Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
ahojte,
tak hotel zatialrozhodol za nas ze nameli volno, az od piatku ale na 99% asi v piatok pojdeme 🙂
@monni ty si tam z okolia? alebo ste boli v tom hoteli? lebo my s mm sme celkom turisticky nakloneni ale s malou nejake extra tury asi robit nebudeme, tak ak mas nejake konkretne tipy na nieco nenarocnejsie hlvne casovo kedze mala este cez obed spi a musime kuskovat den, tak vopred dk 🙂
@aaandrejka rozky robim tak, ze si vytvarujem valcek a po dlzke ho vyvalkam tak do "trojuholniko-ovalu" 🙂 a potom len stocim do rozka, pricom zacnem na tej sirsej strane. no hadam je to pochopitelne, ked nie tak sa kludne pytaj
a k tej pekarnicke @cherub , ja som si tiez pred rokom vyberala a vyberala ale nepoznala som nikoho osobne kto by mi nejaku na bezlepkove pecenie podla skusenosti odporucil. az do toho prisla akcia v lidli pekarnicka za 40e, tak sme ju zobrali. ma program bezlepkoveho pecenia ale vobec na nom nepeciem, lebo cesto miesi x- krat co by sa pri bezlepkovom nemalo. takze peciema na normlanom programe cca 3hodky. ALe je prevda ze mi neupecie kazdy chlebik, mam odskusany jeden co vzdy vyjde a ostatne suvzdy risk ze co z toho bude. To sa mi v rure nestava. v rure upeciem vzdy jedly chlebik, niekedy mi chuti viac, neiekdy menej ale este som ani raz nevyhodila. Chlebik z pekarnicky uz ano. takze moj nazor pri rozhodovani sa o robotovi a pekarnicke je jednoznacne v prospech robota, my mame tento http://www.mall.sk/roboty/bosch-mum-4780 (su uz tusim novsie modely) a neviem si ho vynachvalit aj pri inych veciach nie len pri chlebiku. a to ze vymiesi cesto a nemusim to drzat je neskutocna pomoc.
ale mozno raz si kupim aj ja ten panasonic 🙂 🙂 🙂
@majkas no, snad to chapem 🙂 vyskusam 🙂 a, prosim, ako dlho miesi robot cesto? resp. kolko ho nechas miesit? mne chce mama islou mocou na narodeniny kupit nieco zmyselne, ale nic nepotrebujem, tak uz ked to musi nieco byt, tak mozno robot... ja cesto vymiesim raz-dva v ruke za 10 minut a mam z toho zaspinenu len jednu misku a varechu, tak neviem, ci nie je pracnejsie umyvat robot 🙂
já sice nemám dítě s celiakií,ale já ji mám bohužel od narození a dřív se vůbec nevědělo o coi jde a byla jsem dlohou dobu v nemocnici...ted mám strach,aby ji neměla i dcera☹jen musím říct,že jsem nemohla chodit na obědy ve školce,škole.nevím jak je to ted a doufám,že se to změnilo..jen mě hrozně štve,že musím např v restauraci hledat co bych mohla a měli by mít i něco pro nás.a taky,že je všechno hrozně drahý aspon teda u nás☹chleba mi nechutná,když si ho upeču přijde mi to jako buchta a radši si ho koupím,ale jen jedinej mi chutná🙂je to boj,všechno složení si číst i např. u jogurtů,čokolád,ale já jsem si za těch skoro 24 let zvykla🙂
@aaandrejka ja nechavam miesit 5 minut a je to hotove krasne vymiesene. a robot sam vymiesi aj cesto napr na linecke, alebo ten struhany tvarohovy kolac co mam na vareche (jasne ze nespravi sam tu peknu kocku co je tam ale toje uz len estetika kvoli foto 🙂 ). a neviem ako ine roboty, ale tento je taky ako pises, zaspinena je len jedna misa a hnetaci hak alebo slahacia metlicka, podla toho co robis. nic nemusis rozoberat a pod ako je to mozno u inych robotov.
