icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

lussy23
31. okt 2010

@fukylove - to zarazilo a mňa, hoci sem nepatrím. Veď stačí, keď im ozhrejú prinesené jedlo a vysvetlia to detičkám. V iných veciach k nim nemusia inak pristupovať, tak to nechápem. nech sa vašim detičkám darí.

olus
31. okt 2010

Ahojky, tedy s tou školkou a přístupem učitelek jsem taky šokovaná,
@marketka1, to chceš říct, že pokud byste o celiakii věděli než šel do školky, tak by ho tam vůbec nevzali? To mi připadá neskutečné,
ikdyž u nás ve školce mi hned řekli, že pokud se diagnoza u našeho tříletého syna prokáže, tak mu taky vařit nebudou
a max. jídlo ohřejou,
ale je tu ještě jedna maminka a ta má dvanáctiletou dceru s celiakií, té v jídelně vařili (jídelna a kuchyně je u nás společná pro školku i školu) jen si dodávala svoje bezlepkové těstoviny a nezahušťovali jí třeba omáčky,
jenže přišla ředitelka a zakázala jí se stravovat v jídelně, protože to prý dětem vadí !!!!!!, že má jiné jídlo....
Tak to opravdu nechápu, takže holčina chodí na obědy domů.

olus
31. okt 2010

Jinak pro maminky, které se ptaly po příznacích,
náš malý žádné, tedy relativně žádné příznaky neměl, nechávali jsme dělat kontrolní krevní testy (kompletní imonologii a alergo) dceři, která měla poruchu imunity a byla hodně často nemocná a společně jsme nechali vyšetřit i Pavlíka, protože byl taky často nemocný.
Výsledek byl pro nás šokující - dcera byla v pořádku, ale syn celiatik, neměl ani průjem, ani nezvracel, měl a má hodně tuhou stolici, takže někdy tam byla i krev.
To, že si občas stěžoval na bolesti bříška, jsme přisuzovali tomu, že leckdy splácal kdeco. Když jsme byli omrknout bezlepkové potraviny, zjistili jsme, že jich vlastně spoustu kupujem a malý je odmalička baští - kukuřičné chlebíčky, rýžové chlebíčky, amarantové lupínky a spoustu dalších. Takže je možné, že i takhle nechtěně držená částečná dieta napomohla tomu, že neměl výrazné projevy, jako jiné děti.
Jinak krevní testy jsou co se týče potravinové intolerance dost špatné ve všech bodech a tkáňová transgutamináza IgA, která se má pohybovat v hodnotách menších než 18, ta vyšla vyšší než 300 - výše už je to neměřitelné.
Takže nám naše lékařka sdělila, že celiakie je na 90% jistá 😒
Gastro nás čeká 16.11. - zatím to bude víceméně konzultace, prohlédnou si nynější výsledky a udělají pro kontrolu své vlastní testy a pak se bude rozhodovat, co dál - aspoň to mi řekla sestra při objednání.

Tak všem, které se svými prcky čekají na výsledky přeji, ať jsou na celiakii negativní a všechny se moc opatrujte 🙂

marketka1
2. nov 2010

Ahojte ja som dnes volala posudkovému lekárovi, že ako sme dopadli s kontrolou po roku-opätovné posúdenie zdr. stavu (potrebné kvôli ZTP teda kvôli príspevku na diétu.)
výsledok: diéta pretrváva na ďalej takže aj príspevok ostáva. Len zase nám tam dal ďalšiu kontrolnú biopsiu a tým pádom zase nový posudok tentoraz ale po dvoch rokoch.
Neviete náhodou koľko krát treba povinne takúto sondu absolvovať, aby im to už stačilo a dali mu pokoj keďže je to dosť nepríjemné stresujúce vyšetrenie.
1x mu bola robená sonda v 3 rokoch, 2x v 4 rokoch a chcú ešte aj v 6 rokoch je to normálny postup???
a ešte otázka pre tie ktoré majú mladšie dieťa s preukazom ZTP máte aj sprievod?

