icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

cora73
2. okt 2011

@aaandrejka toto som nasla,ze v Bille,ale ze je tam psenicny sirup???

aaandrejka
2. okt 2011

@cora73 - v com je psenicny sirup? v arasidovom malse? ja osm minule vyhadzovala z chladnicky, lebo u nas som ho jedla len ja, ale je to hrozne kaloricke 🙂 zlozenie som neskumala, malej som ho neponukla

cora73
2. okt 2011
maruska74
2. okt 2011

@pipi31 Nasa Hanka zacala s dietou ked mala 1a pol roka a veru brusko jej splaslo az tak po roku. Len trpezlivost 😉

aaandrejka
3. okt 2011

@cora73 dik, tam je len info o tej smotane, ja mam aj zopar obchodov, ale mozno nie vsetky a ceny su velmi odlisne, tak preto sa pytam 🙂

gitty
3. okt 2011

ahoj holky, já peču a vařím bezlepkově pro manžela. ráda vám přidám u nás osvědčené recepty na chleba z pekárny.
tak třeba jeden, který se nejvíc blíží normálnímu chlebu:

250 g Schär Mix B
100 g Jizerky
100 g pohankové mouky
25 g jáhlových vloček
25 g pohankových vloček
500 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička kmínu
¼ kvasnic
slunečnicové semínko, lněné semínko, dýňové semínko

mám taky recepty na bezlepkové cukroví a bábovky, které nejsou s bezlepkovými směsmi. mně totiž nechutnají, a tak se snažím péct tak, aby to mohl manžel a mně to chutnalo. jinak možná všem, které musí vařit bezlepkově, pro útěchu. dcera sice lepek může, zato má ale alergii na mléčnou bílkovinu a vajíčka, taky nemůže kakao, rajčata, některé koření... no umíte si asi představit, jak se pro takovou rodinu vaří... 🙄

pipi31
3. okt 2011

@aaandrejka no tak zemle su upecene, boli naozaj uzasne, slava, fakt som strasne rada. Zda sa mi, ze sa ich v zivote este napeciem .... no nechcem ani pocitat kolkokrat! 😀
Vdaka, ze si to tak po lopate rozpisala, aj mi bolo smiesne, ze ak si to cita nejaka v peceni zbehlejsia zena, musi ocami gulat, pre akeho somarika to bolo pisane 😀 . No veru, uz sa mi smeje, ked su zemle uzasne. Len som urobila akesi vacsie, 8 ks - a na veceru som zjedla jednu a stacilo. Klarka polovicu a vela zeleniny k tomu. Jupi!
A ten chlieb, co spominas, tak to je ten, co sa mi jediny dari... Len miestami mi uz nechuti, asi tie vajicka... Takze raz za 2 tyzdne ho upeciem, to je akurat. Perfektne sa mi stale podari v piecke Panasonic.

No a usudila som, ze sa oplati precitat celu tuto temu a vypisat si recepty. Raz to urobim 😉 .

aaandrejka
3. okt 2011

@pipi31 - jej, super!!!! tesim sa s tebou, mne ked sa prvykrat taketo podarili, tak som az slzu pustila od stastia 🙂 a nboj, spolocne najdeme posutpom casu aj recept na dobry chlebik 🙂 teda, tento lenke chuti, ale ona chlebik papa malo, ona fici na tych zemliach 🙂))

ale skus svojej malej ten chlebik dat do hriankovaca - nasa ho takto zje velmi rada, kupili sme kvoli tomu hriankovac len na bezl. chlebik 🙂

a s tymi receptami - ja si ich kopirujem do jedneho suboru a uz si k nim pisem aj poznamky, takze raz budem schopna poskytnut nieco tak ako "overene recepty" 🙂

@gitty - dik za recept, vyskusam ho, musim len pozriet, co je to "jahly" 🙂))

pipi31
3. okt 2011

@aaandrejka hriankovac mame, vlastne vsetko bezlepk. od druheho dna uz len hriankujem. A prave to vajce mi potom nejak smrdi, ci co. Ale nestazujem sa az tak, je to super chlieb.

Jahly su pseno 😉 .

