Dieťa závislé na televízore
Ahojte. V poslednej dobe intenzivne hladame s muzom pricinu, preco nas 2 a pol rocny syncek nerozprava. Sme objednani u psychologa, lebo nas napadol aj detsky autizmus. No po konzultacii s ucitelkou v jasliach ako sa maly sprava ku detom, a nasledne ako sme vylucili hlavne znaky, ktore autisticke dietatko zvycajne vykazuje, sme sa dopracovali k tomu, ze spravili sme obrovsku chybu s televiziou. Od malicka mu pustame rozpravky a asi mu gumujeme mozog ☹ Radikalne sme tym sekli,lebo momentalne je na urovni 1,5 rocneho dietata a myslime si, ze to vsetko sposobila telka a teda my. Teraz ked ju nezapnem je nervozny, reve, nechape, ze preco to zrazu neide. Neviem ako dlho to pretrva, kym si odvykne. No on je pred telkou uplne zhypnotizovany a nechce sa hrat s nami, komunikovat, odmieta knizky, chce skratka iba cumiet na telku. Prosim vas nepotrebujem komentare typu, ze nie sme normalny, ze od malicka sme mu dovolili neobmedzeny pristup k telke, skor skusenosti, ci zaostalost vo vyvine, ktoru sme svojou debilnostou sposobili, sa dá este nejako v tomto veku napravit. A ze kto ako dopadol.
A čo rád pozerá? Skúste rozprávkové knižky s motivom toho čo rád pozeral v telke, napr. naša mala rada krtka, tak sme mali aj veĺa knižiek s krtkom.
@zuz1978 je super, ze ste si to uvedomili a priznali chybu a chcete to dat do poriadku. nemam osobnu skusenost, len par postrehov. dieta zije pritomnostou, takze ak si "zvykne" na ine ritualy, inu zabavu a vyplnenie casu, bude to v pohode 🙂 mozno to zo zaciatku bude "boliet" co vidite zatial i vy, ale myslim, ze ak mu bude ponuknuta ina zaujimava alternativa, chyti sa (hlavne zo zaciatku pripravit nieco netradicne - pecenie zo slaneho cesta, malovanie prstovymi farbami, ine montesiori aktivity - presypanie, triedenie- teraz som si spomenula na triedenie fazulky, a asi 2 druhov cestovin - s tym sa donemoty vedeli zabavit nasi dvaja starsi 🙂 alebo spolocne citanie... drzim palce, aby to bolo co najskor ok 🙂
@sissy27 mas pravdu, no tazko sa s nim porozpravam, ze co bolo v rozpravke, ked je na urovni 1 a pol rocneho a nerozprava. Potrebovala by som vediet nejaku osobnu skusenost, ze co zabralo v tomto pripade alebo ako to riesili. Ci uplne odstranit televizory z bytu, v style co zide z oci zide aj z mysle. On to nechape, ze dotetaz to islo obrazne povedane non stop a teraz nie. Ja tu potrebujem pravdepodobne radikalne riesenie.
Je vela deti ktoré ako 2,5 ročné nerozprávaju a nieje to žiadna porucha ( aspon mama, tata zvieratka, alebo vobec nic???) a nesuvisí s telkou. Odstranit telku zbytočné bude hladat a nervacit, vydržať chvilu jeho to prestane bavit...a najde si sam zábavu príp. mu ponuknut nieco zaujímavé. Ale príciny nerozprávania možu byt rozne.....
@adalea mame tiez krtka aj rozpravku v telke aj knizku. Knizky mi zahodi, zatial. Sme uplne na zaciatku nasej cesty bez telky. Teraz nedavno sme mu spravili detsku a ako dvaja nenormalny pár sme mu tam dali dalsiu telku. Takze v poslednej dobe uz chcel na dvoch miestach aby mu sli rozpravky. Zajtra sa vsetky televizory odstrania. Uz som nadobudla taky pocit, ze inac sa to nezmeni. Od dnesneho dna, chodi cez den k jednej pani, lebo kvoli chorobnosti sme ho museli vybrat zo skolky. Vely den sa spolu hrali, boli vonku...Prisla som po nho, po desiatich minutach mi strcil ovladac do ruky aby som zapla telku, lebo ju tam cely den nemal (zakazala som tej pani telku zapinat). Tam cirkus nerobil. Az ked sme dosli domov a tiez som nechcela zapnut.