sanym
autor
2. nov 2010

@marketka My ZTP nemáme, ale ani sme ho kvôli príspevku nepotrebovali - príspevok dostávame aj bez toho a pokiaľ si pamätám baby tu dávnejšie písali, že s deťmi na kontrolnú biopsiu nechodia. 😕

marketka1
2. nov 2010

@sanym to viem že Ty si nepotrebovala ZTP aby si dostala príspevok sme to tu aj spolu rozoberali že iný kraj iné požiadavky v jednom štáte. 😠
A ktoré baby tu majú malé dieťa vek približne k Maťovi a nepotrebovali k ZTP ďalšie kontrolné biopsie? s odstupom času resp.na základe čoho nechodíte na kontroly?odkiaľ viete že nie sú potrebné kontroly.
nemám ešte ten papier príde poštou počítam do konca týždňa, len mi prečítala do telefónu že ďalšia biopsia v roku 2012 čo ma už dosť hnevá: Maťo má potom také stavy (vyše pol roka)že má veľký strach až prehnaný z hocijakého lekárskeho vyšetrenia a ešte obzvlášť ak treba niekde aj ústa otvoriť. Min.sme boli na očnom tak sa správal ako retardovaný a teda mi to dalo riadne zabrať zvládnuť ho aj s vyšetrením. A zas do narkózy ho dávať nechcem lebo na to potrebujem povolenie od súdu.

laki
2. nov 2010

@marketka1 ahoj, my sme tiež nepotrebovali ZŤP na príspevok.Biopsiu robili Kike len raz na stanovenie diagnózy a odvtedy chodíme len na kontrolný odber krvi 1x do roka.Výsledky máme OK 😉 , takže dr. nepovažuje za potrebné chodiť častejšie, čomu sa samozrejme teším 🙂, lebo tiež nevidím dôvod trápiť tie detičky zbytočne.Teraz ideme na kontrolu v marci 2011, tak dúfam, že nebudú nejaké zmeny!! My máme nejaký divný štát, čo sa tohto týka, malé Slovensko ale tých rozdielov máme ako keby sme boli aspoň 15 mil. štát. Je to smutné, že v každom kraji je to inak ☹ .

vodicka75
2. nov 2010

@marketka, ako je to s tymi biopsiami, pisu tu: Racionálna diagnostika a liečba celiakie
www.sgssls.sk/publikacie/Celiakia-Metod._list-v...

Pre stanovenie diagnózy celiakie platia revidované odporúčania ESPGHAN (Európska pediatrická spoločnosť pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu), ktoré stanovujú tieto kritériá:
1. anamnéza, klinické príznaky, sérologické testy a črevná biopsia sú kompatibilné s diagnózou celiakie;
2. po zavedení bezlepkovej diéty dochádza k úprave klinických príznakov a sérologických testov;
3. ide o osobu staršiu ako 2 roky;
4. sú vylúčené iné choroby, podobné celiakii
Kritériá pre stanovenie celiakie podľa ESPGHAN platia aj pre dospelých.

Pri stanovení diagnózy do 2 rokov života a ďalšom terapeutickom vedení detí sa podľa pravidiel ESPGHAN odporúča
„metóda 3 biopsií“. Prvá biopsia je diagnostická, druhá biopsia sa robí u dieťaťa liečeného bezlepkovou diétou (od
tejto sa upúšťa, ak sa klinický stav dieťaťa na bezlepkovej diéte upravil). Tretia biopsia sa robí po dostatočnej expozícii lepkom (konzumácia stravy obsahujúcej lepok najmenej 3 mesiace) pred začiatkom školskej dochádzky.

@sanym, ale ak by ste o TZP mali zaujem, urcite preukaz dostanete, narok ma kazdy, kto splna min. 50% mieru funkcnej poruchy a pri dg. celiakia u deti do 18 rokov je to dane tabulkovo - 50%.