jasne ze ked idem mliet maso, alebo struham zeleninu alebo zemiaky na placky, alebo miesam kokteily a pod tak tam uz musis vzdy ten nadstavec rozobrat a umyt ale nie je to nic strasne. ja na toho robota naozaj nedam dopustit 😉
@domiz ahoj, nejako si ta nepamatam tak neviem ci ta mam vitat medzi nami ako novu alebo nie 🙂 ja som na tom podobne aj ked tym ze sa o celiakii nic nevedelo tak take boli aj info ze sa to v puberte upravi a mozes sa normalne stravovat a pod. takze nie som na diete cely zivot ale az dokonca zivota uz budem 🙂 a vacsinu veci uz nestudujem uz som si nasla co mi chuti a co mozem tak kupujem len to. aj ked aj to sa mi mozno raz preje 🙂
@majkas no, teraz si ma napoly zlomila na ten robot 🙂)) ten tvoj je uz nedosutpny, dosutpny je zrejme jeho nasledovnik: http://www.mall.sk/roboty/bosch-mum-47a1 ale,prosim ta, ako to mam chapat - ta nerezova misa nie je sucastou balenia? lebo opzeram, ze nerezova misa sa da kupit osobitne za 65 eur
@aaandrejka myslim ze neolutujes ak si ho kupis. treba pozerat co je vo vybave, nie co sa da este dokupit, lebo su aj lacnejsie varianty a preto robia tusim vsetko tak, aby to bolo kompatibilne a aby si si mohol dokupit co potrebujes.
ja by som skor isla do tohto http://www.mall.sk/roboty/bosch-mum-4880 pisu ze je to nahrada toho co mame my, rozdiel v cene mas 1e a mas tam aj mlyncek na maso. zavisi od toho co potrebujes. nas stal tusim vtedy 10000Sk a dokupovali sme len kotuc na zemiaky ked chces jemnu kasu http://www.mall.sk/prislusenstvo-roboty/bosch-h..., lebo v standard vybave mas len klasicke kotuce na struhanie ako na jablka alebo na tie tensie pasiky, plus este na platky a na orechy/struhanku. a este robot je celkom tichy, ja bezne miesim chlebik aj ked mala spi a v pohode.
pozeram ze su uz aj novsie rady zacinajuce 5-kou ale vyzera ze je to len o dizajne. aj ked moze tam byt lepsi motor a pod. nasim sme na vianoce kupovali tiez robota, len o triedu nizsieho s plast. misou a su spokojni 🙂
@majkas ahoj, ja som tiez z BA. my sme chceli v zime ist najprv do tohto hotela, aj kvoli strave a welnessu ale nakoniec bolo plno tak sme skoncili v hoteli FIM co je o kusok vyssie smerom k Jasnej. Ale bola som pozriet vo vnutri ze by sme isli v lete tam a velmi pekny hotel to je. V zime sme moc nemohli robit tury lebo mam tiez malinkeho a prisposobovali sme den jemu a s kocikom sa moc nedalo chodit, ale v lete sa da, je tam cesticka ktorou sa dostanes pesi az na stredisko Jasna. Tam sa da tiez vyviezt lanovkou hore a zist po kopci pesi dolu, to si myslim ze by malinka uz zvladla, popripade ked mas turisticky nosic das ju donho. Pri hoteli je tusim aj pekne detske ihrisko.
My sme navstivili aj jaskynu, su tam v okoli dve, ak by ti Tamarka vydrzala. A potom este aj vychadzka na salas, myslim ze v okoli bol niaky.
Dufam ze sa vam bude pacit a vyjde vam aj pocasie a potom daj vediet ako bolo so stravou, mozno aj my pojdeme este v lete.
@majkas dakujem ti za rady, no, uz som viacmenej rozhodnuta, ze ano, ale asi az neskor, lebo je to dost drahe a uz sme vyvalili kopec penazi za podlahu a vynovenie spodnej obyvacky, frezovanie a vlozkovanie komina, tak by som mala zle svedomie, ze do oho vrazime tolko penazi, ked neviem, ci to naplno vyuzijeme ... mne by postacil aj obyvajny hnetaci stroj 🙂 len neviem, ic take nieco v takomto kvalitnejsom prevedeni vyrabaju
@aaandrejka neprodávají 😀 když jsme hledali kalsický hnětací stroj, tak nám to našlo monstrum s nádobou 35 litrů 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
máme doma nějakého robota, tak zkusíme, zda nám vyhnětá těsto 😅 a nebo prostě koupíme nejlevnější pekárnu bez bezlepkového programu, když chci převážně jen na vymýchání těsta... když říkáte, že pečení v troubě je prostě lepší, tak to tak asi bude 😎 😵 😉 😀
@cherub myslim, ze vyrabaju, len otazka je, ze su dost vykonne 🙂
napriklad:
http://www.eta.sk/rucne-slahace/rucny-sahac-so-...
