icon

Dieťa závislé na televízore

zuz1978
6. mar 2017

Ahojte. V poslednej dobe intenzivne hladame s muzom pricinu, preco nas 2 a pol rocny syncek nerozprava. Sme objednani u psychologa, lebo nas napadol aj detsky autizmus. No po konzultacii s ucitelkou v jasliach ako sa maly sprava ku detom, a nasledne ako sme vylucili hlavne znaky, ktore autisticke dietatko zvycajne vykazuje, sme sa dopracovali k tomu, ze spravili sme obrovsku chybu s televiziou. Od malicka mu pustame rozpravky a asi mu gumujeme mozog ☹ Radikalne sme tym sekli,lebo momentalne je na urovni 1,5 rocneho dietata a myslime si, ze to vsetko sposobila telka a teda my. Teraz ked ju nezapnem je nervozny, reve, nechape, ze preco to zrazu neide. Neviem ako dlho to pretrva, kym si odvykne. No on je pred telkou uplne zhypnotizovany a nechce sa hrat s nami, komunikovat, odmieta knizky, chce skratka iba cumiet na telku. Prosim vas nepotrebujem komentare typu, ze nie sme normalny, ze od malicka sme mu dovolili neobmedzeny pristup k telke, skor skusenosti, ci zaostalost vo vyvine, ktoru sme svojou debilnostou sposobili, sa dá este nejako v tomto veku napravit. A ze kto ako dopadol.

Strana
z2
anjelicek26
7. mar 2017

@zuz1978 mas na neho podla mna prilis vysoke naroky. Ale tak dufam, ze psycholog je rozumny a povie ti to tiez. Mna psychologicka dost ukludnila, mame nejake problemy v spravani, v inych veciach je nadpriemerny a proste sa mame zamerat na tie pozitiva a nie furt stresovat s tym, co "zatial nejde".

alaguema
7. mar 2017

@zuz1978 dva a pol ročný je v jasliach a doma stále pred telkou. Takže rodičov ani nejak bližšie nepozná. Odmieta vás, lebo zrejme nemáte ani nič spoločné vybudované. Samozrejme, že je to aj tou telkou, nenechaj si to vyhovoriť a ďakuj nebesiam, že ste si to včas uvedomili. Dietko je pred telkou vždy v ľahkej hypnóze. Nevníma realitu okolo seba. Ale podľa mňa to pôjde. Je ešte malý. Skúste s ním chodiť čo najviac von, mimo telku, mimo akékoľvek umelé "zábavy", na výlety, do lesa, zaobstarajte si nejaké zvieratko. Proste ukážte mu ako pekne môže byť v reálnom svete. Na tvojom mieste by som telku rovno niekomu darovala. My existujeme bez nej už roky a absolútne nám nechýba.

eliska13
7. mar 2017

@zuz1978 vobec nerob paniku a nevycitaj si, ze to je tym TV.moj syn zacal rozpravat tesne pred 3 narodeninami.tym,ze tvoj je dvojjazycny moze to byt tym.Ved zase neverim, ze Vam isiel TV cely den co bol hore.urcite si sa s nim rozpravala, ze idete jest, von, pod sem....
ak nebude mat poruchu reci ci inu anomaliu nic nie je stratene.na tvojom mieste TV dam prec, ak ho tak vyzaduje.Casom, ked zacne mat zaujem aj o ine veci to mozes prehodnotit.Vsetko zalezi od teba ako ho budes viest je tolko kniziek, aktivit pre take male deti.Chodte von na ihrisko zbierajte kamienky palice....moj zacal rozpravat zo dna na den cele vety dovtedy len par slov.
ty mu musis hovorit pozri auto, zeriav komunikovat do zblbnutia
idem precitat ostatne citala som len uvod
ak nechces dat prec TV povedz, ze je pokazeny ovladac bude zurit plakat a potom zabudne

