icon

Dyslexia

alexis617
29. máj 2012

ahojte máte niekto skúsenosti

Strana
z3
denisabi
2. jún 2012

@alexis617 Môj Syn je dyslektik,dysgrafik,dysortografik.Zistili sme to v 2.triede.Teraz je štvrták až teraz po dvoch rokoch driny v učení denno denne sú vidieť výsledky v učení a to v podobe,že napíše úlohy sám,bez hodinového dokopania do učenia...My sme si veru užili.Teraz má dobré známky 😉 ,ale vďaka postupnému systému v učeniu.V škole je integrovaný.Ak má dieťa iba individuálny prístup v škole,tak záleží od učiteliek,ako budú k nemu pristupovať a či vôbec.

alexis617
autor
4. jún 2012

@denisabi mňa to tiež napadlo ,lepšia by bola integrá.,doteraz nemal ani len žiadnu uľavu a to je 6-tak známky nemá zle až na A.J to nám robý problém učíme sa stále spolu má dobrú pamäť horšie je to ked má povedať svojimi slovami čo sa naučil nevie to povedať pamätá si ako idú účiva za sebou na ktorej strane sú ...

alexis617
autor
4. jún 2012

@nela82 mi máme tiež super manželstvo bez hádok druhého syna sme mali po 10rok.,takže sme sa mali dosť času mu venovať tiež u nás alkohol niet,vieš pripadá mi to tak aby sme nemali dokonalí život niečo sa muselo najsť našťastie je to len dyzlexia ovela horšie veci sa stávajú ...,

nela82
4. jún 2012

@alexis617 🙂 🙂 🙂 Vies,casto sa tu stretavam s nazormi..ze kazda matka pripisuje "nevychovanemu "dietatu hyperaktivitu,ze sa za nu vlastne skryva... 😅 A tiez to plati u tych deti,ktore maju problem s ucenim 😅
No moj nazor je,ze normalna matka,rodic hlada moznosti ako to riesit...zmenit-mozno napravit,ak sa da.
Urcite ked mi oznamili tuto "diagnozu"nebola som nadsena a nesnazila som sa vsetko pripisovat prave tej hyperaktivite...
Len my vieme kolko casu venujeme svojim detom a ako nam na nich zalezi.To,ze ma problemy s ucenima viac beha...to urcite nie je tym,ze sa mu nevenujem a neupozornujem co sa smie a co nie.
No to pochopi len ten,kto si tym prejde-stretne sa s tym osobne.
Mas pravdu-horsie veci sa stavaju..zial..
No keby bolo okolie viac vnimave-viac chapave..pojem-dyslektik-by nik az tak neriesil. 😉

margareta76
2. nov 2012

Poculi ste uz o Slabikari pre dyslektické deti? http://www.dys.cz/slabikar.php

zsigi
14. jan 2013

Žienky, nepripisujte si vinu za to, že máte také alebo onaké dieťa. Ja mám troch synov, vychovávame ich rovnako a predsa sme s jedným mali odmalička veľké problémy v správaní - nerešpektoval žiadnu dospelú osobu (mohli sme sa potrhať), škaredo rozprával (nechápali sme odkiaľ), bol drzý, papuľoval, vo všetkom oponoval, no určite sme niekde tú chybu urobili, ale aj tak sme nechápali, starší dvaja boli v pohode, no trebalo to jednoznačne riešiť! Hneď som vedela, že musím navštíviť psychológa, nehanbila som sa za to, ani som sa tým netajila, len som mala vždy v duchu takú výčitku, čo sme urobili zle? Radila som sa s ostatnými kolegyňami, priateľkami, otvorene a úprimne a p. Dr. Podradská - výborná psychologička v KE nám skutočne nakoniec pomohla. Teraz má 13, a hoci frajerina v ňom zostala, uvedomuje si, keď niečo prešvihne. Napriek tomu, že papuľovať neprestal, vie byť milý, láskavý, pomáha, príde sa ospravedlniť, taký zdravý tínedžer. A aj keď sa ešte mnokrát pohádame, ľúbime ho, život bez neho si nevieme predstaviť 🙂 . Teraz s odstupom času sa na jeho volovinách z detstva pousmejeme 😀 . Možno preto mám pre takéto deti ako učiteľka pochopenie a slabosť.