@zuz1978 ahoj, neda sa povedat ze u nas ide telka nonstop to skor pocitac. Starsia 4 rocna dcera si vie prepinat pesnicky na youtube ak je pusteny, na tablete si vie sama stiahnut appku, nainstalovat a hrat sa s nou. Vlastny tablet ma od 3 rokov, aj to z dovodu ze na moj kde mam svoje veci by som ju nepustila. Tablet ma s mierou max. hodinku denne. Rozpravky idu vacsinou pred spanim inak pocas dna ak je pekne ideme von alebo si kresli ci sa hraje s babikami doma. Vtedy televizor nezapiname skor ako som vyssie napisala si pustame hudbu ale aj to uz obmedzujem lebo si zvykli pozeravat videa a lipli pri PC aj s mladsou. Popravde, ked bola starsia mladsia tak tiez bola stale na tablete ale z dovodu ze sme mali babatko a nebolo tolko casu sa jej venovat. Neskor sme si uvedomili ze presla az ku zavislosti a jednoducho sme tablet odlozili a nebola na nom. Neskor sme dali ale zaviedli hodinove pravidlo. Mladsej elektroniku nedavame. Rozpravku pozera vecer so starsou. Ak si si vedoma zavislosti svojho dietata na elektronike jednoducho mu ju nepustaj. Nemusis odstranovat telku z domacnosti, staci ak odlozis ovladac a dietatu vytvoris iny program-kreslit, malovat, plastelina, auticka, ist von na odrazadlo, varit s dietatom, poobedny spanok ci navsteva materskeho centra. Mas hrozne vela moznosti ako zaujat dieta bez elektroniky. Najprv bude dieta protestovat ale ked si uvedomi ze vlastne sa mu rodicia zacali venovat tak sa prida. Mimochodom mladsia dcera bude mat o 2 mesiace 2,5 roka a tiez nerozprava a vobec ma to netrapi. Ma cas, netreba dieta silit. Drzim palce
Uz je vonku dost teplo, zbaliť odrážadlo, loptu a veci do piesku
A po ceste mu ukazovať auta, psa, motorky, velke deti, male deti, na piesku komentovať vsetko a aj pri hre
Alebo kupit lodičky do vane a hrat sa s nim.
Proste mu vymyslieť zaujímavý program
Nemusi vítať knizky, niektore deti to proste nebaví, ale treba s nim napr stavať lego a vsetko komentovať, alebo len tak si kreslit
Nezakázala by som TV uplne, ale radikálne obmedziť, vecer 2-3 rozprávky pred spaním a staci
Treba najst aktivitu, ktora ho baví
Mizno trochu off topic, ale počuje dobre? Mizno by ste mali behnut na ORL a skontrolovat uška
Niekedy tu mamičky napisu, ze jasne počuje vsetko aj to co nema, ale predsa len ľudská rec je iny zvuk ako napr búchanie s hračkami ci štrkotu psa, alebo hudba
@daren1 viem ze priciny nerozpravania mozu byt rozne. Najprv sme boli na dne z toho, ci nie je autista. Ano, zial to este psycholog moze aj potvrdit, ze ano. A existuje mnozstvo dalsich poruch. No ked som citala o telke a jeho vplyve, ako to brzdi vyvoj a pritom boli opisane konkretne pripady deti a ich spravanie, akoby som citala o nasom synovi. A mimochodom Vobec, ale vobec nic nepovie, iba svoje hatlaniny. Je dvojjazycny. Aj ked si myslim, ze to nie je dovod na to, aby nepovedal nic.
@zuz1978 moj ma 2 a pol o mesiac a len teraz sa poriadne rozrozpraval, resp opakuje vsetko, ale tak, ze komunikovat sa s nim este neda suvisle. len pokial si vyziadam jednoslovne odpovede a on mi oznamuje veci len jednoduchymi vetami - cikam, chlebik nechcem,havko buva. inac do dvoch rokov slovna zasoba mama. o (ocko),óóó´(vsetko ostatne), baf (pes) mnaaa (macka),meme (mlieko) -ale vobec som z toho nerobila tragediu. ani doktorka - nemala som pocit, ze by nejako zaostaval. doktorka mi povedala, ze ked slabikuje, je to OK a rozrozprava sa ... takze fajn, ze ste TV identifikovali ako nebezpecny navyk a ze riesite, ale riesit zaostavanie a pod - to su podla mna silne slova. ved aj TV su podnety, hadam rozlisuje veci, reaguje - ... nam prave TV - ale s mierou - pomohla sa rozrozpravat. jasne, ze su dni, ked vystraja,ze chce pozerat youtube videa, ked vidi zapnuty pocitac, ale da sa ho od toho odtiahnut. objavil teraz kreslenie, teda cmaranie, a pod. a rad pomaha, vyklada nakup, podava pradlo pri vesani ... k tomu rozpravaniu, ja muaj ked ideme autom stale hovorim, cco vidime von, na prechadzke mu popisujem veci, v obchode (to musim vyzerat ako deges - ale co, aspon ho zabavim) - a pomaha to
... a teda ozaj neboj sa - maly sa rozhovori. vela zien tu pisalo, ze deti az v skolke nabehli na lepsiu komunikaciu ... to si do hlavy nebi, ze zaostaly,to vobec nemusi byt pravda.
