Dioptrie u 5 ročnej dcérky
dobrý deň, máte niekto skúsenosť s dioptriami u detí? mojej dcérke (5r) včera zistili slabý zrak, jedno očko 3,5 a druhé očko 4 dioptrie do diaľky. Chcem sa spýtať, dá sa to nejak skorigovať, respektíve dá sa to postupne zlepšiť? či je to nenávratná diagnóza a dieťa bude musieť nosiť okuliare celý život? Ďakujem
@ema234 ahoj, nasla som tuto temu. Ako ste na tom s zrakom teraz. nam zistili +6 dpt a snazim sa dopatrat ako sa s tym popasovat, ci sa to casom zlepsi alebo nieco. 😭 Dr. Velmi zdielna nie je (riesi len tupozrakost) a zvysok ze to uz je na cely zivot. No len dieta to obmedzuje dost,nechce kreslit, pisat a sporty neviem co s tolkymi dioptriami.
@nwnw, ahoj, ja si nepripustam absolutne ze na cely zivot, nie!!! Dyncek mal 4 roky 5 mes., ked nam na preventivke pedina zistila ze na lave oko strasne zle vidi. Jasne lave oko tupozrake. Namerala mu ocna lave oko +4,5 a prave +5 dioptrie. Cvicil najprv bez okuliarou s okluzorom, cvicil na tablete ANNU2. po 5 mesiacov videl rovnako s pravym aj lavym. Dr. v soku. Lenze od septembra nastup silnejsieho vzdoru, v skolke uplne okuliare odmietol, vtedy tam nosil dve hodiny s okluzorom a koniec a este potom doma cvicil ocko. Takze sa mu to o riadok pokazilo. Teraz sme boli po roku a 8 mesiacoch, vraj o riadok sa mu zleprila zrakova ostrost u kazdeho oka. A merala aj dioptrie. Prave oko sa zlepsilo o 1,5 dioptrie, lave nic. Takze objednala som mu okuliare z ALI kvoli ramiku ohybnemu a zacne trenovat s okluzorom ale bez dioptrii. Lebo na prave oko nenosil nic vobec a zlepsenie o 1.5 doptrie, povedala ze oko rastie. Ze moze a nemusi sa to zmenit. Manzel ma jedno oko +7 ale nema okuliare ani nic. S oboma vidi do dialky vsetko. Kupili sme amblyometer. Ma sa pouzivat 3x denne ale zvlada len raz. Ale lepsie ako nic. Ja si ani nepripustam ze by sme to nezlepsili. Ano, uz ma tu zvozili, nech, ja viem, ze riesenie je. Len maly musi spolupracovat. Inak nepises vek dietata.
@terezka1947, ja by som isto nikoho neukecala, ze nech nejde k lekarovi so sedym zakalom a toboz nie s glaukomom, chvalabohu ze uz sa da aj ten riesit. Kedysi sa nedal. A dakujem za ten lutein. Muz si ho kupoval, zacnem aj sebe.Mal aj ine nepoviem ti nazoav nieco od makule.... odvodeny nazov drahe jak slak ale asi tiez s luteinom. Aj vycistit pecen pomaha, vycistit cievy a vela spanku. Nevravim, ze toto ti zmeni dioptrie... ale unavene oci su unavene oci a tiez cievy robia vela. Ja som dokonca bola u usnej a ta mi povedala ze nepocuje z unavy a mala pravdu. A este jedna vec a toto myslim vseobecne, su problemy, kt. alternativa dokaze vyriesit ale klasicka medicina nie. Lebo sa neodstrani pricina. Ja som za kombinaciu, skusat, skusat, skusat. Ale tak, aby sa nemohlo ublizit.
@katka1981 to plne súhlasím. Sú veci,kt.nas neminú. Ale je rozdiel mať zničené oči v 40r, alebo v 60r.
Takže určite je dobre starať sa o seba.
@natanele
U detí je to iné ako u dospelých, tam sa okuliarky používajú ako liek, nie je to ako u dospelých, že je to len korekcia. Detské oko sa stále vyvíja, tam sa nosia okuliare tak ako povie lekár. Nie je to ako u dospelých do diaľky, blízka, na čítanie. Zvlášť u takých malých detí.
@ewwae tebe trošku nerozumiem, čo riešiš, píšeš o okuliaroch ako keby mala nejakú vážnu chorobu. Moja dcéra nosí okuliarky tiež od 5tich rokov, my rodičia okuliare nemáme ani nikto v rodine nejaké vážne problémy so zrakom. Dieťa mám narodené v termíne, úplne zdravé, žiadne problémy. Na preventívke zistila pediatrička, že dcéra zle vidí, šli sme na očné, potvrdilo sa to, máme okuliare, musíme oči prelepovať, chodíme na pravidelné kontroly … ale nikdy som z toho nemala také negatívne pocity, ako cítim z tvojho príspevku 🤷♀️. Veď sú to len okuliare …
@nwnw, moj mal ako 4,5 rocny plus 4 a plus 4,5 do blizky. My sme si nic nevsimli. Rad kreslil. Jeden priznak je ze si dieta zmoli ocka. Ked zacal nosit v MS okuliare, tak mi povedala ucitelka jeho, ze to si vsimla. Ale to robia aj deti z unavy, ale mohlo to byt aj preto. Naozaj som prekvapena, ze napriek takym vysokym dioptriam, sa nikdy nestazoval, ze on to nevidi alebo tak. Dokonca aj pismenka ked som mu davala citat, jasne ze malilinke nevidi, ale bezne ano. Ono u tak malych deti to clovek nie vzdy postrehne. Do dialky videl, tak nas to ani nenapadlo. A plus 6 je viac ako plus 4 alebo 4,5 to bude asi tym. S okuliarkami uvidi lepsie, to by amlo pomoct.