beruska5
20. jan 2013

my sme si na našej dcere nič moc nevšimli až kým nezačala chodit na ZŠ,čo deti mali za 20 min my sme trenovali a učili sa asi týžden,ja zufalá ☹ ..učitelka hrozná,že je malá nesustredená,nevníma..v 3 triede začala dostávat 4,5 znamky a nariekala každe rano že jej je zle že nemože do školy,tak si hovorým že niečo neni ok.vyhladavala som info na nete a tiež som narazila na možnost dyslexie..tak sme boli v psychologickom centre ale tam som stoho nebola nadšena ked mi povedala psychologička že bude dcerka tam chodit,oni ju budu sledovat,testovat a tak o 3 roky budu vediet či sa naozaj jedna o dyslexiu,čo mi prapadalo velmi divne taká dlha doba,ked už vtedy dcera nechela do školy že sa jej smeju že je blbá.Tak sme išli do ineho CPPP v Dubravke kde chodime stale,po asi 2 mesiacoch jej bola diagnostikovana dyslexia,dyskalkulia,dysortografia..tak nám dala papiere a dceru sme dali pred rokom do špecialnej školy pre dyslektikou ,je ich v triede 6 a už rada chodí do školy,má 2 a 3 ky a tiež je sranda že SJ jej vobec nejde a AJ jej ide lepšie ,najhoršie to má z matematikou,hladam nejake doučovanie lebo ja nemám ani čas ani asi vlohy ju to naučit ☹ ..ale psychologička nam povedala že neni dobre ju nechat moc dlho vtej škole aby nezlenivela,tak neviem či už 6 tiredu nepojde do normalnej školy kde požiadame o integraciu,alebo ešte rok počkat,neviem...teraz chodim aj z 3,5 ročním synom do CPPP a vypada to na hyperaktivitu a maju aj najmaldšou dcerkou (dvojičky su) problem z rozpravanim,maju svoju reč a snami moc nekomunikuju..tak nam bola navrhnuta špecialna školka od septembra a dufam že budeme riešit podobne problemy ako z najstaršou ☹ ..alebo pomože už ta školkarska predpríprava a venovanie sa skor problemu ..máme aj navštivit psychiatricke sanatorium lebo maly už 2 roky odmieta kakat a že možno mu tam pomožu odburat tento problem a bude sa riešit aj rozpravanie..som zmetena čo bude 😢

zsigi
21. jan 2013

@beruska5 klobúk dole, toľko problémov s deťmi naraz.....no nemáš to ľahké.... trošku ma mrzí jedna vec (aj keď, nemala by som to ja posudzovať, nevidím do toho), to, že má dieťa problém je väčšinou evidentné už v 1.triede, to si mala p.učiteľka všimnúť skôr a riešiť to ihneď, no neviem okolnosti.....ale aj takéto deti, ktoré majú všetky možné dys... môžu byť zaradené do normálnej triedy, len potrebujú špeciálny individuálny program, úľavy a veľa práce zo strany učiteľa a taktiež rodiča, samozrejme s pravidelnými návštevami v CPPP a špeciálnymi cvičeniami od daného špeciálneho pedagóga, čo vidím, že asi poctivo dodržiavaš. Závisí však aj od stupňa týchto porúch, ak je vysoký, tam už je to diskutabilné, čo je PRE DIEŤA! lepšie, či byť v triede s 20 žiakmi, z ktorých ďalších 5 má rôzne iné problémy alebo v špeciálnej triede, kde je počet detí výrazne nižší a dieťa má väčší kľud a svoje tempo, nehovoriac o tom, že učiteľ má na neho viac času. Čo sa týka hyperaktivity u syna, z toho by som si ťažkú hlavu nerobila, dnes je problém nájsť v triede deti, ktoré nie sú hyperaktívne ...... a to, že s dcérkou to tiež riešiš zavčasu, to je dobre, aspoň sa podchytí problém skôr. Držím ti palce!!!