A tento vikend som sa tesila z vybornej bublaniny, prvy raz som robila z Jizerky (juj, skoda, ze nie je na predpis) a mlieko som dala sojove z prasku. Cesto bolo perfektne, mnam. Ja vlastne peciem len bezlepkove kolace, odkedy mi zistili celiakiu, asi pre 8 rokmi, tak sme "normalnu" muku kupili az teraz, ked som muzovi sem-tam zacala piect chlieb.

binki
3. okt 2011

Zapojte se do průzkumu celiakie pro děti předškolního věku: http://www.celiakieaja.cz/obcanske-sdruzeni/zap... (můžete získat časopisy edice Portálu).

aaandrejka
4. okt 2011

@pipi31 - ja peciem tiez len bezlepkove kolace, aj ked u nas ma tuto dietu len moja najmensia dcera.... ale bublanica, babovka aj kolac s jabolkom, ktore bezne robim, su ovela lepsie... a mas pravdu - jizerka je na tieto veci uplne genialna, inad najlacnejsia je len nieco cez 3 eura tusim... mne ju nosi syn z brna (studuje tam)

aaandrejka
4. okt 2011

@binki dik, zapojila som sa 🙂

majkas
4. okt 2011

@cora73 zmiesaj arasidove maslo s nutelou, u nas je to mnamka 😉

ja som vcera piekla znova chlebik zo zmesi a super som si pochutila,kto ma rad "celozrno chutiace" chlebiky tak vrelo odporucam. takto vyzeral a je tam aj krabicka zo zmesi fotena. je aj bez mlieka takzeje vhodny aj pre bezlaktozovych nie len pre nas bezlepkovych 🙂 akurat je v zlozeni aj deproteinovany psenicny skrob, tak kto nemoze ani to tak nech nepozera 😀

angellinka
5. okt 2011

Baby,nemate nahodou niektora recpet na croasany?Zvyknem si kupovat pre seba od 7DAYS,a maly mi zacal tiez pytat,ze aj ja mu mam upiect,na nete som zatial nenasla,tak ci nemate niektora oskusane 😉

angellinka
5. okt 2011

vlastne som aj nasla,ale len v pekarnicke,a tu my doma este nemame 😒
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=19827&use...

cora73
5. okt 2011

@majkas sa mi zda,ze v Nutele je nieco mliecne... ☹ ☹ a to nemoze,ale aj tak by to asi nejedol,najnovsie odmieta jedla,ktore nepozna-moje novinky.. 😠
Prave bojujeme v skolke,aby som mu mohla nosit z domu vlastnu stravu,od januara nastupuje,veduca jedalne je zo mna na nervy,lebo papier od dr mam,kde mi napisala,ze doporucuje nosit vlastnu stravu,ale veduca ze to musi najprv zistit,a ze aj tak musim aspon nieco platit,tak zatial navrhla hradit desiatu-nejakych 0,32 centov,co mi nevadi,ale najnovsie spekuluje,ze v malkacskej triede nie je mikrovlnka,tak ze mu to nemaju ako zohriat 😕 ,tak som jej povedala ze nevadi,mikrovlnku kupime 😀 ,tak teraz zas cakam,co vymysli.. 😒

majkas
5. okt 2011

@cora73 no to je vesele v tych skolkach ak chces od nich nieco ine ako je zauzivane... 😠 😠 😠 😒 ja sa stale modlim aby som toto nemusela u Tami riesit, ze to po mne nezdedila

@angellinka ale ved tam v recepte ide len o pripravu cesta, normalne ho vymies ako robis chlebik 🙂 trosku sa mi tam vidi vela drozdia na 300g muky ale mozno preto budu nadychane 🙂 a dik za recept, ulozeny, niekedy vyskusam 🙂

hanaada
5. okt 2011

Dobrý den ahojky všem!
Pokud máte zájem, poradím bylinky.

Já jsem se k těmto bylinkám dostala, jelikož jsem měla holky 7 a 3roky hodně nemocné a nechtěla jsem do nich pořád cpát antibiotika…

Jsou to české bylinky od české firmy, ale můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, že opravdu fungují a já holkám už rok a půl nemusela dát antibiotika, dětská lékařka se divila jak to, že už tam nechodíme tak často, chodíme jen na preventivní prohlídky a to jsme tam byli co 14dní. A taky v nemocnici, Řekla jsem si dost, za zdraví dětí dám cokoli, musí být jiná šance….

Kašel, nachlazení, snížená imunita, to bylo na denním pořádku, dlouho jsme se z toho dostávaly, teď když se ve školce a škole šíří chřipka zvýšíme dávkování a i když to na nás přijde do dvou, tří dnů máme klid.

