Dostalo vaše dieťa kiahne v Turecku?
Ahojte, nemáte niekto osobnú skúsenosť s tým, že vaše dieťa dostalo kiahne na dovolenke v Turecku. Sestrin syn majú v škôlke kiahne a idú do Turecka a jedna známa jej povedala, že keď to tam dostane, tak dostanú 1000 eur pokutu, že šíria infekčnú chorobu. Mne osobne sa to nezdá, že kto by tú pokutu akože dával, ale sestra už je v strese.
@viki29 len sa vyhovaras, v tom hotely kde si ti dorazil s chorym dietatom pravdepodobne infikovany predtym ako si prisla neboli... potom uz niektori ano. ked je to take v poho preco si to tajila a malemu si to zakryvala??? 😅
kolegyna sla na potrat kvoli kiahnam, odvtedy som na taketo bezohladne chovanie alergicka... samozrejme ze ked o tom neviem, tak neviem ani nic proti tomu spravit, ale ked som si vedoma problemu... toto sa nerobi... hlavne ze ste si uzili peknu dovolenku, kaslat na druhych... idem, lebo sa len rozculujem a nema to zmysel, len sa ti cudujem ze to sem kludne napises 🙄
@viki29 zvycajne nereagujem na prispevky, ktore ma irituju, ale toto je uz fakt drsne. Ist s dietatom , ktore ma kiahne do lietadla! Vies o tom, ze je trestne sirit infekcne choroby? Pomyslela si na male babatka, ktore boli v lietadle, pripadne vo vasej blizkosti na dovolenke, Keby som ja bola ucastnicka rovnakého zajazdu, tak by som vas nahlasila na hygienu.
Nechcem aby si moje slová brala ako útok, nespája sa veľa do diskusii, sled ns toto som musela reagovať
. A ano ak om tehotná a viem, že som kiahne ešte nemala a viem že du rozšírené, nechodím zo zodpovednosti medzi ľudí, izolujem sa od miest kde je väčšia pravdepodobnosť výskytu herne, ihriska s pod. Kamarátka odísla na mmesiac k svokra ked u nás zúrili kiahne. To je osobná zodpovednost.
@viki29 ..nehnevaj sa na mna, ale myslis len na seba. Ale na tych ohrozenych druhych ludi v lietadle nie!!! Ano pokial neviem o chorobe je uplne ina vec ako ked tusim a skor na 100 % viem, ze to budu kiahne, ked to je bolo v skolke. Z mojho pohladu totalne nezodpovedne jednanie rodica!!!
..potom to tak vyzera, ze su skolky uplne chorych deti, ked niektory rodicia myslia len na seba.
Ano, v tom okamihu som myslela len na nas, na nasu rodinu. Tak potom som nezodpovedna ako vsetci ti, ktori sa chystaju na dovolenku ci uz lietadlom, autom alebo hocicim inym ked maju vo svojom okoli, skolke niekoho s kiahnami, lebo to uz mozu mat len o tom nevedia.
@viki29 To predsa nie je to iste, ked niekto chodi do skolky kde je niekto chory aby sam preventivne nechodil na dovlenku je uz hlupost ad absurdum. My sme sa v skolke za 3 r nenakazili ani raz, hoc prakticky cely cas tam pravidelne v intervaloch boli vycapene letaciky ze su tam kiahne. To by sme na dovolenku nesli asi nikdy, inkubacna je totiz priemerne 10 -17 dni, ale nasa pedina vravi ze mala uz pripady aj 7 alebo naopak 21 dni. A pritom infekcny zacina byt clovek az tesne pred vypuknutim 24 hod sa vacsinou uvazda a vacsina ludi to uz vtedy citi,ma priznaky telotu malatnost atd... Dostali sme ich paradoxne ked nebol prave jediny nahlaseny pripad v skolke (prepocitane spatne na inkubacnu dobu aj s toleranciou), nakolko to staci aby vonku okolo teba niekto presiel, na ihrisku taky "zodpovedny" bol, jedine co si tak uvedomujem ze sme boli v kine, asi si tam niekto podobny prisiel kratit cas, nakolko sa nechcel vzdat oblubeneho predsatvenia...
Ist ale s prepuknutou chorobou v 1. stadiu kedy je najinfekcnejsia vedome do lietadla to je uplne ina salka kavy - zamerne klamanie a v podstate aj oficialne trestny cin sirenia ohrozenia, v inych zemiach beru kiahne este viac vaznejsie nez u nas, a to prave v tych juznych. Neber v zlom, len nazor. Ved ten virus kiahni je najlahsi (vaha - schopnost letu a prenosu s tym suvisaica) zo vsetkych virusov,a nechat ju kolovat v uzavretej klime lietadla je fakt sila, ked uz v beznych priestoroch sa uvadza 90perc. nakazitelnost.
