icon

Dieťa s detskou mozgovou obrnou: Zdieľajte svoje skúsenosti

10. feb 2025

Zdravím vás všetkých neviem ako začať mám synčeka ktorý sa narodil ako zdravý chlapec v termíne 41 tt všetky vyšetrenia ktore mu robili po narodení boli v poriadku aj pri pôrode sa nič nestalo žiadne oživovanie ..atď chodili sme do poradňe u Pediatričky pravidelne nič si nevšimla na ňom že by bolo dačo zle riešili sme akútnu bronchitidu ochorel keď mal jeden mesiac boli sme hospitalizovani v nemocnici dávali mu spreje ale potom bolo všetko poriadku za rok sa mu to opakovalo len 2 krát v 10 mesiaci sme boli na poradňi vtedy videla že neštvornožkuje že sám sa nevie posadiť vtedy sa trošku zľakla že je pozadu nám a to dosť poslala nás na očné na rehabilitáciu a na neurologiu len že sme čakali 2 mesiace lebo boli prázdniny v auguste mal rok a septembri sme začali všetko riešiť na tom očnom sme boli lebo sa nám zdalo že škúli ale povedala že na svoj vek vidí dobre že nevidí že by škulil či že tam to bolo v poriadku ďalej sme začali cvičiť a tam Pani primárka tam napísala ctp ckp oneskorený vývin potom sme boli na neurologii tam zastupovala pediatrička vyšetrenie len také zo stola trošku s kladivkom po kolenách a diagnóza ľahká dmo zostala som v šoku veľmi som plakala zľakla sa čo bude pretože v rodine to nemáme nestretla som sa s tým proste to bol pre mňa šok ako by sa mi zrútil celý svet potom sme išli do súkromnej v Starej lubovňi na neurologiu neukázali sme papiere ona tam dmo nespomenula napísala hypotonia hypertonia ukázala mi nejaké cviky porozprávali sme sa a to bolo všetko potom sme išli zase tam na neurologii v Poprade kde zastupovala pediatrička ale už tam bola neurologička bolo to tiež také vyšetrenie zo stola a hneď napísala diagnóza že dmo kvadrupareza a jak som jej ukázala papiere celú kartu od narodenia že pôrod bol v poriadku všetko tak ostala ticho hneď nás poslala na Mr a na genetiku ešte čakáme neboli sme tam ale malý róbi pokroky v septembri nevedel ani sedieť a už od novembra sa vie sám posadiť šikmý sed vie sa postaviť keď sa dačoho chytí Už sa opiera aj na ručičky ja som to volala plazenie ale fyzioterapeutka hovorila že toto čo robí je už medzi plazením a stvornozkovanim lebo strieda oby dve nožičky do toho chodenia sa mu ešte nechce ísť ma 16 mesiacov dúfam že všetky vyšetrenia prebehnú v poriadku 🥹 jedine čo si myslím ja že zaostal po očkovaní mal 2 krát tu hexu vždy to budem hovoriť pediatričke aj keď si to nepripustí

deti95060810
10. feb 2025

hypotónia a pod. diagnózy sú DMO...
dieťa môže získať DMO pred narodením, ale aj po narodení...
skús si o tom niečo prečítať.... a to ešte stále neviete aké všetko diagnózy sa budú postupom času nabaľovať...
deti s DMO majú aj mentálne problémy. 1/3 detí nemá problémy žiadne, 1/3 detí má menšie problémy , ale 1/3 detí má veľmi výrazné mentálne problémy. to všetko ukáže až čas.
viem že ťa to bolí, ale nič iné ako bojovať ti neostáva.

deti95060810
10. feb 2025

na fac. nájdeš skupinu DMO.
skús sa tam pripojiť, podozvedáš sa kde čo...

kacena4
10. feb 2025

neboj sa nevidela by som to tak tragicky, DMO je velmi siroky zaber jednej dg. mam kamarata ktory ma vystudovanu VŠ aj napriek DMO, kamaratka ma tiez DMO a normalne pracuje a funguje. Ano tito ludia maju obmedzenia v pohybe ale podla toho co pises tak v roku dieta vie sediet, ide na stvornozkovanie... nasa zacala chodit az v 3 rokoch do 1r bola len leziaca a dnes v 6r vzhadom na dg. pekne samostatne chodi. no bol to dennodenny boj s rehabilitaciami, ale vypiplat sa to da. drzim ti palceky nech mate dost sil pracovat s dietatom a rozvijat jeho hrubu ale aj jemnu motoriku. casom sa uvidi, co a ako dalej

autor
10. feb 2025

@kacena4 ďakujem vám veľmi pekne môžem vám napísať súkromnú správu ?