Možná jste o firmě OKG slyšely, možná dobré, možná špatné zprávy, ale můžu říct že jsem toho vyzkoušela hodně, slyšela jsem kritiky, ale lidičky kteří píšou negace, po první dávce řekly že to nefunguje, ono každé tělo je jiné, po antibiotikách je tělo zaneseno škodlivinami a proto je důležité užívání bylinek, nevzdat hned po první dávce.

Tyto bylinky jsou čistě přírodní.
Všechny produkty OKG jsou notifikovány na MZ ČR jako doplněky stravy - č.j. OVZ-35.1-19.5.2010-50434 a ve smyslu Zákona o potravinách je jeho kvalita průběžně prověřována v akreditovaných laboratořích.

Pokud byste měly zájem poslechnout si o našich bylinkách a pak se rozhodnout jestli by jste měly o něco zájem, chtěla bych Vás dnes večer pozvat (nemusíte nikam chodit),
na prezentaci o našich výrobcích. Je to přes webinář, poslala bych Vám pozvánku.
Poprosím jen o to, jestli mi dáte vědět, jestli máte zájem.

Pokud budete mít zájem, zkušenosti pošlu na e-mail. Děkuji
email : anah.adamkova@seznam.cz

Já nikoho nenutím, jen chci, aby jste nejdřív věděly, o co jde.

Hezký den Hanka

zlatat
5. okt 2011

hmm, ďalšia osoba, ktorá si naivne myslí, že bylinkami sa dá celiakia vyliečiť ? 😠

cora73
5. okt 2011

zeby reklama... 😵

gitty
5. okt 2011

Já jeden recept na loupáčky používám. Těsto se připraví jako klasické kynuté, nechá se asi 40 minut vykynout. Pak se na vále ještě rukama zpracuje a rozválí do kruhu. Rádýlkem se rozkrájí na dílky - výseče (jako když krájíte dort). Takto vzniklé trojúhelníky (asi 8) se smotají od širší části do středu a na plechu potřou rozšlehaným vajíčkem. Pečou se na 180 stupňů dozlatova.
Ingredience:

300 g bezlepkové mouky Jizerka
200g bezlepkové mouky Schär Mix C
70 g krystal.cukru
50 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
1 vajíčko
1/2 kostky droždí
špetka soli

angellinka
5. okt 2011

@majkas ano,viem ze si to mozem vymiesat aj rukami,tiez som sa pozastavila nad tymi kvasnicami 😉
@cora73 nedovolia vam nosit stravu?Mne syn nastupil minuly tyzden v pond,a nosim mu tiez vsetko,a som rada,ze nam to dovolili,len mu to zohreju a moze jest,a ja sa mu snazom varit podla toho co maju aj oni v skolke,nech to maju skoro rovnake 🙂 a platim len skolne.Takze som rada,ze nerobi problemy,a moze tam byt aspon pol dna

aaandrejka
5. okt 2011

@majkas @angelinka - tieto croasanty osm uz skusala a mam preskrtnutyu recept, ze nie... ale je mozne, ze sa mi len nepodarili 🙂

zlatat
5. okt 2011

@cora73 určite, ale na zlom mieste 😠 😒

angellinka
5. okt 2011

@aaandrejka tak ked sa tebe takej kucharke nepodarili 😉 ja som skoro zaciatocnicka,porozmyslam teda 😉
skusim pohladat nieco podobne

zlatat
5. okt 2011

@cora73 áno, nutela obsahuje mlieko - my sme alergickí na mlieko ( celá family ) a veruže mám to na sebe odskúšané, že mlieko tam je - po krátkom čase dostanem boelsti brucha, hnačku, a na druhý deň som ako pubertiačka vyhádzaná.
No a my sme na tom podobne so škôlkou ... malý nastúpil teraz v sept. ( tiež je celiatik ) ale môže tam byť len na 4 hodiny. Pred obedom ho musím brať domov, lebo pani vedúca jedálne nie je ochotná povoliť mi nosiť mu obedy - furt má milión výhovoriek - vraj nemajú zvlášť chladničku, do ktorej by mu dala jeho mištičky s jedlom, potom nemajú mikrovlnku, aby mu to mohli ohriať,... ešteže mi dovolia baliť mu desiatu.
Teraz je to v pohode, lebo som doma na predĺženej RD, ale od augusta by som mala nastúpiť do práce a ja absolútne netuším, ako to vyriešim so škôlkou - nemá mi kto po neho chodiť. ☹

zlatat
5. okt 2011

@aaandrejka aj ja som sa raz pokúšala o croasanty a veruže sa mi nepodarili, tak som si tiež preškrtla recept, že nie

