Dilatácia obličkovej panvičky. Ako sa to lieči?

jj2202
15. jún 2007

dobry den, mam problemik s mojou dcerkou. ked sa narodila mala dilataciu PO 7,1mm druhu mala ok 5.1mm. teraz mame ist na kontrolu tak sa robili testy mocu a vysli nam pocetne bakterie a zvysene leukocity. na kultivaciu este cakame.
neviete aky je postup ked sa panvicka nezmensi? moze mat bakterie aj s ineho dovodu ako kvoli tej panvicke? doktorka ma pekne naplasila, tak neviem...

dakujem za kazdu radu.

barunka
15. jún 2007

jj, myslíš dilatáciu obličiek? ak áno, tak napíšem viacej.

jj2202
autor
15. jún 2007

ano

barunka
15. jún 2007

o.k. tak o tomto viem svoje, aj moja dcérka má od narodenia dilatáciu, ale na ľavej obličke. Bojujeme s tým už vyše roka, postupne sa to upravuje, ale stále máme dilatáciu 1. stupňa. Simi mala pri narodení dilatáciu na ĽO 0,3cm, ale toto sa nám už upravilo. Ostáva nám dilatácia ureteru a dilatácia pyelouret spojenia.
Máme veľmi milú doktorku na sone a povysvetľovala mi kopec vecí. Čo sa tých baktérií týka, tak sa objavujú preto, lebo pri dilatácii sa vraj moč z močového mechúra zvykne vracať nazad do obličiek a zanášajú sa tam baktérie. Z tohto dôvodu mi odporúčali časté prebaľovanie. Tie baktérie sú nebezpečné lebo môžu spôsobiť zápal močových ciest, čo by mohlo stav ešte zhoršiť.
Mne odporúčali pravidelne kontrolovať moč, ak sa zmení jeho farba, vôňa alebo čokoľvek, tak ihneď brať na analýzu. Zakázali mi soliť, dávať tvaroh a výrobky s vysokým obsahom bielkovín, ktoré obličky ešte viac zaťažujú. Toto sa vás ale ešte netýka, lebo Janka je malinká. Tiež mi prízvukovali, aby som dávala pozor na to, aby mala oblasť obličiek prekrytú látkou, aby neprechladla.
Zatiaľ sme v pohode, nebol dôvod aby nás poslali do nefrologickej ambulancie, ale ak si tam ešte s Jankou nebola, asi by som sa tam pýtala, lebo predsa len, tam všetko vysvetlia lepšie.
Ak sa dilatácia nestratí, tak sa nič také vážne nedeje, len treba pravidelne chodievať obličky kontrolovať na sono a takisto kontrolovať moč.
Aspoň takto to povedali mne.

jj2202
autor
15. jún 2007

no nasa lek sprava je PO dilatacia obl. panvicky 7.1mm, zobrazuje sa prox ureter, LO dilatacia obl. panvicky 5.1, prox ureter sa nezobrazuje. no fakt tomu nerozumiem

jj2202
autor
15. jún 2007

DAKUJEM

barunka
15. jún 2007

fíha, tak ja mám inú správu, o dosť prehľadnejšiu, dá sa z toho aj čosi pochopiť.
No z tejto tvojej správy by som to pochopila asi tak, že Janka má obojstrannú dilatáciu obličiek, na ľavej menšiu. a ešte zjavne niečo s močovou rúrou, ale nechápem čo je to zobrazuje sa a nezobrazuje.
Ja dostávam ku každej správe aj fotky, takže sa z toho dá v pohode vysomáriť.
Na tvojom mieste by som asi napísala radšej do nejakej poradne k lekárovi, ten by to asi vysvetlil najlepšie, aby si v tom mala úplne jasno.

a ešte čosi, neviem na koľkých USG ste boli, ale tie rozmery ovplyvňuje aj plnosť močového mechúra. Mne radili, aby som dávala pred USG vždy veľa piť, aby bol mechúr krásne plný, vtedy sa najlepšie vyšetruje.

jj2202
autor
15. jún 2007

co to vlasne ta dilatacia je? nevies?

snilko7
15. jún 2007

ahojky, ja som našla na nete toto: skús si prečítať radu doktorky, tá to celkom pekne vysvetluje, barunka je už fuč, malinka sa jej zobudila 😉 http://www.zdravie.info/php/forum/viewtopic.php...

ikke
14. máj 2008

kacicka33 • 1d • 19. dec 2007 o 15:13
Ahojte, nasej dcerke uz v porodnici zistili, ze ma na jednej oblicke dilatáciu panvicky. Povedali nam, ze to je vyvojova chyba a ze sa to moze upravit, ale boli sme dnes u nefrologa a ten nam povedal, ze to pravdepodobne bude musiet byt riesene chirurgicky ☹ Mate prosim vas niektora podobnu skusenost a operacia nebola potrebna? Dakujem vam za odpovede.