bibi78
3. nov 2010

ahojte, tak sa , bohuzial, pridavam do tejto skupiny. 😢
Dominik ma este len 14 mesiacov a v poslednych krvnych testoch zistili pozitivny gluten, vobec som nemala sajnu, co nas caka, nikto v rodine nema ziadnu alergiu. iba Dominik ma na chrbatiku 3 male ekzemiky, ktore su celkom bezne u malych deti, aj ked vacsinou na inych miestach (v zahyboch koze).
Stacia krvne testy alebo treba este urobit dalsie vystrenia? som z toho uplne mimo a to nas este cakaju dalsie vysledky z alergologie... ja velmi zle znasam akukolvek zdravotnu odchylku... 😖

ygreen
3. nov 2010

@bibi78 pozitivní gluten zatím značí alergii na lepek, aby bylo podezření na celiakii musely by v krevních testech vyjít pozitivně ještě jiné hodnoty - transglutamináza, EMA IgA, a podobně. Nejlepší je objednat se na dětskou gastroenterologii, kde si udělají vlastní odběry v certifikované laboratoři, a určí i podle klinických příznaků dítěte, zda je nutná biopsie střeva, ale tu nejprve po 2 roce života.
Pokud by měl jen alergii na gluten, tak tam je reálná šace že vymizí. Celiakie je doživotní. Při alergii na gluten bez nějakých příznaků a dobrém prospívání dítěte, můžeš dítě normálně stravovat dál, ale je dobré lepek omezit - střídat druhy mouky, omezit pšeničnou mouku, apod.
Při celiakii ničí lepek tenké střevo, tudíž musí celiatik dodržovat celoživotní dietu jinak hrozí určitá onemocnění (né hned, v pozdějším věku).

My jdeme se synem na gastro 9.11. Na gluten je negativní, ale má pozitivní EMA, tak uvidíme. Držím palce aby měl jen ten pozitivní gluten a celiakie se neprokázala a neboj než dojdou doktoři ke konečné diagnóze, tak se s tím srovnáš, a stačí si pročít jiné diskuze s opravdu vážně nemocnýma dětičkama, abys pochopila že celiakie zase tak hrozná není, jde o to nejíst blafy 😉

sanym
autor
6. nov 2010

Ahojte. Už dávnejšie som niekomu sľúbila recepty na chlebík. Teraz som sa k tomu konečne dostala. Používam domácu pekáreň Panasonic 255 SD - bezlepkový program.
1. chlieb - chutí a vyzerá skôr ako sendvič:
500 g múky SCHAR-Mix B
500 ml vody
2 lyžice oleja
3/4 sáčku sušeného droždia Dr.Oetker
trochu soli
2 menšie popučené zemiaky uvarené v šupke
Do pekárničky to dávam v poradí: droždie, múka, soľ, olej, voda.

2. chlieb - chutí ako normálny rascový chlieb:
500 g múky Promix-CH
500 ml teplej vody
1 vajce
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
1 sáčok sušeného droždia - ja dávam droždie CBA, ale môže byť aj Dr. Oetker.
Postup ako predchádzajúci.
Chlieb treba zjesť buď čerstvý, alebo zamraziť - ja ho ešte za čerstva nakrájam a po jednom krajci vložím do mikroténových sáčkov a zamrazím. Rozmrazujem v mikrovlnke. Matúškovi veľmi chutia obidva. Kupované chleby používam len na toasty a chlebík vo vajíčku.

A ešte chutná bábovka: chutí ako z normálnej múky:
300 g múky Jizerka (skúšala som z rôznych múk, ale len z Jizerky je naozaj dobrá)
250 g kryštáľového cukru
4 vajcia
1 balík vanilkového cukru
1/2 balíka prášku do pečiva
150 ml oleja
150 ml mlieka
hrozienka - nemusia byť
Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, bielka vymiešame na penu, múku zmiešame s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Do žĺtkov s cukrom pridáme olej a postupne pridávame striedavo múku, mlieko a penu z bielkov. Nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečieme asi 35 - 40 minút pri 170 stupňoch.

aaandrejka
6. nov 2010

ahojte, mozem sa aj ja pridat? mojej 3-rocnej dcerke lenke diagnostikovali celiakiu v utorok na zaklade biopsie, priznaky sme nemali prakticky ziadne, prisli nam na to nahodne, v ustave respiracnych chorob v dolnom smokovci, kde sme boli v lete kvoli jej castym zapalom priedusiek a pluc... vlastne este ani nevieme nic blizsie, pretoze az v pondelok ideme do BB za dr. valachovou, aby nam vsetko vysvetlila...

