Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@aaandrejka Dakujem este raz. Volala som este nasmu pediatrovi a ten mi povedal, ze vzorka sa berie len z povrchu creva, ze to sa nemam bat. Ze horsia je ta celkova anesteza, ale ze pri tomto vykone to trva fakt kratko, este kratsie ako pri vyberani mandli. Takze o tyzden aj nieco ideme. Ostava len dufat, ze mala neochorie ;). Drz palce...
@pipi31 - drzim vam prsty, uvidis, ze to zvladnete lavou zadnou 🙂
ja sa idem pustit do mojej prvej ozajstnej bzl torty + mala chcela aj tie potahovacky z penovych cukrikov, tak idem pozriet, ci to vobec moze, ale snad ano 🙂
@aaandrejka mňa torta čaká v piatok, ale už druhá. Tiež som ju poťahovala cukríkmi a pred rokom som tu tuším dávala aj foto. Tak nech sa podarí a hlavne nech chutí. 🙂 😉
ahojte,
po dlhej dobe tu nakukam, nejako mi na konika nevychadza cas a pozeram ze sa bavite o tortach. ja osm akurat minuly tyzden piekla malej na 2 rocky, a bezlepkovu kvoli sebe aby som si mohla dat. tiez som prvykrat skusala ie marshmallow cukriky a celkom v pohode to islo a @aaanderejka moze sa ta hmota bez problemov kedze tam nejde okrem cukrikov, trocha cery, kys citronovej a praskoveho cukru uz nic. este farba potravinarska podla toho aku chces hmotu 🙂
tu je ta moja torticka, to srdiecko vzadu si zdobila samotna oslavenkyna, tak nemohlo na torte chybat🙂
@sanym @monni dakujem za pochvalu 🙂 dala zabrat ale myslim ze sa ozaj oplatilo vyskusat si to 😉
@monni korpus som robila podla tohto
KORPUS - upiect X-krat podla vysky torty
4 PL múka MIX C bezlepková
4 ks vajcia
4 PL cukor kryštál
1 KL prášok do pečiva
1 PL voda
farba potravinárska prášková ak chceme inofarebne cesto napr. cervene
Postup: do nádobky vyklepneme celé vajcia,pridáme cukor a mixujeme do peny a pred koncom pridáme vodu a domixujeme. Do peny z vajec a cukru pridáme múku zmiešanu s kypriacim práškom a na 1tke stupni (pomalicky) zmixujeme (ak robime inofarebne cesto farbivo priadat k muke) .
Dáme do vystlanej formy piecť pri 175st (spodny a horny ohrev, nie na teplovzdusnej) asi 45 minút a necháme vychladnúť
ja som dala 3 lyzice MIX C a jednu lyzicu Jizerky, korpus bol chutovo naozaj vyborny a velmi jemnucky, akurat mi povybrati z rury v strede trocha splasol, tak neviem kde som urobila chybu. Druhy korpus som robila kakaovy - dala som 3,5 lyzice muky a jednu lyzicu kakaa a tento korpus mi nesplasol 🙂 myslim ze dva korpusy boli akurat, rozrezala som ich na polovicu a kazdu cast korpusu som potrela dzemom, potom plnka, zase korpus..... do stredu som este dala aj banany 🙂
ahojte,
chcem sa opytat, ci neviete o nejakej skolke v BA, kde je zabezpecene stravovanie pre celiatikov? Myslim statnu skolku.dakujem.
@anjelok no to fakt netusim..http://www.bratislava.sk/vismo/o_utvar.asp?id_o...
@majkas tvoja torta je prenadhenra!!!! a urcite bola aj vyborna! nasa nebola ani zdaleka taka pekna, ale uprednostnila som, ze ju chcela zdobit dcerka, takze tak aj vyzera 🙂 idem si odpisat tvoj recept, pretoze my sme robili z mix A (mala som 1kg z talianska) a nejako sa mi to az tak nepacilo... podarila sa mi zelatinova s malinami, tak bola uplne skvela 🙂
https://picasaweb.google.com/andrea.tokarova/37...
vcera osm piekla bublaninu s ribezlami, este som taku dobru bublaninu nejedla, robila som ju z jizerky a zo 4/6 davky, vo je uvedena tu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=19238&use...