eliska13
7. mar 2017

@zuz1978 mozno nikdy nebude v skolkskom veku ako ostatni!neskatulkuj ho tiez si myslim, ze chces od neho vela.A co je na tom, ze nevedel zatriedit zvieratka?kolko si s nim skladala puzzle ci robila taketo hry?Vies dieta si vyberie vzdy lahsiu aktivitu este, ak ma flegmativku a komotnu povahu.Takze on si vybral pozeranie na rozpravky.
Skor by som sa pozrela kolko ste s nim travili denne casu, kolko sa hral, ked prisiel domov.Mozete si lepit z papiera, strihat, urobte z krabice garaz pre auticka cokolvek len s nim trav vela casu.Daj mu triedit nejake cestoviny motivuj ho nalepkami, odmenou....mozno bude vzdy pomalsi, ale vnimavy a sikovny
ucitelky zo skolky nepocuvaj tresla by som im niekedy po hlave sorry za vyraz, ale prave oni ako pedagogovia by mali vediet, ze kazde dieta je ine introveet extrovert citlive drze....oni by ich chceli mat nalinajkovanych a bezproblemovych.
kamoska ma syna, ktory sa nevhce zapajat do ziadnych spolocnych aktivit.chce sa hrat sam v kute ma 5 r boli u psyvhologivky je zdravy, az moc inteligentny a maju ho nechat tak nenutit.A to pritom ma surodencov je zvyknuty na deti kolektiv.....
som zvedava co napises zajtra, ale podla mna je normalny chlapcek len trocha lenivy

eliska13
7. mar 2017

@eliska13 a ucitelky toho kamoskinho uplne nicili deti zavolajte xy nech sa ide s nami hrat, on je na nas nahnevany jednoducho stale nanho upozornovali.Stale ju odporucali do speci skolky nie je autista asperger je normalny len chce mat klud

hettinka
7. mar 2017

@zuz1978 ja by som tu televíziu zasa úplne nezatracovala, ale zredukovala pozeranie na polhodinu nejakej náučnej rozprávky, prípadne DVD s vhodnými detskými pesničkami (Spievankovo, Fíha - tralala). Ale treba si uvedomiť, že TV nie je odkladací priestor, ak tak, pozerať s dieťaťom, spievať s telkou a dieťaťom, rozprávať sa o tom, čo tam bolo, komentovať atď.

Rázne odstavenie od obľúbenej činnosti určite spôsobí zbytočne veľa nervozity,

hettinka
7. mar 2017

@zuz1978 "A aj ucitelka v jasliach nam to hovorila, ze je to tak. Vraj vsetkemu rozumie, aj vykona iste veci na poziadanie, ake zas iné veci mu trvaju dlhsie ako inym v jeho veku. Priklad: ukladat zvieratka dive do zoo a domace zvieratka k domceku." prosím ťak, neblázni že kvôli tomuto by mal byť zaostalý ... to ani jedno moje decko v 2,5 roku nevedelo a dnes mám gymnazistku a syna v triede pre nadpriemerne nadané deti (s IQ nad 130)
Je možno len zanedbávaný, ak je cez denv jasliach a doma pred telkou, alebo lenivejší, alebo nemá náladu ... alebo o tom ešte nepočul. No aks a to dokáže naučiť, je v pohode, len sa mu musíte viac venovať.

miadi
7. mar 2017

No moja sa v roku a pol naucila z video pesniciek kopec slov dokonca od jedna do 10 vymenovat raz ked sme šli po schodoch hlavne su dobre take kde spievaju a zaroven ukazuju cize zvuk a vizualne sa to spaja ma to zmysel napriklad som ju zobrala oberat jablka a ona že apple ked videla proste vedela z pesnicky apples and bananas taky Tom a Jerry ma nulovu hodnotu😆Iba ak ze sa dieta zabavi neviem este to nevidela zas je tam kopec nasilia 🙈😂a od 15m
Obdobie vzdoru takze sa velmi hneva place ked jej to nezapnem alebo vypnem už sa tešim na jar ked bude teplejsie budeme stale vonku a minimum spievanok/tv treba to obmedzit na hodinu denne maximum proste nech aj plače treba mu ukazat knižku kreslit nejake aktivity atd

katrinka8
8. mar 2017

Ja by som tiež z Tvojho popisu netvrdila, že je zaostalý. Ako radia baby - nerobte z tej telky nejaké monštrum a strašidlo tým, že to poženiete zase do druhého extrému - okamžite zrušiť všetky televízory v dome. Skôr ho (aj seba možno) naučiť, že TV je dobrý sluha, ale zlý pán - naučiť sa vyberať, že toto áno, toto nie - a hlavne teraz áno, ale teraz zase nie. Proste miera v tom, čo . Ak sa dá, veľa chodiť von, ukazovať, rozprávať dieťaťu, čo robíme, ako, prečo, čo vidíme... Nie je nič výnimočné, že 2,5-ročné dieťa, ktoré chodí do jasličiek s ešte menšími deťmi, si rozpráva "svojou hatlaninou" - veď keď je relatívne celý deň (?) s menšími deťmi, ktoré rozprávať nevedia, tak nemá toľko príležitostí sa učiť od dospelých či starších detí. Neboj sa, zaostalý isto nie je - len potrebuje viac času, je to normálne 😉

