icon

Môžem poslať staršieho syna do školy, ak má mladší kiahne?

24. máj 2026

Pekný deň, mladší syn, škôlkar, má práve kiahne. Objavila som ich v piatok, predpokladám, že infekčný bol už od stredy. Strší syn, školák, ich ešte nemal, myslím si, že ich dostane. Avšak teraz je v poriadku, nejaví žiadne príznaky choroby a kontrolujem ho 2x denne. Viem, že inkubačná doba je 10-21 dní, takže teoreticky ešte by nemal byť infekčný. Môžem ho dať ešte na tri dni do školy (len na vyučovanie, do ŠKD nie)? Viem o jednom jeho spolužiakovi, ktorý ich ešte nemal a jeho mama je tehotná (tá ich už ale v detstve prekonala). Neviem ako mám postupovať. Nechali ste staršie dieťa doma rovno s mladším, ktorý má kiahne? Zajtra sa ešte opýtam lekárky. Ďakujem pekne

anonym_54ef1a
24. máj 2026

@anonym_autor nám lekárka povedala že kým druhému nič nie je tak môže chodiť. Nám doniesla dcéra zo škôlky a syn chodil do jaslí. Jemu vyrazili asi po dvoch týždňoch a až vtedy ostal doma.

janinah
24. máj 2026

Zdrave dieta patri do skoly,kym nema priznaky.

anonym_a70ba0
24. máj 2026

Zdravé dieťa normálne funguje škola, družina, krúžok. Nie je dôvod nechať ho doma.

citronove_koliesko
24. máj 2026

@anonym_autor uplne v pohode, dcera aj syn chodili do skoly aj skolky ked tam zurili kiahne a dostali ich asi vsetci okrem mojich deti. Mali ich az o par rokov. Syn sa od surodenca moze ale aj nemusi nakazit, zbytocne ho nechas doma.

bosorkabb
24. máj 2026

Choré dieťa ostáva doma a zdravé ide do školy takého je názoru naša lekárka.

siska53
24. máj 2026

@anonym_autor Starsi mal ako prvy, mladsia chodila do skolky, kym to u nej nevypuklo tiez.

katuskamala1
24. máj 2026

Samozrejme ze nech normalne ide. Ked kiahne dostane on, bude doma cca 3 tyzdne. Co je celkom dost. Moj syn sa nakazil az na presne 22den od prveho dna ked dostala kiahne mladsia dcera..

autor
24. máj 2026

Ďakujem pekne všetkým. Len som mala obavy, kvôli tej tehotnej mame.

anonym_c8dc25
24. máj 2026

@anonym_autor ja by som dala do skoly. Ak to ta tehotna na 100% mala v detstve, tak naozaj nikoho neohrozis. Ked si spocitas tu inkubacnu dobu, aby sa nestalo, ze uz do konca sk. roka ani do skoly nepojde.
U nas to bolo tak, ze to dalsie dieta, dostalo kiahne na 13-14.-ty den po prvom dietati, teda 2 tyzdne. A liecba dalsie 3...tak 5 tyzdnov mimo skoly, to je zbytocne vela.