@nwnw, malemu namerali plus 4 a plus 4,5 a dostal plus 2 a plus 2,5 dioptrie okuliare. Po necelych dvoch rokoch ma jedno ocko plus 2,5 ale okuliarky mu dala plus 1,25 a druhe ma plus 4,5 a dala mu plus 3,5 diop.okuliarky. Ale ja verim a modlim sa ze sa mu aj 4,5 znizi. Mozno je to ako nozicka raz viac narastie jedna, potom druha. Povedala ze to prave co mal plus 4 a teraz plus 2,5 ze ma zdrave. Pre mna je podstatne ze do dialky vidi, soferovanie to neovplyvni a z tohto moze vyrast a riesime mozne aj nemozne, mame 3 D okuliare 2 druhy, rozne 3 D hry aby ocka spolupracovali. Je este na to nezrely ale dozreje a bude to chciet hrat. Verim ze aj amblyometer ci ako sa to vola pomoze. Dnes zial bol unaveny nechcel to, ale ja to mam v halve nastavene tak, ze bude v poriadku. Pre mna to zistenie bol sok, lebo neskulil, nic sme si nevsimli. No stastie boo dr. povedala ze ma rozdiel iba pol dioptrie ze je sanca ze to bude dobre, ta tupozrakost, teraz ma rozdiel 2 dioptrie, snad o 2 roky mu pojde aj lave chore ocko diopria dole a nielen jedna.
@terezka1947, no pozor, mat znicene oci je katastrofa v kazdom veku. Viem o tom svoje. Trpim tym cely zivot. Preto aj bojujem za maleho aj ked velakrat hystericky nasilu ale viem preco. Duplom ked po piatich mesiacoch videl s tupozrakym okom rovnako ako so zdravym ale potom sa to pokaslalo. No ukludnujem sa lebo viem, ze aj v dospelosti sa to da poriesit co lekari popieraju, no da sa, aj ked tazsie. Keby ho nedam dokopy , trpela by som velmi. Ja mam viacero ocnych diagnoz a bala som sa mat deti, aby to nezdedili. Denno denne som sa modlila aby mala dcera zdrave ocka, moje prve dieta. Ked sa narodila, hovorim muzovi ako prva otazka ked ju videl. Neskuli? Nie neskulila. Ako orcna bola na vysetreni u ocnej, ked povedala, ze ma zdrave oci, ja som plakala a dakovala Bohu. A teda verim, ze aj maly bude v poriadku, jeho diagnoza nastastie nie je vazna a sanca ze bude mat ocka zdrava tam je, tak vyuzijeme vsetky moznosti.
@katka1981 myslela som na stav ciev,atď. Sivý zákal dostane každý. Cukrovku a jej vplyv na oko tiež poznáme,no a VPDM je tiež hrozba. Kedy k nim dôjdeme vieme do istej miery ovplyvniť,resp.posunut.
Ostatné veci,viete....tuposrakost,keď sa rieši v detstve,nemá problém dospelý. Keď sa v detstve nerieši,v dospelosti sa neurobí nič.
co je VPDM? No cukrovka veru.... len to nie.
@nwnw ahoj 🙂 syn ma 16 , cca od 5tich mu zistili zlý zrak. Nezhoršuje, nezlepšuje sa to. Ja som to znášala horšie ako syn. Chcel by podstúpiť, keď bude dospelý operácie. Hlavne si z toho nič nerob a netráp sa s tým, dieťatko si vždy zvykne a berie to ako samozrejmosť. Medicína je už taká vyspelá, že sa dá zrak v dospelosti operovať. A zrak by sa zhoršovať určite nemal. 🙂
Po operácii sa zrak zhoršovať môže. No a operácia nie je vždy pre každého.
Všetko záleží nie iba od výšky dpt,ale od celkového stavu oka,vnútorných štruktúr,atď.
A pozor,je to vždy operácia. Má aj rizika.
@deti95060810 presne... a s tým dnešným výberom okuliarov je dnes radosť nosiť.
@katka1981 VPDM nie je cukrovka

@katka1981 ja ťa o ničom nepresviedcam.
Iba píšem,že každý vysoký minuskar,keď príde do presbyopickeho veku,začína "vidieť lepšie".
Mínusové dpt sa znižujú,čiže úplne v pohode vidia postupne aj bez okuliarov,kto.ich celú mladosť trápili.
To je aspoň taká slabá náplasť všetkých kratkozrakych ľudí,že v staršom veku ich dpt pôjdu dole.
Sivý zákal tieto okuliare bohužiaľ nevyliecia,glaukómu už vôbec nie.
Píšem to iba pre info,aby ľudia nepresvihli možnosť riešiť oči tým,že "dajú" na odbornosť knihy.
A k lekárke,kto.vysokemu minuskarovi povie po 50-60r,že nechápe ako môže vidieť lepšie bez okuliarov,reso.ze sa mu zrak zlepšil,sa radšej vyjadrovať nebudem. To by musel vrátiť diplom.
Takže,mňa nepresvedcis,ja nepresviedcam teba.
Píšem fakty,rokmi a tisíckami pacientov overené.
Jednu vec však predsa poradím....a funguje.
Zvýšiť príjem luteínu.
Veľmi výrazne dokáže chrániť vnútorné štruktúry oka a drží ich v lepšej kondícii,posunie výrazne rôzne degeneratívne zmeny,kt.nas všetkých postupne čakajú.