@zuz1978 takže vie bez telky vyrdžať. Asi pomôže len dať telku preč a vydržať ten cirkus, zabaviť ho niečím iným, čo doteraz nepoznal, napr. prelievanie trošky vody z pohára do pohára (na gumovom obruse samozrejme), naša sa zahrala aj s kolíkmi na prádlo- pripínali sme ich na hrubú šnúrku z topánky, od mala pomáhala variť, vešat prádlo a podobne. A nerozpráva vôbec nič, ani svoju hatlaninu?
Teraz som si precítala, ze svoju hatlaninu pouzíva. Asi pomaly píšem. Nie je od veci vyskúšať to ORL, ako píše pribinak. Veĺa sa s ním rozprávajte
@adalea vies, ako rady vsetky su fajn, aj my s muzom sme sa rozhodli presne take veci podniknut ako tu podaktori pisu, len skoda, ze niekto s obdobnym problemom mi este nenapisal (ale nie som netrpezliva, ved len teraz som pridala diskusiu), pretoze mna by to zaujimalo, ci ten vyvin vieme este tak ovplyvnit, aby trebars v tom skolskom veku uz bol rovnaky ako ostatni.
@zuz1978 moj exmuz pustal stale deckam televiziu, boomerang a ten druhy kanal pre decka. Tie na to stale cumakovali, az som sa najedovala a prikazala chlapovi vyniest televizor na povalu. Cestou hore mu ale televizor spadol na zem a uz bol nepouzitelny. Novy televizor som odmietla kupovat. Deti si na to zvykli.
@zuz1978 ako prispievate vy k rozvoju reci? ..ono telka, dobre moze mat urcitu zavislist, ale stav co popisujes priradit, ze kvoli tv..podla mna az nie...niektore deti ani v 3-4 rokoch nerozpravaju a nie je to telkou...plus nechapem tu jeho zaostalost ci uroven co pises, ze je pozadu..
a preco si taka vystresovana iba z telky, ved ked pises, ze chodi do jasli, tak na nu nekuka cely den...ci?
aj jasle mozu byt pricinou, ze sa nerozvija, ked tam pocuva tie hatlaniny...🙂
a nevies ako sa im venuju ucitelko sestricky....
niektore deti, ked idu bez jasli do skolky, a uz rozpravaju, a daju ich povedzme vo veku 4,5 r. do heterogennej triedy s 3 rocnymi, tak sa zvyknu aj docasne pokazit vo svojej reci-rozpravaju horsie ako pred tym....
ak bol navyknuty na telku, tak mu ju pusti, ale povedzme obmedz cas straveny pri nej, a skus ho priviest k inym aktivitam, isto je nieco co ma rad....co rad robi...
a mozno je vystresovany z jasli, z deti, a ako spravny chlap sa chce vecer zrelaxovat pred telkou...to je v genoch...🙂
nie...deti su prvoplanove, hladaju co im robi dobre, telka-rozpravky-poskytne slovo, aj pekne striedanie farieb, to ho asi ukludnuje...
a samotne rozpravanie...hm, to je velka veda, su deti co melu od roka, a su take co neprehovoria aj do 3-4-roch rokov...
@zuz1978 inak moja dcéra takto približne okolo toho 2. roku visela na krtkovi a dumbovi, stále išli dokola na DVD. Síce nesedela a nepozerala, robili sme kadečo, ale muselo to byť pustené, dokonca aj v noci sa párkrát zobudila, že chce krtka alebo dumba... Nemusím písať, že som z toho liezla po plafóne 😈 Už ani neviem ako a kedy to prešlo, ale rozhodne nemám pocit, že by kvôli tomu dcéra zaostávala vo vývoji alebo ju to celkovo nejak ovplyvnilo. Takže ozaj príčiny nerozprávania by som hľadala inde.
