Dusilo sa vám dieťa jedlom v škôlke?
@mikitilik29 nie. Ale raz sa dogrcal, lebo ho nútili jesť šalátik. Odvtedy ho už až tak nenútia (jesť šalátik 😄). Ale raz sa mi dusil doma. Napchal do úst pol muffinu. 🤷🤷🤷. Našťastie to dopadlo dobre, ale teda predýchavala som ten zážitok tri dni. Respektíve po prečítaní názoru vyššie korigujem prvú vetu na: nemám o tom informáciu.
@lily14 prečo by to nepovedali? Véd za to, že sa dieta dusi, predsa nikto nemôže.
Kým sa nezadusi je to predsa ok
@mikitilik29 pripnem sa. Moja dcéra sa veľmi často dusi a plánujem na to učiteľky upozorniť.
Dúfam, že sú všetky učiteľky poriadne zaskolene ako sa podáva prvá pomoc 🙏
@mikadooo ja mám panicky strach z toho ze sa mi dieťa bude dusiť jedlom. Doma sa snažím ju upozorňovať aby poriadne prežuvala a nesalila sa pri jedle. Ale v škôlke sa bojím ako to bude. Raz sa mi tiež dusila a od vtedy až nedýcham keď jej zabehne
@simona20201309 toto by aj mňa zaujímalo ci majú učiteľky kurzy prvej pomoci v takýchto prípadoch
Zatiaľ nie, a keďže ma vždy informujú o každej blbosti, určite by mi to povedali, ak by sa to stalo 🙂 ale dusila sa dvakrát doma, zakaždým pekne sediac za stolom, je to veľmi nepríjemná skúsenosť.
@simona20201309 veď práve preto že sa nič nedeje keď sa dusiť prestane,načo tá zbytočne stresovat
@mikitilik29 podľa mňa musia mať kurz prvej pomoci
@mikitilik29 moja zlatá... Načo sa stresuješ nad niečím typu "čo ak"... Neboj sa, ak je to štátna škôlka, tam sa veru deti pri stole nejašia 😉. Tam sa vedia aj obliecť, aj ísť spať bez protestov, aj slušne najesť, napiť, dokonca aj šalátik ochutnať 😄. Čo povie pani učiteľka, to je písmo sväté 😁.
Ono, ani tak nejde o kurz prvej pomoci, skôr o to, či človek zachová duchaprítomnosť ... pár rokov dozadu sme boli s dcérou na ihrisku, bol tam chlapček cca 4-ročný, dal si úplne nenápadne do pusy kamienok a vbehol mu do hrdla ... jeho mama, ja sme zostali úplne paralyzované, chlapček úplne modrý, môj muž (čo v živote neabsolvoval kurz prvej pomoci, zrejme len z videí na youtube čo naštudoval) k nemu pribehol a taký Heimlichov manéver predviedol, že som nechápala ... tiež mám z toho strach ... ale párkrát sa stalo, že dcére nepekne zabehlo, väčšinou rieši muž, no už aj ja som riešila, vyriešila som, no ešte týždeň potom som sa nevedela prestať triasť.
Kurz prvej pomoci v MŠ absolvuje iba jedna ucitelka, ktora je zdravotnik v MŠ. Ja si neviem predstavit mat kurz prvej pomoci pri vsetkych moznych pripadoch ktore sa mozu v MŠ stat. Ale mali sme taketo pripady napr. Ked sa dieta dusilo cukrikom, ktory mu dal rodic. Nastastie vsetko dobre dopadlo
@mikitilik29 aj ja mam z toho paniku. Určite sú skolene. Neviem ako teraz, ale mali by byť preškolené 1x za dva roky. Záleží, aké kvalitné to školenie je. My sme malú naozaj veľmi veľmi kvalitný prípravu a to zachránilo mojej dcére zivot. Ja som jej reálne robila 2x prvú pomoc. Mala som už vytýčenu 155. Naozaj minúty hrôzy. Ostáva nám len veriť, že sú to už staršie deti a pani učiteľky vedia reagovať pohotovo a profesionálne.
@ar3m1s bozp je povinné pre všetkých pedagogických AJ nepedagogickych zamestnancov. A presne z toho mam obavu... keď je vo vedení nejaká osoba ktorá je totálne mimo a nepozna zákony. Prosím neber si to osobne, vôbec nenarazam na teba ale na tu riaditeľku ktorá zabezpečí školenie len pre jednu učiteľku....
Neviem ako je to s kurzom prvej pomoci ale za ten čas čo som pracovala v MŠ (asi 3 mesiace) sa žiadne dieťa nedusilo ani mu nezabehlo. A to sme mali aj hyperaktívneho chlapca. Škôlkarske jedlo je tak nachystané, že sa to na 99% nemôže stať. Žiadne veľké tvrdé kusy jedla nehrozia.
Bozp a kurz prvej pomoci su 2 uplne odlisne skolenie. Mam obe a uplne o inom to tam bolo.
Učitelia v MŠ budú rovnako panikáriť ako ktokoľvek iný, vrátane rodiča doma, v takomto prípade. Niektoré riziko sa dá predvídať a predísť problému, v tomto prípade sa jednoducho treba naučiť žiť s tým rizikom.