@majkas - aky vykon ma ten tvoj? @monni pise, ze 600w je malo? lebo ta eta (vid vyssie) ma len 300, tak neviem, ci je to schopne aj cesto vymiesit 🙂
@aaandrejka no právě, příkon 300W se mi zdá málo... takové roboty a šlehačce by měli mít mnimálně 600, ale nejelpší je, když mají nad 800 😅
je to dilema 😀
@aaandrejka ja mam takyto rucny slahac aj s misou phillips, myslim ze tam je vykon 350W. Je super, uz ho pouzivam viac rokov a stale ide perfektne. Ja s nim vsak robim kolace a ostatne mixovane veci, miesila som asi 2x. Myslim si ze ked chces miesit, robot sa s tymto neda porovnat. Svokra ma paradny robot, stale vravi ze len hodi vsetky veci a za 5 minut ma vsetko hotove. Tiez zvazujem, len 600W sa mi zda malo. Podobny robot ako tento bosh ma aj phillips, ten ma 1000W, lenze ja som chcela nerezovu misu, stale sa bojim ze mi praskne plastova.
@monni dik, no hlaven to pocasie, lebo este vcera bola predpoved na vikend pekna taks me si to rezervovali od piatku do utorka a dnes to uz take ruzove nie je.... 😒 no uvidime
a k tomu vykonu, nas ma 600W a myslimze to v pohode staci, ja som zatial nemala ziadne potiaze s miesenim cesta aj ked bolo take tuhsie, vzdy to bolo krasne hommogenne cesto bez hrudiek a pod. 300W sa aj mne zda malo
@angellinka museli sme zrusit prazdniny u babky,kam mala ist nasa slecna tento rok uz sama,nakolko babka zatial nechce pre nu osobitne varit,co uz ☹
my sa chystame na rodinnu dovolenku do zahranicia,kde mame all inclusive,toho sa dost obavam,co tam bude vhodne na vyber,aj ked urcite potraviny budeme brat so sebou /dovolenku sme mali zaplatenu skor,ako dcere zistili celiakiu /
@aaandrejka dcera ma 10 rokov
tiez varim doma pre vsetkych bezlepkovo,aj peciem uz len bezlepkove kolace,je to pre mna casovo jednoduchsie a nebojim sa omylu
inak dakujem vam vsetkym za odpovede 🙂
dcere zistili celiakiu pri vysetreniach na endokrinologii,pretoze bola na svoj vek mensia a zaostavala nizkym vzrastom za rovesnikmi,nemohla som sa pozerat,ako ju spoluziaci stale viac a viac prerastaju a ona medzi nimi taky drobec.......detska lekarka ma stale ubezpecovala,ze je to v poriadku,ale pred rokom som zacala trvat na vysetreniach a az nedavno sa zistila prava pricina-celiakia /dcera nemala ziadne zazivacie problemy ako je hnacka,nechutenstvo,nafuknute brucho.../ dnes som rada,ze som sa nenechala lekarkou a okolim uchlacholit,ze dcerin rast je ok
@aaandrejka dakujem za podporu 😉. Dobre, ze si sa vykaslala na nechutenstvo, ale Tvoj syn je teda dost priebercivy, nie? Jeho manzelka bude mat radost 😕 😉 .
No nic, idem ja pekne pockat na nasu dovolenkujucu gastroenterologicku, ze co a ako s helicobakterom a zapalenou sliznicou zaludka. Potom sa vrhneme na vybavovanie po uradoch. Manzel tam bol pre papiere a vraj dieta do 3 rokov ma narok len na preukaz ZTP, a az potom na ZTP so sprievodcom. Hm, hladam tu logiku, ale akosi mi to nejde!
