Diskrepancia v meraniach zraku u detí
Ahojte, minuly rok v Juni som bola so synom u ocnej lekarke kvoli nienocnemu problemu. Kvapkala, pozrela, merala. Vsetko ok.
Dnes v skolke merali detom oci, a ze +5 a +3 dioptria 🤯🤯🤯😳😳😳
Tak ja nechapem, kde je problem. Nevsimla som si, ze by nevidel do blizka. Ved si citame knihy, kreslime.
mne sa to tiez stalo v detstve. dodnes mam niekde odlozene dioptricke okuliare, ktore boli ako popolniky. pritom v 40 stale vidim uplne bezchybne. netusim, ktora lekarka to vtedy vymyslela a ako k tomu dosla...
@kiwi3 to fakt? Ja nechapem potom. A ta pani ktora bola v skolke ani nie je lekarka. Merali im nejakym pristrojom
Tak ak to nie je lekárka tak by som jej neverila. Pripadne sa o tom porozprávala s pedisteickou a išla na očné, aby si mala 100% istotu.
Od júna je už rok kľudne sa mu mohli dioptrie zmeniť. Meranie v škôlke nie je presné ale išla by som na kontrolu, nič tým nepokazíš.
Toto sa mi stalo pri najstaršom synovi. Zobrala som chlapca opäť na očné a žiadne dioptrie neboli. Pri druhom synovi som nedovolila merať zrak v škôlke
Ako ano oci sa menia, ale v juni vsetko ok a rok na to 3 a 5 dioptrii mi neprijde realisticke.
Dala by som u ocnej este raz premerat. Ocna ma presny vysledok vdaka rozkvapkavaniu. A ano, dokazu sa dioptrie takto zhorsit, zvacsa pri takychto abnormlanych skokoch a privysokych dioptriach odporucaju aj operacne riesenie - ale teda, je potrebne to este raz premerat. A plusky znamenaju, ze dieta nevidi ma blizko (cize ma problem napriklad s citanim a prilis sklana hlavu nad zosit/knihu...)
Akurat pozeram papier z minuleho roka. A ze normalny nalez. Aj kvapkala. Aj pozerala nejakym pristrojom. Aj muselbpozerat obrazky do dialky. Nechce sa mj verit, ze astigmatizmus napriklad si nevsimla. Lebo este aj toto nam napisali do papierov dnes. 😳
Mobil nemoze pouzivat, telku pozera, ale samozrejme nie z blizka. Nechapem. Urcite ho zoberiem k ocnej, lebo ma tak vystrasili, ze dovidenia. Zbytocne stresy.
Určite daj opäť vyšetriť, budeš mať 3 správy a budeš mat aspoň istotu.
Lebo ja poznám aj zlu očnú. Nakvapkala mi, pomerala mi, nakoniec mi vzala okuliare, zmerala tie a napísala presne tie isté hodnoty. Paradox bol, že keby mi tie okuliare stačili, nešla by som na vyšetrenie. Takže som sa hneď objednala k inej dr.
Inak s tabletom a mobilom zrak priamo nesúvisí. Teda nemusi to byt nutne to, čo oči kazí. Snáď mi rozumieš.
Skus pozrieť v obrázkoch astigmatizmus, ako vidia, ukáž to chlapcovi, a opytaj sa, ci aj on tak vidi.
Inak s tabletom a mobilom zrak priamo nesúvisí. Teda nemusi to byt nutne to, čo oči kazí. Snáď mi rozumieš.
Skus pozrieť v obrázkoch astigmatizmus, ako vidia, ukáž to chlapcovi, a opytaj sa, ci aj on tak vidi.
@vevebono urcite idem, ale zarkven sa aj teraz bojim strasne :(
@vevebono a dokonca este sa hrajeme s logivo hrou, kde sh aj male obrazky a nikdy mi nehovoril ze nevidi. A tam su fakt aj male detaily.
Kľud, objednaj ho k očnej a budeš múdrejšia.
Dala by som u ocnej este raz premerat. Ocna ma presny vysledok vdaka rozkvapkavaniu. A ano, dokazu sa dioptrie takto zhorsit, zvacsa pri takychto abnormlanych skokoch a privysokych dioptriach odporucaju aj operacne riesenie - ale teda, je potrebne to este raz premerat. A plusky znamenaju, ze dieta nevidi ma blizko (cize ma problem napriklad s citanim a prilis sklana hlavu nad zosit/knihu...)
@vevesh nic taketo som sj nevsimla, ze by musel dat nieco blizko. Praveze ajnpracujeme so zositom, hrajeme logico kde su drobne obrazky a nic. Preto nechapem....
Ako ano oci sa menia, ale v juni vsetko ok a rok na to 3 a 5 dioptrii mi neprijde realisticke.
@anjelicek26 ani mne...... A nevsimla skm si nic, zeby si daval blizko alebo daleko nieco. 5ka dioptrie su uz fakt ze vela..... Ja mam 1,75 ale minusky, a nevidim......
Od júna je už rok kľudne sa mu mohli dioptrie zmeniť. Meranie v škôlke nie je presné ale išla by som na kontrolu, nič tým nepokazíš.
@januska12323 urcite pojdeme, uz mam termin
Presne o to ide, ja mam astigmatizmus, mám iba! -2,75 ale bez okuliarov mám len fľaky a dovi, už to ani nezaostrým, keby som sa ako snažila
Presne o to ide, ja mam astigmatizmus, mám iba! -2,75 ale bez okuliarov mám len fľaky a dovi, už to ani nezaostrým, keby som sa ako snažila
@vevebono akurat pozeram, ako vidia ludia s astigmatizmom.... :( nechce sa mi verit, ze syn takto vidi/nevidi. Ved to je brutal.
To detom atropinom rozkvapkali oci? Lebo to je jedina moznost merania presnej dioptrie u malych deti do 6 rokov, nas syn to uz viac krat absolvoval. Tiez na jednom oku bola odchylka od normy. Ako oni meraju aj normalne, ale vraj je to nepresne
To detom atropinom rozkvapkali oci? Lebo to je jedina moznost merania presnej dioptrie u malych deti do 6 rokov, nas syn to uz viac krat absolvoval. Tiez na jednom oku bola odchylka od normy. Ako oni meraju aj normalne, ale vraj je to nepresne
@kiki68 nie, iba nejakym pristrojom, do ktoreho sa mali pozerat.
@kiki68 plusoptix sa vola ten pristroj
Ok to neni relevantne, to musia rozkvapkat.
Ok to neni relevantne, to musia rozkvapkat.
@kiki68 akurat som nasla tuto firmu aj pabi, ktora to robi. A je to socialna pracovnicka... Ani nie zdravotna sestra.

mne sa to tiez stalo v detstve. dodnes mam niekde odlozene dioptricke okuliare, ktore boli ako popolniky. pritom v 40 stale vidim uplne bezchybne. netusim, ktora lekarka to vtedy vymyslela a ako k tomu dosla...