@jeennyv snazime sa s nim hrat s hrackami co ma aj s edukativnymi aj s knizkami, samozrejme hovorit nanho, ale ptakticky velky zaujem nemal o spolocnu hru. Vcera som vypla telku, 3 minuty cirkus a potom sa zacal zapajat do nasej hry. Az teraz sme si uvedomili, ze nasu snahu vzdy zatienil televizor. Ten prakticky bol stale zapnuty. Uvedomujem si, ze za jeho zaostalost nemusi byt na vine iba telka. A ze existuje mnozstvo dovodov preco nerozprava, preto ideme aj za psychologom, no po precitani niekolkych odbornych clankov pisanych psychologmi ako vplyva na dieta televizor (a teraz nemyslim 1 hod denne, ale od rana do vecera), plus uvadzali konkretne pripady, tak sme si uvedomili, ze my mu vymyvame mozog od malicka a ze je to mozne, ze za jeho pomalsi vyvin moze televizor, teda my.
@zuz1978 ja tvoje dieta nevnimam ako zaostale, ako bolo spomenute je bezne, ze nehovori a nie je namotivovany, proste niektore deti su v tomto viac hrrr ine maju cas a su salamisti..treba mu vsetko hovorit nemusi vzdy priamo nanho, ake hovorut, ze sa obliekas, obliekate atd..tam bude za mna chyba inde..niekde mozno v recovom centre, lebo co robia v tv hovoria ukazuju atd..deti to odlukacaju vsetko ci od rodicov, deti, inde..len niekomu to trva..ale ja nevidim dovod tomu hovorit zaostalost
tv v detskej izbe 2rocneho je na mna dobry hardcore 😀 ale co uz... je skvele,ze si si to uvedomila a zacala s tym nieco robit. u nas sa pozera rozpravka len v nedelu.neviem na akej urovni je tvoj syncek v rozpravani,ale moj sa rozhovoril az po 2.roku. dovtedy rozpraval len par fraz.ale rozumel mi vsetko.teraz ma 2,8 a ma alusnu jazykovu zasobu.no zlom nastal asi az oko 2,3roka. obratila by som sa vsak na odbornika,nemyslim si,ze kvoli aledovanou tv maly nerozprava.problem moze but inde a nemusi ani ziaden byt.noektore deticky jednoducho rozpravaju neskor.
Preco hned, ze je zaostaly? Niektore deti su pomalsie, dolezite je, aby rozumel pokynom, spolupracoval, aktivne sa vedel zapojit, poznal rozne postupy casove sledy v domacnosti, postupnost pri obliekani, pri prestierani stola, pri upratovani hraciek a tak podobne. Nas syn zacal hovorit az ako vyse trojrocny, starsi tiez ziadna slava, mali tiez pekne daleko nad dva roky... nehovorim, ze su v pasme geniality, ale nie je to s nimi vobec zle ;) Mozog sa vyvija nerovnomerne, je aj na to studia, ze uroven hladiny testosteronu v 10.tt rozhoduje o tom, v akom poradi a akym tempom sa budu jazykove centra dietata vyvijat, takze na to nemas ziaden vplyv a mozes sa aj na hlavu stavat. Isteze dietatu pomozes, ked sa mu budes aktivne venovat, ale urychlis to len o maly kusok... vylucte hluchotu, to robilo velke problemy nam, kazdu chvilu nepocuje, zuzene sluchovody, opuchy v usiach, je to na nervy. A teda telku vypni, ziadny podmaz v pozadi a stale...
@zuz1978 nemyslim si ze to je na vine u nad telka nonstop od rana do vecera a dcera 3,5roka je sikovna a na svoj vek je velmi inteligentna
@zuz1978 mozno tu nikoho ani s podobnym problemom nenajdes, lebo vy ste povysili pozerabie televizora na iny level, ako ostatni rodicia. Zaklad je, ze ste si to uvedomili, venujete sa mu. Aj moja poriadne nerozpravala do 2,5 roka a potom sa rozkecala.
Inac, to akych odbornikov citas, ked hned, ze je zaostaly, ze ste mu vymyli mozog a podobne?
Moj tiez dlho nerozpraval vyrastal dvojjazycne. Ale ja som mu ani nikdy telku nepustala. Teraz ma 4.5 moze si cez vikend pozriet rozpravku napr sobotu jednu a nedelu dlhu myslim tie dlhe ako ladove kralsovstvo. Cez tyzden je prakticky telka vypnuta.