Aj my sme to dostali az na 21 den ked uz nikto nepredpokladal ze to dostaneme. Boli spolu s jednym chlapcom zo skolky 3 tyzdne predtym. A dostal to len jeden so synov druhy nie. A z tych 2 vyrazok co mal vecer sa nedalo jednoznacne povedat ci to bude ono. Kedze som sa s tym pred tym nestretala len na obrazku. Len som predpokladala lebo som vedela ze to bolo v skolke. Maly nemal ani neplotu ani nijak inak zle mu nebolo. Mala som ist na letisko a povedat ze pocuvajte mozno mame kiahne ale nevieme s istotou? Podla vas urcite ano. Dufam ze nebudete v situacii ako ja par hodin pred odletom a s podobnym problemom a budete musiet sa rozhodovat co spravit. Ja som povodne chcela len napisat ze ked aj ma dieta kiahne a nema teploty, tak to more ho raz-dva vylieci. Kebyze druhy dostane zajtra kiahne tak zamerne neodletim len aby sa rychlo dal dokopy ale vtedy sme uz inu moznost nemali. Ja mam totiz urcene v robote kedy mame dovolenku a moc na vyber nemam.
@viki29 prepac, ale aj mne sa to zda bezohladne, predstav si, ze by v tom lietadle bola tehotna zena,ktora kiahne nemala. Alebo clovek so slabsou imunitou,co by na to mohol umriet. Neviem ci by si potom s takym pokojom pisala,ze ved nas nikto nevidel,tak sme sli aj s kiahnami do lietadla...
inak, zeny, ja chapem, co sa tu snazite napisat, ale zoberte si to aj z druhej strany, ze vecer pred odletom najdete dietatu dve vyrazky, zrusite drahu dovolenku, pridete o termin aj o vyse tisic eur a na druhy den kludne mozete zistit, ze aaaaaa, tak neboli to kiahne, iba "zihlavka"... ja teda sama sa priznam, ze zial az taka hrdinka by som nebola a aj ked by mi to bolo luto a bolo by mi zle zo seba samej, konala by som asi podobne ako @viki29
inak suhlasim s hori, pretoze nam sa to stalo, nebolo to kvoli dovolenke ale doktorka mi povedala ze ma mala kiahne, tak sme v aprili kurili v krbe, mala ponatierana bielym a po dvoch dnoch sa mi to nezdalo tak prisiel ku mne jeden doktor a povedal ze to je zihlavka....tak asi tak...
Ale @viki29 mohla ist na pohotovost a lekar by jej bud potvrdil alebo vyvratil ci ma jej dieta kiahne. Moje deti kiahne uz chvalabohu mali ale kedze dcera ma autoimunne ochorenie, tam su velmi prisne opatrenie , co treba urobit do 24 hodin od prvej! kiahni. A taktiez sa rata s hospitalizaciou. Mozem povedat, ze pokym tie kiahne nedostala som si uzila strachu. ( kedy a kde ich dostane, aby bol po ruke schopny dr. a atd...)prosim pekne ona je proti kiahnam ockovana a nikto z Dr nevylucil ze ich nedostane. Dostala. Obcas niektore matky maju pravo aj na hysteriu. Bohuzial.
stara tema ale napis aby ste mali jasno, dieta je nositelom virusu uz tri az styri dni pred vyhodenim sa prvej vyrazky. My mame kiahne uz tyzden, lekarka nas ani nevidela vybavila nas po telefone, nechodte, pridete az ked zacnu , zaschynat. Ste si ista, ze su to kiahne, nie som odpovedala som lekarke. pridte v pondelok na 8 den. jej a inej lekarky stanovisko, ak ma chrasty do lietadla mozete ist, more vam urobi len najlepsie. Mladsieho kojim nema zatial kiahne. dovolenka vyplatena, po storne by sme prisli o 500eur, skrabali sme na nu dva roky, dalsia by dalsi rok dva nehrozila. Mam zrusit dovolenku lebo maly moze a nemusi dostat kiahne? pri kiahnach mas by 4-5dni doma kym nezacnu sa susit tie pluzgieriky.
Nechapem, ze existuje tolko egoistickych matiek! More urobi dobre, ale ze nakazim vsetkych naokolo to v poriadku nie je! Prave sme na dovolenke, kopec tehotnych zien a malych deti a zrazu sa do bazena dovali rodinka s kiahnami, ktore neboli znacne zaschrastene, taku nezodpovednost dokazu len maximalni egoisti! Riadne som sa zhacila a mali by za to davat pokuty, nie som povinna trpiet nezodpovednost druhych na vlastnej kozi v cudzej krajine!

@viki29 my sme to nikomu nepovedali a sli sme do lietadla...nikto to na synovi nevidel, bol to len prvy den choroby.ked mate zaplatenu dovolenku tak vam vela moznosti neostava najma ak kvoli tomu berete aj volno z roboty
Opäť citacia. Tvoje slová. Nejdem tu súdiť, len som reagovala, že si vedome ohrozila zdravie s budúcnosť iných ľudí kvôli svojej dovolenke. Mojím zámerom je tí ukázať, že za vami pred vami či niekde ns blízku mohol byť človek ktorému by kiahne zničili život, chápes? Prosím neber to v zlom len ukazujem tu druhú stranu mince ktoru nevidis