@simona20201309 ale ano my bozp mame vsetky. Ale tam neriesime kurz prvej pomoci. Skor situacie ako ked hori a kde su unikove vychody, kde mame hasiace pristroje, cim mame hasit ak sa stane to a to. Preberie s nami aj nejake situacie ako mozeme detom pomoct/zachranit zivot ale nejako extra si to neskusame alebo co. A takto je to vsade ze v MS je jedna osoba poverena ako zdravotnik v MS a je skolena cez cerveny kriz. Tak ako je jedna riaditelka, hospodarka, zastupkyna... My predsa nie sme zdravotnici ale taktiez sme aj matky a vieme co mame robit ked nastanu situacoe ze dieta pichne vcela atd. Ale na druhej strane na tu musi rodic upozornit ze ma dieta n vcely alergiu aby ucitelka vedela rychlo konat.
To aby aj kazdy rodic pred porodom absolvoval kurz prvej pomoci.
Moj prvy nemal ani rok. Ked mu zabehla piskota. Modrel. Bucham po chrbatiku. Nic. Tak som schvatila za nohy dole hlavou. Az piskota vyletela a zacal plakat. Na to nikdy nezabudem. Ja co zvyknem panikarit tak vtedy mi to prislo uplne automaticky. Neviem ci spravny postup ale… podarilo sa. Kym dobehol muz tak to bolo.
Pripadne aj rozne choroby ktorymi si deti prechadzaju. Tak je jedno ci v skolke ci doma. Clovek musi nejako aj predvidat. Aj sa snazit spravne zareagovat.
Mam uz druhe dieta v skolke a len nedavno prisla s krvavym nosom ze ju udrel nejaky spoluziak. Inqc ziaden incident sa nestal. Co som ozaj rada.
@ar3m1s tak my sme boli 30clenny kolektív a na bozp musela každá jedna oživiť bábiku masazou srdca (všetko napojene cez PC, ratalo vdychy aj pumpovanie) a tiež sme skúšali hamilt9nov hmat, tiež na babike so zabehnutou gulickou. Nie je to ako v skutočnosti ale dosť realisticke a určite lepšie ako nič.
Som veľmi nemilo prekvapena, že sa to nerobí všade...
Ste z malého mesta?
Ja si myslím, že školenia by mali byť všade rovnaké. Určite sú na to nejaké predpisy. Aj u nás bola zdravotnicka. Ta si prešla rovnakým školením. Jej jediná zodpovednosť navyše bola lekranicka. Kontrolovala dátumy spotreby liekov a doplnala podľa potreby.
To ak sa u vás začne dusiť dieta, zavoláte zdravotnicku? To skôr príde sanitka nie? Prvú pomoc ny mal vedieť podať každý a obzvlášť všetky učiteľky v MS by mali mať toto v maličku.
@zuzinka888 tak my sme to mali spojené. Jedna a ta istá nás skolila. Robili sme aj 2 testy.
@simona20201309 ak sa zacne dusit tak sa snazime tomu dietatu pomoct uz kazda na triede. A sme z velkeho mesta ale mame iba malu ms - 6 uciteliek.
@simona20201309 hamiltonov hmat dieťaťu? A ako ho spravíš chlapcekovi? Slabé školenie.. 🙂
@maryetta ano, presne tak, kiezby aj rodicia absolvovali kurzy prvej pomoci. Ked tolko mamiciek dokaze absolvovat predporodne kurzy (ktore su vyborna vec!), bolo by super keby si dali zalezat aj na tom, aby dokazali dieta aj udrzat pri zivote v kazdej situacii. Nehovoriac o správnom osetrovani poranení a rieseni roznych situacii, pri ktorych by usetrili vela stresu sebe aj dietatu. Ja som sestra z novorodeneckeho a aj tak som si zaplatila 80€ za kvalitny online kurz, podla mna to netreba podcenovat.
@simona20201309 ty si ucitelka?
Lebo ja co poznam tak vraveli ze nemozu podavat detom ziadne lieky.
Zaklad je aby dieta vedelo jest... nie, v zivote sa mi dcera nedusila, ani doma ani nikde inde. Ani jej nezabehlo ani nic ine.
A pri kaslajucom dietati ktoremu zabehne takzo povedat, ci sa dusi hned alebo mu fakt "iba zabehlo" a ci napit sa, ci pobuchat, ci uz paniku robit vacsiu...
Kurzy prvej pomoci su dolezite, LENZE je dolezite aj to aby prvu pomoc chceli podat, nebali sa. Lebo vela ludi nevie. Nedokazu ani reagovat kolkokrat. A to mna desi najviac. Rovnako aj kurzy prvej pomoci rodicov, v autoskolach? kolko z tych ludi to realne vie? moj chlap ked dieta ochorelo/alebo nejaky uraz sa riesil, taky amok vzdy mal, ze som nevedela koho skor ratovat ci malu alebo jeho. Musela som na neho iba povely doslova štekať a robil ako robot co bolo treba. Ale jasne, po akcii, uz bol frajer, lebo si to nepamatal :DDDD
A aj s podavanim liekov je to tak, aj obycajny sirup je problem, aj sprej do hrdla pre vacsie dieta, alebo hocico, co je uplne smiesne...a podla mna je to casto aj vyhovorka. Lebo nie su zdravotnici. Napr v skolkach by to pomohlo proti chorobnosti, na obed si morskou vodou vystriekat nos v obdobi bacilov, moje dieta to vie same uz hadam od 4rokov?
@simona20201309 heimlichov manever
@lily14 som učiteľka v Mš pedagogická plus 3 roky BC a nemáme žiadny kurz tým nechcem nikoho zneistiť

@mikitilik29 aj keby áno povedali by to?