barunka • 1d • 19. dec 2007 o 17:14
kacicka, moja Simi mala dilatáciu obličky a uretera, ale "len" 1. stupňa. Najprv sa jej to zväčšovalo, no na poslednej kontrole, keď mala 1,5 nám dr. povedala, že na takých 99% sa jej to upravilo. Na 100% mi to povedať nevedela, keďže sme ju nevedeli na sone udržať. Preto ideme ešte na jednu kontrolu. Hlavne nám radili nedávať dcérke nič, čo by mohlo pôsobiť ako záťaž na obličky (teda soľ, tvaroh, kravské mlieko a podobné veci), dávať pozor aby neprechladla, ale to by vám mal tiež povedať lekár.
Len neviem, či je to rovnaké už aj u tých vyšších stupňov, v každom prípade držím palce.

kacicka33 • 1d • 19. dec 2007 o 17:36
Barunka, dakujem Ti velmi pekne za odpoved. Dufam ze sa to aj naqm zlepsi. Vsetko dobre preajeme, hlavne nech ste zdravi 🙂

pedroma • 19. dec 2007 o 21:04
ahoj kacicka,
nas maly mal tiez dilataciu 2.-3. stupna. Boli sme dlhsie "strazeni" na nefrologii, kazde tri mesiace sme chodili na kontrolu + sono. A raz do mesiaca som nosila ranny moc na vysetrenie. Po case sa to rozsirenie zmensilo na 2-ku. V 18 mesiacoch uz to bolo v rozmedzi 1.-2 🙂
Tiez som ako barunka obmedzila, resp. vylucila (napr. sol, krabic. mlieko) vsetky zatazujuce potraviny.

pedroma • 19. dec 2007 o 21:14
A teraz sa divam...som nenapisala to, co Ta najviac zaujima:
na operacii sme neboli, a uz ani nie sme vedeni na nefrologii. Na poslednej kontrole to lekarka zhodnotila ako vrodene, ze sa to casom trochu upravilo, ze je to uspokojive, moc bol vzdy negativny, cikal dost a tuk-tuk ani doteraz s tym nemame ziadny problem ( vo febr. bude mat tri roky).
A este ma upozornila, ze ak by som mala akekolvek podozrenie alebo maly by dostal vysoke teploty ( aj ked by to bolo z nejakej prechodnej virozy), mam vzdy upozornit osetrujuceho lekara, ze mame dilataciu oblicky a pre istotu zobrat vzorku mocu.

zzz
14. máj 2008

ahoj, kacicka, kamaratku s malym akurat dnes prepustaju z nemocnice po operacii, mal tiez dilataciu oblicky, pri narodeni 2. stupna,ale ako ani nie 4 mesacny dostal zapal a zhorsilo sa mu to na 4.stupen a musel byt operovany, ak chces napisem ti viac do IP. A neboj,aj ak by musela byt operacia,ze vraj je to dost bezna operacia a rychlo sa da dietatko dokopy,a vsetko bude ok.

tinaa
15. máj 2008

kacicka ahoj, nasa Sarinka ma taktiez od narodenia dilataciu oblickovej panvicky. Najprv sme chodili asi pol roka na sono a na kontrolu na nefrologiu, kazdy mesiac sme nosili moc na rozbor, vzdy bol negativny. Po tom pol roku dr. zhodnotila, ze dilatacia sa zväcsuje a poslala nas na cystografiu (je to zakrok, pri ktorom sa zavadza hadicka cez mocovu ruru do moc. mechura, plni sa kontrastnou latku a RTG sa sleduje kadial moc vyteka a ci vyteka vsetok. Bol to dost hrozny zazitok, pretoze malej mali v plane streknut 3 plne striekacky tej kontrastnej latky, lenze mala hned po prvej vsetko vycurala. Tak sa tam dost dobre rozculovali, i ked nechapem, ako môze 1/2 rocne dieta udrzat moc, ked citi tlak. No nevadi, tak sme tam stravili dobre dve hodiny. Dôlezite je, ze tymto zakrokom sa zistuje, ci nema dietatko oblickovy reflux. Nastastie sa tato diagnoza nepotvrdila, takze o par mesiacov mame ist opät na kontrolu + nosit moc na rozbor. Drzim vam palceky, dilatacia by sa mala casom upravit, tak dufam a verim, ze to bude tak aj vo vasom pripade. papa

ejusaaa
2. júl 2009

Ahojte,na beznu poradnu sme mali doniest moc a tam zistili ze maly ma v moci stopy krvi,bakterie a leukocity..co to ma znamenat? 😔 😲 Zajtra mame ist k nefrologovi..