autor
10. feb 2025

@deti95060810 ďakujem pekne

kacena4
10. feb 2025

napis

marhulka13
10. feb 2025

Ja síce nemám dieťa s dmo, ale ja sama mam dmo. Napriek tomu zvládam bežný život , u mňa sa to prejavilo len na pohybe

mykaellle
10. feb 2025

Ahoj autorka, ja mám ľahkú formu DMO, naučila som sa chodiť ako 2 ročná, vidno to, keď čupím, a bola som športové drevo, mám 40+ a PhD z genetiky 🙂

n3la
10. feb 2025

Ahoj, moj muž ma dmo zistili mu to až neskôr keď sa začal stavať na nožičky a chcel chodiť, ale stále padal. Rodičia s ním cvičili vojtovku, keď si jeho mamina všimla že ma slabú jednu ruku dala ho na klavír a gitaru a musel trénovať, trénovať, trénovať. Nepristupovali k nemu nejak inak, musel robiť všetko ako ostatni, žiadne ľutovanie, normálne bicykluje, lyžuje, pláva. Spomínal, že veľmi mu pomáhali aj kúpele. Kráča trochu ťažšie, kríva na jednu nohu, ale nie je to nič strašne, keby chcel mohol by aj behať, ale to by sa mu muselo chcieť😄. Vyštudoval normálne Ing, chodi hrávať na svadby s kamošmi majú kapelu takže ani žiadny asociál. Držím Vám silno palce❤️❤️❤️🍀.

tinka_1807
10. feb 2025

Veľká škoda, že pediatrická to zrejme trochu zanedbala.... DMO sa dá velmi eliminovať, ak sa cvičí skoro ... Ale stále máte nádej. Náš mal po narodení podozrenie. V 4 mesiacoch sme ale boli na neurológii aj na vyšetrenie u fyzioterapeuta Foltýna v BA. Obaja vylúčili, ale mal hypotoniu a hypertoniu. Na to sme cvičili ... Ak ti smiem poradiť skúste toho Foltýna ... Je to fakt mega odborník, pracuje veľa s takýmito deťmi a diagnózami a vie ich veľmi rýchlo "vidieť". Preto sa mu skúste ozvať, nám veľmi pomohol ... Zároveň vie perfektne naučiť vojtovku, čo je kľúčové pri týchto dg.

pe_mi
10. feb 2025

Ahoj,dcérka má tiež DMO a naozaj žijeme takmer plnohodnotný život.niektoré samoobslužné úkony nezvládne úplne bez pomoci,čo to jej pomôžeme.
Mentálne je však na 200perc.
Chodí do škôlky, rozpráva, chodí ,aj keď hendikep trochu vidieť.
Naozaj zvláda skoro všetko a dg DMO nám tiež povedali v 11 mesiacoch.
A to sme to mali len rozcvičiť Vojtovkou..tiež akoby po papuli mi dali ..
Mala oneskorený vývoj,neskôr sa plazila,štvornozkovala, chodila a neskôr aj rozprávala.
Dobehla všetko
Aj keď hendikep je vidieť ,veľa veľa cvičiť.ked máte v správe ľahkú formu, to ti hovorím,že o chvíľu to ani nezbadaš.ale naozaj povinne a poctivo cvič.ma to význam pokiaľ máte ľahkú formu,cudzí to ani neuvidí
Veľa šťastia prajem !

taktotedanie
10. feb 2025

Trosku pleties diagnozy evidentne presnu diagnozu nevedia urcit kedze je to este taky vek….bud alebo…

ladivina
11. feb 2025

Je dobre že si si vedomá a vidíš že to ockovanie nebolo dobre, lebo sú maminky ktoré aj keď videli nežiadúci účinok aj tak s tým neprestali . verím že maly bude v poriadku

autor
16. feb 2025

@ladivina máte zlu skúsenosť aj vy s tým očkovaním ? Jasne a vždy to budem hovoríť akože z čoho by to mohlo byt keď všetko bolo v poriadku a pri druhej dávke už začal malý teplotovať opuchnuté oby dve nôžky atď už pri druhom dieťati by som bola múdrejšia nedala by som do neho pchať žiadne chémie aj keby som sa mala kvôli tomu mala súdiť akože tá hexa je aj pri obrne a nežiadúci účinok je ? Obrna a nikto nam teraz toto nepotvrdí že to môže mať s toho ani mi to niekto nepreplatí rehabilitácie atď nezostáva mi nič iné ako bojovať s veľkou bolesťou a vičitkami