@sanym ja mam zatial vo vsetkom tiez hrozny chaos, ako tu citam vyssie, tak sa zacinam desit, ze budeme musiet davat pozor aj na ecka a kadejake "vychytavky" (nikdy by ma nenapadlo ,ze v praskovom cukre moze byt lepok), takze nas asi caka tazke obdobie, kym sa ako-tak adaptujeme... skolku som zatial riesila tak, ze som odniesla bezlepkovy chlieb a ked mali napr. knedlik, tak jej uvarili namiesto neho bezlepkove cestoviny.... tetusky v kuchyni su ochotne, ale uvidime, lebo vlastne budu musiet davat pozor aj na zaprazky a pod.... v pondelok snad budeme kusok mudrejsi... do nasej skolky este hcodi jedno dievcatko, ktore ma okrem celiakie aj laktozovu intoleranciu, jej nosi mama obedar kazde rano

@tenty dik za super tipy ;) inac, tauris ma tiez velmi vela masovych vyrobkov bez lepku a potesila si ma aj informaciou o vyrobkoch sabi, lebo tie mala zboznuje

my kupujeme ryzovy chlebik (ten "polystyrenovy" v lidli, je velmi chutny, taktiez tie kukuricne chrumky, co predavaju v lidli, su vynikajuce

@laki aj ja si prosim recept na zemiakovy chlebik, moja dcerka tie kupenske bezlepkace uplne odignorovala, predvceorm som prvykrat v novej pekarnicke upiekla svetly chlebik z promix uni a bol podatatne lepsi, ale aj tak jej nejako nechuti... tiez chcem kadeco poskusat

prosim, neviete poradit, kde sa da zohnat chlebove korenie? myslim, ze na tych bezlepko chleboch je najvacsi problem ten, ze su bez chute

aaandrejka
6. nov 2010

@sanym jeeeej, super, dakujem za receptiky, my sme kupili SD 257, to je len novsi model tej pekarnicky, co mas ty, takze sa tesim, ze budem moct vyskusat.. prosim, napis mi, kde kupujes vyrobky schar a jizerku, da sa to v roznave niekde zohnat? ja som z revucej, to mame celkom blizko

sanym
autor
7. nov 2010

@aaandrejka ahoj, výrobky SCHAR kupujem v lekárni - pri celiakii je nárok určité množstvo potravín (podľa veku dieťaťa) dostať na predpis - nám recepty vypisuje náš pediater raz mesačne. Je to o niečo lacnejšie - doplatok je okolo 50 - 70 % z bežnej ceny. Skús pozrieť v tejto diskusii - niekde som tu dávala link na stránku so zoznamom potravín na predpis aj množstevné limity. Mám takú skúsenosť, že čo si sama nezistím a nevyžiadam to nedostanem a často ani lekári nevedia poradiť. Takisto máte nárok na príspevok na diétne stravovanie, ale to ti asi vysvetlí lekárka v BB. Výrobky SCHAR dostať aj v DM drogerie, ale sú dosť drahé. Jizerku a veľa ďalších potravín kupujem v novom bezlepkovom obchode v Rv - otvorili len nedávno. Celiakiu sprevádza aj dočasná intolerancia laktózy, takže aj môj Matúško zatiaľ netoleruje ani laktózu. Keby si mala akékoľvek otázky, rada odpoviem - ak budem vedieť. 😉

aaandrejka
7. nov 2010

@sanym dakujem ti za odpoved, urcitye sa ti ozvem, minimalne ma zaujima ten obchod v RV... my si ideme pre podrobne vysledky az zajtra, podla toho, co mi vravela lekarka do telefonu, tak sme mali laktozu na jeden krizik (intolerancia su az tri kriziky), ja jej namiesto sunaru uz mesiac davam sojove mlieko, ale v beznej strave mlieko pije... uvidime...

aaandrejka
10. nov 2010

ahojte, chcem sa opytat:
- zvyknete niekto robit domace rezance z bezlepkovej muky? ak ano, ktoru mam pouzit?
- pouzivate niekto pri peceni chleba psylium? ake s tym mate skusenosti a ako to ovplyvni kvalitu a chut chleba?
- pouzivate niekto pri peceni chleba pomlete lanove semiacka? prosim, napiste skusenosti

dakujem 🙂

sonula44
11. nov 2010

Ahoj @aaandrejka ja robím rezance aj pirôžky a z múky Farina od Schäru.
Psylium nepoužívam ale minule som ho akurát kúpila že to otestujem.
Používam guarovú alebo xatntánovú gumu.

