icon

Dioptrie u 5 ročnej dcérky

ewwae
12. máj 2017

dobrý deň, máte niekto skúsenosť s dioptriami u detí? mojej dcérke (5r) včera zistili slabý zrak, jedno očko 3,5 a druhé očko 4 dioptrie do diaľky. Chcem sa spýtať, dá sa to nejak skorigovať, respektíve dá sa to postupne zlepšiť? či je to nenávratná diagnóza a dieťa bude musieť nosiť okuliare celý život? Ďakujem

tncka
20. jan 2021

@ewwae ja za seba vravim ze dioptrie do dialky sa mi zhorsovali aj v dospelosti. Vyriesila to az laserova operacia. Kamosky co boli mali plusky,okuliare nenosili a casom sa im zrak upravil. Mne nikdy,vzdy len horsie

ema234
24. jan 2021

@ewwae moj syn je v puberte a od 5tich rokov to má stále to isté. Keď bude dospela moze si dat zrak operovat, nedalo sa to uz sa to da 🙂

laurikagab
8. dec 2021

@ewwae
@ema234 prosim Vás, aké už máte dioptrie ( minusky) do diaľky. Dcera 7 rokov začala nosiť minuly rok -2 a nosí ich len v škole aby videla na tabuľu. Nechce ich nosiť, zevraj je potom škaredá..a dnes nedovidela na tabuľu, cize sa jej zrak určite zhoršil. Nosia vaše deti okuliare cely deň? Starsi syn ich nosí nonstop..zvykol si, bez nich už nevidí ..ale má silne -4

ema234
9. dec 2021

@laurikagab syn starsi 15 rokov ma 5 a na druhe 5,5 do dialky, od prvej triedy nosi, a zrak sa mu nezlepsil ani nezhorsil. Neberieme to tragicky a dvojky to je nic. Druhy syn nastastie ma zrak v poriadku. 🙂

laurikagab
9. dec 2021

@ema234 dakujem, a teda ich nosi stale ked sa mu nezhorsil? No dcere bude treba uz silnejsie lebo opat uz nevidi do dialky cez okuliare a syn ma -4 a teda ratam s tym, ze sa opat pokazia. Nam sa to stale zhorsuje.

ema234
9. dec 2021

@laurikagab ano stale nosi a musi nosit, lekarka nam hovorila, ze potom ked bude dospelely moze ist na operaciu. To uz necham na nom, ked bude po skole. Nebojte sa vsetko bude ok, ono sa to cez pubertu bud zlepsi, zhorsi alebo stagnuje ako u nas.

ema234
9. dec 2021

@laurikagab on by bez okuliarov nevidel do dialky, ale ked hral futbal tak bez okuliarov, velke veci a do blizka vidi 🙂

maris5
9. dec 2021

@laurikagab v puberte sa to zhorsuje, vacsinou sa to ustali okolo 18tky. Mne sa este zhorsil zrak po kazdom porode.
Musis jej vysvetlit, ze nosenie okuliarov je spravne, lebo nespozna ani teba na ulici. 😁 este pri cisle 3 - 4 som nieco videla, ale potom bez okuliarov uz len machule .
Podpor ju, vysvetli jej, ze okuliare mozu byt aj pekny doplnok. Nepovazuj to za nieco zle. Nech si vyberie v optike ram aky sa jej paci, su aj rozne farebne.
Ked bude starsia a zodpovedna moze nosit aj kontaktne sosovky. Treba sa o ne starat a musi prekonat, ze si pojde prstom do oka. Ja som sa prvy tyzden utrapila, ale nevzdala som to. Zarosene okuliare v tomto obdobi su smrt. Vojdes do busu, zarosia sa, prd vidis, ani krok som nevedela urobit. Na kupalisku, bud sa ti zamocia skla alebo nevidis. Pri sporte sa ti to natriasa, riziko urazu. Pre mna bola najlepsia volba boli sosovky. A potom su tu blbi spoluziaci, ktori sa vysmievaju detom s okuliarmi.
Trosku podporte deti v noseni okuliarov, pochopte ich trapenia a ponuknite im, ze casom maju aj ine moznosti. A dceru by este mohlo zafungovat, ze ked nema okuliare tak krci tvar a bude mat skoro vrasky. 😉

laurika554
9. apr 2022

@laurikagab ahoj, chcela by som sa opytat ako ste na tom momentalne s kratkozrakostou, moj syn mal v 5r zistene -3, po roku sa mu to zhorsilo o celu dioptriu, nejaka pani pisala, ze jej dcere sa to postupne zlepsovalo, mne dr, povedala, ze pri kratkozrakosti s tym neurobime nic... ze zrak sa rastom dietata este zhorsuje.

