Drobce v nemocnici
Ahojte maminy.
Malého ( rok aj 2 mesiace) mi dneska zobrali do nemocnice. Koli miestu a covidu nemôžem byt tam snnim. 3 dni horúčky zvracanie neprijímal nič doma mi odpadol.
K veci vlastne. Som prehnaná citlivka ale také myšlienky mám či sa drobec sa nehnevá ci mu nechýbam a co si mýli ze som ho nechala tam ( môže prežívať Separačnu úzkosť?!)
A keď prídem či sa bude tešít.
Proste som už vyčerpaná aj z posledných dní atď a také myšlienky mi behajú. On je veľmi veľký môj cecok stále len so mnou pri mne je a teraz som ho tam nechala 🥹🥹🥹🥹🥹
Ako ste zvládali keď boli detičky v nemocnici?
Ty máš tiež kovid? Pre to asi nie si s malým .neboj nebude sa hnevať na teba.Tiez som ako malá bývalá sama v nemocnici vtedy sa to tak neriešilo ako teraz.Zvladnete to obaja.
@babalenka áno ja som tiež pozitívna ale malemu zatiaľ pozitíva testu nevyšla
@akvi áno, súhlasím, zákon je na strane rodiča a dieťaťa...no treba si uvedomiť , že nie všetky sme matky - levice, sú rôzne typy ľudí, žien, matiek...niektorá si proste dupnúť nevie, v danej situácií nevie zareagovať tak, ako by možno chcela, má strach, stres, jedno s druhým... potom je doma sama nešťastná, trápi sa, ľutuje, prečo v nemocnici nezostala....ide si vyliať srdce na mamičkovské fórum a tu sa jej dostane čoho??? skôr riešim toto ako skutočnosť , či matka môže alebo nemôže zostať s dieťaťom v nemocnici... z tohto mi je zle, z tej ne-podpory, aj keby autorka neviem ako zle spravila, snažím sa jej slovami pomôcť, nie viac naložiť.... ale asi to bude mojim dnešným celkovým rozpoložením, takže sa ospravedlňujem, že som si dovolila napísať niečo iné ako väčšina....
Viem ako sa citiš. Mala som synčeka po operácii srdiečka v kardiocentre, mal iba 6tyždňov ale ja som dostala covid a nemohla som tam s nim byť. Celé dni som doma plakala a každý deň som tam volala ráno aj večer ako mu je. Doteraz si to vyčítam že tam bol sám ale zvládli sme to. Držím aj vám palce!
@marienka1989 to, že si im nohy bozkávala za to, že ti neumožnili vec ktorá má byt samozrejmá a vlastne porušili právo dieťaťa na zákonného zástupcu je tvoj problém.
Autorka
Máš právo byt s dieťaťom ci je covid, necovid, hoci kedy. Im to len náramne vyhovuje, keď nikto nevidí čo robia a ako sa správajú. Bola som s ročnou dcérou v nemocnici a nedostal by má odtiaľ nikto. Mne tých detičiek bolo ľúto, čo tam boli samé ake hnusne na ne tie sestry boli.
@barborinkamisko drž sa... Nechcem si ani predstaviť čo prežívaš. Dúfam, že ho rýchlo pustia a budete spolu ❤️.
Určite trvať natom, aby si mohla byť s ním....ja by som neodišla aj keby som v skafandri mala byť :(
@akvi aky je to zakon prosim?
@barborinkamisko Neexistuje tak malé dieťa samé v nemocnici. Nemáte v rodine nikoho,Vito by s ním išiel? Prepáč, ale naozaj nie dieťa samé v nemocnici.
@barborinkamisko iska by so. Predsa len skusit a argumentovala dokumentami uvedenymi dole v tomto clanku.... nas takto tiez vypoklonkovali z jedneho zakroku syna, ale nastastie trval len par minut. https://dennikn.sk/blog/2571348/co-som-sa-dozve...
@lucia147852 aj na JIS moze byt rodic s dietatom? Viem, ze v CR ano, ale neviem ako je to na Slovensku v praxi...hoci dokumenty, ktore mame ratifikovane hovoria jasne, prax v nemocniciach je druha vec..
@barborinkamisko neviem si vobec predstavit, co musis zazivat ☹️ Aj ty aj maly. My ked sme boli, tak sme boli spolu (ale neboli sme pozitivni ani jeden a boli sme kvoli niecomu inemu). A to tiez mal vtedy 1r4m. Nech sa mu rychlo polepsi a je co najskor doma 🙏
@lubimmisku dohovor o pravach dieta, dole nizsie v komentari je dobry clanok aj s citaciou zakonov. SR podpisala tento medzinarodny dohovor a je teda pre nas zavazny.