aaandrejka
11. nov 2010

@sonula44 dakujem za radu, niekde som citala, ze 5g pomletych lanovych semienok na 100g muky urobi cesto vlacnym, tak preto som sa pytala,... kedze bezlepkujeme este len 3. tyzden, nemam prakticky ziadne skusenosti... ta guma plni tiez tu ulohu ako lan? a kde sa da kupit? Farinu mam, akurat dnes nam prisla do lekarne prva varka vyrobkov na recept, tu som objednala tiez ;)

fukylove
12. nov 2010

@aaandrejka
tu je ten link na bezl. potraviny... v casti A je zoznam, v casti C je mnozstvo

http://www.health.gov.sk/?zoznam-dietetickych-p...

akurat si to dohladajte vzdy na zaciatku kazdeho stvrtroka... lebo sa to doplna a meni... tento je platny od 1.10., pribudli tam aj nejake nove vecicky 🙂

vodicka75
12. nov 2010

@aaandrejka, psyllium sa dava do cesta aby bolo vlacnejsie, prijme a udrzi v pecive vlhkost a potom tak rychlo nevyschne, je to vlaknina, o ktoru celiatici prichadzaju, ked nemozu jest napr. celozrnne vyrobky.

Davam sem jeden recept na zemlicky (je to prakticke, ked sa daju zmrazit, prip. vytvarovat aj rozky):
1 lyzica psyllia, 400 ml vlaznej vody, 500 g bezlepkovej muky, napr. MIX B od Schar (ta je dobra na kysnute cesto), 1 balicek susenych kvasnic, 1 lyzicka cukru, 1 1/2 lyzicky soli, 30 g makkeho masla, 1 lyzica ovocneho octa, makove, sezamove, slnecnicove semienka....

1 polievkovu lyzicu psyllia vmiesame do 4 dcl vlaznej vody a nechame cca 10 min. nabobtnat.
Muku zmiesame s kvasnicami, cukrom, solou. S psylliovou vodou, maslom a ovocnym octom vypracujeme vlacne cesto, nemalo by sa lepit na misu, ak je potrebne, prisypeme este trochu muky. Mokrymi (alebo mastnymi) rukami tvarujeme zemle (aby sa cesto nelepilo), posypeme semienkami, nechame v teple kysnut cca 20-30 min. (bezlepkove cesto potrebuje vela vlhkosti, je dobre nechat kysnut napr. v sporaku pri 30 stupnoch a s nadobou vody pod nim alebo prikryte vlhkou utierkou), pecieme pri 180 stupnoch cca 35-40 min. do zlatohneda (nadobu s vodou v sporaku nechavame).

Alebo iny recept na zemlicky, velmi jednoduchy a su makke a chutne:
1/2 kg muky MIX B Schar, 1 lyzicka guarovej gumy (na 1/2 kg muky, pridat do muky), 1 balicek suseneho drozdia alebo 15 g cerstveho drozdia, 350 ml vlaznej vody, 1 lyzicka soli.
Zo vsetkych prisad vypracujeme vlacne cesto, prikryjeme vlhkou utierkou a nechame v teple kysnut 15-25 min., ruky si namastime olejom (aby sa cesto nelepilo) a vypracujeme zemlicky, bagetky, apod., polozime na plech a pecieme cca 35-40 min. pri 180 (cas presne neviem, treba sledovat farbu).
Guarova guma sa pridava podobne ako psyllium kvoli lepsiemu udrzaniu vlhkosti v pecive a spomaluje starnutie peciva. Pouziva sa ako nahrada lepku v bezlepkovych mukach. Je prirodneho charakteru, ziskava sa z plodov strukovin (guaru), dostat v bio-obchodoch.