laurikagab
9. apr 2022

@laurika554 tak zatiaľ sme ešte neboli na kontrole, ale dcera potrebuje už silnejšie.( -3)V predškolskom veku jej vyšetrovali zrak a úplne super. Môj syn mal v skolke zistené cez nejaký projekt ‘Levie ocko’ nejakú -0,5 ..až v 7 rokoch mu dali okuliare a išiel z -1,5 na -4 ( Bude mat 11 rokov). Synovec má stále -1, jemu sa nič nezhoršilo od 8.roku. ( má 12 rokov) Takze je to individuálne. Ale kratkozrakost sa nezvykne zlepšovať. Ja som pozerala moju kartu a tiež som mala ako dieťa (8 rokov) namerané -0,75 ale nikdy som nenosila okuliare. Vo veku 22 som mala namerané -0,5 ..a potom o 5 rokov neskôr zrak ako orol🙈. Avšak teraz vidím už horsie do diaľky, takze neviem ako to je v mojom prípade??

laurika554
7. máj 2022

@amelie2017 AHOJ, chcem ta poprosit, mohla by si mi o tych cvikoch napisat nieco blizsie. Syn ma tiez silne dioptrie, rada by som to skusila aj takto

zuzuliennka1
7. máj 2022

@laurika554 ziadne cviky na silne dioptrie nepomozu. A co su to silne dioptrie?
Ja som tiez nosila okuliare od skolky, zacinala som na -3 a -4, vyriesila to az laserova operacia v dospelosti. Inak cely cas, vyse 20r, okuliare a sosovky

fepe5
7. máj 2022

@ewwae Dcéra nosí takisto dioptrie od 3 rokov,má do ďialky čiže -(mínusky),začínala okolo -2,teraz ma až -4 a -4,5,má 10 rokov.Navyše má aj aj vysoké cylindre 4,to sa ako keby zrátava s dipotriami,takže si to viete zrátať,že ozaj vysoké dioptrie.Lekárka nám povedala že mínusky sa nezlepšujú,tiež som sa s tým ťažko zmierovala,ale dcéra si rýchlo zvykla a sama zistila že s okuliarmi je to lepšie.Keď bude staršia je možná operácia ak bude chcieť.

terezka1947
8. máj 2022

@fepe5 mínusové dpt v určitom veku vyskočia a zvyknú klesnúť-lebo je to len záležitosť rýchleho rastu.
Lenže keď už v tak skorom veku má silnú mínusku,tá sa už neznizi.
Veľmi dôležité je,snažiť sa ju stopnúť. Stopnúť v zmysle-minumum mobil,krátka vzdialenosť...prip.iba nevyhnutné cez deň. Denné svetlo,pobyt vonku a podľa najnovších štúdií,kt.nie všetci lekári na Slovensku uznávajú,plná korekcia do diaľky.Nosit stále,pri domácom používaní prestriedal s okuliarmi o 1-1,5dpt nižšími. Aby sa oči zbytočne pri čítaní,či krátkej vzdialenosti neunavovali.
Druhá vec,práve pri rýchlo zvyšujúcej mínusky by bolo dobré zamyslieť sa a nájsť ociarka,či optometristu,kto.vie správne aplikovať kontaktné šošovky,no a dieťaťu ich dávať. Prip.tretia možnosť,dať dietatu-poradit sa v dobrej optike,ulavove skla-oni už budú vedieť aké.
Hocičo,čo urobí rodič,aby spomalil rast mínusky hoci len o 1d do cca18-20je perfektne.
Vysokými dpt.sa ubližuje sietnici,atď,rôzne iné problémy nastupujú nad cca 5-6dpt.
A operácia....všetko fajn,ale treba zvážiť. Ani pri najmodernejších metódach sa neodstráni všetko riziko.
Nebude do doživotné,ťa dpt sa po rokoch vráti,hoci v nižšom(možno). A kde je ešte staroba,kde sú rôzne iné potrebné operácie,kt.budu potrebné. A naozaj dôležité.