janika84
17. dec 2013

dievcata potrebujem radu 🙂 syn je prvak.do teraz sme si nic nevsimli.v skolke bol velmi sikovny.chodil recitovat na kaze vystupenie.raz mu precitam basnicku a on ju hned vie...teraz v skole matematika mu ide.pise pekne ale to nestastne citanie 😒 abecedu vedel hned to mu nerobi problem.po slabikach este ako tak ale ked ma spojit slovo tak to citame 2 riadky 2 hodiny.pride mi ako by nechapal ako to ma citat.cita od zadu alebo uplne si da pismena ako mu pasuje. AJ on cita ja, JAMA on cita maja...posledne pismeno ani necita.MAME on cita mam...som na nervy hovorim si ze nem kricat ale niekedy ma uz fakt nervy.myslite ze to moze byt dyslexia?ci to je este skoro na urcenie?
@zsigi
@beruska5
@alexis617
@nela82
@denisabi

senselinka
17. dec 2013

@janika84 úplne s prehľadom to môže byť dyslexia, ale potvrdiť to môže len psychológ a špeciálny pedagóg. Odporúčam dať syna systematickejšie sledovať v špeciálno-pedagogickom centre, dokonca možno ešte lepšie u psychológa (majú komplexnejšie testy), aby sa vylúčilo niečo iné a ak sa to potvrdí, povedia vám postupy, ako s ním pracovať a učiť ho čítať, ako pracovať v škole a určite dlhodobejšia intervencia v centre bude iba nápomocná

janika84
17. dec 2013

@senselinka dakujem za odpoved.chcela som ist s nim do specialno pedag.centra.jeho triedna mi ale povedala ze to je zavcasu,ze to sa este nauci ako spajat slova,ze je iste iba chvilu v skole.....no pre vlastny pokoj tam snim zajdem.racej nech to zacneme riesit skor ako ma chudak mat stres

zsigi
17. dec 2013

Akonahle mu robi problem zamena pismen alebo aj slabik, treba to sledovat, ale netreba hned robit paniku, niekedy je to docasne, u niektorých deti sa to v druhom polroku akoby odblokuje a nastartuje. Tak ako pise senselinka, moze to byt lahsi stupen dyslexie, ale pravidelnými cviceniami sa to da upravit. Treba doverovat aj p.ucitelke, ona ho vidi komplexnejsie, mozno zatial nechce zbytocne stresovat .....

danielahamar
7. jan 2014

Ahojte, potrebovala by som kúpiť túto knihu http://www.martinus.sk/data/tovar/_ml/112/ml112... , viete mi poradiť, kde ju zohnať? Všetko čo som skúsila je vypredané 😔

julia8881
12. feb 2014

Ahojte, pisem sem, aby som povzbudila vsetkych rodicov, ktori maju deti s dyslexiou a su z toho trocha smutni. Ja mam 33 rokov a asi pred rokom som sa rozhodla dat si urobit psychologicke vysetrenie. Dovod, preco som tak urobila bolo, ze odkedy chodim do skoly mam problem s citanim a s ucenim sa cudzich jazykov. Vzhladom k charakteru mojho zamestnania je to dost velky hendikep. Po niekolkych testoch a vysetreniach u psychologa a specialneho pedagoga som dostala spravu, ktoru som viac-menej ocakavala: specificka vyvinova porucha ucenia - dyslexia.
V skole som mala zle znamky a ucitelia nad mojimi schopnostami vzdy radsej len mavli rukou. V dobe, ked som ja bola dieta, sa takymto problemom venovala minimalna, ak vobec nejaka pozornost. Za tie roky som zo seba nadobudla pocit, ze moje intelektove schopnosti su mizive a moji rovesnici ma predcia v kazdej oblasti. Napriek tomu som po gymnaziu dalej studovala. V tej dobe islo hlavne o prianie mojich rodicov. Ja osobne by som sa skole najradsnej vyhla. Vysoku skolu ekonomickeho zamerania som po piatich rokoch skoncila a zacala pracovat. Moje zamestnanie, moje zaujmi, ale predovsetkym moj partner ma priviedli k myslienke ist opat studovat. Tentokrat dobrovolne 😀 Napriek tomu, ze to nebolo uplne jednoduche a moj priatel mi pri uceni velmi pomohol, povazujem studium na druhej vysokej skole za krok, ktory ma nesmierne obohatil.
Ak bude mat moje dieta problemy s citanim, vynasnazim sa pomoct mu prekonat prekazky, ktore som ja musela zvladnut sama. Asi nepojde studovat cudzie jazyky, ani prekladatelstvo alebo literaturu, co by bolo s dyslexiou skoro nemozne, ale nepochybujem o tom, ze najdeme oblast, v ktorej bude uspesne a spokojne.

dadamamatata
29. máj 2017

Dobrý deň potrebujem poradiť od dospéleho disgrafika ako sa mám dcérke venovať a čo by vám pomohlo na základnej škole.A čo by ste robili keby ste boli v roly rodiča.Ďakujem pekne za pomoc

Strana
z3