Môžem poslať staršieho syna do školy, ak má mladší kiahne?
Pekný deň, mladší syn, škôlkar, má práve kiahne. Objavila som ich v piatok, predpokladám, že infekčný bol už od stredy. Strší syn, školák, ich ešte nemal, myslím si, že ich dostane. Avšak teraz je v poriadku, nejaví žiadne príznaky choroby a kontrolujem ho 2x denne. Viem, že inkubačná doba je 10-21 dní, takže teoreticky ešte by nemal byť infekčný. Môžem ho dať ešte na tri dni do školy (len na vyučovanie, do ŠKD nie)? Viem o jednom jeho spolužiakovi, ktorý ich ešte nemal a jeho mama je tehotná (tá ich už ale v detstve prekonala). Neviem ako mám postupovať. Nechali ste staršie dieťa doma rovno s mladším, ktorý má kiahne? Zajtra sa ešte opýtam lekárky. Ďakujem pekne
Zdravé dieťa normálne funguje škola, družina, krúžok. Nie je dôvod nechať ho doma.
@anonym_autor uplne v pohode, dcera aj syn chodili do skoly aj skolky ked tam zurili kiahne a dostali ich asi vsetci okrem mojich deti. Mali ich az o par rokov. Syn sa od surodenca moze ale aj nemusi nakazit, zbytocne ho nechas doma.
@anonym_autor Starsi mal ako prvy, mladsia chodila do skolky, kym to u nej nevypuklo tiez.
Samozrejme ze nech normalne ide. Ked kiahne dostane on, bude doma cca 3 tyzdne. Co je celkom dost. Moj syn sa nakazil az na presne 22den od prveho dna ked dostala kiahne mladsia dcera..
Ďakujem pekne všetkým. Len som mala obavy, kvôli tej tehotnej mame.
@anonym_autor ja by som dala do skoly. Ak to ta tehotna na 100% mala v detstve, tak naozaj nikoho neohrozis. Ked si spocitas tu inkubacnu dobu, aby sa nestalo, ze uz do konca sk. roka ani do skoly nepojde.
U nas to bolo tak, ze to dalsie dieta, dostalo kiahne na 13-14.-ty den po prvom dietati, teda 2 tyzdne. A liecba dalsie 3...tak 5 tyzdnov mimo skoly, to je zbytocne vela.

@anonym_autor nám lekárka povedala že kým druhému nič nie je tak môže chodiť. Nám doniesla dcéra zo škôlky a syn chodil do jaslí. Jemu vyrazili asi po dvoch týždňoch a až vtedy ostal doma.