katka1981
18. máj 2022

@zuzuliennka1, nemate pravdu. Moja svokra mala asi 72 rokov ked zacala cvicit oci. Bola dalekozraka (vekom)kratkozraka od mlada , plus rozpadavajuca sietnica. Bosila silne bifokalne skla, do dialky minus 7 a do blizka neviem kolko. Svokor si kupil ajurvedske okuliare ale necvicil, vzala si ich svokra a cvicila podla knihy Batesovu metodu. Su to asi dva roky. Vobec uz okuliare nenosi. Ked pocitila zmenu, isla k ocnemu, aby jej dal ine dioptrie, ze v nich nevidi, ze sa jej asi pohorsilo, ten jej ich znizil na minus 2 a po dalsej kontrole uz je uplne bez okuliar. My mame tie okuliare doma, s nimi dobre precitam do blizky, a planujem riesit s nimi aj syna, ale nemam si to kedy nastudovat. Ta pani co vydala knihu, robi aj kurzy. Batessova metoda, skutocne funguje, len dietatko musi spolupracovat. Aj tupozrakost sa da odstranit, dokonca aj vo vyssom veku. Netreba stracat nadej.

terezka1947
18. máj 2022

@katka1981 každý minuskar vekom prichádza o vysoké mínusky. Či s cvičením,či bez neho.
Keby všetky metódy fungovali,neboli by potrebné optiky.
Toto je veľká výhoda minuskarov,kt.sa od mladosti trápia s vysokými minuskami.

bu1bu
18. máj 2022

@ewwae začínala som s podobnými dioptriami ako cca 4 ročná, v puberte sa to zhoršovalo neskutočne, ako 19 ročná som mala -12 a -13 dioptrie, vtedy som si aj ja a aj rodiča povedali dosť a šla som na operáciu, stiahli mi to na -2 dioptrie, pod vplyvom hormónov z tehotenstva som opat na -3, podľa lekára je tam priestor ešte na korekciu ale už sa bojím, tak fungujem s tými -3 v okuliaroch a kontaktných šošovkách. Som jediná z rodiny s takými šialenými dioptriami, podľa lekárov je to tým, že som predčasne narodená a v 80-tych rokoch este ta starostlivosť o predcasniatka nebola taká ako dnes.

zuzuliennka1
18. máj 2022

@katka1981 podla mna je to nezmysel. Kratkozrakost je cista fyzika - ocna bulva nie je dokonale gulata, ale predlzena ako vajicko, nie svaly, samotna bulva. A tak sa svetlo lame inak a dopada za sietnicu. Pokial sa bavime o vysokej kratkozrakosti od mala, ta je v 99% vrodena, resp “ziskana” vplyvom pobytu v inkubatore.
A samotny fakt, ze treba cvicit ale “postupuje to pomaly”, no neviem si predstavit, ako by som mala s tymto fungovat cele detstvo, skolske casy, sport. A navyse, niekomu to funguje (neverim ale budiz) a ini pisu ze blbost.
Keby to bolo take zazracne, neexistovali by okuliare, sosovky ani laser.
Ja som pred 8 rokmi absolvovala pri dioptriach -11 a -10 operaciu laserom a odvtedy mam “nulky”.

zuzuliennka1
18. máj 2022

@bu1bu ano, je to aj tym, inkubator a kyslik v nom

laurika554
18. máj 2022

@zuzuliennka1 a neviete nahodou do akej "velkosti" minusky sa oci daju zoperovat?

zuzuliennka1
18. máj 2022

@laurika554 to je individualne, ak mate na mysli konkretne laserovu operaciu, najlepsie je ist priamo na kliniku, kde take op. robia a tam vam povedia. Zavisi to totiz od hrubky rohovky. Niekto moze mat “len” -5 a nemusi byt vhodny na operaciu

katka1981
21. máj 2022

@zuzuliennka1, uplne mi stacilo precitat prvu vasu vetu. Dalej sa mi uz ani citat neche. V poriadku mate pravdu.

katka1981
21. máj 2022

@terezka1947, fajn. Vidim, ze ste to studovali roky, nemam naladu nikomu radit ani presviedcat, nemam z toho nic, tak to uzavriem, prajem pekny den.

zuzuliennka1
21. máj 2022

@katka1981 😂 tak naco existuju ocni lekari? ocne operacie?
prihlaste sa do guinessovej knihy rekordov, budete jedina na svete, co vsetkym vyliecite kratkozrakost ajurvedou, a batesovou metodou🙈
sama som si tym odmalicka presla, skusala VSETKO mozne, vystriedala som niekolko lekarov, nosila okuliare, aj sosovky, dokonca aj cvicila nejake ocne cviky,… proste dioptrie rastli, priamo umerne s tym, ako som rastla ja, ako sa zvacsovala lebka a aj obe oci.
Vplyvom inkubatora tam proste existovala u mna tato “inkubatorova” kratkozrakost, nakolko nikto v rodine okuliare nenosi, cize nemala som to po nikom zdedene, pre nieco to proste vzniklo.
Nesirte tu bludy 🙂 (tu metodu som si vygooglila a aj skusenosti ludi, kazdemu druhemu to absolutne nic nezabralo😂, na rozdiel od laserovych operacii, prip. operacii v nemocnici, tie jedine dokazu ludi naozaj zbavit dioptrii, nie tieto alternativne vymysly)