zuz1978
autor
8. mar 2017

Ahojte, tak psychologa mame za sebou, aj ked teda nakoniec sme boli ibs my rodicia. S spolu s dietatom bude sedenie az 24.aprila. Vsetko sme jej porozpravali, co sme my za rodicia, co povedala ucitelka o nom v skolke, ako sa sprava k cudzim, ako so mnou hysyerici. Skratka vsetko, a ze teda vobec ale vobec nic nepovie. Ona nam poradila ako mame hovorit nanho, v podstate ako s tymi najmensimi, jednoducho, stale tie iste slova pouzivat, Slabiky atd. Povedala ze sme spravili velmi dobre s televizorom a ze je to droga, takze dieta bude mat aj abstinencne priznaky. V podstate ma akosi aj ukludnila ani neviem preco. No ale sa vam musim pochvalit, ze moj syncek bol dnes akoby vymeneny. Sice sa stale pozrie na stenu kde este predvcerom bola telka, ale sme sa pekne zabavili triedenim cestovin a presypanim z jednej krabicky do druhej, dokonca 5 okruhlych piskotiek sam vyzdobil malinkatymi cestovinami, ktore trpezlivo ukladal na piskoty. Odpadla som, nikdy mi take veci nerobil. Potom sme mackali plastelinu. prvy farebny balik som otvorila, zobrala som noznice a odstrihla igelitovy obal, potom chcel aby som otvorila dalsiu a dalsiu farebnu plastelinu a hned zobral noznice a podal mi ich. Ucila som ho sfuknut ssviecku, ale stale ju fukal cez nostek, ale sfuko l🙂 Dnes som vam poviem stastna, aj ked viem, ze su to malickosti, mozno to nic neznamena ale dnes po piatich dnoch idem v klude spat. A este nieco, o siestej ma pritiahol k vesiaku, chytil moju bundu, potom otcovu a tahal ma ku dveram. Ocko ho zobral do mesta na vnutorne detske ihrisko a ked dosli domov o pol osmej (bola uz tma) dnes prvy krat ukazal aj na oblohu. Asi na hviezdy 🙂 (tie ma vecer aj v izbicke ked zaspinkava). Takze dnes som naozaj stastna 🙂

veronikabelikova
13. apr 2019

@zuz1mozete mi prosim povedat ako vam to dopadlo ?mame rovnaky problem dakujem. Neviem kde mi pride odpoved ale sk by ste nahodou mala chut odpisat vetonikabelikova8@ gmail.com

zuz1978
autor
14. apr 2019

@veronikabelikova momentálne máme 4 a pol roka. Veľmi veľa sme sa venovali a stále venujeme krpcovi. Hovoriť nám začal až ako 3 a pol ročný a momentálne už celkom dobre rozpráva aj keď teda s chybami. No keď si to vezmem, hovorí iba rok a nemôžem úplne ho porovnávat s dieťaťom čo hovorí 2, nedajbože už 3 roky. Ú dieťaťa v tomto veku aj zopár mesiacov je veľa, stále sa menia. U nas po tom 3 roku života nastal veľký pokrok, a keď ako 4 ročný nastúpil do škôlky ani nehovorím. Zrazu začal pekne vyfarbovat, na počudovanie aj celkom pekne kresliť. Áno, v reči je ešte co doháňať, ale som si povedala, že on keďže je augustový, ako 6 ročný určite do školy nepôjde, takže ma ešte 2 a pol roka. Mimochodom s tou telkou bolo to najlepšie rozhodnutie co sme spravili a vybrali sme ho aj z jaslí. Potom začal chodiť k jednej pani (opatrovateľka), ona nám tiež veľa pomáhala. Jej som vtedy jej tiež zakázala telku. Mimochodom krpcovi tak pripudla ďalšia rodina, pretože tá pani mala svoje staršie deti manžela a mamu, a každý mal rád toho nášho bambulaka. Dnes mi povie také veci, ktoré tam on u nich zažil a predtým mi to povedať nevedel. Miestami fakt žasnem. Zažili sme fakt zúfalé obdobie, takže každého rodiča chápem, keď sa obáva o svoje dieťa. U nás ten vývoj bol taky, že keď už porozumenie bolo na dobrej úrovni, vtedy začal hovoriť. Takže na to si myslím treba klásť dôraz a myslím si, že ak človek vidí, že dieťa mu rozumie, tak tá reč príde.

veronikabelikova
15. apr 2019

@zuz1978 dakujem vam krasne, ze ste si nasli cas mi odpisat. Sme tiez objednany k psychologicke zatial bez malej. Tak som zvedava ako dopadneme.