Moja znama mala ale taky isty problem nasla si ucitelku na dochodku a kazdy den tam toho maleho vodila ta ucitelka s nim kreslila rozpravala atd a maly bol do pol roka fit. Podotknem ze to bola ucitelka zs 1.stupen ktora mala zameranie psychologia, a bola vyskolena na ,,slabsie,, (deti ktore sa nesustredili, naopak boli aktiven, pomalsie, atd.)
Ja si este myslim ze s takym dietatom treba intenzivne pracovat on nemusi byt zaostaly ale len zpohodlneli kedze doteraz jeho zabavu tvorila telka
Nie kazde dieta vyprava cisto v dvoch rokoch. Ano moze byt zavisly na telje a preyo nervaci ale urcite nemusi byt zaostaly....poznam chlapca kt telku okrem polhodiny denne ani nepizeral, nemal pc ani mobil a v 2,5 rokoch mu ani vlastna mater nerozumela, vyrastal 3jjazycne.. .a teraz je z neho mlady inteligentny muz a dokonca nebol nijak extra edukovany ani nechodili po psychologoch....stacilo ze siel do kolektivu
@zuz1978 nemyslím si ze v 2 rokoch je možné hovorit o spomalenom vyvine koli telke, to je blbost čo mas z internetu. A zase klasika...u pani ktora ho strazi televizor nie je a zaujimave ze tam cirkusy nerobi. Proste je to len navyk. A čo ked ti dieta strčí ovladačku do ruk? Tak ako utekaš telku zapnut? Kto je u vas ,,panom,,? Ty ako rodič? Alebo tvoje dieta? Ci ked ti da cigaretu do ruk, tak mu zapališ? Mas doma uplne normalne dieta, ktore si len navyklo na to ze čas travi pri telke a zrazu sa mu to čo má rado berie...tak jasne ze reve a robí sceny.
Nerozprava tak ako by si si predstavovala preto lebo nemal dostatok podnetov - knizky atd...ale to stale neznamena, ze sa rozpravat nenaučí. Dietatu nastav režim, chodievaj s nim von medzi deti, na ihrisko, do detskeho centra. Co sa telky týka čo myslíš ze ti povie psycholog? Jedna, dve rozpravky a telku vypnut. Aj ked bude robit krik a sceny. Ale to uz bude na tebe vydržat a byt neoblomna.
@anjelicek26 vies vidim, ako sa spravaju ine deti a mne on pride popri nich ako mladsie dieta. Preto pouzivam vyraz zaostaly. A aj ucitelka v jasliach nam to hovorila, ze je to tak. Vraj vsetkemu rozumie, aj vykona iste veci na poziadanie, ake zas iné veci mu trvaju dlhsie ako inym v jeho veku. Priklad: ukladat zvieratka dive do zoo a domace zvieratka k domceku. Zvladol to, ale mu to trvalo tyzden kym sa to naucil. Bezne veci co sa tyka obliekania, vyzliekania, umyvania si ruciciek, padne nieco ukazem a poviem kde to je, on ide a zdvihne a prinesie. Takze mi rozumie a v oboch jazykoch co pouzivame. Ale predsa je dozadu. A teda ani ta dvojjazycnost nie je dovod na to aby ani len mama nepovedal. Uvedomujem si to, ze potrebujeme seriozny nazor odbornika. No zial len teraz, ale nam docvaklo, ze ak ta telka ide, tak on vobec nechce spolupracovat. Tak preto chceme televizor ako jeden z moznych a istych faktorov, kt.ho brzdi vo vyvoji eliminovat
Zajtra mame psychologa, tak som zvadava a zaroven sa aj velmi bojim ☹
Dakujem kazdemu za postrehy

@zuz1978 rozprávky v TV sú ok, ale odtiaľ - potiaľ. Ja si ako dieťa pamätám, že nič iné ako večerníček a cez víkend ráno detské pásmo nebolo a dobre bolo - takže ja by som sa asi trošku vrátila do minulosti v tomto 🙂
Úplný zákaz je podľa mňa rovnaký extrém ako TV nonstop. Synovi by som vysvetlila, že teraz budeme robiť toto a potom za odmenu bude rozprávka - jedna. Proste zaviesť nejaké pravidlá. A po skončení rozprávky ti môže porozprávať o čom bola 🙂