Dovolenka pri mori tesne po 6. chorobe
Ahojte. Moj syncek (20 mesiacov) ma s velkou pavdepodobnostou 6. chorobu. Mal 3 dni horucky a teraz sa vysypal drobnými ruzovymi vyrazkami po tvari, krku a trupe. Neriesila by som to, lebo sme si tym presli aj so starsou dcérkou. Teraz sme vsak v specifickej situacii, zajtra vecer odchadzame autom na dovolenku do Chorvatska (dost dlha cesta - juzna Dalmacia) a vôbec neviem, ci mame malého so sebou zobrat alebo nie. Vyrazky by mali do 2 dni zmiznut, ale aj tak mam obavy, ci ta cesta malému nejak neuskodi, ci moze chodit s vysypom na slnko a ci nebude infekcny pre ostatne deti. Nasa dr. ma dovolenku a zastupujucej sa neviem dovolat. Co by ste, baby robili na mojom mieste vy? Zobrat ho alebo ho nechat so starymi rodicmi doma 12 dni? On by to asi zvladol v pohode, je na nich zvyknuty, ale mne by tam strasne chybal. Jasne, ze urobim to, co bude najlepsie pre neho, nie pre mna...len momentalne neviem, co je lespie. Dakujem za kazdu radu a skusenost 🙂
@seahorse27 V ziadnom pripade. Tvoja samodiagnostika nemusi byt spravna. A co tam s tym dietatom spravis, ked mu tie vyrazky nezmiznu, zhorsia alebo nebodaj zacnu hnisat? Maj rozum, najlepsie zostat doma - obaja.
Ja by som sla, ine by bolo, keby sa nevedelo, co mu je. Pokiak je to ako popisujes, tak je naozaj slusny predpoklad, ze bude ok. Inak sa da vzdy vratit, nie je to hromadne letecky. Vezmi si dake lieky, sprav kvalitne zd.poistenie a ak sa nic nezmeni, chodte. Len si daj bacha, byva oslabena imunita,t.j. vyssie riziko napr.zapalu str.ucha/klima..resp.infekcie..etc. A ohladne druhych deti, naozaj infekcny je, takze by som ho silou mocou netahala na hromadne ihrisko, ale to sa da zariadit. Ostatne bude pk.
@maslenka47 nie je to celkom samodiagnostika. Boli sme v nedeľu na pohotovosti a v pondelok u pediatričky. Bol riadne vyšetrený, bolo mu robené aj CRP, ktoré bolo v norme. Obidve doktorky to uzavreli ako virózu, len vtedy este tie vyrážky nemal. Vyhádzal sa až dnes ráno, po poklese horúčky. Dg je podľa mna jasná, ale budem este skúšať volať Dr.
@seahorse27 myslím si, že pokiaľ lekárka povedala, že v tele nemá žiaden zápal a dokonca dve lekárky to uzavreli ako virozu a ty najlepšie vidíč, či sa malému polepšilo, tak nevidím dôvod prečo ostať doma. Peknú dovolenku
@seahorse27 Ak idete sami autom, čo tak cestu o pár dní odložiť? Malý bude infekčný až do vymiznutia všetkých kožných prejavov. Takže by bolo veľmi nezodpovedné ho nechať medzi ľuďmi pobehovať. Ja viem, že je to nepríjemná situácia, ale s ohľadom na druhých a hlavne i na svoje dieťa, by som dovolenku posunula o pár dní.
Urcite by som isla boli sme uz 2x na dovolenke cez anginu.. sama doktorka odporucila ist.. samozrejme pobyt na slnku co najmenej..
Ďakujem za názory. Práve som odvolala s Dr. Podľa môjho opisu tiež skonštatovala, ze 6.choroba alebo iná viróza, ze vraj virózy zvyknú robiť takýto vysyp. Odporučila malého nechať pre istotu doma, aby sa niečo iné nenalepilo na neho, ked ma oslabenú imunitu teraz. A musel by byt stále v tieni, čo je nemožne...takze ostáva doma s babkou. Aj ked ja budem asi revat pri pohľade na každé malé dieťa 😔
@seahorse27 dieta ma 20mesiacov cize aj tam bude vacsinu dna v tieni a klobucik ci tricko je aspon pre mna samozrejmost, 6choroba nie je sarlach... ak je uz vysypany tak ste za vodou, idete autom...co horsie ako ze sa dvihnete a pojdete domov sa moze stat?
absolutne by som si nerobila tazku hlavu z hysterickych mamiciek a isla by som. Prijemnu dovolenku prajem.