@lucia147852 počúvaj, na ARO a jis rodič nemôže, proste nie. Ci tam je par dňové dieťa, či väčšie. Okrem toho tvojho ké tam XY ďalších, nemá nikto právo ohroziť deti, ktoré bojujú o život.... Takže s tými právami opatrne, asi si ešte nemala dieťa na JIske, alebo are, však?
@lucia147852 a ešte mi vysvetli ako môže byť chorá matka s dieťaťom na oddelení? Sú proste situácie keď to možné nie je. A deti prežijú, množstvo rodičov je vďačných za to, že sa im uzdravil deti a na bežnom oddelení sú spolu a tie deti nemajú následky. Netreba hysterizovat, dramatizovat. Sú aj situácie, keď matka nemôže byť. Proste sú, či sa ti to zdá, či nie, ale sú.
@vreckovka2 prax v nemocniciach zodpoveda mentalnemu nastaveniu slovenskeho naroda bohuzial. Ak sme raz podpisali ten medzinarodny dohovor, tak proste ho treba dodrziavat. A ak sa ludia nebudu ozyvat, tak si nemocnice budu robit co chcu. Staci sa pozriet na porodnicku prax, sme tu 100 rokov za opicami, uz len oproti takej CR. A je to aj preto, lebo tu vsetci drzia huby a placu doma, miesto toho, aby si dokazali zastat sameho seba, resp. dieta.
@marienka1989 neviem, preco to adresujes prave mne, nemam pocit, ze som autorku nepodporila, alebo sa do nej nejako "pustila". Napisala som, ako to je, ze ma na to pravo. To, ze som ju nepolutovala, no holt, v tejto situacii lutujem to dieta, nie matku. Rozumiem, ze nie kazdy v tej situacii dokaze byt asertivny a vydupat si svoje. Na druhej strane, nie je nikdy pozde. Pridem domov, vyplacem sa, vezmem manzela, alebo inu podporu a vratim sa do nemocnice, kde budem trvat na svojom. Ked toto neurobim, tak akoze sorry, ale plakat na MK a lutovat sa? Zato, ze si neviem zastat to najcennejsie, co mam? Ja nevravim, ze je to jednoduche, a kludne to moze vypalit aj tak, ze mamka tam pojde a nedokaze to vydupat. Ale aspon to SKUSI!!! Sama vidis, ze autorka je z toho psychicky v riti, ale nikto to za nu nespravi, musi ona sama. V rukach ma zakon, tak sup do nemocnice, idealne s manzelom a postavit sa za svoje dieta.
@marienka1989 maminky ktoré mi píšu že by rukami nohami bojovali abx som ostala tak nemali dieťa v nemocnici. Nechcem robiť hystérie chcem aby sa k nemu správali pekne a mam veľké šťastie sestrička čo sa stará o neho je moja spolužiačka. Nejde o starostlivost maleho pretože viem ze sa dobre starajú a pomôžu mu. Ale ide mi o to že ma zoziera pocit bezmocnosti a čakania. A že ako sa malý môj môže cítiť.
@barborinkamisko nemas niekoho, kto by mohol s malym ostat namiesto teba? Manzel alebo stari rodicia? Urcite sa da najst riesenie..Drzim palce aby ste to zvladli co najlepšie a drobec bol doma co najskôr. Tieto hrdinky si nevsimaj, evidentne by s radosťou isli nakazit personal a ine deti na oddeleni.. Drzte sa
@akvi áno, rozumiem. Narazila som už dvakrát, raz pri pôrode, keď ma presvedčili nechať im dieťa na prvú noc - len nosili na dojčenie. Hlúpa prvorodička.A to som sa dušovala, že ho z ruky po pôrode nepustím...A potom pri prepichovaní očných kanálikov, kedy nás tam nenechali, aj keď sme sa s manželom snažili. Tu sme však zákrok potrebovali nutne, na ďalší termín inde sme už nemohli čakať...Odvtedy mám v telefóne daný článok, nech viem, s akými dokumentmi argumentovať a ak bude treba, tak aj právnik na telefóne..Nie som žiaľ asertívna, učím sa tomu aspoň pri situáciách s dieťaťom. A rovnako je takto kopec žien. Mnoho dokumentov ratifikovaných SR sa u nás nedodržiava, hoci kompetentní kričia, bijú sa....