Neviete niekto, aka je podmienka, aby sme dostali aj prispevok na dietu? Ze do kolko € mozeme mat ako rodina prijem?
@aaandrejka chlieb, bezlep.cerealie a pod. berieme so sebou, len sa bojim,ci ustrazim varene jedla a ich zlozenie a ci sa dohovorim s personalom ohladom gastronomie
ako riesite celodenne vylety a stravu pocas nich,nie sme pravidelni navstevnici restauracii,ale niekedy sa im neda vyhnut a tych bezlepkovych je zalostne malo,nemam s tymto zatial skusenosti
@pipi31 - aky je rozdiel medzi ztp a ztp so sprievodom? co sa tyka prispevku od statu, tak ako mne povedali, tak prijem sice treba zdokladovat, ale je to dane tabulkovo, 50% ztp a nieco okolo 34 eur mesacne + mas narok na rodicovsku do 6 rokov dietata (pokial bude hcodit do skolky maximalne na 4 hodiny bez stravy) ... ad moj syn - no, jeho frajerka (uz su 2 roky psolu a byvaju spolu, obaja studuju v brne, ona je ceska), je vegetarianka a zeleninu neje, takze ked je v skole, tak si vacsinou robi hranolky s ryzou a do rury si obcas hodi pstruha
@flori - myslim, ze varene zemiaky a maso na prirodno, ci pecene kurca, snad to by mohlo obstat 🙂 my tiez nie sme navstevnici restauracii, ale ked sme nedavno sli do ba, tak v motoreste na zubore mali pri kazdom jedle yvpisane alergeny, co ma teda prijemne prekvapilo 🙂 a inak, neviem ci od 2012 alebo 2013 to uz bude povinne pre kazde zariadenie
@aaandrejka ved prave na to, co hovori tabulka, som zvedava... Pani na urade sa vyjadrila, ze ktovie, ci vobec budeme mat 50 %, ale to zatial neriesim. 😠
ZTPS - dietatu sa napr. v autobuse plati polovica ceny a sprievod ma cestu zdarma.
obycajny ZTP - dieta ma zlavu 50 %, to je vsetko.
Akoze dieta do 3 rokov asi nikde nechodi alebo nepotrebuje sprievod, inak tomu nerozumiem 😀 . Nejdem sa tu handlovat o nejake cestovne, ale prekaza mi ta "logika".
Rozmyslala som, ze to vybavim, ked bude mat 3 roky (aby som nemusela potom nanovo), ale to by vraj uz NEBOL PLATNY histologicky nalez. No, skoda reci, fakt.
A co pises k oznacovaniu alergenov... Mna velmi milo prekvapilo, ze to uz kde-tu funguje, ale tie chyby... Pobavila ma napriklad dusena ryza oznacena cislom 1, t. j. obsahujuca lepok. Ale nevadi, naucia sa, je to tak ci tak krok vpred!
@pipi31 - 50% je danych tabulkou, ak predlozis papier od gastro, kde je napisane, ze celiakia bola potvrdena biopsiou... a ked to vybavis teraz, tak dalsia kontrola uz nebude potrebna... s tou dopravou ma to nenapadlo, lebo autobusom nejazdime, ale to nie je vec, ktoru uz potom riesi zdravotna poistovna, ked jej das nejaky odklad o otm, ze si niekam cestovala autobusom ako sprievod?
tu je zakon na prispevok:
http://www.csz.sk/dokumenty/poradna_info/poradn...
tu je aktualny legislativny prehlad podmienok poskytnutia davok na kompenzaciu dietneho stravovania:
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/taz...
@aaandrejka dakujem, prestudujem si to.
ZTPs/ZTP mas uz zlavu rovno pri kupe listka. Zdrav. poist. s tym nema nic spolocne...
Pisem opat ja 🙂.
Mohli by ste mi dat nejake tipy na celiaticke ranajky? Nejak mi dochadza fantazia, budem velmi vdacna!!!

@aaandrejka prosím ťa, keď tie žemličky rozmrazuješ, dáš ich do mikrovlnky aj s mikrot. sáčkom, alebo len tak? A na tom hriankovači ich opekáš už rozmrazené?