@limoncino viroza - moze skoncit aj zapalom mozgu. Velka sranda 12 hodin autom od domu. Zvysena teplota 3 dni a vysyp su NESPECIFICKE priznaky. Tomu dietatu moze byt cokolvek. To ti doktor bez testov na konkretne patogeny jednoducho nepovie a taketo krve testy trvaju aj tyzden, niektore viac, kym vobec dostanes vysledky!
Nehovoriac o tom, ako pise @abbey1, pride ti zodpovedne vystavovat nakaze deti inych rodicov? Co by si si ty myslela na dovolenke o rodicovi, co sa tam dotrepal s evidentne vysypanym deckom?
@seahorse27 a na tu tvoju reakciu len "no comment". Tvoja diagnoza v ziadnom pripade nie je jasna, ak nemas vysledky serologie - ktoru vam predpokladam ani nerobili, pretoze dieta este vysypane nebolo.
@maslenka47 a Ty si myslis, ze bezne kazdemu teplotujucemu decku robia na kompletku serologiu? Akoze aj by to bolo pekne, ...ale akutocnost je ina. Toto nie su meningokoky.
@seahorse27 inak, kvoli tej oslabenej imunite sa mi to zda naozaj skutocne najviac odovodnitelne.
@sasa1983 nie nerobia, prave preto, ze obvykle choroba prejde skor, ako dostanu vysledky. Prave preto je VRCHOLNE NEZODPOVEDNE ist s dietatom na dovolenku, ked vlastne neviem, co mu je - len si to myslim.
@maslenka47 a prečo tu vykrikuješ na mňa? Ja niekam idem? Autorka napísala, že nikam maličký nejde, pre istotu, takže táto diskusia je už bezpredmetná.
Ale ono to ozaj nema moc co ine byt. Snad kiahne, ale tak...a autorka pise, ze neteplotuje. Okrem toho, ja by som pockala 48hod a sla piatok rano. Ved ubytko len odpadne 1 noc. V pohode.
@eeffka to, ze jeden chodi bez bezpecnostnych pasov v aute a je to v pohode, neznamena, ze by ich nemali ini pouzivat. Oslabena imunita u malych deti znamena zvysene riziko pridruzenych infekcii a ich nasledne zhorseny priebeh a pretrvavajucejsiu liecbu. 2 mesiace sa mi zda dlho, ale tak 2-3t sa da vydrzat. To, ze vy ste boli ok, ine deti byt nemusia. Nakoniec, aj samotne kiahne mavaju lahsi a tazsi priebeh, niekto si to pomaly nevsimne, ineho dieta je odpalene na 2t s xy komplikaciami. Ja som toho nazoru, ze urcite pravidla by sa mali pausalne dodrziavat a nedavat dieta hned po odozneni kliniky prebehnutych kiahni do hromadneho detskeho kolektivu patri do tychto pravidiel. Ale 2m je pridlho.
Baby, nehadajte sa kvôli tomu. Je pravda, ze vysypanemu diatatu, ktore uz nema teplotu ani nema ine komplikacie, serologiu nikto robit nebude. Lekari uz maju hadam nejake skusenosti a vedia podla symptómov, CRP a pod. zhodnotit, co to pravdepodobne je. Po porade s lekarkou pre istotu NECHAVAM MALEHO DOMA, nebudem ho zatazovat cestou, klimou v aute ani ohrozovat iných turistov. Dakujem este raz za postrehy a reakcie 🙂
@seahorse27 ešte je malý, to mu ani nedocvakne, že vy ste boli pri mori a on nie, to moje by to neprežili, keby museli ostať doma
@limoncino To mi jasne, vad ani nevie, co je to more. Len ma trapi, ze bude bezo mna tak dlho.

Zobrala by som ho. Tak ci tak taky krpec nebude vonku na najväcšom slnku.
A bez neho, budes stale na neho myslieť