@barborinkamisko maly bude mat z toho traumu, ci si to pripustas, ci nie. Je to fakt. Precitaj si nieco od Gabora Mate, je v tom expert. Dieta proste potrebuje nepretrzitu blizkost rodica v tom veku, nicim ju nenahradis a je to proste tak. Mozes si to ospravedlnovat ako chces. Mozeme ta v tom chapat, podrzat, ale nasledky tam budu. Ake, to uvidis neskor. Nevravim, ze "sa to neda prezit". Urcite da a urcite tvoje dieta nie je prve, ani posledne.. Ale fakt by som sa zamyslela, ci sa tomu neda zabranit. Ako neskor premyslat, preco ma dieta ADHD, alebo uzkosti, alebo socialnu fobiu a pod. lakocinky..
@barborinkamisko ver, ze mali a ze sedeli cely den na zemi, spali na zemi a pozerali na odute ksichty sestriciek..
@vreckovka2 to poznam, tiez mi po porode vzali dieta, pretoze som musela ostat pod dohladom sestier. Pokym neprisiel primar a nespravil tam taky bordel, ze lietali, ako handry, ze preco nie je dieta pri matke, ze to, ze mam cievku a tecie mi infuzka, to neznamena, ze nemozem mat dieta pri sebe. A mal pravdu, proste niekto hlada sposob, niekto dovod..
@barborinkamisko cez moju mrtvolu by ma poslali od takeho maleho prec, aj keby som nala vedla jeho postele sediet na stolicke tyzden. Moja mama lezala s bratom na infekcnom, ked mal 2 roky. Su tam sklenen steny medzi izbami a vedla bolo same male dievcatko a normalne jej bolo do placu ked ju tam videla ako place za mamou a ako sa k nej personal spraval. V zivote by som nenechala dieta same v nemocnici, ked mu je zle a najviac ma potrebuje.
Pytas sa, ako sa moze maly citit?! Ved to je este babo no uplne zle sa citi, je mu zle a je sam s cudzimi ludmi.
@barborinkamisko ako sa asi podľa teba cíti? Veď si ho tam nechala. Preboha. A miesto toho, aby si bola pri ňom, tak tu vypisuješ blbosti? Z toho môže mať traumu!!!
@akvi toto je troška prehnané, traumu mať dieťa nemusí. PObyt v nemocnici bez blízkej osoby Je pre neho traumatická udalosť, ale je dôležité, ako to potom rodič podchytí a ako s tým bude pracovať. Na tom záleží, či trauma vznikne, alebo nie. Ja som konzultovala toto so psychológom, keďže som mala veľmi dlho výčitky, že som prvú noc malého mala na novorodeneckom. Nám aj drobec dával veľmi jasne najavo, že to nebolo pre neho ok. Po troch mesiacoch takmer nonstop kontaktu so mnou alebo manželom sa upokojil a všetko je ok. Som si viacmenej istá, že to žiadnu traumu na ňom nenechalo. Iba na mne. A to som mala načítaného kopec, vedela som, že ho nechcem dať z rúk a aj tak som podľahla tomu tlaku. Že takto je to pre neho bezpečnejšie a ako ho chcú mať pod dohľadom lebo toto a tamto....Strach je veľký pán, vedia ako na to. A spätne vidím, že takto to proste bolo pre nich jednoduchšie ako nás chodiť celú noc kontrolovať na izbu..hoci ju mali pár krokov od novorodeneckého..
@barborinkamisko ja som bola s dcerou (vtedy mala 14-15 ROKOV) opakovane v nemocnici v case najvacsieho covidu. Odmietla som odist, iba raz protestovali, no ustupili. Proste som na tom trvala. Podla charty prav dietata ma na to dieta pravo… ubolene vydesene dieta by som v nasej nemocnici nenechala. Netreba sa dat.
@vreckovka2 myslim, ze to nie je prehnane. Trauma je pre dieta stav bezmoci a strachu. Dolezite je, co s tym, ci ju dokaze spracovat a ako sa cez to vsetko prenesie. Je to obtiazne v tom, ze dieta je prilis male. Rok aj daco, to je vek, ked proste dietatu nijako nevysvetlis, preco si ho opustila. Tak isto ten novorodenec. Ja som si traumu z porodu (myslim tym moje narodenie, nie porod syna..) spracovala az v dospelosti.

Ja som bola počas pandemie a lockdownu v nemocnici s 8 ročným synom a nikto by ma nedonútia odísť . Dala som si urobiť pcr test a celý čas som tam bola s ním . Tak isto by som ostala aj pri malom . Nie je možné odluccit matku od takého malého dieťatka . Choďte do nemocnice za ním a rázne žiadajte aby ste mohla ostať .