aaandrejka
5. okt 2011

@angelinka, haha, tak som sa schuti zasmiala 🙂 ja som totalny antitalent na pecenie, kym moja lenka nemala tuto diagnozu (diagnostikovali jej ju pred 11 mesiacmi), tak som piekla len listkoveho cesta 🙂)) mam aj kupene take dve knizky, ci dokonca tri, ale aj tak vsetky recepty hladam skor na nete 🙂
velmi dobre recepty su na schaer.com, odporucam vam zaregistrovat sa tam, zatial vsetko, co som tam skusala, sa mi podarilo a su tam aj croissanty, ale treba sa prihlasit, ak chcete vidiet recept... pripadne mi napiste svoj mail do ip a poslem vam recept v pdf formate

@zlatar 😉

@zlatar @cora73 - my tiez mlieko nie, teda, gastroska povedala, nech skusame, co aj robime a chalabohu nic (lenka nema alergiu na mlieko ani problem s laktozou, ale intoleranciu mliecnej bielkoviny), dla osm jej vziat teraz na kontrole IgM aj IgA na mlieko, tak som zvedava, aky bude vysledok

my sme so skolkou tak, ze u nas su uzasne kucharky, v piatok dostaneme jedalnicek na cely tyzden vopred a ja sa uz podla toho zariadim... vacisnou natierky moze, takze na rano nosim len zemlicku, polievku jj odoberaju pred zahustenim, ked ividm, ze maju napr. krupicovu kasu alebo fliacky alebo knedle, tak nesiem nieco... a susene mlieko v pohariku navazene na 2 dcl, ked maju mlieko... zatial sa drzime, bola doma 1 tyzdne so soplikmi, ale bez akychkolvek liekov, takze sa vytesujem, pretoze chora bola naposledy v decembri 2010, odvtedy sme zdraviiii! klop klop klop 🙂

aaandrejka
5. okt 2011

skuste kuknut, mozno vam pojde aj bez prihlasenia:

http://www.schaer.com/en/schaer-club/recipe-col...
http://www.schaer.com/en/schaer-club/recipe-col...

ja si to bezne davam prelozit (hlavne ten postup) cez google prekladac, dost sa na tom aj zasmejem 🙂 napirklad "vytvorte v strede kopca krater na vajce" 🙂))

cora73
6. okt 2011

@angellinka
@zlatat
@aaandrejka Moj krpec nie je celiatik,je na mlieko a laktozu,ja som celiatik,ale doma varim vacsinou bzl-komu sa chce na 2x 😀 😀 ,iba cestoviny varim zvlast,su dost drahe...S tou skolkou este neviem,ako to dopadne,je mi cudne,ze by som MUSELA platit stravu-i ked len desiatu,ked ma potvrdenu dietu lekarkou,ale v skolke povedali,ze to este zistia..Co ja viem,teraz,ak je v zariadeni celiatik,musia ist kucharky na kurz,ako varit celiatikom-tocha som sa tym zaoberala,lebo som chcela podnikat s rozvozom bzl jedal ludom do prace,skolu na to mam,len samozrejme peniazky nie,takze to padlo..Ako podnikatelka by som musela mat zvlast komplet kuchynu pre bzl varenie-ak by som chcela popritom varit aj normalne,ale to by som varila len to bzl..V skolke mi povedala,ze maju jednoho celiatika,otec mu nosi cestoviny a muku,tiez mu odoberu jedlo pred zahustovanim a podobne,ale ze ma len jednu kucharku,a ta uz je hotova z tych diet,lebo maju aj nejakych bezmliecnych a podobne a ze keby mali 5 celiatikov v skolke,musela by kvoli tomu prijat este jednu kucharku-tak je mozne,ze by sa nejako prijatiu takychto deti branili-i ked to je len moja domnienka.. 🙂 Co si pamatam,tak ta veduca jedalne bola vzdy zlata-chodil mi tam aj starsi syn,ale urcite sa toho vela odvtedy zmenilo-13 rokov 😀,takze uvidim..Ak by mal byt problem len v mikrovlnke,tak tu kupim.. 😀 Tiez sa budem snazit varit priblizne to,co maju ostatne deti,i ked urcite budu problemy,ak budu nejake omacky a podobne..No a hlavne-nechce sa mi varit kazdy den.. 😒 Ale budem musiet,lebo oni to neustrazia,a ak by mu natreli chleba Ramou alebo nejakym Vetom,tak by ma slak trafil.. 😠