777andy77
2. feb 2023

@zuz1978
Zdravím, prosím ako ste na tom teraz. Dakujem

mikadooo
2. feb 2023

@zuz1978 tú "úroveň 1,5 ročného", to ste mu vy tak zdiagnostikovali? 🙂. Chce to len trpezlivosť a čas. Idete na to dobre. Môj malý nerozprával do 3 rokov a pritom mal telku max hodinu denne. Netvrdím, že to nemá súvis. Ale to, že nerozpráva a nechce robiť to, čo poviete, vôbec nemusí znamenať, že je na úrovni 1,5 ročného dieťaťa... V období okolo 2,5 roka všetkým mojim trom deťom začalo obdobie totálneho vzdoru. Držím palce, nech sa rýchlo rozkecá, ale pravdepodobne ani potom nebude nejaký poslušnejší a bude menej revať. Môj malý má už 5 (už rozpráva, aj keď škaredo, navštevujeme logopédiu), ale záchvaty hnevu a neposlúchanie mu zatiaľ ostali... 😄.

lolita555
2. feb 2023

No ja teda neviem či je to tv,lebo môj je maniak keď nie je v škôlke a je zima(v lete sme stále vonku v podstate )tak tv ide stále.a rozpráva normálne ešte dokonca angličtinu ide,nie slová ale celé vety ,pozerá stewa a megiho ak viete čo to je .ale vás je ešte malý ,nemusí rozprávať hneď

tiezjedna
2. feb 2023

@zuz1978 reč sa vyvíja do 4 rokov, do tej doby - ak dobre počuje - je akékoľvek ďalšie riešenie mimo. Vlastná skúsenosť.

zuz1978
autor
4. feb 2023

@777andy77 dopadli sme super. Dnes náš chlapec ma 8 a pol roka, chodi normalne do školy. A hovorí maďarsky a slovensky. Takže u nás chvala Bohu vsetko dopadlo dobre.

slniecko87
21. apr 2024

@zuz1978 a ak sa môžem opýtať stále ste bez televízora alebo uz televizor mate? Ako to syn zvláda? Resp. ako mate nastavene pravidla? Ďakujem

zuz1978
autor
24. jún 2024

@slniecko87 už dávno čumí do telky 😅, teraz už má pomaly 10 rokov. Vie perfektne po maďarsky a takmer aj po slovensky (I ked v tom medzery má, ale pre neho maďarčina bola prvým jazykom) a teraz už celkom dobre rozumie aj po anglicky. Takže ja som spokojná. Telku sme nemali asi 2 roky, už neviem presne. Pretrpeli sme svoje, mal aj abstinenčnè príznaky ale pomohlo to. Za chvilku som sama zistila, že autista nie je (čím som si v tom čase nebola istá).

gabrielka89
10. sep 2024

@zuz1978 Chcela by som sa spytat ze ake mal prejavy ked ste si mysleli ze je to autizmus,myslim okrem nerozpravania? Moj syn sa dost zmenil, ziadny ocny kontakt a ked ho oslovim nereaguje. Doteraz sme problem nemali ale zda sa mi ze je to tiez s televizie. Musim priznat tiez pozera tv viac ako by bolo treba.

zuz1978
autor
25. okt 2024

@gabrielka89 iba letmý očný kontakt, na meno reagoval ťažko, niekedy vôbec. Žil vo svojom svete.

evka_r
20. mar 2025

@zuz1978 a ako to dopadlo ?

zuz1978
autor
6. apr 2025

@evka_r všetko je v poriadku, má 10 rokov, dobre sa učí, trochu slovenčina mu ide ťažšie, ale to preto, lebo ako prvý jazyk má maďarčinu a slovensky sa začal učiť asi od 6 rokov, ale stále sa aj v tom zlepšuje.

claudi2011
30. okt 2025
@gabrielka89

@zuz1978 Chcela by som sa spytat ze ake mal prejavy ked ste si mysleli ze je to autizmus,myslim okrem nerozpravania? Moj syn sa dost zmenil, ziadny ocny kontakt a ked ho oslovim nereaguje. Doteraz sme problem nemali ale zda sa mi ze je to tiez s televizie. Musim priznat tiez pozera tv viac ako by bolo treba.

@gabrielka89 dobrý deň máme taký istý problém. Vidíte zmenu od odstránenia TV ?

Strana
z2