Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@aaandrejka tu alergiu na mliecnu bielkovinu vam ako zistovali, berie sa len krv alebo specialny test?
nam robili iba ten vydychovy test a ten sme mali negativny tak nam doktorka vravela ze mozme pit mlieko.
ale stale sa mi stazuje ze ho boli brusko ☹
a tie sunky z lidla, maju na obale oznacenie ako bezlepkove? skusim to u nas pozriet ci to tu maju.
@monni :
- sunkova salama z lidla Twinner - podla zlozenia vyzerala bezlepkovo, neobsahuje ani glutaman, pre istotu som si podla obalu vygooglila vyrobcu (z nemecka) a tem do do dna odpisal, ze zarucuje bezlepkovost 🙂
- alegria na mliecnu bielkovinu - nam robili pri biopsii aj odber vzorky na mliecne enzymy, ale to je nieco ine, tam sme mali vsade max jeden krizik, cize nam gastroska povedala, ze mlieko pit v pohode mozme... kede napriek bzl diete mala dostala zapal pluc (cize jediny prejav nasich problemov), tak dala pediatricka urobit testy na kravske mlieko, resp. na protilatky - to normalne vzala vo svojej ambulancii a poslala niekam.. kedze vsetky tri vysli pozitivne, tak povedala, ze by to oblo riesit s imunologom..takze sme sli do Srobarovbho ustavu respiracnych chorob (spiskovy ustav, kde maju aj spickove ambulancie, lekari su tam uplne skveli a pristup k pacientom je vyborny, takze tam chodia pacienti z celeho slovenska)... a tam sme dali urobit specificke IgE, ktore by mali povedat viac... dali sme urobit aj soju, vajcia a tak... vysledky budu cca o 3 tyzdne, tak som zvedava
@marketka1 dakujem.
Ahojte @angellinka @monni ste pridané už len tvoriť treba 😉
@marketka1 super,diky 😉
Ahojte zaradila som :@aaandrejka,@ ivce, @cherryblossomgirl, @sanym, @angellinka, @laki, @monni
https://www.modrykonik.sk/forum/sukromna-skupin...
ahojte, baby, skusila som prispiet, je sice pekne, ze je sukromna tema takto podelena, ale je tam vytvorenych strasne vela diskusii, nebudem stihat sledovat vsetky, nemozme pokracovat len v jednej, pripadne, ak by to malo byt prehladnejsie, tak sa mozme dohodnut, ze ak niekto pise nieco vyznamne k nejakej konkretnej teme, tak by sme pouzivali pre danu temu ten isty prvy riadok...
Ahoj holky,
konečně jsem byla s dcerou včera pro výsledky biopsie a máme Marsch 3b
@aaandrejka my jdeme na odběry v říjnu a ptala jsem se, jestli máme přijít na lačno a říkala, že nemusíme (jsme objednaní na 9:00h) a na ty stopy lepku jsem se ptala taky a řekla že by jsme to neměli kupovat......
@kuzelka dakujem za info, no, uvidime, ja tam este tyzden pred nasim terminom zavolam, nech aspon zistim, ci nam vobec budu brat krv...
