Dieťa váhovo pod 3 percentilom
Dobry den, mam synceka, ktoreho vaha v 22 mesiacoch je 10 kg.
Doktorka nas poslala na detske gastro, kde mame termin o dva mesiace.
Viete mi poradit ako to prebieha, co nas caka okrem odberu krvi?Mam z toho stres, pretoze ma panicky strach z lekarov, jeho nasa lekarka ledva popocuva a aj ked sme tam dvaja s manzelom, vzdy je to boj.
Absolvovali ste nieco podobne a ake diagnozy sa potvrdili, ak vam deticky nepriberali?
@ivik4 a poslali vas aj na gastro?Ako prebieha vystrenie,teda co presne s nim robili?
No ale je otázka či ti dieťa nepribera alebo priberá pomalšie. To je dosť podstatne. Naša má 25 mesiacov a 10,5 kg
@cakatelka85 no krv mu vzali na gastre par x + sono a aj na alergie, aj na genetike sme boli a endokrinologii. Na endokrinologii bolo vsetko ok lebo isiel svojim teplom a hlavne rastol do vysky, to je najdolezitejsie. Keby nie ,tak by doktorka navrhla liecbu rastovym hormonom. Uz sme to riesili ale netrebalo
@tulipanicek ja si presne nepamatam kolko kg mal rok dozadu,ale lekarka nahodila vek verzus vaha a vysli sme pod 3 percentilom v grafe pre chlapcov.
Podla mna pribral kilo za rok,lebo zaciatkom roka mal asi 9 kg.
@cakatelka85 neviem, ci je to hned na nejake gastro vysetrenie, ale moja dcera je tiez v porovnani s jej spoluziackami tintitko, po zaciatok covidu mala len 18 kg a to mala uz 8 rokov, od kedy sa stravuje doma, pribrala na 25 kg pri vyske 138 cm a 9,5 rokoch je najchudsia v triede. Ale nikdy sme neboli na ziadne vysetrenie, je celkovo zdrava a dr to nikdy nejak neriesila.
@cakatelka85 tabulky co pocitala si nic nerob, je to tabulka pre zdrave biele deti (doslova) a urcuje len kolko percent deti sa nachadza v danom percentile nie ze je chore a treba nieco riesit (napr. predcasniatka su takmer vzdy mimoj) - ak chces porovnavat vahu aj vysku na percentily treba zvazit vysku a vahu oboch rodicov t.j. geneticke predispozicie - takze neboj, ak mas pocit ze je zdravy, pomali pribera svojim tempom nechudne nestagnuje nezvracia z jedal.... osobne by som neriesila lekara - ja mam vsetky deti mimo tabulky a riesili sme dr len ked bol ozaj problem proste mam drobne deti
@cakatelka85 moja mladsia mala v 2 rokoch necelych 9kg. Dr neriesila, vzdy iba vzala krv. No moja proste vzdy rastla tak pomalicky, tenucka, malicka, ako vila, az teraz, v 16 rokoch je uz taka akuratna na svoj vek (159cm, 45kg). No stale vyzera mladsie, tak na 13. Spominam si, ze do 1. triedy isla v obleceni v. 104 😂
@simsalabim ešte dobre, že nebola v triede s mojou - teraz išla do prvej triedy s výškou 138 cm. a topánky má vo veľkosti 36...
@tanyan no to by veru vyzerala ako mladsia sestra tvojej 🙂 Bola bezkonkurencne najmensia. No boli tam aj take velke deti ako tvoja ... jeden spoluziak do nej raz nechtiac na chodbe vrazil a stalo ju to predny zub 🙊 Inak moja ma v. nohy 37 teraz, v 16 rokoch....
@ivik4 môj bude mať 6 rokov a tiež ma len 16kg, je chudý, že mám problém kúpiť naňho tepláky, všetko mu padá
my sme chodili... dcére predpisovali Nutridrink...žila celé dni len na tom...V súčasnosti má 11 r. a pomaly máme problémy zas s váhou, ale z opačného konca - jedlo obmedzujeme aby nebola zas veľká buchta...Nie je dobrý žiaden extrém...
@simsalabim a nemala dcera problem v 1.r pri takej vyske? Lebo moj najmladsi ma 5,5r a veru nosi len 104, co mal starsi na 3r. O rok by mal ist do skoly. Ale pritom je normalne, len rastie pomaly.
@cakatelka85. môj syn má 20 mesiacov a ma 10, 6kg. Veľa beha. Nebola som kvôli tomu u lekára. Papa normálne?
@euka210 v akom zmysle problem? V kolektive ziadny... ale tasku som nosila ja 😅
Keď sa moja dcéra narodila mala 4,6 kg, teraz má tri roky a 13 kg , čiže ešte stále nestrojnasobila svoju váhu. Nasa pediatricka nikdy jej váhu neriešila , skôr hovorí že má v ambulancii toľko obéznych malých detí ako nikdy predtým. Dcéra zje za troch , len sa veľa hybe, behá , robí stojky, kotrmelce. Odporučila mi, jej pohybový talent rozvíjať.
@simsalabim presne v tom, ze ako kolektiv a taska 😁
@cakatelka85 syn mal v roku 8kg napr neviem povedať koľko mal v 22m presne ale určite nemal ani 10kg,teraz sa za rok vyjedol na necelých 13 a má 3r 4m
Dakujem,trosku ste ma upokojili,snad to bude v poriadku a nic zle sa nezisti.

Mojmu sa ziadna diagnoza ktora by mala za pricinu nepriberanie nepotvrdila, syn ma cez 6 rokov a len 16kg