@aaandrejka dakujem za pochvalu, ja som si akurat objednala tu MIX A ze vyskusam 🙂 a torticky obe boli krasne, ta malinova vyzerala ozaj lakavo aj ked ja na zelatinu moc nie som, asi by som neodmietla 😀
Lenke dodatocne vsetko najlepsie!
a posles mi recept na tie cesnakove slimaky? museli byt chutne ked mala tak bastila 🙂
inac super darcek, naozaj krasny a mala sa urcite vyhra. a ked bude aj bunker, proste super 😎 ako je to dobre ked si clovek dokaze urobit kopec veci sam,ze?
a k tej bublanine, ja peciem tu istu, len recept som nasla od tej istej autorky na vareche 😀 uz som ju robila x-krat a je naozaj fantasticka 😉
@majkas recept na slimaky budem pytat od mamy, ona ich piekla ;) dakujeme za gratulaciu, tvojej tamarke tiez vsetko najlepsie 🙂 my mame na dvore vsetko take robene doma, nas tato sa v otm vyziva 🙂 lenka ma aj domcek so smykalkou, ale uz to chcelo nejaky "vyssi level" ;)
ozaj, ty pecies malej zemlicky? lebo stale skusam nejake ine, ak mas dobry recept, prosim, napis ;)
@majkas to je nádherná dorta. Chtěla jsem tu hodit fotky té naší ke čtvrtým narozeninám s mašinkou Tomášem, ale aise vedle takové nádhery neodvažuju 😉 😀 ale mě se konečně podařil korpus a po upečení mi "nespadl" a chuťově byla taky moc dobrá tak jsem měla obrovskou radost 🙂
@aaandrejka dodateně Leniččce všechno nej... ke 4. narozeninám 🙂 dortík máte taky krásný 🙂 mě Kája pomáhala zdobit dortík pro tatínka k narozeninám, nebyl to žádný skvost, zdobila hlavně lentilkama 😀 ale měly jsme z toho obě velkou radost 🙂
jinak já jsem pekla rybízovou bublaninu minulý týden, z knížky receptů od ing. Bušinové, dělala jsem i s posypkou a lepší jsem ještě nejedla. Všechny moje dosud pečené lepkové bublaniny se můžou jít zahrabat 😀 a recept na slimaky by mě taky zajímal, tak jetsli můžu poprosit a napíšeš ho sem i s podrobným postupem pro amatéry 😀 děkuju 🙂
dzeni
prosim poradte mi, ako sa prejavuje, ked ma dieta celiakiu ? mam 5 rocnu dcerku, mali sme uz vela vysetreni, nevedia jej zistit co jej je, casto ju bolieva brusko.
dakujem
@ivce , klarke tiez prajeme vsetko najlepsie! 🙂
prosim, napis recept na korpus a ak mozes, posli link, kde kupim tu knizku (mam rozne, ale vobec z nich nepeciem, vsetko hladam na nete🙂)
ten recept budem od mamy pytat dnes, neboj, postup pre amaterov je samozrejmy, lebo ked to mam piect aj ja, tak to musi byt ako pre tych, co nikdy nic nepiekli 🙂
@dzeni - priznaky byvaju rozne a niekedy aj nebyvaju, ale ked ju casto oblieva brusko, bud sa dohodni s pediatrickou na odbere protilatok na lepok alebo sa pytajte ku gastroenterologicke
ahojte...prepáčte že vám sem vstupujem ale neviem si rady.....synčekovi v sept.bude mať 2 roky zistili celiakiu nemože liehový ocot može kvasný??.........nechcem mu uškodil a ja som v tom len začiatočník. 😔 ...zistili mu to pred mesiacom nejak sa v tom ešte nevyznám ☹ ..dakujem.
@jacka nazory sa lisia, uz som citala vela diskusii, niektori tvrdia, ze lepok bol vsetkymi procesmi vyroby z octu uz odstraneny, ini, ze nie. Ja z neho osobne nemavam ziadnu reakciu a to som velmi citliva aj to najmensie mnozstvo lepku. Mozno bude niekto mudrejsi, tiez budem rada, ked v tejto teme niekto urobi jasno.
dievcata, kde kupujete muku Jizerku?