katka1981
21. máj 2022

@zuzuliennka1, ja som nikde nepisala, ze to liecim ja. Tak arogantnu osobu som na koni este nestretla a nebudem vam ani davat kontakt na osobu, ktora to na SK uci. Ste hlupa, ked pisete co pisete, aj na FB je forum, ludia maju vyskusane. Mozete sa hanbit takto osocovat.Za tu pani, kt. tu metodu robi, hovoria vysledky. Ja poznam zivy pripad osoby kt. bola kratkozraka, dalekozraka plus rozpadvala sa jej sietnica, dokonca aj na sedy zakal jej to pomohlo. Keby som tu osobu nepoznala, neverim ani ja. Jej pomohlo dalsim 100 nemusi, to je nromalne. A laskavo urazajte niekoho ineho. Mne k otehotneniu stacil jeden ovulacny test. Dalsich 1000 zien nepomohlo nic. A to klamem? Lebo mne stacil iba test? A predtym nic? Hanbite sa ozaj.

terezka1947
21. máj 2022

@katka1981 áno,mám v tejto oblasti dlhoročnú prax,preto viem,čo píšem.

katka1981
21. máj 2022

@terezka1947, svokra nosila bifokalne skla, do dialky minus 7, isla k ocnemu, ze zle vidi (uz cvicila) dal jej minus 2. Nechapal, ze sa jej tak polepsilo. Po dalsej kontrole nenosi okuliare vobec. Cvicila najmenej 2 roky. A ci mi niekto veri, alebo nie, je mi to uplne ale uplne jedno. Pre mna je to motivacia, knihu s ktorou cvicila mam uz kupenu, zial na cvicenie nemam cas, ale bude aj to. Ja tu nikomu nerobim reklamu. Vela veci sa deje vo svete, a ani o tom clovek nevie.

katka1981
21. máj 2022

@zuzuliennka1, ja som sa narodila s takym nystagmom ze si neviete ani predstavit. Obe oci som mala pri nose a skakali mi, ze som vyzerala ako dementna. Moja mama so mnou robila mozne, aj nemozne, cvicenia, operacie 2 v Cechach proti strabizmu, lekari neverili ake vysledky sa podarili. Cvicenie robi svoje. Nevidno na mne nic. Zial z pocitaca som slepa, a musim nieco vymysliet ako si dat oci o poriadku a prave Batesova metoda bude prva vec do ktrej pojdem. Vam nemuselo pomoct, mne pomoct moze. Tiez som si preskakala aj osobne toho dost a nebudem sa tu rozpisovat. Nejdem vam pisat, ako mi cvicenie super zabralo. Nie, lebo som to est eporiadne neskusala. Viem, ze mne skodi unava, kt. zial nemam ako poriesit. Ale onedlho idem na dalsiu operaciu a v nemocnici sa vyspim. Nenavazajte sa do ludi, hlavvne nie do cloveka, kt. zasadne neklame. Nenavidim klamstvo a falost, a neuprimnost. Dakujem.

zuzuliennka1
22. máj 2022

@katka1981 ale kliiiidek! osocujes tu ty mna! ja ti na rozdiel od teba nedavam, ze si hlupa, tak sa ukludni!
nikto sa do nikoho nenavaza. Cista fyzika - ked je vplyvom rychleho rastu ocna bulva proste ineho tvaru, tak, ze svetlo na sietnicu nedopada, kam ma, nepomozu nijake cviky, ocna bulva nie je sval.
Ludia s vaznou kratkozrakostou od narodenia, z inkubatora, potrebuju lekarov, nie pochybne sarlatanstvo.
Z -11 mam dioptrie nula. Odporucam laser, to jedine funguje natrvalo

zuzuliennka1
22. máj 2022

@katka1981 v 5 rokoch, dioptrie -4 a -3,5, ked je v podstate jasne, ze slecna bude rast, a aj dost skokovo a rychlo, odporucam autorke najst dobreho ocneho lekara, ktory dievca bude sledovat.
Cvicit kludne moze, ale aby sa nespoliehala na to, ze to pomoze a vylieci, a zanedba kontroly. Lebo sa to lahko vymkne kontrole a skla napr. -8 nie su na nosenie v okuliaroch najpohodlnejsie.
@ewwae