marcia79
2. júl 2009

ahojte,ktora mamicka bola so svojou ratolestou v Martine na scintigrafii obliciek,ak tu nejaka je,PROSIM o informacie,co sa tam robi,ci sa nieco plati,ked tam je s nim mamicka/zevraj je to na 2dni/,proste vsetko okolo toho,,mozes napisat aj IP,vopred DAKUJEM.

katka7979
11. júl 2009

ahoj v Martine som sice nebola ale mozem ti povedat ako to asi zhruba prebieha. Moj syn ma tiez dilataciu pravej oblicky. Na scintigrafii sme boli uz asi pred rokom ked mal 6 tyzdnov. V nemocnici sme boli jednu noc. Vecer pred vysetrenim dostal infuziu, zhruba od piatej rana ak si to dobre pamatam som ho uz nemohla kojit, zhruba okolo desiatej sme isli na to vysetrenie, uspali ho, zaviedli mu cez zilu kontrastnu latku. Potom zhruba pol hodinu trvalo kym tam kontrastna latka dosla do obliciek, bol tam taky monitor tam sme to videli ako sa to tam postupne zbiera, potom asi zhruba dalsiu pol hodinku trvalo ako to z tych obliciek odchadzalo. Vraj sa tam sleduje pri tom ako pracuju oblicky, ze ci pracuju obidve rovnako ci jedna nevykonava mensi vykon ako druha. Na stastie nam to dopadlo dobre, aj ked mame stale problemy so zapalom mocovych ciest. Stevko ma teraz 1 rok a uz mal 5 krat zapal mocovych ciest. Teraz v auguste ideme na MCU - budu mu vstrekovat kontrasnu latku cez mocovy mechur a bude sa to rentgenovat, ako odteka moc a ci oteka vsetok. Tak som zvedava ako to dopadne, uz ma ide z toho porazit, dufam ze to nebude na operaciu. Hrozne sa o neho bojim a som z nervami uz v koncoch. Vsetci hovoria ze z toho vyrastie ale som fakt zvedava ze kedy.

marcia79
23. júl 2009

ahoj katka7979,dakujem,ja tiez dufam,ze to nebude na operaciu,tak drzim palce,aby ste to aj vy mali ok. 🙂

gizmo22
15. okt 2010

Ahojte, citam prispevky o dilatacii oblicky ale nenasla som tu nikoho kto bol na operacii.,.Nas maly ma od narodenia dilat. na lavej oblicke II.st. ziadne problemy nemal teraz ma 14 mesiacov. Dilatacia je podla posl. sonogragu cca 14-18mm, boli sme na urografii a vraj to treba operovat..som velmi nervozna lebo nikto mi zatial nic moc nevysvetlil musim este ist za lekarkou a asi aj za primarom..
Ak mate niekto skusenost ale taku cerstvejsiu max tak 5 rokov do zadu napiste mi prosim. Ide mi o skusenost v BA na Kramaroch -urologicka klinika-tam ho chcu operpvat
Diagnozu ma nas maly dilat. II.st. a este mu dopisali Hydronefroza I.st.
dakujem 😒 😅

zarika
7. jan 2011

Ahojte, chcela by som sa vás spýtať, či bola vašim detičkám zistená dilatácia už počas tehotenstva. Mne dnes lekár na sone som v 23tt., zistil nález dilatácie pravej obličkovej panvičky so susp. megaureterom vpravo 7,1mm. A dosť ma vyplašil, že on si myslí že by tehotenstvo malo pokračovať, ale že uvidíme čo povedia na sone v Bratislave kam ma odoslal. A že veľa ľudí, žije s jednou obličkou a pod. Ďakujem

ludike01
17. mar 2011

@zarika...mne dnes lekarka oznamila ze babatko ma dilataciu ľavej obličkovej panvičky 9mm, tak som sa tiež dosť zľakla. Ale vravela že to sa všetko môže upraviť aj po pôrode, že nemám robiť žiadnu paniku a že prinajhoršom hrozí operácia...verím že to fakt ešte nemusí nič znamenať a po pôrode bude všetko v poriadku...dúfam

rianka7
19. apr 2011

nam na utz tiez zistili zvacsenie obl.panvicky 😢 aj ked doktorka povedala, ze sa to moze este upravit, som z toho dost smutna. kontrolu mame o 3 tyzdne tak som zvedava ake bude vysledky.

cokoladka79
1. máj 2011

@ludike01 ahoj, ako ste po pôrode dopadli s dilatáciou OP? nam v 24tt diagnostikovali 7,5 mm na lavej obličke.

ludike01
2. máj 2011

@cokoladka79 Ahoj, super sme dopadli, nam diagnostikovali najprv jednu oblicku, potom obe a po porodeje vsetko v norme...sa tesim...a neboj, vela detickam to diagnostikuju a po porode je vsetko v uplnom poriadku 😉

cokoladka79
2. máj 2011

@ludike01 juuuj viem si predstavit tu ulavu....., tešim sa s vami a vela zdravia, dufam že aj naš drobček bude OK.