vodicka75
12. nov 2010

@aaandrejka, zabudla som, psyllium je v podstate akoby bez chuti, chut peciva nemeni
a k tym pomletym lanovym semiackam, tie su zdrave len cerstve (cerstvy lanovy olej), ked uz tepelne spracovat, tak skor cele (vtedy funguju ako vlaknina), lanovy olej je citlivy na teplo a potom sa menia tie nenasytene mastne kyseliny (ked sa semienka pomelu, inak cele prejdu tak ako prisli) na akrolein, ktory nie je vobec prospesny pre zdravie a spusta v tele retaz radikalovych reakcii a oxidacny stres.

aaandrejka
12. nov 2010

@fukylove dakujem, ten zoznam uz mam davnejsie stiahnuty, ked som bola dat prvykrat v utorok muky na recept, tak som si vytlacila z neho to, co som chcela na predpis od dokiny

@vodicka75 velmi pekne dakujem za rady, no, akurat nam tu rozvoniava prave dopeceny chlebik s pomletym lanovym semienkom, ale celko msi ma vystrasila s tymi kadejakymi reakciami, takze tento zjeme a radsej budeme pridavat psylium, ci tu gumu (akurat o tej u nas v zdravotnickych potrebach ani nepoculi, tak sa budem musiet popozrat po nete)

velmi pekne dakujem aj za recepty, uz aj si ich ukladam

zatial peciem len pomenej, pretoze lenka chlebim uplne ignoruje, som rada, ked sa mi do nej podari "naltacit" aspon jeden krajik s maslom a medom, inak si ho nahradza kukuricnymi suklami a polystyrenovym ryzovym chlebikom

aaandrejka
12. nov 2010

@vodicka75 prosim, aky ovocny ocot a ake malso pouzivas do tych zemliciek? som uplny zaciatockyk v bezlepkovom vareni a peceni, tak sa pytam aj na detaily

vodicka75
14. nov 2010

@aaandrejka, ovocny ocot pouzivame jablcny, bio, predavaju v DM drogerii zn. Alnatura,
my pouzivame do zemliciek namiesto masla olivovy olej (cca 2 polievkove lyzice), ten recept som prepisala z knihy Vaříme zdravě a bez lepku, ale snad pri masle je to jedno, aka znacka, malo by byt rozpustene.

Ak budes mat pochybnosti, ktory vyrobok je vhodny, pozri si databazu bezlepkovych vyrobkov (tie, ktore maju obsah lepku najviac 20 mg/kg http://www.vupp.cz/czvupp/lepek/index.php su tam testovane aj cokolady, sladkosti, jogurty,...
My obcas kupujeme sunku, co viem, tak vsetky masove vyrobky ma bezlepkove Berto z Vysokej na Morave www.berto.sk, niektore bezlepkove ma Mecom /www.mecom.sk/app/webroot/img/pdf/celiatici.pdf a tiez Tauris uvadza, ze maju bezlepkove vyrobky http://www.tauris.sk/index.php?page_id=bez_aler...

Na praskovom cukre (Povazsky cukor) je uz uvedene, ze obsahuje protihrudkujucu latku - zemiakovy skrob.

Mna by zaujimalo, ci distributori dodavaju do lekarni sojovu muku Mantler, uz viackrat sa nam stalo, ze nam ju nikde nezohnali, pritom podla databazy bezl. vyrobkov, ktore hradi poistovna, je v zozname, len mam pocit, ze nie je lukrativny biznis, doplatok pacienta je cca 30 centov 😠 Je dobra na kombinovanie s inymi mukami a tym sa znizi cena za bezlepkove pecivo.

aaandrejka
14. nov 2010

@vodicka75 duajem za info, ocot teda kupime v dmke
a dakujem aj za link na cesky web so zoznamom bezlepkovych surovin, velmi uzitocne!

masove vyrobky kupujem od taurisu, oni maju takmer vsetko bezlepkove

na tom praskovom cukre vadi, ze je tam zemiakovy skrob? ten neobsahuje lepok

a muku mantler som si tiez objednala na recept a nedodali mi ju, takze som si musela ist prepisat k dokine recept...

ja som pecivo este nepiekla, najprv chcem zohnat jednu z tych dvoch gum, co sa pridava do chleba - prosim, neviete mi poradit, kde to zozeniem? nemaju ju nahodou aj v DMke? u nas v zdravotynickych potrebach o takom niecom nepoculi, DMku tu nemame, ale pojdeme v utorok do popradu, takze tam snad...