s tymi stopami lepku - to asi kazdy lekar ma iny nazor.... napriklad doterajsia legislavita v EU povolovala oznacovat vyrobky ako bezlepkove, aj ked mali tusim 20mg lepku na 100g (toto som mozno strelila, ale nejako tak by to malo byt).... a nova legislativa uz netoleruje ani miligram a navyse, v zavodoch, ktore spracovaju lepok, hoc uplne na inej linke, musia lepok pisat aj ako alrgen, hoc je asi tak 1%%(neviem, ako sa pise promile, ci jo je jedna tisicina) pravdepodobnosti, ze sa tam bude lepok vyskytovat
@aaandrejka my sme boli dnes na gastre na kontrole,tak isto brali synovi krv,aj som kvoli tomu volala,lebo sme boli objednani na 10.hod,ze ci mame prist na lacno.A sestricka povedala,ze nemusime.A vobec si neviem predstavit,ze by mal byt na lacno.On pije rano okolo 5 este mlieko,a urcite by nevydrzal bz ranajok 😉
a mnozstvo povoleneho lepku je 20mg,mas pravdu 😵
@angellinka dakujem, super si ma potesila, lebo nase vstavania aj usinania su s flasou mlieka 🙂
tak to si budu muset zjistit, jestli nechodíme zbytečně na lačno 😲 jestli ji chudinku zbytečně netrápím a ona je takový jedlík, že je pro ni cesta do Brna bez snídaně utrpením. Jsem teda fakt trdlo, že mě nenapadlo se na to zeptat 😠 prostě to beru automaticky, že když krev, tak na lačno 😠
holky potřebuju poradit co se týče léků. Momentálně máme teplotu . Jsou sirupy proti teplotě bezpečné, máme doma Panadol Baby a Nurofen sirup, podle složení to nepoznám. Pokud někdo něco víte budu ráda 😉
@kuzelka tak malá byla nemocná před měsícem a já jí automaticky dala Panadol a vůbec mě nenapadlo přečíst si složení 😠 ale naše dětská doktorka ví, že malá je celiak a Panadol nám naordinovala a to si dává pozor co jí předepisuje. A te´d tu čtu složení Nurofenu a myslí, že je taky v pořádku. Teda na těch lécích by to měli psát, zda je to bezlepkové nebo ne 😠 😠 Přeju brzké uzdravení!!! A už u vás byli z úřadu?
sanym Ahoj ja sama som bezlepkacka 23r a moja dcerka to zdedila po mne takze to neni pre mna nic nove.Ja nakupujem aj bezlepkove vyrobki na bezlepka.sk vyrabaju to poliaci a je tam toho dost.Ak chces mozem ti poslat zoznam eciek ktore mozeme a ktore nie.Tiez ked idem do obchodu tak studujem zlozenie veci ktre nepoznam.Neboj chvilu to bude trvat ale potom si nato zviknes.Drzim palce.
@aaandrejka tak to je zajímavé, každý doktor to má jinak 😕
@sanym koupila jsem nurofen sirup a panadol čípky 😉
@aaandrejka tak ja tomu naozaj nerozumiem 😕 a ked tam budete,mozes sa prosim ta spytat,ze ci to moze nejak vysledky zkreslit?Kedze mi sme boli najedeni,a vobec si neviem predstavit ze by sme boli nalacno.Boli sme objednani na 10,ale dnu sme sa dostali az do 11.Neviem ako by som vysvetlila svojmu synovi,ze nemote tak dlho jest.A inac ani ja by som nevydrzala 😝 diky
@aaandrejka no já se teda zkusím příště zeptat až s ebudem objednívat na kontrolu. Tentokrát jdeme tuším až v říjnu, no ale zeptátm se sestry až budu domouvat termín
@kuzelka byla jsem v pátek v lékárně a ptala jsem se jak na Panadol baby tak Nurofen a obojí je bezlepkové, takže příště klidně můžeš 🙂
já byla v úterý trhat osmičku a v pátek se mi rozjela angína 😠 snad to ode mě nechytne o Kája, a to už jsem si říkala, že letos jsem tu zimu přežila bez nemocí 😠 ale teď už to počasí vypadá nadějně 🙂
baby,dajte nejaky dobry recept na pagace. 😉 maly bude mat oslavu,a nieco by som upiekla pre kamosov 😵
a ked vidi vonku deti papat fornetky,tak stale na ne tak smutno pozera .Chcela by som nieco napiect a mat poruke 😉
Diky 😉
@angellinka na strane 33 som písala recept na škvarkové pagáčiky ak to pomôže.

@marketka1 aj ja by som sa rada pridala 🙂