ahojte,
@aaandrejka ja peciem sebe, dufam ze malej nikdy nebude treba bezlepkove 😉 a zemlicky/bagetky peciem bud podla svojho receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/fantasticky-fr... alebo podla andreinho http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-zem... sem tam si objednam aj tie od scharu z lekarne ale uz sa mi trosku prejedli🙂 viac si objednavam tie sladke rozky, to sa mie ste neprejedlo🙂
@ivce no ale uz aj sup sup s tou tortou! urcite tiez bola krasna 😉 a chutovo vyborna 😉 Klarke dodatocne vsetko najlepsie a aj ja prosim o recept na korpus 🙂
@cherryblossomgirl mne ju nasi kupuju na vychode a vzdy ked sem niekto ide tak mi prinesu. ale minule som kdesi na nete zazrela ze otvorili novu kamennu predajnu na medenej, kdesi vedla toho CDckoveho obchodu Dr. HOrak a tusim to mali v sortimente. Hej a este sa mi ju raz podarilo kupit v predajnicke vo vestibule v nemocke na antolskej. ale odvtedy som nemala to stastie, aj ked pani hovorila ze ju objednava
@jacka ja mam tiez v octe zmatok ale nepouzivam ho casto a zatial som nezbadala ze by mi robil zle. a pouzivam aj vinny balzamikovy biely, ten sa myslim moze
dakujem.....ja chcem zavarať uhorky a tie velmi lubi.......vraj SNICO by malo byť bezlepkové.....neviem 😔 .......a pokial som nevedela tak s toho čo mám doma mu nič nebolo......ale to som len trošku dávala do kyslej polievky
@majkas čo máš recept na žemle možem to robiť aj z PROMIX UNI?...........mne tie sladké rožteky nechce papať.... ☹
@cherryblossomgirl tiež som si nevšimla žeby mu nejak vadil ocot.......ale ja si teraz dávam bacha aby som mu neuškodila
@majkas dik za linky, tie zemle som aj ja dlhsi cas prekla podla toho receptu (on je aj na obale mix b, ale neoblo to ono, teraz pouzivam iny recept (tu v otmto fore ho niekto hadzal, mam ho ulozeny na disku, ak by si chcela), tie su o dost lepsie 🙂 a chlebik robim ten, co je nan videorecept na youtube, ten je fakt vynikajuci
@cherryblossomgirl dovozca jizerky je bardejovska firma Dipont, na ich stranke ju najdes aj najlacnejsie:
http://bezlepka.sk/produkt/detail/124/jizerka-–...
@jacka - o octe viem len, ze su rozne diskusie, ale tiez zvyknem pouzivat bez problemov... ak ale chces zarucene bezlepkovy, tak od slovenskeho vyrobcu SNICO je vacsina ich octov aj kecupov bezlepkovych, maju to napisane aj na obale
baby, prosim, a vy odkial objednavate mantlerku? nase lekarne v meste ani jedna nemaju zmluvu s tym distributorom, ktory dodava mantlerku na recept, ale raz by som ju uz chcela vyskusat, pripadne aj ine zmesi, ktore su od viedenskych pekarni
dnes som nasla jizerku v bioobchode v tej istej pasazi, ako su potraviny teta na dunajskej - za 3.95eur
no vidis, to mas lacnejsie ako keby si mala platit postovne ;) ale ked si ju oblubis (co je podla mna u jizerky vopred jasne, mne sa z nej este nestalo ,ze by sa mi nieco nepodarilo), tak sa ti kmozno viac oplati objednat..

@pipi31 - neboj, bolo tam aj celkom dost oteckov s deckami 🙂 nam o ziadnej diete kvoli narkoze nehovorili a kedze mala bola od rana hladna, tak hned ako sme sadli do auta, sme jej dali zjest drobnost (tusim kukuricne sulky) a potom sme sa zastavili cestou spat normalne v restauracii a normalne sa najedla, objednali sme jej len kuracie prsia na prirodno + varene zemiaky, pre istotu a lekarka nam vlastne hned po biopsii povedala, ze to jej crievko vyzera celiaticky, takze mozme hned nabehnut na dietu... na vysledky sme cakali cca 3 tyzdne, neboli po 2 tyzndoch, ako mali byt... ked nam ich potom dokina potvrdila (teleofnicky), tak sme tam sli obaja s manzelom (uz bez malej), na taku mini prednasku o diete, my sme toho uz sice mali nastudovaneho celkom dost, ale ona poradila aj v takych veciach ako vybavit papiere aj na socialke a pod... a povedala nam jednu vec, ktorej sme nechceli verit - ze po polroku uvidime, ze z nasej dcery bude (v pozitivnom slovazmysle) ine dieta a mala uuuuplnu pravdu 🙂