sanym
autor
14. nov 2010

@aaandrejka guarovú gumu som objednala cez net z bezlepkového obchodu - tuším to bol bezlepkoshop.sk, ale mne osobne sa nezdá, že by bolo pečivo vláčnejšie - vlastne nevidím žiadny rozdiel keď ju použijem a keď nie.
Prášk. cukor so zemiakovým škrobom je v pohode, vodicka to asi myslela tak, že predtým tam nebolo uvedené aká je tá protihrudkujúca látka. maslo používam Rajo a rastlinné Veto-fit.

vodicka75
14. nov 2010

@aaandrejka, neviem, ktoru gumu okrem guarovej myslis, kym sa ti ju podari zohnat, ci uz cez internet al. v nejakom bioobchode v okoli, psyllium urcite najdes v lekarni,
@sanym, tusim si spominala, ze robis chlieb v pekarnicke, mozno v tom to bude ine, ze nie je vidiet rozdiel v pouziti guarovej gumy, ked urobis z 1/2 kg muky jeden pecen chleba a ked rucne urobis cca 6-8 mensich zemliciek, tak je to rozdiel, na tych zemlach je to evidentne vidiet, ze su s guar. gumou makksie, "gumovejsie", chleba v pekarni som s nou neskusala, ale vyskusam, ci je rozdiel, dcerke vyhovuju zemle.

aaandrejka
14. nov 2010

@vodicka75 ja tiez peciem v pekarnicke, mame so sanym rovnake pekarnicky a su super, maju bezlepkovy program

info o tej gume som nasla tu:
http://www.celiakia.sk/modules.php?op=modload&n...

ta baba pise toto:
Recept na chlieb, ktorý som uviedla vyššie, snažila som sa vylepšit. Istý čas pridávam Xantanovú (možno aj guarovvú) gumu - 1 čajovú lyžičku na 500g múky blp, vtedy by nemal padnúť stred chlebíka. Je chutnejší keď pridám 2 PL amarantovej a 3 PL(polievkova lyž) pohánkovej múky. Chlieb bude trochu tmavší. Môžete urobiť chlieb len z Promix CH, ale vtedy je nutné pridať Xant. alebo guarovu gumu.

angellinka
15. nov 2010

ahojte baby.mojmu synovi zistili minuly rok celiakiu,ma 2 a pol roka.A velmi by ma zaujimalo,ze aj napriek tomu ze dodrziavame bezlepk.dietu,jeho stolica je takej zvlastnej farby.Konzistencia je normalna,ale ta farba-svetla az zlta.viem ,ze trosku blba otazka,le velmi ma to trapi.Jeho lekarka,vravi,ze je to normalne.Len mne to normalne nepride.Co vase deticky,akej farby maju stolicu.Dakujem za kazdu odpved,budem velmi rada,ked sa somnou podelite o skusenosti. 😉 Pekny den vsetkym

marketka1
15. nov 2010

@angellinka ahoj ani u nás nie sú kaky takej farby akú by sme chceli žltá, svetlohnedá, skoro každé kakanie a chodí 1-2x za deň aj keď diétuje poctivo.

našla som fajný receptík 2x odskúšaný a je fajný. (Provensálsky jablkový dezert)
6 jabĺk
75 g masla
100 ml studeného mlieka
200 ml smotany
100 g mletých mandlí (toto som vymenila za vlašské orechy)
1 lyžica kukuričnej múky
4 vajcia
3 kopcovité lyžice krupicového cukru
práškový cukor

Rúru predhrejeme na 200˚C. Ošúpané a vykrojené jablká nakrájame na osminky a na masle ich pár minút opečieme a odstavíme. Mlieko, smotanu, mleté mandle a kukuričnú múku vyšľaháme, pridáme vajíčka, cukor a znovu vymiešame. Zapekaciu misku (tian) vytrieme maslom, nalejeme do nej vymiešanú zmes, poukladáme jablká a dáme piecť do rúry na 45-50 minút do zlatista. Hotový dezert poprášime cukrom a jeme ešte teplý rovno zo zapekacej misky.