j4n15
21. dec 2011

ahojte
mam syna bude mat 15 mesiacov a boli sme dnes na kontrole USG a ze:
PO: 53x23 bez dilitacie DS
LO: panvicka 7mm, 54x27mm
zaver: dilatacia panvicky 1.stupna vlavo

a pred 3mesiacmi mal lepsie, ze:
PO: 52x22mm bez dilitacie
LO: 5mm 52x21

preco sa to tak zhorsuje?
povedali nam, ze o 3 mesiace mame ist na nefrologiu.

bojim sa toho, myslela som ze do roka sa to upravi a maly uz ma viac ako rok a sa mu to zhorsuje.
cim mozem liecit? co urobia u nefrologii? 😒

marianecka86
22. dec 2011

Ahojte čitam vaše príspevky a som s toho dost vedla ja som v 32,tyžni tehotenstva a maličké má tiež panvičku zväščenú na8,5mm a som z toho strasne smutna dufam že ked sa narodí bude to v poriadku síce doktor ma upokojuje ale ja mam strach kedže som prvorodička ☹

jlp
13. mar 2012

ahojte pozeram, ze tato diskusia je uz starsieho data ale mozno sa tu najde niekto, kto mi poradi. Vcera som bola na morfo poradni a lekarka malemu zistila ze ma dilataciu oblickovych panviciek a ureterov. Povedala mi, ze sa to sice moze upravit same, ale ak nie, tak moze aj zomriet )keby nebol priatel so mnou, tak sa tam zlozim), respektive sa to bude operovat po narodeni. Obvolala som uz hadam 10 lekarov nefrologov a urologov. Dnes idem na nefrologiu do Martina. Viete mi povedat co mam robit, aby sa to zlepsilo malemu? respektive aka je liecba, pripadne operacia po narodeni? Som v 21tt. Dakujem vam, Jana.

ivyk
22. mar 2012

@jlp ahoj. To myslela vazne, s tym, ze moze zomriet?? s tym, ze sa to moze upravit same je pravda, poznam viacere pripady, kde sa to upravilo, ale ako citam prispevky, tak krajne riesenie je operacia. Tak neviem, nam tiez diagnostikovali na lavej oblicke rozsirenu obl. panvicku, a tiez sa velmi bojim..a tiez neviem co mam cakat. Snazim sa verit, ze po porode sa to da "dokopy"..ale som z toho smutna:( zistila si nieco u nefrologa ci urologa?

alusha
22. mar 2012

@jlp ja ta chcem len ukludnit trochu, ked som bola na morfologickom ultrazvuku v 20. tyzdni, tak tiez sa doktorovi zdalo, ze ma dilataciu oblicky, tak sme boli potom na tom ultrazvuku este dva krat... nakoniec sa to nepotvrdilo a syncek sa narodil uplne ok...

ustrachana
22. mar 2012

@jlp moj maly to mal pokial chces mozem ti napisat viac cez IP

oliverka
23. mar 2012

@jlp Nám tiež zistili na morfologickom UZV (20 tt) hydronefrózu a dialtáciu obličkovej panvičky. Tento týždeň som bola opäť na UZV, šanca na zlepšenie vraj už nie je, lebo malému funguje len 1 oblička, druhá vyzerá ťažko poškodená a nefunkčná. Je možné, že po pôrode bude nutná operácia, pri ktorej sa tá nefunkčná vyberie. Ale to budeme riešiť až potom... V podstate už s týmto "postihnutím" počítame. Dôležité je, aby druhá oblička fungovala na 100 %. Veď stávajú sa aj horšie veci ako žiť s jednou obličkou 😉

garonka
23. mar 2012

@jlp ahoj, lekarka ťa v prvom rade nema čo strašiť 🙄 až mi tlak stupol.
Mne v tehotenstve takisto v 20tt na morfologicku utz zistili, že ma synček niečo na obličke ale neriešili to. Maly sa narodil uplne donoseny, zdravy iba s jednou chybičkou, na ľavej obličke mal rozširenu panvičku. Poviem Ti pravdu, bola som vystresovana, v šoku ani som nevedela čo to vlastne je 😕
od narodenia chodievame na kontroly na nefrologiu, všetko je v poriadku, obličkova panvička sa pomaly zužuje. Deti s takymto problemom su nachylnejšie na infekcie močovych ciest, zapaly. Preto ak ma môj maly teplotu nad 38 odoberieme mu moč a nesieme na rozbor či sa neprejavi zapal alebo niečo zle.
Ešte v pôrodnici ma upozornili, že ak by sa obličkova panvička nezužila ale viac rozširovala da sa upraviť operačnym zakrokom.
Uživaj si spokojné tehotentsvo, teš sa na babätko a nemysli na nič zle 😉