonula44
9. sep 2010

@monni ja používam PK ale už som robila aj z uni a sú super práve dnes šla mala
do škol. klubu tak som jej niesla do školy obed , halušky tvarohové 😀

Prosím Ťa šupni mi ten recept na ten chlebík ,vyskúšam niečo nové. DíK
@marketka1 Aj naša doktorka na gastro je taká protiva ,protivná a neochotná 😠
Ideme na kontrolu po roku v októbri tak si už na ňu brúsim zuby 😀

sanym
autor
9. sep 2010

marketka: nie, žiadne nutridrinky nespomínala - ja mám pocit, že čo si človek sám nezistí a nevydupe, to nemá.
Halušky robím tiež z promix-PK, alebo z kombinácie promix-UNI a PK.

fukylove
9. sep 2010

@marketka1
http://www.health.gov.sk/?zoznam-dietetickych-p...

tu su tie zoznamy a s vlakninou su - polozka c. 240 Nutridrink MULTIFIBRE (multifibre - ak sa nemylim je vlaknina...)

vodicka75
10. sep 2010

@marketka, spominala si, ze si mala vybavene potvrdenia na donasku stravy do skoly, prosim ta, co si mala na mysli, aj nieco ine ako potvrdenie od lekarky, ze dieta ma dietu? dcerka chodi do skoly, ale tohto roku bude jedina "dietova" a akosi nie je nadsenie v jedalni, ze by len pre nu pripravili bezlepkovu alternativu (bezlepkove potraviny sme priniesli), minuly rok ich bolo 5 deti, tak to pre nich pripravili, ale teraz zdoraznuju, ze to nemusia (nemuseli to ani pre tych 5, ale ochota bola vacsia, tusim az ked je 15 (alebo staci 10 ?) deti, MUSIA pre nich dietne varit), tak som sa rozhodla, ze jej jedlo radsej pripravim doma, nechcela by som, aby mali problem este aj s prihrievanim...a budem mat istotu, ze jej tam nesupnu polievku zahustenu obycajnou mukou.

vodicka75
10. sep 2010

K tym Nutridrinkom mi neda, dostali sme od lekarky na kostovku tusim 6 ks a 5 z nich je stale v chladnicke,...chuti to ako neuvareny, studeny pudingovy prasok (my mame cokoladove), brrr.

draga
11. sep 2010

ahoj holky 🙂 sice sem vůbec nepatřím ale ráda bych od vás získala radu...můj synek začal chodit do školky a mají tam zvykem pořádat narozeninové oslavy (rodiče nosí dorty apod) se synem chodí i kamarád a má bezlepkovou dietu, přemýšlím jaké to asi je, když je jediný ve třídě kdo má bezlepkovou stravu a tak jsem přemýšlela, až bude mít můj prcek narozeniny, že bych dort upekla ale takový aby ho mohl i kamarád, poradíte mi nějaký recept a i se zdobením (jeslti můžu nazdobit šlehačkou, namazat marmeládu apod?) případně nějaké odkazy...díky moc a všem dětičkám pozdravy 😉

fukylove
13. sep 2010

@draga - ahoj 🙂 co sa tyka torticky 🙂 ja robim obycajny piskot, len nahradzam klasicku muku bezlepkovou... ak nema okrem alergie na lepok ine zdravotne komplikacie (napr. neznasanlivost laktozy), tak nie je problem s plnkou ani zdobenim... akurat ked by si kupovala hotove odzobky, tak treba precitat zlozenie, ci tam nie je nejaky lepok 😉
ja robim piskot podla mojej babicky - na pocet vajicok, rovnaky pocet lyzic muky a cukru (+ kyprici prasok trosku), zltka s cukrom, do toho pridat muku a kypr. prasok a nakoniec jemne vmiesat sneh... pouzivam na torty aj na kolaciky, ked davam plnu hore 😉
da sa primiesat kakao alebo orechy 🙂
plnku mam najradsej pudingovu + maslo (napr. pre deti by bola dobra kakaova, cokoladova a navrstvit na to este banany 🙂 ), dzem mam domaci, ci v kupovanych je nejaky skryty lepok neviem - ale myslim ze asi ee...
co sa tyka zdobenia - asi najjednoduchsie by bolo obliat cokoladou (Orion robi bez lepku) a ozdobit kremom... ja robim aj hmotu z marshmalow cukrikov, z Hariba alebo Jojo a obe podla zlozenia neobsahuju lepok...

lussy23
13. sep 2010

@fukylove - Ja sem vôbec nepatrím, len to tu čítam, a tá hmoza so cukríkov ma zaujíma. Ako sa robí?

sanym
autor
13. sep 2010

lussy: str.10

draga
13. sep 2010

@fukylove děkuju moc...tak klasický piškot peču taky jen koupím tu bezlepkovou mouku, krém dělám taky stejně...takže pudink není problém? a zdobení bych mohla nějaké ovoce...a co třeba želatina? jo a jinak marmošku dělám doma takže to by taky mohlo být ok... 😉

fukylove
13. sep 2010

@draga - mam recept aj na babovku, ktora sa robi iba s pudingovym praskom miesto muky - cherry to pouziva aj na kolace - ak sa ti nechce kupovat bzl muka, hodim sem recept vecer (ak som nedavala - asi ee a asi ani cherry nedavala...) vyjde to lacnejsie 🙂

doma mam iba praskove zelatiny, ale mali by byt OK 🙂

sanym
autor
13. sep 2010

draga: pri pudingu daj pozor, aby neobsahoval pšeničný škrob - napr. dr.Oetker je v pohode.

ivce
13. sep 2010

Holky dáváte dětem potraviny, kde je napsáno - může obsahovat stopy pšenice? Říkali nám na nějaké přednášce o celiakii, že to tam píšou jen aby to nemuseli prezentovat jako bezlepkové. Já jen, že jsem dnes zjistila, že lentilky z Lidlu podle složení žádný lepek neobsahují, je tam místo pšeničného škrobu, který je v klasických lentilkách, rýžový škrob. A pouze na konci je obvyklá věta, že může obsahovat stopy pšenice. Tak jsem byla nadšená, protože malá měla lentilky moc ráda a pořád vzpomíná na lentilkama ozdobený dort, který měla ke druhým narozeninám a letos při 3 narozeninách byla kapku smutná, že tam lentilky mít nemůže.